Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Ruim assortiment
Elke dag 133 soorten verse vis.
menu
Winkel open tot 18:00
08 Nov, 2022

Onze inkopers op de afslagen

De inkopers van en/of voor Schmidt Zeevis bekijken de vis in de schouwruimte en kiezen de mooiste en meest verse vis uit.

Op zee

De meeste Nederlandse kotters zijn van zondagnacht op maandagmorgen tot donderdagnacht op vrijdagochtend op zee. De garnalenkotters zijn vaak een dag of een nacht op zee en lossen dagelijks hun vangst op de visafslag.

De kwaliteit van vis begint bij de vangst en de behandeling aan boord. Daarom behandelen de vissers hun vis goed. Wanneer de netten uit het water worden gehaald wordt de vis gesorteerd, gestript (ingewanden eruit gehaald) en gespoeld. Na het spoelen wordt de vis benedendeks opgeslagen in kisten gevuld met ijs om de temperatuur laag te houden.

Op de visafslag
Vrijdagochtend is op de visafslagen de meeste bedrijvigheid. De vis wordt door de vissers naar de visafslag gebracht en gesorteerd door sorteerders, ook wel peken genoemd, op soort en op grootte. Elke vissoort is door de Europese Unie onderverdeeld in verschillende maten. Ook heeft elke vissoort zijn eigen voorgeschreven minimummaat. Wanneer de vis onder de voorgeschreven maat is, mag deze niet aangevoerd worden en op de veiling verkocht worden. De meeste vis wordt handmatig gesorteerd. Alleen schol wordt vanwege de grote hoeveelheden aanvoer machinaal gesorteerd.

De vis wordt gesorteerd in kisten en in de schouwruimte neergezet per schip. Elke kist is gewogen en heeft een maximaal gewicht van circa 40 kilo vis. Bovenop iedere kist vis ligt een bon, ook wel visbriefje genoemd, met daarop vermeldt de soort vis, de lengtemaat, gewicht, van welk schip de vis afkomstig is en de vismethode.

De visafslagen aangesloten bij het PEFA veilingsysteem voldoen aan de eisen met betrekking tot de temperatuurbeheersing, hygiëne en efficiënte visbehandeling. De ruimten in de afslagen zijn geïsoleerd, zodat een lage temperatuur de kwaliteit van de vis kan waarborgen.

Onze inkopers
De inkopers van en/of voor Schmidt Zeevis bekijken de vis in de schouwruimte en kiezen de mooiste en meest verse vis uit. De inkopers hebben jarenlange ervaring en weten dus precies welke vis van welk schip ze moeten hebben. Met het oog op de duurzame visserij koopt Schmidt graag vis van flyshoot schepen, die mooie, verse en onbeschadigde vis aanleveren op de afslagen.
Onze inkopers kopen vis in op de belangrijkste Nederlandse en Europese afslagen om de beste vis te kunnen bemachtigen. We kopen dagelijks vis via internet of commissionairs, mits er aanvoer is, op de volgende afslagen:

 • Stellendam
 • Scheveningen
 • Colijnsplaat
 • Den Helder
 • IJmuiden

Schmidt Zeevis krijgt ook dagelijks vis van de visafslagen in:

 • Urk
 • Harlingen
 • Vlissingen

Daarnaast krijgen we meerdere keren per week verse vis uit:

 • Noorwegen
 • Denemarken
 • IJsland
 • Schotland
 • België
 • Frankrijk
 • Spanje
 • Italië

De veiling
Het veilen van de vis start op de visafslagen in Nederland vrijwel altijd rond zeven uur ’s ochtends. De visafslag beschikt over een mijnzaal: de zaal waar de veiling plaats vindt en waar een veilingklok staat opgesteld. In de mijnzaal kunnen handelaren plaats nemen en op de veilingklok zien welke vis van welk schip in de verkoop wordt aangeboden. Op de veilklok is ook informatie af te lezen over de reisduur, vangstmethode, kwaliteitsaanduiding en de grootte.

De veilingmeester of ook wel mijnmeester genoemd bedient de veilklok. Zodra de mijnmeester de klok laat draaien kunnen de handelaren die zitting hebben in de mijnzaal op de knop drukken als de door hen gewenste prijs is bereikt. De klok begint met draaien vanaf een bepaalde startprijs, die per vissoort verschilt en ook kan verschillen van dag tot dag.

Met de huidige technologie is het voor handelaren ook mogelijk om op afstand vis te kopen vanachter de computer. Het digitale PEFA –veilsysteem waarbij Schmidt Zeevis aangesloten is biedt deze mogelijkheid. De inkopers van Schmidt Zeevis kunnen dan ook op buitenlandse visafslagen kopen die bij het veilsysteem zijn aangesloten.

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

17 Nov, 2023

Jimmy Melissen (37), de gepassioneerde verse visinkoper bij Schmidt Zeevis, heeft een unieke kijk op zijn rol. Aangetrokken door zijn passie voor de visindustrie, werkte Jimmy voorheen als accountmanager.

09 Nov, 2023

Vandaag laten we u kennis maken met de heilbot. Zowel de wilde als de gekweekte variant is een hoogwaardige vis met een delicate smaak waarbij de meeste bereidingswijzen goed passen.

09 Nov, 2023

Voor de visliefhebber in Zoetermeer, bij Schmidt Zeevis, is het nu mogelijk om online jouw favoriete visproducten te bestellen en thuis te laten bezorgen.

26 Oct, 2023

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam nodigt u van harte uit voor een betoverende avond vol inspiratie op vrijdag 24 november van 19.00 tot 21.00 uur. Dit evenement biedt u de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor de komende feestdagen en uw kerstmenu naar een hoger niveau te tillen.

23 Oct, 2023

Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt.
In deze blog onthullen we de geheimen van Coquilles Saint-Jacques, en met welke Coquilles wij bij Schmidt Zeevis werken.

13 Oct, 2023

Bij Schmidt Zeevis Rotterdam zijn we altijd op zoek naar de meest hoogwaardige vissoorten om aan onze klanten te leveren. Een van onze trotse ontdekkingen is de Dutch Yellowtail Kingfish. Deze vis heeft niet alleen een vorstelijke uitstraling, maar biedt ook een smaakvolle en duurzame culinaire ervaring. In deze blog nemen we u mee op een reis door de wereld van de Dutch Yellowtail Kingfish en delen we wat deze vis zo speciaal maakt.