Terug naar hoofdindex

Nieuwtjes uit de visserijwereld - archiefpagina 7In 2005… volop kabeljauw

Noorse kwekerijen zullen in de komende jaren in staat zijn 10 miljoen pootvisjes (kabeljauw) te kweken, die zullen uitgroeien naar 30- tot 50.000 ton consumptiekabeljauw. Er wordt zelfs al gewaarschuwd om niet al te rigoureus te kweken omdat anders de kans bestaat dat na 2005 de marktprijs in elkaar stort.


Tonijnafslag in japan

Eén van onze relaties bracht een bezoek aan de visafslag in Tokio. De duizenden tonijnen worden ’s nachts geveild en brengen zeer hoge prijzen op.

Even later liggen ze gefileerd in de vitrines van de handelaren.


Tong en zalm zijn echte fijnproevers

Al meer dan dertig jaar zijn de Noren bezig met het kweken van zalm. In die jaren heeft men veel ervaring opgedaan. Na talloze experimenten kwam men er achter dat de jonge zalm slechts voedsel accepteert dat zijn oorsprong heeft van vis uit de Noord-Atlantische oceaan.
Daartoe wordt van lodde, zandaal en spiering fabrieksmatig vismeel gemaakt. De kweek is zeer efficiënt; voor de groei van 1 kilo zalm is slechts 1 kilo visvoer nodig. Vergeleken met rundvee komt dit verschil goed tot uiting omdat voor de productie van 1 kilo vlees minstens 10 kilo veevoer nodig is. Met de kweek van tong maakt het RIVO aardige vorderingen. Men is er al in geslaagd jonge tongetjes te kweken.
Een probleem is alleen dat de tong nog kieskeuriger is in zijn voedsel. Dit visvoer wordt geïmporteerd uit Noorwegen en kost ruim 100 gulden per kilo.
Bij de huidige hoge prijzen voor platvis en door het vangstverbod gedurende een bepaalde periode, is het zinvol geworden om met de kostbare kweekmethode door te gaan.Workshop voor de MagnEET cafés

De MagnEETcafés beginnen steeds meer een concernachtige vorm aan te nemen. De 31 jarige Hans Motkee heeft nu al tijd 5 vestigingen geopend t.w. Heenvliet, Poortugaal, Den Haag, Rotterdam en Maassluis. Als we goed zijn ingelicht gaat het zoeken naar geschikte locaties op volle kracht door. Om het management (koks en bedrijfsleiders/sters) bij te praten over de in en outs van verse zeevis, werd een workshop georganiseerd bij ons bedrijf. Vooral het verschil in kwaliteit kwam aan bod. Zo kon men duidelijk het verschil waarnemen tussen roodbaarzen uit Noorwegen en IJsland en werd duidelijk waarom er soms een prijsverschil is in dezelfde vissoorten.

Op de foto het managementteam van de MagnEETcafé's


Visser brengt vangst direct naar Schmidt

We geven eerlijk toe dat het niet elke dag gebeurt; een visser, die met zijn visboot achter de auto, zijn in de polder gevangen snoekbaars rechtstreeks aflevert bij Schmidt. De snoekbaars van vijf kilo werd onmiddellijk afgenomen door Carel Jooren van restaurant "De Stroper" uit Dordrecht. Staande in de boot werd er direct zaken gedaan met onze chef Wichert Steller. Een half uur later werd de vis aangeboden bij de lunch.

Ja, . nog verser kan echt niet.


Zwaardvisje verdwaalt

Schipper Bertus Bos van de TX 37 heeft vorige week een uiterst zeldzame vangst gedaan. Tot zijn stomme verbazing zat er een heus zwaardvisje in zijn net. Het komt practisch nooit voor dat zwaardvissen zover uit de koers raken; hun leefgebied is de open oceaan waar hij op vliegende vissen en makrelen jaagt. Waarschijnlijk is het jong zijn moeder kwijtgeraakt en verdwaald. Het beestje is een meter lang. Volwassen exemplaren worden 4,5 meter en wegen dan zo'n 600 kilo. Schipper Bos heeft het zwaardvisje naar EcoMare op Texel gebracht. Daar zal men het liefdevol verzorgen en trachten het beestje weer klaar te stomen voor de oceaan.

Foto: Schipper Bertus Bos met het zwaardvisje


Intrek glasaal weer minder

Het gaat bedroevend slecht met de intrek van jonge glasaaltjes. En zonder glasaaltjes geen paling. Nog steeds is er geen EG verbod op de vangst ervan. De jonge glasaal brengt in Japan duizend gulden per kilo op dus wordt er driftig op gevist door Spanjaarden en Portugezen. De kleine aaltjes hebben natuurlijk niet de "aaibaarheidsfactor" van een zeehondje dus zal het nog wel even duren voor de dames en heren in "Brussel" maatregelen afkondigen.Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over onze site? Mail dan naar: info@schmidtzeevis.nl


Terug naar hoofdindex

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.