Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Ruim assortiment
Elke dag 133 soorten verse vis.
menu
Winkel open tot 18:00
08 Apr, 2022

Garnalen informatie

Informatie over garnalen

De totale markt voor garnalen blijft nog altijd groeiende.

Schmidt Zeevis Rotterdam geeft u graag wat extra ondersteuning om beter in te springen op deze groeiende markt. Het assortiment van Schmidt Zeevis omvat een totaalpakket aan garnalen dat volledig voorziet in de behoeften van de hedendaagse chefkok en geschikt is voor iedere keuken.

I.Q.F. of Blokgevroren

I.Q.F. is de Engelse afkorting voor Individual Quality Frozen, d.w.z. alle garnalen zitten losgevroren, doorgaans in kilozakken.

Blokgevroren spreekt voor zich. Doorgaans in blokken gevroren garnalen met een totaalgewicht van 4 lbs (= 4 x 454 gr. = 1,816 kilogram) of kleinere blokken van
1,5 kilo.

Het voordeel van I.Q.F. garnalen t.o.v. blokgevroren garnalen is dat U naar behoefte een hoeveelheid kunt laten ontdooien.

Glacering

Schmidt Zeevis Rotterdam hanteert voor al zijn diepgevroren garnalen een maximaal glaceringspercentage van 20%. Hoe hoger het glaceringspercentage, hoe lager de prijs. Echter na het ontdooien geldt: Minder garnalen, meer water in de verpakking. Er zijn tal van produkten in de handel die op 25%, 30% of zelfs 40% glacering worden aangeboden. Dus als U 1000 gram garnalen laat ontdooien met een glaceringspercentage van 20%, houdt U na het ontdooien ca. 800 gram ontdooide garnalen over.

Vaak staat op de verpakking al vermeld:

 • Bruto: 1000 gram
 • Netto: 800 gram (Dit betekent 20% glacering)

De maatgeving van de diverse soorten garnalen wordt als volgt weergegeven:

 • Voor alle garnalen zonder kop, met schaal (HLSO - Headless Shell On) geldt een maataanduiding (= sortering) per lbs. (= 454 gr.)
  Dus Garnalen 16/20 z/kop IQF geeft aan dat er zich per 454 gram 16 tot 20 stuks garnalen zonder kop bevinden.
 • Voor alle garnalen met kop, met schaal (HOSO - Head On Shell On) geldt een maataanduiding (= sortering) per kilogram.
  Dus Garnalen 16/20 met kop IQF geeft aan dat er zich per 1000 gram 16 tot 20 stuks garnalen met kop en schaal bevinden.

Real count of frozen count

Er is nog een duidelijk verschil in aantallen per lbs of kilogram indien de garnalen Real Count of Frozen Count ingepakt zijn. Indien de garnalen Real Count zijn, wil dat zeggen dat zij voor het invriezen eerst afgeteld zijn per 454 gr. of per kilogram en vervolgens ingevroren met een bepaald glaceringspercentage bijv: 20%

Indien de garnalen Frozen Count zijn, wil dat zeggen dat zij eerst ingevroren zijn met bijv. een glacering van 20% en vervolgens afgeteld zijn per 454 gr. of per kilogram.

Real Count garnalen zijn doorgaans iets duurder in prijs dan de Frozen Count garnalen, maar U krijgt ook meer (ontdooide) waar voor uw geld.

Thans worden praktisch alle garnalen zowel Black Tigers (zeewatergarnalen) als de Fresh Waters (zoetwatergarnalen) gecultiveerd in kweekbassin’s. Een andere term daarvoor is farmed/cultivated. Het grootse producerende land op dit moment is Bangladesh. Andere producerende landen zijn o.a. Thailand, Indonesie, India en Vietnam. Er zijn ook nog ‘echte’ Wilde Zee Tijgers verkrijgbaar, maar deze liggen op een fors hoger prijsniveau. Deze garnalen worden op zee gevangen en ingevroren.

Enkele afkortingen:

 • HOSO - Head On Shell On - Hele Rauwe garnalen met kop en schaal
 • HLSO - HeadLess Shell On - Rauwe garnalen zonder kop, met schaal
 • HLSO EP - HeadLess Shell On Easy Peel - Deze garnalen zijn op de rugzijde ingesneden, zodat zij makkelijker te pellen zijn na bereiding
 • PTO Raw - Peeled Tail On - Rauwe gepelde garnalen met staart, niet ontdarmd
 • CPDTO - Cooked Peeled Devined Tail On - Deze garnalen zijn gekookt, gepeld en ontdarmd, met staart
 • P&D (PND) - Peeled and Devined - Rauwe gepelde garnalen, ontdarmd, zonder staart

Garnalen worden in allerlei mogelijke variaties op de markt gebracht, zoals boven gespecificeerd, maar ook als:

 • garnalenspiezen
 • gepaneerde garnalen (torpedo’s en butterfly gesneden)
 • in filo deeg (loempiavel)

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

17 Nov, 2023

Jimmy Melissen (37), de gepassioneerde verse visinkoper bij Schmidt Zeevis, heeft een unieke kijk op zijn rol. Aangetrokken door zijn passie voor de visindustrie, werkte Jimmy voorheen als accountmanager.

09 Nov, 2023

Vandaag laten we u kennis maken met de heilbot. Zowel de wilde als de gekweekte variant is een hoogwaardige vis met een delicate smaak waarbij de meeste bereidingswijzen goed passen.

09 Nov, 2023

Voor de visliefhebber in Zoetermeer, bij Schmidt Zeevis, is het nu mogelijk om online jouw favoriete visproducten te bestellen en thuis te laten bezorgen.

26 Oct, 2023

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam nodigt u van harte uit voor een betoverende avond vol inspiratie op vrijdag 24 november van 19.00 tot 21.00 uur. Dit evenement biedt u de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor de komende feestdagen en uw kerstmenu naar een hoger niveau te tillen.

23 Oct, 2023

Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt.
In deze blog onthullen we de geheimen van Coquilles Saint-Jacques, en met welke Coquilles wij bij Schmidt Zeevis werken.

13 Oct, 2023

Bij Schmidt Zeevis Rotterdam zijn we altijd op zoek naar de meest hoogwaardige vissoorten om aan onze klanten te leveren. Een van onze trotse ontdekkingen is de Dutch Yellowtail Kingfish. Deze vis heeft niet alleen een vorstelijke uitstraling, maar biedt ook een smaakvolle en duurzame culinaire ervaring. In deze blog nemen we u mee op een reis door de wereld van de Dutch Yellowtail Kingfish en delen we wat deze vis zo speciaal maakt.