Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Ruim assortiment
Elke dag 133 soorten verse vis.
menu
Winkel open tot 18:00
 

Garnalenvisserij

De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

Er wordt het hele jaar door op garnalen gevist, maar de visserman vangt de garnalen voornamelijk in het voorjaar en het najaar.

Visserijtechniek
De garnaal wordt gevangen met het principe van de boomkorvisserij, maar dan met een aanzienlijk minder zwaar vistuig zodat er weinig tot geen sprake is van bodemberoering. De garnaal wordt opgeschrikt door middel van een rollenpees: een touw met ronde blokken.

De gevangen garnalen komen aan boord in zeefbakken terecht. Bijvangst wordt hier van de garnalen gescheiden. Deze bijvangst, zoals kwallen en zeesterren, wordt zo snel mogelijk weer overboord gezet. De zeefmethode is zeer effectief: tussen de 90 en 95 procent van de bijvangst gaat levend overboord en ook schelpen en steentjes worden eruit gehaald. Vervolgens worden de garnalen aan boord 5 minuten gekookt wat een desinfecterende en conserverende werking heeft. De garnaal verandert tijdens het koken van kleur, van doorschijnend grijs naar roze. Na het koken worden de garnalen in plastic zakken gedaan en in het koelruim (bij ongeveer 2°C) opgeslagen. De gekoelde vangst komt kort daarna op de visafslag terecht. De garnalenvisserij is voornamelijk dagvisserij.

De gekochte garnalen worden door de handelaar per vrachtwagen naar Marokko vervoerd, waar ze handmatig gepeld worden volgens dezelfde hygiënische eisen als in Nederland. Garnalen kunnen ook worden gepeld met een garnalenpelmachine. De garnalenpelmachine is ontworpen door de firma Kan uit Lauwersoog en pelt dagverse garnalen voor een aantal garnalenbedrijven.

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

17 Nov, 2023

Jimmy Melissen (37), de gepassioneerde verse visinkoper bij Schmidt Zeevis, heeft een unieke kijk op zijn rol. Aangetrokken door zijn passie voor de visindustrie, werkte Jimmy voorheen als accountmanager.

09 Nov, 2023

Vandaag laten we u kennis maken met de heilbot. Zowel de wilde als de gekweekte variant is een hoogwaardige vis met een delicate smaak waarbij de meeste bereidingswijzen goed passen.

09 Nov, 2023

Voor de visliefhebber in Zoetermeer, bij Schmidt Zeevis, is het nu mogelijk om online jouw favoriete visproducten te bestellen en thuis te laten bezorgen.

26 Oct, 2023

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam nodigt u van harte uit voor een betoverende avond vol inspiratie op vrijdag 24 november van 19.00 tot 21.00 uur. Dit evenement biedt u de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor de komende feestdagen en uw kerstmenu naar een hoger niveau te tillen.

23 Oct, 2023

Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt.
In deze blog onthullen we de geheimen van Coquilles Saint-Jacques, en met welke Coquilles wij bij Schmidt Zeevis werken.

13 Oct, 2023

Bij Schmidt Zeevis Rotterdam zijn we altijd op zoek naar de meest hoogwaardige vissoorten om aan onze klanten te leveren. Een van onze trotse ontdekkingen is de Dutch Yellowtail Kingfish. Deze vis heeft niet alleen een vorstelijke uitstraling, maar biedt ook een smaakvolle en duurzame culinaire ervaring. In deze blog nemen we u mee op een reis door de wereld van de Dutch Yellowtail Kingfish en delen we wat deze vis zo speciaal maakt.