Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Ruim assortiment
Elke dag 133 soorten verse vis.
menu
Winkel open tot 18:00
09 Nov, 2023

Heilbot, Wild of Kweek

Vandaag laten we u kennis maken met de heilbot. Zowel de wilde als de gekweekte variant is een hoogwaardige vis met een delicate smaak waarbij de meeste bereidingswijzen goed passen.

De wilde heilbot

De wilde heilbot wordt voornamelijk gevonden in het noorden van de Atlantische Oceaan, en in de gebieden rond Noorwegen is hij zeer geliefd. Deze heilbot, die niet verward moeten worden met tarbot, behoort tot de familie van de schol. De wilde heilbot kan een gewicht van ruim 300 kilo bereiken en ruim 4,5 meter lang worden.

In de visserij heeft de wilde heilbot een groot commercieel belang. Als Schmidt Zeevis zijn we echter selectief waar we onze wilde heilbot vandaan halen. De heilbot die we aanbieden wordt gevangen met de lijnvisserij, een duurzame vangstmethode.

Op culinair gebied is de heilbot veelzijdig en geschikt voor de meeste bereidingswijzen, zoals bakken, grillen, stomen, stoven en konfijten. De heilbot heeft een fijne structuur en een subtiele smaak met zoete ondertonen, omdat hij zich graag voedt met schaal- en schelpdieren. Vanwege de fijne structuur en boterachtige tint van de heilbot passen veel kruiden, groenten en sauzen hier goed bij.

Laat onze specialisten bijvoorbeeld enkele moten vacuüm verpakken met olijfolie, groene kruiden zoals dille, peterselie en bieslook, en gerookt zout. Verwarm het thuis in een waterbad tussen 70 en 80 graden gedurende 15 minuten. Maak het gerecht compleet met een smakelijke botersaus, pommes parisienne en gegrilde prei.

De gekweekte heilbot

Op het moment dat de wilde heilbot niet in het seizoen is, is de kweek variant een uiterst goede oplossing voor wie wel graag heilbot wilt serveren. Na jaren van testen en ontwikkelen mogen we zeggen dat ze erg goed bij de wilde heilbot in de buurt zijn gekomen qua smaak en structuur. Onze kweek leverancier van de heilbot mocht zijn product leveren bij gerenommeerde kookwedstrijden zoals; Bocuse d'Or (Wereld Culinair Kampioenschap), Bocuse d'Or Asia, finale van Global Young Chef & Global Chef, Daejeon, Zuid-Korea en Bocuse d'Or Europe.

De gekweekte heilbot wordt geteeld in de schone wateren van de Noorse fjorden, waar geen antibiotica worden toegevoegd om de vis sneller te laten groeien. Kwaliteit kost nu eenmaal tijd. Doordat er geen toevoegingen worden gebruikt, is de gekweekte heilbot ook uitermate geschikt voor rauwe consumptie, zoals sashimi of als topping op sushi.

Vanwege zijn vettige structuur, die rijker is dan die van wilde heilbot, past de gekweekte heilbot goed bij rijst. Slechts licht gemarineerd in citroensap en met toevoegingen zoals wasabi en wakame is dit al een ware traktatie! Of serveer hem bijvoorbeeld als ceviche, met een pasta van ansjovis en een bieslookolie. Sterkere smaken zoals paprika en rode pepers komen goed tot hun recht bij de gekweekte heilbot.


Om niet te diep in de details te treden over hoe de heilbot wordt gekweekt, zullen we de basis uitleggen. Het kweken van een heilbot, vanaf het ei tot consumptie, duurt ruim 5 jaar voor een gewicht van 5 kilo. Heilbot ligt graag stil op de bodem, wat zorgt voor een langzame groei. Larfjes komen na 10 dagen uit de bevruchte eitjes en zwemmen dan nog rond als visjes. Na 3-5 weken begint het larfje voor het eerst te eten, en zo begint de transformatie naar platvis. Omdat heilbot een jager is, eet de larf alleen levend voer. Als de heilbot ongeveer 5 gram weegt, wordt deze naar een verwarmde kwekerij op het land verplaatst. Daar blijven ze ongeveer 2 jaar totdat ze een gewicht van ongeveer 1,5 kilo hebben bereikt. Vervolgens worden de heilboten naar kooien in zee gebracht, waar ze nog 3 jaar groeien tot ze een gewicht van ongeveer 5 kilo bereiken.

Kortom, of het nu wilde heilbot is of gekweekte heilbot, beide opties bieden heerlijke vis aan uw gasten. Schmidt Zeevis staat garant voor goede en gezonde vis, zodat u kunt genieten van een culinair topproduct!"

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

17 Nov, 2023

Jimmy Melissen (37), de gepassioneerde verse visinkoper bij Schmidt Zeevis, heeft een unieke kijk op zijn rol. Aangetrokken door zijn passie voor de visindustrie, werkte Jimmy voorheen als accountmanager.

09 Nov, 2023

Vandaag laten we u kennis maken met de heilbot. Zowel de wilde als de gekweekte variant is een hoogwaardige vis met een delicate smaak waarbij de meeste bereidingswijzen goed passen.

09 Nov, 2023

Voor de visliefhebber in Zoetermeer, bij Schmidt Zeevis, is het nu mogelijk om online jouw favoriete visproducten te bestellen en thuis te laten bezorgen.

26 Oct, 2023

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam nodigt u van harte uit voor een betoverende avond vol inspiratie op vrijdag 24 november van 19.00 tot 21.00 uur. Dit evenement biedt u de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor de komende feestdagen en uw kerstmenu naar een hoger niveau te tillen.

23 Oct, 2023

Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt.
In deze blog onthullen we de geheimen van Coquilles Saint-Jacques, en met welke Coquilles wij bij Schmidt Zeevis werken.

13 Oct, 2023

Bij Schmidt Zeevis Rotterdam zijn we altijd op zoek naar de meest hoogwaardige vissoorten om aan onze klanten te leveren. Een van onze trotse ontdekkingen is de Dutch Yellowtail Kingfish. Deze vis heeft niet alleen een vorstelijke uitstraling, maar biedt ook een smaakvolle en duurzame culinaire ervaring. In deze blog nemen we u mee op een reis door de wereld van de Dutch Yellowtail Kingfish en delen we wat deze vis zo speciaal maakt.