Terug naar hoofdindex

Nieuwtjes uit de visserijwereld - archiefpagina 8



 

Frontaal op gasplatform

Door onoplettendheid van de wachtsman is de GY 287 van Schipper Bakker vorige week op volle snelheid tegen een gasproductieplatform van de NAM gevaren. Door de klap is er een gat van vier meter in de boeg geslagen waardoor de kotter nu meer het uiterlijk heeft van een haaienbek. De driekoppige bemanning van het booreiland lag op dat moment te slapen maar is gelukkig voor een ramp bespaard gebleven, al ze is zich wel half doodgeschrokken. De schade is enorm.


Poot uitgerukt

De grote schaar van de wenkkrab is een zeer gewilde lekkernij in Portugal. De krab heeft slechts één schaar die door de vissers wordt afgebroken waarna het dier wordt teruggegooid in zee. Maar dan beginnen de problemen voor de krab . Doordat de schaar ontbreekt kan hij zich niet verdedigen en is hij ook voor de vrouwtjes geen aantrekkelijke partij meer. De krabbenstand ter plekke gaat dan ook hard achteruit. Er zijn plannen om de vangst te beperken.


Heilbot van 200 kilo

Onze inkoper Wim van Eldik deed een geweldige 'vangst' Hij kocht op de afslag van het Noorse Trondheim een heilbot van maar liefst 200 kilo! De gigant werd gekocht door Carel Jooren van Visrestaurant 'De Stroper' in Dordrecht. De speurneuzen onder u zien achter de hand van Carel nog net het koppie van onze 'baas' Marcel van Breda. Nu voor één keer in functie als vorktruckchauffeur.

Foto:Wim van Eldik en een trotse Carel Jooren (rechts) bij de enorme heilbot

 


Schillerlokken kunnen we op onze (haaien)buik schrijven

De visserij op de doornhaai wordt dit voorjaar in de USA drastisch aanbanden gelegd. Er is een wet aangenomen die het haaienbestand moet beschermen. Dit heeft direct gevolg voor de Duitse visindustrie. Gerookte haaienbuikjes (Schillerlocken) zijn in Duitsland zeer populair en worden ook in grote hoeveelheden geëxporteerd. Het allergrootste deel van deze haaienbuikjes komt uit de USA. Het laatste jaar was de aanvoer al beduidend minder waardoor de prijzen scherp opliepen. Nu deze nieuwe wet is aangenomen zal het binnenkort wel afgelopen zijn met de consumptie van haaienbuikjes. Er wordt door Engelse vissers wel op de Europese doorhaai gevist, maar deze is minder geschikt voor de productie van de beroemde schillerlocken.


Wat is Botervis?

Er worden meerdere soorten botervis op de Nederlandse markt verhandeld, echter de meest verkochte soort is "Lepidocubium Flavobrunneum".Deze vissoort wordt verhandeld onder de naam: botervis, botermakreel of escolar. Ze komt voor in de zuidelijke oceanen (Indische Oceaan, Zuid Afrika) en wordt op grote diepte gevangen als bijvangst van de tonijnvisserij. Het belangrijkste land van aanvoer is Namibië. De vis heeft een langgerekt lichaam, dat op een snoek lijkt. De vis is gemiddeld 1,5 meter lang en weegt ongeveer 13 kg. De Lepidocubium Flavobrunneum wordt in Nederland vooral in filets verkocht. Ook gerookt is de vis te koop. Vooral in Duitsland wordt de vis veel verkocht als Butterfisch of Oilfisch.

De naam is niet zomaar aan de vis gegeven. De Lepidocubium Flavobrunneum is een vette vis met ongeveer 16 gram vet per 100 gram visgewicht. Het vetgehalte is te vergelijken met het vetgehalte van een haring. Het visvlees is erg wit van kleur en op de graat iets roder. De smaak is te vergelijken met de zwaardvis en heilbot.


Vis langer vers op softijs

De IJslandse firma Brunnar heeft een proces ontwikkeld waarbij zeewater zeer snel wordt afgekoeld tot een geleiachtige massa. Na proefnemingen bleek dat vis langer vers en mooi blijft. Het 'softijs' wordt aan boord geproduceerd en via slangen in de kratten met vis gepompt. Het ijs is dus ook verser, in tegenstelling tot scherfijs dat van de wal wordt meegenomen. De huid van de vis wordt niet beschadigd zoals bij scherfijs wel kan gebeuren. Doordat de vis beter 'omsloten' is door de koude massa, blijft deze ook langer vers. Groot voordeel voor de bemanning: er hoeft niet meer te worden geschept. Twee IJslandse schepen zijn inmiddels met het systeem uitgerust. Garnalenvissers in El Salvador, Amerika en Canada werken er inmiddels ook mee. Voor krab en kreeft wordt het systeem op dit moment uitgeprobeerd.


Wel schepen, geen vissers

De Vietnamese heeft een groot succes behaald met haar subsidieregelingen voor de visserij. De laatste paar jaar zijn er maar liefst 300 vissersschepen met zware subsidie van de helling gekomen. Nu de schepen kunnen gaan vissen, blijkt dat er geen geschoolde bemanning voor te vinden is omdat de schepen nogal wat moderne apparatuur aan boord hebben. Men heeft dus verzuimd om tijdig voor een goede opleiding voor de vissersmannen te zorgen.


Japanners durven wel

Japanners staan er om bekend alles te eten wat uit de zee komt. Zelfs de levensgevaarlijke kogelvis ("fugu") wordt verorberd als een delicatesse. Deze vis staat bekend om z’n giftigheid. Het gif in de vis is 100 keer giftiger dan cyanide. Omdat een verkeerde behandeling een spoedige dood tot gevolg kan hebben, mag deze vis alleen worden verwerkt door speciaal opgeleide koks. Officieus wordt deze vis echter ook geserveerd in illegale gelegenheden, waarbij vorig jaar 176 doden te betreuren waren. Zouden Japanners soms denken: "hoe linker hoe lekkerder?"


Bezoekers zien zalm trekken

Bezoekers aan de grote Noorse visserijbeurs Aqua Nor in Trondheim keken hun ogen uit. Op monitoren konden zij de zalm zien trekken in de rivier de Nidelva. Daartoe had men midden in de rivier onderwatercamera’s opgehangen die het tafereel vastlegden.


Geen lid EU  bijna ƒ 1.000.000, - boete

Voor het eerst heeft een Ierse rechtbank een forse boete gegeven aan Noorse vissers die op 150 mijl uit de Ierse kust - dus binnen de EU-wateren - visten. Het feit dat Noorwegen geen lid is van de Europese Unie kwam de vissers duur te staan. De rechter legde een boete op van maar liefst negenhonderduizend gulden. Ook de vis en de netten werden in beslag genomen.


UK 61 redt zeehondje

De bemanning van de UK 61 heeft een jong zeehondje gered. Het kleine vermoeide beestje probeerde op het net te klimmen. Het beestje werd aan boord gehaald en men nam contact op met Lenie ’t Hart in Pieterburen. Zij adviseerde om het diertje in een “nestje” van touw op een rustig plekje te leggen en het wat visjes te voeren. De bemanning heeft op verzoek van Lenie een naam bedacht: “Fetje”. Bij aankomst in de haven stond er een enthousiast team uit Pieterburen klaar om het beestje mee te nemen. “Fantastisch als je ziet hoe die grote, stoere kerels van dieren en van de natuur houden”, aldus Lenie ’t Hart.

 


Mossel-lezer-laser

Bij mosselbedrijf Krijn Verwijs in Yerseke heeft men onlangs een arbeidsbesparende en innovatieve machine in gebruik genomen. Het arbeidsintensieve sorteren van de mosselen en het verwijderen van ongewenste producten is nu veel eenvoudiger geworden. Het Belgische bedrijf  Barco ontwikkelde een apparaat dat met laserstralen “vreemde” producten opspoort en verwijderd. De laser kan “driedimensionaal” scannen en –heel bijzonder- ook op kleur sorteren. Met grote snelheid loopt het grof product door de machine. De computer geeft aan de laser opdracht om alleen zwarte producten door te laten (mosselen). Op het moment dat een product met afwijkende kleur of vorm de laser passeert wordt dit met een stoot perslucht verwijderd. Dat kunnen producten zijn zoals: oesters en andere schelp -of schaaldieren, zeesterren, kapotte mosselen, stenen en mosselen met “pokken”. De machine geeft een besparing op arbeidkrachten van ongeveer 50%. De benodigde investering bedraagt bijna een half miljoen gulden.



Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over onze site? Mail dan naar: info@schmidtzeevis.nl


Terug naar hoofdindex

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.