Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Ruim assortiment
Elke dag 133 soorten verse vis.
menu
Winkel open tot 18:00
03 Feb, 2023

Staandwant visserij

Staandwant visserij

Staandwant visserij

Staandwantvisserij is de verzamelnaam voor alle visserijtechnieken waarbij het vistuig stil staat in het water. De visserijtechniek gaat ervan uit dat de vissen vanzelf verstrikt raken in de netten. Wanneer het over staandwantvisserij gaat wordt er veelal gesproken over visserij met staande netten, zoals warnetten en kieuwnetten. Op de Noordzee en Waddenzee wordt er voornamelijk gevist op kabeljauw, tong, tarbot, zeeduivel, harder, snoekbaars, zeebaars en schol.

In Nederland is deze vorm van visserij de laatste jaren meer in opkomst. Staandwantvisserij is een kleinschalige visserij bedreven door kleinere scheepjes. De vissers gebruiken voornamelijk verankerde bodemnetten, die het grootste deel van de tijd plat op de bodem liggen en die alleen bij het keren van het tij worden opgericht. Dit zorgt ervoor dat vissen die voornamelijk op de bodem leven worden gevangen, zoals tong en kabeljauw.

De netten worden met behulp van drijvers en een verzwaarde lijn aan de onderzijde van het net staand in het water opgesteld en na verloop van tijd binnengehaald.
Van april tot en met november wordt er op tong gevist. Verder wordt er in de zomer ook langs de kust gevist op zeebaars en harder. In de winter vist men op kabeljauw, voornamelijk bij scheepswrakken en pieren.

Staandwantvisserij is een selectieve vorm van visserij door het gebruik van netten die speciaal voor een bepaalde vissoort en vismaat zijn ontworpen. Hierdoor is sprake van geringe bijvangst van ondermaatse vis, weinig brandstofgebruik en bodemberoering.

Foto: © Ecomare, Oscar Bos

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

17 Nov, 2023

Jimmy Melissen (37), de gepassioneerde verse visinkoper bij Schmidt Zeevis, heeft een unieke kijk op zijn rol. Aangetrokken door zijn passie voor de visindustrie, werkte Jimmy voorheen als accountmanager.

09 Nov, 2023

Vandaag laten we u kennis maken met de heilbot. Zowel de wilde als de gekweekte variant is een hoogwaardige vis met een delicate smaak waarbij de meeste bereidingswijzen goed passen.

09 Nov, 2023

Voor de visliefhebber in Zoetermeer, bij Schmidt Zeevis, is het nu mogelijk om online jouw favoriete visproducten te bestellen en thuis te laten bezorgen.

26 Oct, 2023

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam nodigt u van harte uit voor een betoverende avond vol inspiratie op vrijdag 24 november van 19.00 tot 21.00 uur. Dit evenement biedt u de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor de komende feestdagen en uw kerstmenu naar een hoger niveau te tillen.

23 Oct, 2023

Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt.
In deze blog onthullen we de geheimen van Coquilles Saint-Jacques, en met welke Coquilles wij bij Schmidt Zeevis werken.

13 Oct, 2023

Bij Schmidt Zeevis Rotterdam zijn we altijd op zoek naar de meest hoogwaardige vissoorten om aan onze klanten te leveren. Een van onze trotse ontdekkingen is de Dutch Yellowtail Kingfish. Deze vis heeft niet alleen een vorstelijke uitstraling, maar biedt ook een smaakvolle en duurzame culinaire ervaring. In deze blog nemen we u mee op een reis door de wereld van de Dutch Yellowtail Kingfish en delen we wat deze vis zo speciaal maakt.