Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Ruim assortiment
Elke dag 133 soorten verse vis.
menu
Winkel open tot 18:00
12 Oct, 2022

Snurrevaad visserij

Snurrevaad visserij.

Snurrevaad visserij

De snurrevaad visserij ofwel onder de Nederlandse vissers snorren/snurren genoemd, is een vorm van kustvisserij. Een moderne variant op deze techniek wordt flyshooten genoemd. Als er in de tekst gesproken wordt over snurrevaad zal dit ook betrekking hebben op het flyshooten. Deze manier van vissen wordt voornamelijk toegepast door Deense en Schotse vissers. Ook de Nederlandse vissers beginnen deze manier van vissen steeds meer te waarderen en zien er toekomst in. Schol en schar behoren evenals poon en mul tot de doelsoorten waarop gevist wordt.

Vistechniek

De visser sluit een groot stuk zeebodem af door lange lijnen, ook wel zegentouwen genoemd, en een net. Deze lijnen worden vervolgens naar het schip gehaald. De lijnen rollen over de bodem en veroorzaken stofwolken. De vis wordt door de touwen opgejaagd en in het net gedreven.
Snurrevaad visserij is alleen effectief bij voldoende daglicht.

Bij voldoende daglicht kunnen de vissen de lijnen ofwel zegentouwen zien en dat is bevorderlijk voor het vangstpercentage. Dit betekent dat snurrevaad niet in het donker kan worden toegepast. In de winter, wanneer de dagen kort zijn, zal deze vistechniek minder zijn vruchten afwerpen dan in de zomer, wanneer de dagen lang zijn.
Snurrevaad visserij boekt de beste resultaten in vlakke, zanderige zeegebieden zonder obstakels. Daarom wordt er veelal gevist in Het Kanaal, De Oostzee en bepaalde delen van de Noordzee.

Flyshooten

Zoals eerder genoemd is flyshooten de moderne variant van snurrevaad. Hierbij schiet de visser eerst een vislijn weg waaraan een boei is bevestigd. Het schip stoomt met een omtrekkende beweging weg van de boei en tegelijkertijd wordt de vislijn gevierd en wordt het net weg geschoten. Wanneer het schip weer bij de boei komt wordt de vislijn die aan de boei zit binnengehaald en wordt door middel van haspels de lijnen met daaraan het net naar het schip gehaald.
Met trots presenteren de flyshoot-vissers de folder 'Flyshooten; het sleutelwoord voor kwaliteit en duurzaamheid!' Flyshoot-vissers bundelen hun krachten en werken samen aan een gezonde vissector, voor nu en in de toekomst! 

Het grote verschil tussen flyshoot en snurrevaad is: een flyshooter houdt zichzelf doormiddel van de scheepsschroef in positie en de snorder gaat voor anker.

Duurzaamheid

Snurrevaad is een milieuvriendelijke methode en wel om de volgende redenen;

  • Energieverbruik is laag.
  • Onderhoudskosten zijn laag.
  • Uitstekende kwaliteit vis omdat er weinig tot geen vuil wordt gevangen waardoor de vis kan beschadigen en omdat het een langzame vistechniek is komt de vis vaak pas op het einde van de trek in het net terecht waardoor de beschadiging gering blijft.
  • De vis leeft nog wanneer het aan boord komt.
  • Weinig tot geen bodemberoering.
  • Weinig tot geen bijvangst en/ of discards.
  • De hogere kwaliteit vis van de snurrevaad visserij vertaalt zich in goede en hoge prijzen op de visafslagen.

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

17 Nov, 2023

Jimmy Melissen (37), de gepassioneerde verse visinkoper bij Schmidt Zeevis, heeft een unieke kijk op zijn rol. Aangetrokken door zijn passie voor de visindustrie, werkte Jimmy voorheen als accountmanager.

09 Nov, 2023

Vandaag laten we u kennis maken met de heilbot. Zowel de wilde als de gekweekte variant is een hoogwaardige vis met een delicate smaak waarbij de meeste bereidingswijzen goed passen.

09 Nov, 2023

Voor de visliefhebber in Zoetermeer, bij Schmidt Zeevis, is het nu mogelijk om online jouw favoriete visproducten te bestellen en thuis te laten bezorgen.

26 Oct, 2023

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam nodigt u van harte uit voor een betoverende avond vol inspiratie op vrijdag 24 november van 19.00 tot 21.00 uur. Dit evenement biedt u de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor de komende feestdagen en uw kerstmenu naar een hoger niveau te tillen.

23 Oct, 2023

Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt.
In deze blog onthullen we de geheimen van Coquilles Saint-Jacques, en met welke Coquilles wij bij Schmidt Zeevis werken.

13 Oct, 2023

Bij Schmidt Zeevis Rotterdam zijn we altijd op zoek naar de meest hoogwaardige vissoorten om aan onze klanten te leveren. Een van onze trotse ontdekkingen is de Dutch Yellowtail Kingfish. Deze vis heeft niet alleen een vorstelijke uitstraling, maar biedt ook een smaakvolle en duurzame culinaire ervaring. In deze blog nemen we u mee op een reis door de wereld van de Dutch Yellowtail Kingfish en delen we wat deze vis zo speciaal maakt.