Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Ruim assortiment
Elke dag 133 soorten verse vis.
menu
Winkel open tot 18:00
15 Sep, 2023

Platte Zeeuwse Oesters Zijn Weer in Seizoen!

Het is weer die tijd van het jaar waarin liefhebbers van zeevruchten reikhalzend uitkijken naar een van de meest gewilde lekkernijen uit de zee: de Zeeuwse platte oester.

Het is weer die tijd van het jaar waarin liefhebbers van zeevruchten reikhalzend uitkijken naar een van de meest gewilde lekkernijen uit de zee: de Zeeuwse platte oester. Deze elegante schelpdieren zijn niet alleen een culinaire traktatie, maar ze hebben ook een rijke geschiedenis en een toekomst vol duurzame uitdagingen.

Een Historische Delicatesse: De Zeeuwse Oester

In de Zeeuwse wateren gedijen twee soorten oesters: de creuse oester (Gras ostrea gigas) met zijn grillige ovale schelpen en de Zeeuwse platte oester (Ostrea édulis) met zijn kenmerkende gladde, ronde schelpen. De oorsprong van de Nederlandse oesterkweek gaat terug tot de 19e eeuw, toen de Franse bioloog Victor Coste zijn innovatieve kweekmethode introduceerde. Hij gebruikte gekalkte dakpannen om oesterbroed te kweken, en deze methode vond al snel navolging bij Nederlandse oesterkwekers.

Doorzettingsvermogen Ondanks Uitdagingen

De Zeeuwse oesterindustrie heeft door de jaren heen veel obstakels overwonnen. Streng winterweer en ziekte-uitbraken hebben de sector uitgedaagd. Toch bleven Zeeuwse oesterkwekers volharden. Ze experimenteerden met verschillende oestersoorten, waaronder de Japanse oester, die later bekend werd als de Zeeuwse oester vanwege zijn succesvolle groei in de Oosterschelde.

Duurzaamheid en Toekomst

Vandaag de dag worden Zeeuwse oesterkwekers geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals klimaatverandering en de bedreiging van de oesterboorder.

In maart 2023 sloegen belanghebbenden in de Oosterschelde de handen ineen en sloten een intentieovereenkomst om de natuur te versterken en de oesterhandel nieuw leven in te blazen. Innovatieve technieken zoals kweek op tafels en hangcultuur worden onderzocht, evenals de aanleg van oesterriffen als golfbrekers.

Oesterkweek wordt erkend als een duurzame praktijk, onze oesterkweker Jacques Pols die het BIO-certificaat bezit (door de overheid gegeven) heeft een kleine CO2-voetafdruk. De samenwerking tussen verschillende belanghebbenden en organisaties stimuleert de vernieuwing van de oesterteelt en draagt bij aan de bescherming van de natuur in de Zeeuwse wateren.

Dus, waar wacht je nog op? Laat het oesterseizoen beginnen en proef de prachtige smaak van Zeeuwse platte oesters, een symbool van doorzettingsvermogen, geschiedenis en duurzaamheid.

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

17 Nov, 2023

Jimmy Melissen (37), de gepassioneerde verse visinkoper bij Schmidt Zeevis, heeft een unieke kijk op zijn rol. Aangetrokken door zijn passie voor de visindustrie, werkte Jimmy voorheen als accountmanager.

09 Nov, 2023

Vandaag laten we u kennis maken met de heilbot. Zowel de wilde als de gekweekte variant is een hoogwaardige vis met een delicate smaak waarbij de meeste bereidingswijzen goed passen.

09 Nov, 2023

Voor de visliefhebber in Zoetermeer, bij Schmidt Zeevis, is het nu mogelijk om online jouw favoriete visproducten te bestellen en thuis te laten bezorgen.

26 Oct, 2023

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam nodigt u van harte uit voor een betoverende avond vol inspiratie op vrijdag 24 november van 19.00 tot 21.00 uur. Dit evenement biedt u de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor de komende feestdagen en uw kerstmenu naar een hoger niveau te tillen.

23 Oct, 2023

Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt.
In deze blog onthullen we de geheimen van Coquilles Saint-Jacques, en met welke Coquilles wij bij Schmidt Zeevis werken.

13 Oct, 2023

Bij Schmidt Zeevis Rotterdam zijn we altijd op zoek naar de meest hoogwaardige vissoorten om aan onze klanten te leveren. Een van onze trotse ontdekkingen is de Dutch Yellowtail Kingfish. Deze vis heeft niet alleen een vorstelijke uitstraling, maar biedt ook een smaakvolle en duurzame culinaire ervaring. In deze blog nemen we u mee op een reis door de wereld van de Dutch Yellowtail Kingfish en delen we wat deze vis zo speciaal maakt.