Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Ruim assortiment
Elke dag 133 soorten verse vis.
menu
Winkel open tot 18:00
08 Dec, 2023

Vis roken in je eigen keuken

De kunst van het zelf roken van vis is niet alleen een oude conserveringsmethode, maar ook een mooie techniek die je redelijk eenvoudig thuis kunt gebruiken. Gewapend met een simpele rookoven en basis ingrediënten, kun je genieten van de heerlijke smaak van zelf gerookte vis. Deze handleiding leidt je door het proces van het roken van vis.

Stap 1: Kies de Beste Vis

Begin met het selecteren van verse vis. Vette vissoorten zoals zalm, forel en makreel zijn erg goed voor het rookproces vanwege hun natuurlijke oliën en stevige textuur.

Stap 2: Bereid de Vis Voor

Voordat de vis de rookoven ingaat, is het essentieel om deze goed te reinigen en te ontvellen. Snijd de vis in filets en verwijder alle graten. Pekelen vooraf is een optie, wat de smaak versterkt en helpt bij het conserveren. Het pekelen kan op 2 verschillende manieren, nat en droog. De natte pekel is een combinatie op basis van water en zout. Een droge pekel is enkel op basis van zout. Bij beide manieren kun je hier extra specerijen of smaakmakers aan toevoegen.

Stap 3: Creëer een Aromatische Rook mix

De rooksmaak hangt af van het gebruikte hout. Experimenteer met verschillende soorten rookhout, zoals appel, kers of eiken, om diverse smaakprofielen te ontwikkelen. Laat het rookhout weken in water voordat je het op de kolen of in de rookgenerator plaatst.

Stap 4: Controleer de Temperatuur

Als je vis gaat roken is het belangrijk dat je van tevoren de keuze hebt gemaakt om warm of koud te roken. Als je voor het warmroken hebt gekozen is het belangrijk om de temperatuur in de rookoven goed in de gaten te houden. De optimale rooktemperatuur ligt dan tussen de 70 en 90 graden Celsius. Hierdoor wordt de vis langzaam gegaard en neemt deze de rooksmaak goed op. Wil je koud roken, hoort de temperatuur niet boven de 25 graden te stijgen.

Stap 5: Wat heb je nodig om je eigen vis te roken?

Om koud te roken is het handig om een cold smoke generator te gebruiken. Deze kun je bijvoorbeeld op de barbecue leggen met de kap dicht om zo 8 tot 10 uur jouw vis te roken.
Voor het warm roken kun je de barbecue opstoken, en indirect je vis laten garen. Houd hierbij wel rekening met de lage temperatuur.

Stap 6: Geduld Is een Toverwoord

Als je warm rookt vergt het rookproces wel wat geduld. Afhankelijk van de dikte van de visfilets kan het rookproces variëren van 1 tot 4 uur. Regelmatige controle van de rookoven en eventuele toevoeging van extra rookhout helpen de smaak te intensiveren.

Stap 7: Proeven en Genieten

Als de vis een mooie goudbruine kleur heeft en gemakkelijk uit elkaar valt, is het tijd om te proeven! Zelf gerookte vis kan op verschillende manieren worden geserveerd, van eenvoudige toast tot salades of als hoofdingrediënt in pasta's.

Zelf vis roken biedt niet alleen een heerlijke manier om je culinaire horizon te verbreden, maar stelt je ook in staat om te genieten van verse, smaakvolle visgerechten rechtstreeks uit je eigen keuken. Dus, waar wacht je nog op? Duik in dit smakelijke avontuur en ontdek de kunst van het zelf roken van vis!

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

17 Nov, 2023

Jimmy Melissen (37), de gepassioneerde verse visinkoper bij Schmidt Zeevis, heeft een unieke kijk op zijn rol. Aangetrokken door zijn passie voor de visindustrie, werkte Jimmy voorheen als accountmanager.

09 Nov, 2023

Vandaag laten we u kennis maken met de heilbot. Zowel de wilde als de gekweekte variant is een hoogwaardige vis met een delicate smaak waarbij de meeste bereidingswijzen goed passen.

09 Nov, 2023

Voor de visliefhebber in Zoetermeer, bij Schmidt Zeevis, is het nu mogelijk om online jouw favoriete visproducten te bestellen en thuis te laten bezorgen.

26 Oct, 2023

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam nodigt u van harte uit voor een betoverende avond vol inspiratie op vrijdag 24 november van 19.00 tot 21.00 uur. Dit evenement biedt u de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor de komende feestdagen en uw kerstmenu naar een hoger niveau te tillen.

23 Oct, 2023

Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt.
In deze blog onthullen we de geheimen van Coquilles Saint-Jacques, en met welke Coquilles wij bij Schmidt Zeevis werken.

13 Oct, 2023

Bij Schmidt Zeevis Rotterdam zijn we altijd op zoek naar de meest hoogwaardige vissoorten om aan onze klanten te leveren. Een van onze trotse ontdekkingen is de Dutch Yellowtail Kingfish. Deze vis heeft niet alleen een vorstelijke uitstraling, maar biedt ook een smaakvolle en duurzame culinaire ervaring. In deze blog nemen we u mee op een reis door de wereld van de Dutch Yellowtail Kingfish en delen we wat deze vis zo speciaal maakt.