Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Ruim assortiment
Elke dag 133 soorten verse vis.
menu
Winkel open tot 18:00
08 Sep, 2022

Mosselen

Visfeiten: De mossel zoals wij gewend zijn te eten is ca. 2 jaar oud, maar kan zelfs 20 jaar oud worden.

Mosselen “Mitulis Edulis”

Met de huidige koeltechnieken en het beheersen van het verwerkingsproces kunnen we het hele jaar door mosselen eten. Maar de allerlekkerste mosselen eet je vers en in de maand juli, augustus en september. Dat heeft dus niks te maken met een ‘R’ in de maand.

Het eeuwenoude geloof dat mosselen alleen gegeten mogen worden in de maanden met een ‘R’ is onwaar, maar hardnekkig. En dat terwijl de natuur heel gemakkelijk kan aantonen dat de mossel normaal gesproken eind juni al volgroeid, verzadigd en lekker vet is.

De echte mosselliefhebber komt dus het meest aan zijn trekken als hij deze mooie zwarte schaaldieren eet in de maanden juli, augustus en september. Door de aanwezigheid van veel plankton kan de mossel zich voorbereiden op de winter waarin minder voedsel voorradig is.

De Zeeuwse mosselkwekers hebben het op dit moment niet gemakkelijk. De overheid verplicht hen om arbeidsintensieve kweekmethodes in te zetten, terwijl deze voorschriften voor de omringende landen niet gelden.

De mossel zoals wij gewend zijn te eten is ca. 2 jaar oud, maar kan zelfs 20 jaar oud worden.

Ook worden in Nederland mosselen gekweekt in de zogenaamde hangcultuur. Dit is overigens dezelfde mossel als die op de traditionele manier wordt gekweekt, alleen is de mossel jonger en hangt hoog in het water met duidelijk een ander voedselaanbod dan de bodemcultuur. Deze methode is afgekeken van de Fransen. Hierdoor is men in staat de mosselen soms al in mei en juni te eten. De Moules Bouchots, hangcultuurmosselen uit de baai van Mont St.Michel, zijn wellicht wel de lekkerste en beste ter wereld volgens de kenners van hangcultuur mosselen. Door het hoge eiwit gehalte van deze éénjarige mossel heeft men genoeg aan een kleine portie.
Heerlijke Zeeuwse Super of Jumbo mosselen.

Kijk ook eens op www.mosselen.nl voor leuke en handige weetjes over mosselen en koken met mosselen.

Mossel misverstanden...

De 7 meest voorkomende mossel misverstanden op een rijtje:

  • Mosselen die open zijn, kunnen niet meer gebruikt worden omdat ze slecht zijn
  • Van mosselen eten stijgt het cholesterolgehalte
  • Mosselen eet je enkel in de maanden met een "r"
  • Mosselen bewaar je best in water om zand kwijt te raken
  • Oranje mosselvlees is lekkerder dan het witte
  • Mosselen die dicht blijven na het koken kan je niet opeten
  • Mosselen bereiden is een heel karwei

 

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

17 Nov, 2023

Jimmy Melissen (37), de gepassioneerde verse visinkoper bij Schmidt Zeevis, heeft een unieke kijk op zijn rol. Aangetrokken door zijn passie voor de visindustrie, werkte Jimmy voorheen als accountmanager.

09 Nov, 2023

Vandaag laten we u kennis maken met de heilbot. Zowel de wilde als de gekweekte variant is een hoogwaardige vis met een delicate smaak waarbij de meeste bereidingswijzen goed passen.

09 Nov, 2023

Voor de visliefhebber in Zoetermeer, bij Schmidt Zeevis, is het nu mogelijk om online jouw favoriete visproducten te bestellen en thuis te laten bezorgen.

26 Oct, 2023

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam nodigt u van harte uit voor een betoverende avond vol inspiratie op vrijdag 24 november van 19.00 tot 21.00 uur. Dit evenement biedt u de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor de komende feestdagen en uw kerstmenu naar een hoger niveau te tillen.

23 Oct, 2023

Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt.
In deze blog onthullen we de geheimen van Coquilles Saint-Jacques, en met welke Coquilles wij bij Schmidt Zeevis werken.

13 Oct, 2023

Bij Schmidt Zeevis Rotterdam zijn we altijd op zoek naar de meest hoogwaardige vissoorten om aan onze klanten te leveren. Een van onze trotse ontdekkingen is de Dutch Yellowtail Kingfish. Deze vis heeft niet alleen een vorstelijke uitstraling, maar biedt ook een smaakvolle en duurzame culinaire ervaring. In deze blog nemen we u mee op een reis door de wereld van de Dutch Yellowtail Kingfish en delen we wat deze vis zo speciaal maakt.