Terug naar hoofdindex

Nieuwtjes uit de visserijwereld - archiefpagina 9Zeepaardje gevangen

Schipper Alphons Boon van de TX-10 vaart regelmatig met toeristen het Wad op om te zeevissen. Deze week hadden zij wel een heel bijzondere vangst: een zeepaardje. Volgens kenners is het alweer zo’n 15 jaar geleden dat er voor het laatst een zeepaardje is gevangen. Het beestje werd in een emmer water in leven gehouden. Na telefonisch overleg met EcoMare op Texel heeft men het diertje zijn vrijheid teruggeven door het weer overboord te zetten.

 


Supertrawler tussen plezierjachten

Steeds vaker laten Nederlandse reders hun trawlers in Spanje bouwen. De lagere prijs zal daarbij wel een zeer grote rol spelen. Hier wordt in Vigo de SCH-302, van rederij Arie van der Zwan,  te water gelaten. Het schip is maar liefst 140 meter lang. Hoe men kans heeft gezien dit schip - tussen al die plezierjachten - te water te laten werd ons helaas niet verteld.

 

 


Brutale reiger op visafslag

Waarom moeilijk doen langs de slootkant als de tafel op de kade gedekt staat? De reiger wordt steeds brutaler en is een regelmatig terugkerende gast op de halkade van IJmuiden en bij de afslag op Urk. Merkwaardig genoeg worden ze in Scheveningen niet gezien.

 

 

 

 

 


Zalm uit Slochteren?

Noorse visvoederproducenten hebben een procédé ontwikkeld waarmee uit aardgas proteïnen (eiwitten) kan worden gemaakt. Vismeel is dan niet meer nodig, omdat bacteriën de proteïnen aanmaken. Aardgas bevat methaan, en dat is een belangrijk bestanddeel om bacteriën aan te maken. Men is nu al zover dat met 850 gram “methaanvoeder” een gewichtsvermeerdering van de jonge zalm wordt bereikt van 1000 gram. Omdat Noorwegen een rijk gasland is heeft men veel vertrouwen in de toekomst van deze methode. Ook Nederland heeft grote gasvoorraden, dus is het niet ondenkbaar dat “Slochteren” straks omringd is met viskwekerijen.


Steeds meer mul

Was het vroeger vrij zeldzaam als de Zuid-Europese mul (rouget barbet) werd  aangeland, tegenwoordig is het geen zeldzaamheid meer als een visser met 30 of 40 kisten mooie mul aan de afslag komt. Niet alleen in Nederland maar ook steeds vaker in Engeland. Ook is er onlangs een witte haai aangetroffen in de Schotse haven Scrabster. Deskundigen denken dat dit maken heeft met het broeikaseffect dat zorgt voor een opwarming van het zeewater.


Radioverslaggeefster maakt zelf haring schoon

In de week waarin de nieuwe haring werd geïntroduceerd had Schmidt een leuke winkelactie voor het publiek. Iedereen die haring kocht mocht er zelf een schoonmaken en gratis opeten. Van het schoonmaaktafreel werd een foto gemaakt die de klant gelijk mee kreeg. Vanzelfsprekend was de pers ook aanwezig. De PR-machine bij Schmidt draait immers altijd op volle toeren; zeker in de haringtijd. Op de foto ziet u Radio Rijnmond verslaggeefster Ilse van Enkhuizen ingespannen bezig om te proberen haar gratis exemplaar schoon te krijgen.

 

 


Verbod export glasaal

Europarlementairiër R. van Dam wil dat de verkoop van glasaal aan China aan banden wordt gelegd. Liefst 97% van de glasaal wordt weggevist en geëxporteerd waardoor er maar weinig aal overblijft om naar de zoete binnenwateren te zwemmen. Een grote bedreiging voor de palingstand.


Medici komen kennis tekort

Prof. Dr. J. de Vries, scheikundige en farmacoloog, maakt zich zorgen over de geringe kennis in de medische wereld over de gezonde aspecten van vis eten. Bijna alle onderzoeksresultaten over het consumeren van vis worden gepubliceerd in voedingstijdschriften en bijna nooit in de medische vakliteratuur. Frappant hierbij is dat de vader van de geneeskunde Hippocrates reeds 5000 jaar voor Christus had ontdekt hoe belangrijk een goede voeding is. Wereldwijde onderzoeken tonen steeds opnieuw aan dat visolie gunstig is tegen: hoge bloeddruk, hartritmestoornis, bloedstolling, aderverkalking, ontstekingen, allergie, diabetes, reuma, multiple sclerose, brandwonden, astma, depressies, schizofrenie, de ziekte van Crohn en kanker. Een bijna eindeloos lange lijst maar het is nog niet eens alles; er is ook sprake van verbeterd leergedrag, een hogere pijndrempel en een betere temperatuurregulatie. Het wordt de hoogste tijd dat studenten zich massaal op dit onderwerp gaan richten om op af te studeren. Dan volgen die publicaties in de medische literatuur vanzelf wel.


Universiteitspaling?

Onderzoekers in Leiden zijn begonnen aan een wel heel merkwaardig experiment. Via tunnels, lichteffecten, computers en stroming willen zij het gedrag van palingen volgen. Daartoe werden 22 grote palingen van twee kilo per stuk gevangen in de Grevelingen en losgelaten in de zwemtunnels onder de universiteit. De palingen moeten daar in ruim vier maanden 6000 kilometer afleggen. Dezelfde afstand als naar het paargebied in de Sargassozee. Men hoopt dat de paling zich in gevangenschap voortplant. Als het experiment lukt is dat een uitkomst voor het bedrijfsleven want de glasaal wordt met uitsterven bedreigd. Of de paling zich echter op zo'n gigantische manier in de maling zal laten nemen is natuurlijk de grote vraag. We houden u in ieder geval op de hoogte.


Kwaliteitskabeljauw

Het Noors visbureau heeft een kwaliteitslabel ingesteld voor z.g. "skrei". Dit is een geslachtsrijpe kabeljauw die van de Barentszzee naar zuidelijke paaigronden trekt. Door de aard van het voedsel is de smaak van de kabeljauw bijzonder fijn en het vlees spierwit en stevig. De campagne is reeds gestart in Frankrijk, België, Spanje en Italië. Deze kabeljauw wordt uitsluitend geleverd aan leveranciers van toprestaurants en zal niet te koop zijn bij de gewone viswinkel. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte als deze kabeljauw ook in Nederland te koop is.


Redt de Albatros

De Australische overheid heeft de vissers dringend verzocht maatregelen te nemen tegen de grote hoeveelheden albatrossen die omkomen in de visnetten. Jaarlijks sterven er zo'n 40.000 van deze bedreigde diersoort in de netten van de vissers. Dit is meer dan 10% van de gehele populatie. Als er dus niets gebeurd is de albatros over een aantal jaren verdwenen. De albatros legt namelijk slechts één ei in twee jaar.


Een hand en een voet voor een zootje vis

Een Islamitische rechtbank in Somalië heeft een Chinese schipper veroordeeld tot het afhakken van zijn rechterhand en linkervoet. De man had met zijn trawler in verboden gebied gevist. De rest van de 27 bemanningsleden kreeg een boete van 10.000 US-dollar per persoon.


Groen kammetje in oester, een delicatesse

De laatste dagen zult u steeds vaker een groen kammetje rond het oestervlees zien. In Frankrijk kijkt men hier naar uit en de Franse oesterliefhebber is zelfs bereidt er meer voor te betalen omdat het de smaak van de oester verfijnt. Hoe ontstaat dat groene randje? Het blijkt een geheim te zijn van de oesterkweker. Schmidt ging op bezoek bij Verwijs Oester en Kreeftenparken in Yerseke. Hans Verwijs vertelt: "Wij trachten in onze oesterputten zoveel mogelijk de natuur na te bootsen. Daarom laten we de putten bij hoog water vol lopen en bij eb weer leeg. Bij eb komen de oesters tijdelijk - en vooral de laatste dagen- in de volle zon te liggen. Door de inwerking van de UV-stralen uit het zonlicht ontstaat het groene randje rond het oestervlees. Precies zoals wij bruin worden als we in de zon liggen. Wij doen dit expres om de oester te dwingen zijn sluitspier sterk te ontwikkelen. Tijdens het transport naar de klant 'herinnert' hij zich dat -om te overleven- hij zijn kaken stevig op elkaar moet houden. Door deze methode hebben wij de laatste jaren kans gezien de houdbaarheid van de oester met maar liefst vijf dagen te verlengen en ook de smaak nog eens te verbeteren. Een pure win-win situatie.Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over onze site? Mail dan naar: info@schmidtzeevis.nl


Terug naar hoofdindex

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.