Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Winkel open tot 17:00
02 Mar, 2023

Oosterschelde kreeft

Niet zomaar een kreeft, maar Oosterschelde kreeft

Oosterscheldekreeft is een bijzondere kreeft.

Door de geïsoleerde ligging en het afwijkende milieu in de Oosterschelde, wijkt deze kreeft licht af van de Europese zeekreeft. Europees DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de Oosterscheldekreeft een herkenbaar afwijkend DNA heeft. Volgens de kenners levert de bijzondere bouw steviger vlees op met een fijnere en zachtere smaak dan die van andere kreeftensoorten.

Oosterscheldekreeft is een seizoensproduct en daarom niet het hele jaar verkrijgbaar. Het vangstseizoen van de Oosterscheldekreeft is strikt gelimiteerd en loopt van 1 april tot en met 15 juli. De kreeften in de Oosterschelde worden op een duurzame wijze gevangen. Daarbij worden de kreeften alleen meegenomen als ze groter zijn dan 24 cm en de eidragende vrouwtjes worden teruggezet. Een vrouwtje kan wel duizenden eitjes bij zich dragen.

Geschiedenis
Voor de afsluiting van het kreekrak (verbinding tussen de Oosterschelde en Westerschelde) in 1868 konden kreeftenlarfjes moeilijk overleven in de Oosterschelde. Dit kwam omdat er in de wintermaanden veel zoet water vanuit de rivier de Schelde via de Westerschelde de Oosterschelde instroomde. Nadat het kreekrak afgesloten werd en het zoutgehalte in de Oosterschelde steeg verbeterde het milieu ten gunste van de kreeft. 

De strenge winter van 1963

Tijdens de strenge winter van 1963 (Elfstedentocht winnaar Reinier Paping) bezweken vrijwel alle kreeften in de Oosterschelde. Ook de mosselen en oesters liepen toen linke schade op. Na circa 20 jaar was er pas weer veel kreeft in de Oosterschelde.

Inmiddels is er zelfs weer voldoende om een aantal beroepsvissers weer op kreeft te laten vissen. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het DNA veranderd waardoor er verschillen in smaak met de Europese kreeft uit Schotland en Noorwegen zijn ontstaan. In de winter kruipt de kreeft weg in diepe kuilen van de Oosterschelde. In het voor jaar komt de kreeft weer tevoorschijn om te verschalen en zich voort te planten.

In het seizoen (van 1 april tot medio juli) wordt er regelmatig een vrouwtjeskreeft (Zaadkreeft) aangetroffen. De vissers hebben onderling een erecode om deze kreeft terug te zetten en te merken met een watervast labeltje, voorzien van het nummer van de kreeftenvisser. Elke visser heeft namelijk zijn eigen nummer. Er kunnen in 10 maanden wel 50.000 jonge kreeftjes onder de moederstaart zitten. Wanneer je dus een zaadkreeft meeneemt als beroepsvisser, vis je later vanzelf achter het net.

De vrouwtjeskreeft heeft net als in onze natuur bij de vrouwen een brede heup. De staart loopt schuin weg en de voortplantingsorganen die zich direct onder het lijf bevinden zijn zacht. De mannelijke kreeft heeft een slanke staart en twee harde voortplantingsorganen. De Zeeuwse kreeft breidt zich uit naar o.a. de Grevelingen en het Veerse meer. Vooral in de Grevelingen wordt tegenwoordig veel kreeft aangetroffen. Oficieel gaat het seizoen 1 april van start, maar de kreeften gaan pas lopen als de temperatuur boven de 10 graden Celsius komt. Dus als je een koud voorjaar hebt, komt de aanvoer moeizaam op gang. Oosterschelde kreeften worden aangeboden in de gewichtsklassen 0 - 500 gram, en 500 - 1000 gram.

Het verschil met Amerikaanse uit Main of Canadese uit Nova Scotia is de opvallende kleur. Deze kreeften kunnen groen bruin zijn. De Europese kreeft is prachtig blauw en heeft over het algemeen na bereiding een wittere onderkant dan de Canadese of Amerikaanse kreeften. Een kreeft kan vrij oud worden, er zijn cijfers bekend van 80 tot 90 jaar. De Zeeuwse kreeft kan ca. 70 jaar oud worden. Met name in de eerste fase van het leven verschalen zij vaker soms meerde malen per jaar. Na 15 jaar wegen de kreeften circa 1 kilogram en verschalen zij minder vaak.

Wil je nog meer informatie? Lees meer op de website van de kring van de Oosterschelde kreeft.  

 

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

26 Oct, 2023

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam nodigt u van harte uit voor een betoverende avond vol inspiratie op vrijdag 24 november van 19.00 tot 21.00 uur. Dit evenement biedt u de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor de komende feestdagen en uw kerstmenu naar een hoger niveau te tillen.

23 Oct, 2023

Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt.
In deze blog onthullen we de geheimen van Coquilles Saint-Jacques, en met welke Coquilles wij bij Schmidt Zeevis werken.

13 Oct, 2023

Bij Schmidt Zeevis Rotterdam zijn we altijd op zoek naar de meest hoogwaardige vissoorten om aan onze klanten te leveren. Een van onze trotse ontdekkingen is de Dutch Yellowtail Kingfish. Deze vis heeft niet alleen een vorstelijke uitstraling, maar biedt ook een smaakvolle en duurzame culinaire ervaring. In deze blog nemen we u mee op een reis door de wereld van de Dutch Yellowtail Kingfish en delen we wat deze vis zo speciaal maakt.

06 Oct, 2023

Wij zitten midden in het seizoen waarin de Zeeuwse bodemcultuur mosselen op zijn lekkerst zijn. Bij Schmidt Zeevis weten we dat dit een moment is waar veel fijnproevers reikhalzend naar uitkijken. Schmidt Zeevis is er klaar voor om u te voorzien van deze heerlijke delicatesse die de smaak van de zee in zich draagt.

29 Sep, 2023

Chef Yama, een geprezen meester in de culinaire kunst, neemt ons mee op een smaakvolle reis door de wereld van vis. Als een gewaardeerde klant van Schmidt Zeevis, weet hij als geen ander hoe belangrijk hoogwaardige ingrediënten zijn voor het creëren van meesterlijke gerechten.

15 Sep, 2023

Het is weer die tijd van het jaar waarin liefhebbers van zeevruchten reikhalzend uitkijken naar een van de meest gewilde lekkernijen uit de zee: de Zeeuwse platte oester.