Terug naar hoofdindex

Nieuwtjes uit de visserijwereld - archiefpagina 2


Nieuwtjes - archiefpagina 1
Nieuwtjes - archiefpagina 2
Nieuwtjes - archiefpagina 3
Nieuwtjes - archiefpagina 4
Nieuwtjes - archiefpagina 5
Nieuwtjes - archiefpagina 6
Nieuwtjes - archiefpagina 7
Nieuwtjes - archiefpagina 8
Nieuwtjes - archiefpagina 9

 Rotterdam 26 november 2004

Bezoekrecht voor mega-kreeft

Jean Jacques Menanteau van Hotel l’Europe en
Wil van Merkensteijn van Schmidt Zeevis.

Bij het plaatsen van de bestelling voor het jaarlijkse fruits de mer-festival in het Amsterdamse hotel de ’l Europe had de chef tegen Schmidt Zeevis gezegd: ’Doe er ook maar een beetje
grote kreeft bij - als blikvanger op het buffet'. Vanuit de Bay of Fund in het Canadese Nova Scotia kwam een zending kreeften binnen, waaronder een prachtexemplaar: een mannelijke
kreeft van maar liefst 5,1 kilo zwaar en een geschatte leeftijd tussen de 45 tot 55 jaar. Ter vergelijking: een gemiddelde kreeft weegt tussen de 450 gram en 1 kilo, met een maximale
leeftijd van 15 jaar. Gasten van restaurant Excelsior en brasserie Le Relais konden overigens alleen maar kijken naar dit levende showmodel. Er mocht uitsluitend worden geproefd van het zeer gevarieerde
schaal- en schelpdierenbuffet bestaande uit diverse soorten oesters (van creuses belons en papillons tot fines de claires verts), mosselen, garnalen, krab en coquilles St. Jacques.
Het festival duurt tot en met 11 december 2004 en wie niet kan kiezen, kan zich laten verrassen door de chef. De mega-kreeft is, na bezichtiging, door Schmidt Zeevis teruggereden naar Rotterdam.
Na een overnachting in het visparadijs aan het Vasteland is het dier overgebracht naar het Oceanium van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. De chef van Hotel de l’Europe heeft bezoekrecht.

Meer informatie via www.leurope.nl

De oude verzorger Sjors Nelemans van Schmidt Zeevis (rechts), draagt de kreeft over aan de nieuwe verzorger Martijn, van Oceanium Blijdorp.


 Rotterdam 22 november 2004

Kreeft ontsnapt aan kookpan

Een vijf kilogram zware en circa 55 jaar oude Canadese zeekreeft, die al zo’n beetje op de menukaart stond van het restaurant van Hotel de l’Europe in Amsterdam, wordt van een wisse dood in een kookpan gered.

De bekende Rotterdamse zeevishandel Schmidt, die de enorme kreeft zou leveren voor het komende schaal- en schelpdierenfestival in het hoofdstedelijke etablissement, wil het zeedier een mooie oude dag geven. Het bedrijf heeft daarom besloten de kreeft te schenken aan diergaarde Blijdorp.

„We konden het niet over ons hart verkrijgen om deze kreeft, die vele tientallen jaren op de zeebodem bij Canada heeft geleefd, in de pan te laten eindigen”, vertelt Wil van Merkensteijn van zeevishandel Schmidt.

De onderneming heeft Blijdorp gevraagd of de reuzenkreeft niet permanent in de diergaarde mag komen logeren. Verzorgers van het Oceanium van Blijdorp reageerden positief. De kreeft wordt morgen in Blijdorp verwacht. „Zoals gebruikelijk bij nieuwe dieren plaatsen we de kreeft eerst een paar weken in quarantaine”, vertelt Blijdorp-zegsvrouw Constance Alderlieste. „Als bezoekers de kreeft willen komen bekijken, dan moeten ze dus nog eventjes geduld hebben.”

Sjors Nelemans (l.) en Wil van Merkensteijn
van zeevishandel Schmidt houden de reuzenkreeft naast een gewoon exemplaar om te laten zien wat een grote jongen ze in huis hebben.

Bron Telegraaf, Foto Fred Libochant


't Vervolgh vervolg van De 2 Gebroeders

Met dezelfde gastvrijheid en dezelfde ambiance worden gasten er ontvangen, al heeft het Ridderkerkse restaurant De 2 Gebroeders een nieuwe naam en een nieuwe eigenaar. Nieuw in Drinck- en Eetery ’t Vervolgh is de kinderhoek opdat het hele gezin een avond uit kan. Het restaurant, met een middeleeuwse uitstraling, bijpassende attributen en een grote open haard, telt 100 zitplaatsen. De eerste etage kan speciaal voor groepen worden gereserveerd. Het wapenschild van ’t Vervolgh, met de kleuren goud en zwart, is een verwijzing naar de horecagroep Bon Bon party service en de restaurants Heeren van Rotterdam en Heeren van Slydregt. Drinck- en Eetery ’t Vervolgh is gevestigd aan de St. Jorisstraat 2a- 4 in Ridderkerk en is zeven dagen per week geopend.


5 november 2004

35.000,-- EURO VOOR VILLA PARDOES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Beljaars Verzekeringen & Hypotheken en John Beerens Haarstudio uit Tilburg hebben een groot succes geboekt ivm het grote voetbalspektakel  ten bate van Villa Pardoes. Er was een wedstrijd georganiseerd tussen de Soapsterren-BN-ers tegen het Master Oud Oranje team olv Rene en Willy van de Kerkhof.
Er waren velen bekende zoals Willy en Rene van de Kerkhof, Rene van de Gijp, Pierre Vermeulen, Michel van de Korput, John Williams, Jimmy Geduld, Winston Post, Jeroen Smits, Camping Life, De Smaakpolitie van SBS6, Ruud, Annette en Bram van Big Brother, Ree uit GTST, acteurs uit
Baantjer, Grad Damen, Jose Hoebee, Alice, Irma en Marlies van Idols, Sugar Lee Hooper, Cool Down Cafe, DJ Coenio, Timeless, De Deurzakkers, Aukje en Marieke van Ginneken, Jamie van Di-rect, Arianne Meijer, Glenis Grace, en nog veel meer BN-ers.
Oud Oranje won met 4-2 van de soapsterren. Er was veel publiek, ongeveer 2000 mensen. De drumband De Oranje Garde uit Klundert maakte de muziek vooraf. Veel handtekeningen werden er gezet die avond. Er was ook een Oranje Bus die heel de dag in de Gemeente Moerdijk rond reed. De Deurzakkers en Wethouder van Brenkelen deden de aftrap! Scheidsrechter Jack van Hulten was de scheidsrechter.
Na de wedstrijd was er een Vip party. Er waren 900 genodigden op deze avond. Er was warm en koud buffet aanwezig op deze fantastische avond. Om 20.45 was er een interview met Wilco en Richard Beljaars en John Beerens met Jimmy Geduld en Arianne Meijer. We zouden gaan proberen om het record van vorig jaar 20.000,-- euro voor Stichting De Nees te verbreken deze avond. Er waren optredens van Grad Damen, Gerard Joling, Sugar Lee Hooper,
Cool Down Cafe, Timeless, Alice van Idols. Ook was er een veiling door Sotheby's olv Drs Mark Grol. Er werden shirts van Ruud van Nistelrooy, Rodger Federer, Petrovic, Ned. Elftal, Sjeng Schallken, G. Van Bronckhorst, Frans Bauer, Bal met handtekeningen, Pierre van Hooydonk, Cocu van PSV,
Colbert van Gerard Joling, Première kaarten en een jack van Hans Klok geveild. Het moment was aangebroken de cheque werd uitgereikt aan Villa Pardoes. Het was een geweldig bedrag van 35.000,--- Euro voor Villa Pardoes!!!!!!!!! We zijn trots zegt Wilco en Richard dat we binnen 1 jaar 55.000,-- hebben opgehaald voor Goede Doelen!!!!! Wat we volgend jaar gaan doen is nog niet bekend.

Richard Beljaars, Gerard Joling, Wilco Beljaars en Ariane Spier met de
cheque van 35.000,-- Euro voor Villa Pardoes.


1 november 2004

Superoester

Joop Paauwe van het mossel- en oesterbedrijf Roem van Yerseke
FOTO: Wim van Vossen

Joop Paauwe van het mossel- en oesterbedrijf Roem van Yerseke kan zijn ogen nog steeds niet geloven. Het Zeeuwse bedrijf haalde afgelopen week een superoester van maar liefst 1,7 kilo uit de Oosterschelde. Normale exemplaren wegen daarentegen tussen de 60 en 180 gram. Het reuze-exemplaar heeft een omvang van 40 centimeter en een lengte van 27 centimeter. Paauwe: „De nog levende oester verblijft momenteel in het bedrijf en hij is terug in het water gezet. We halen misschien het vlees eruit en houden hem dan in ieder geval hier binnen het bedrijf”, aldus de trotse medewerker.


Rotterdam 29 oktober 2004

Zesdaagse eindelijk weer terug in Rotterdam

De Zesdaagse is in Engeland geboren en niet in Amerika, zoals vaak wordt gedacht. Al in 1875 werden de eerste zesdaagsen tot 1898 individueel verreden. De deelnemers mochten zelf bepalen hoelang ze op de fiets wilden blijven en ook hoelang ze een rustpauze wilde nemen. Stel je voor, 144 uur zonder onderbreking fietsen. Aan het eind van de race werd de afstand die iedere deelnemer had afgelegd berekend en was er dus een uitslag. Aan deze slopende uitputting kwam in 1899 een eind. In januari 2005 wordt de zesdaagse verreden in Ahoy Rotterdam. Als voorproefje op de sfeer was Marcel van Breda te gast bij de twaalfde zesdaagse te Amsterdam. Hij mocht, samen met de rondemissen, de prijswinnaars van de Dernywedstrijd de eerste prijs overhandigen. Die avond waren dat Bruno Walraven en Max van Heeswijk. Ook de bekende Joop Zijlaard was aanwezig en hij won de wedstrijd op zaterdag 23 oktober, met glans. De winnaars van de gehele zesdaagse te Amsterdam waren de Nederlanders Robert Slippens en Danny Stam.


bron Telegraaf

Lekker bekkie

De oooh’s en de aaah’s waren gisteren niet van de lucht bij het aanschouwen van een reusachtige zakbaars van maar liefst 185 kilo zwaar en 2,5 meter lang. De marktbezoekers van het winkelcentrum de Amsterdamse Poort in Amsterdam-Zuidoost wilden het gevaarte aanraken om er zeker van te zijn dat het een
echte vis was.


Ivo onthult visgeheim

Burgemeester Ivo Opstelten en zijn vrouw Mariëtte bij de wilde zalm.

„Ik denk er continu aan…”, zegt Ivo Opstelten als we in de vroege ochtend door de mooiste viswinkel van Nederland lopen. Vis, vis, vis! De Rotterdamse burgemeester is een echte liefhebber („liefst elke dag”) en zijn vrouw Mariëtte, van oorsprong Rotterdamse, al helemaal. „Ik zal een geheimpje verklappen: het heeft bij mijn sollicitatie naar dit burgemeesterschap meegespeeld dat Schmidt Zeevis hier is gevestigd.” Klinkklare onzin natuurlijk van de VVD’er, die op uitnodiging van Hans Schmidt en Marcel van Breda de uitbreiding van het visbedrijf opende. De oude bel van de Rotterdamse visafslag uit 1890 gebruikte Ivo daarvoor. Sushi, zoute haring, platte oesters, gerookte paling, Hollandse garnalen; Opstelten hoefde zich niet te vervelen aan het Vasteland in de Maasstad. Het water liep uit je mond bij al dit moois. Toen wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel een levende Russische reuzenkrab ging kussen, werd het helemaal een groot feest. Want op de enorme ijsberg lagen behalve de krab ook een haai, een heilbot, talloze zalmen en snoekbaarzen. Die bleven trouwens onaangeroerd.

Hans Schmidt met Leontien Zijlaard van Moorsel, die een koningskrab een zoen gaf.
FOTO’S: DE TELEGRAAF

Hans Schmidt, die gisteren naar München vertrok om zich te laten behandelen aan een dubbele hernia, legde nog even het verschil uit tussen een Europese en Canadese kreeft en in de vriezer vroeg Mariëtte Opstelten, die waarschijnlijk iets te vaak
naar Baantjer kijkt, of er ook lijken hingen. Bijna duizend visliefhebbers, onder wie ook ex-Journaal-lezer Joop van Zijl, acteur Hans Boskamp, topkok Imko Binnerts, superslager Piet van den Berg en wijnimporteur Otto Lenselink, kwamen op het viscircus af.
„Ik ben tweehonderd flessen champagne lichter”, zo telde Marcel van Breda na het feest zijn knopen. Opstelten komt deze week al weer terug, maar dan als gewone klant, zo beloofde hij.

Klik hier voor een foto impressie van de feestelijkheden.


Burgemeester Opstelten verricht officiële openingshandeling
KISS THE FISH PARTY BIJ SCHMIDT ZEEVIS

Het Vasteland aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam is omgetoverd als 'partyland' voor de ontvangst van bijna 1000 gasten. Bekende en minder bekende restaurateurs uit heel culinair Nederland krijgen de gelegenheid om de nieuwe en vernieuwde productieruimten van Schmidt Zeevis te bekijken. Met eigen ogen zien hoe jouw bestelling logistiek wordt behandeld. De aanvoer van vandaag ligt morgen al op het bord van het lievelingsrestaurant van het publiek.

Op de foto: Burgemeester Ivo Opstelten reikt de certificaten HACCP en BRC uit aan Marcel van Breda, direkteur van Schmidt Zeevis Rotterdam.

Burgemeester Ivo Opstelten is er trots op een bedrijf in Rotterdam te hebben, dat als enige visbedrijf in Europa voldoet aan de hoogste normen voor voedselveiligheid. “Dat was ook de reden, dat ik destijds naar Rotterdam heb gesolliciteerd” grapte hij bij de uitreiking van certificaten HACCP en BRC. Opstelten is tijdens zijn burgemeesterschap onder de indruk geraakt van het Rotterdamse ondernemerschap en is er trots op de mooiste viswinkel van Europa in Rotterdam te hebben. Met het luiden van een antieke bel uit 1890 van de Rotterdamse visafslag worden de nieuwe ruimten als geopend verklaard. Er gaat heel veel schuil achter het bekende winkelpand. En dat is indrukwekkend. Ruim 4000 m2 productie- en opslagruimten. Hier gebeurt het. Zes dagen per week draait het continue door. Zondag is dan de enige optie om de restauranthouders een kijkje achter de schermen te gunnen. In de feesttent voor de winkel worden de gasten in de watten gelegd . Voor de meegebrachte kids is er van alles te doen. Poffertjes en ijsjes eten, spelletjes doen, gegrimeerd worden, lachen om de grappen van de clown, vissen in een vijvertje of echte vissen aaien. Tekeningen maken van onbekende vissen, die ook beroemd willen worden, samen
met de ZeeFee als voorbereiding voor het initiatief voor een kinderboek

Leontien Zijlaard-van Moorsel opent de
KISS the FISH party

“De Miz Viz verkiezing”

Op een berg crushed ice liggen prachtige vissen te glimmen.De KISS-the-FISH PARTY wordt gestart door Leontien Zijlaard - van Moorsel, die door het kussen van een reuzencrab het feest voor geopend verklaart. De gasten worden behoorlijk verwend. De zeer gemotiveerde bemanning voor een groot deel leerlingen van het ROC Zadkine dwingen respect af door de professionele en geruisloze attente bediening. De allerlekkerste vishapjes gaan erin als koek. De muzikale ingrediënten komen van Lou Prince. Samen met het duo Marc Canto en Marion Iwaarden zorgt hij voor de juiste feestsfeer in een heerlijke ambiance.


Evert Thielen “beste mosselkok van Nederland”

Tijdens de wedstrijd gehouden op 22 september toonde de 45 jarige patron cuisinier van restaurant De Gertrudahoeve in Son en Breughel zich de beste mosselkok van Nederland. De wedstrijd ging weliswaar over de beste mosselkok der “lage landen”, maar de 1e prijs was voor de Fransman chef kok P. Lartigue van restaurant Au Vieux Boitsfort te Watermaal-Bosvoorde met een stijlvol mosselgerecht. De 3e prijs was voor de Belgische chef kok P. De Clercq van restaurant Elckerlijc te Maldegem met een verrassende mosselbereiding op de BBQ. En zeker geen slechte 2e prijs was voor Evert Thielen. Eigenlijk waren de verschillen in punten minimaal. Onze equipe bestond verder uit Richard Onderdelinden van Hotel New York te Rotterdam. Zijn presentatie was een plaatje om te zien.
Richard had een strakke presentatie op een mooi diep bord, waarbij ons het water in de mond liep. Chef kok Ruud Jansen van restaurant Het Bergpaviljoen te Amersfoort scoorde zeer hoog maar net onder de Belgische tegenstander die er met de 3e prijs vandoor ging, met een gerecht waarbij de term moules frites duidelijk herkenbaar was. Van Auberge des Moules uit Philipinne deed Henk Buyze mee, met eveneens een overheerlijk mosselrecept. Wij feliciteren alle prijswinnaars en kijken uit naar september 2005 voor de revanche in Nederland. De jury bestond uit: Tilly Sintnicolaas directeur van het Nederlands visburo, Leon Ribbens meesterkok van het eerste uur, Sjaak Jobse SVH meesterkok en jarenlang chef-d’equipe van het culinair nationale team, Philippe Bidaine journalist van
La Dernière Heure, Stefaan Daenick auteur van Het Oesterboek. De presentatie was in handen van niemand minder dan Carl Huybrechts die het geheel geanimeerd aan elkander praatte.


"Wederom een 7e geslaagde Preuvetour".

Dit jaarlijks Limburgs evenement, waar ieder jaar een aantal bekende Nederlanders aan meedoen, werd ook deze keer gehouden bij Kasteel Bloemendal te Vaals.Dat onze Gerrie Kneteman geen moeite heeft met het fietsen is wel tijdens de tour gebleken, maar voor het openen van een oester was toch de assistentie van oud ploegleider Peter Post nodig. Na deze geslaagde dag waren de deelnemers in goede handen van de keukenbrigade, die dag geassisteerd door kok Ivo Mulder.

Foto: Nico Martens, Freek v.d. Valk, Ivo Mulder, Frans Willem Cox,
Peter Post,Gerrie Kneteman


Rotterdam 17 september 2004

Michel van der Kroft wint Fish-Dish Award 2004
Chefs Kurhaus en Prise d'Eau 2e en 3e prijs!

In een zinderende finale, gehouden op het Zadkine (school voor Horeca en Toerisme) te Rotterdam, is Michel van der Kroft, chef de cuisine van Bilderberg Garden hotel / Mangerie de Kersentuin er maandag j.l. in geslaagd, de hoofdprijs in de wacht te slepen van de Internationale kookwedstrijd 'Fish-Dish Award 2004' van Chablis producent J. Moreau & Fils. Het was een nipte overwinning, gezien de eveneens hoge scores van de finalisten 2 ( Bas van Manen van het Kurhaus Restaurant Kandinsky) en 3 (Henri Brouwers van Restaurant Prise d'Eau te Tilburg). Maar het oordeel van de professionele jury (zie*) was helder. Michel vander Kroft's winnende gerecht raakte het beste de essentie van de uitdaging van deze WIJN-SPIJS kookwedstrijd: het creëren van een zo harmonieus mogelijke combinatie tussen wijn (in dit geval de Chablis AC 2002 van J.Moreau & Fils) en een gerecht.

Uitdaging
Michel van der Kroft: "Wat mij heel erg heeft geholpen is, dat ik wijn-spijs koken verschrikkelijk leuk vind. Ik heb al vaker meegedaan met kookwedstrijden,maar ik zie het steeds meer als een uitdaging om een vlammende combinatie te vinden tussen wijnen en gerechten. En van onze gasten hoor ik dat dat bijzonder gewaardeerd wordt". Michel's winnende gerecht: 'Op de huid gebakken wilde zeebaars met lamsoren, risotto en lichte jus van venusschelpen' was duidelijk geïnspireerd door de term 'ziltheid', die ook de Chablis AC 2002 van Moreau zo typeert. Het bleek een kostelijke combinatie op te leveren, enerzijds subtiel en elegant, anderzijds intrigerend en uitnodigend. Hiermee heeft Van der Kroft - naast een kist Moreau Grand en Premier Cru's en de Trophy - de hoofdprijs gewonnen: een gastronomische week in de Chablis, tezamen met de Awardwinnaars (met partner) uit Londen, Parijs, New York, Dubai en Tokio.

Jury rapport: wijn-spijskoken is een vak
Interessant was de waarneming van de jury, bij monde van juryvoorzitter Wynand Vogel: "De reden dat 5 finalisten niet wonnen en 3 in feite wél, was dat wedstrijdkoken nog geen wijn-spijskoken is. Meerdere finalisten hebben verrukkelijke, knap gemaakte gerechten bedacht en gemaakt, die helaas op het criterium 'wijn -spijscombinatie' ten onder gingen.- Veelal werd de Chablis van Moreau, toch een zilte, mineralige, bijna fragiele wijn weggedrukt door een scala van smaken. In een kookwedstrijd zou
zo'n gerecht waarschijnlijk hoog scoren, in een wijn-spijs contest niet.

Indrukwekkende finale
De award ceremonie, waarvoor de wijnmaker Alain Braud en Moreau directeur Pascale Bres waren overgekomen, werd gevolgd door een indrukwekkende Master Class proeverij in het maandagavond ceremonieel geopende nieuwe proeflokaal van het Zadkine. In deze proeverij presenteerde Braud een verticale proverij van Grand Cru Les Clos van 1988 tot 2002. Daarna werden de gasten verwend met een 7 gangen amusediner, verzorgd door Erik van Loo, Meesterkok en chef van Restaurant De Zwethheul te Schipluiden (Delft). Het begrip wijn-spijs kreeg door deze aaneenschakeling van momenten een waardevolle inhoud.

Voor meer informatie: bel Bart Gijtenbeek (algemeen directeur: 06 51822047) of Ronald de Bruijn - marketing manager: 06 250 358 28) Bijlage: cd-rom met foto's van de J. Moreau & Fils Fish-Dish Award 2004 Achtergrond informatie:

Begin dit jaar werden meer dan 1.000 culinaire professionals in Nederland uitgenodigd om de uitdaging aan te gaan, een origineel en creatief visgerecht te creëren dat een optimale combinatie vormt met de
Chablis AC 2002 van J. Moreau & Fils. Uiteindelijk zijn door een professionele jury 8 finalisten geselecteerd, die op 13 september de sterren van de hemel hebben gekookt om de eer, de Fish-Dish Award 2004 én om de hoofdprijs: een Gastronomische week voor 2 personen bij J. Moreau & Fils in de Chablis. Als locatie selecteerde Van der Linden, Walraven & Sax het Zadkine. school voor Horeca &
Toerisme te Rotterdam, vanwege hun uitstekende outillage en ervaring met top-culinaire evenementen.

Tijdens deze Gastronomische week (van 20 t/m 24 september) ontmoet de winnaar van deze wedstrijd de medewinnaars uit de landen die hebben deelgenomen aan de Fish-Dish Award 2004. Vorig jaar werd deze wedstrijd georganiseerd in Frankrijk, Engeland, Quebec en Ierland; dit jaar in Nederland, Londen, Parijs, New York, Dubai en Tokio.

De jury bestond uit de volgende professionals op het gebied van wijnspijs koken:

  • Gert Crum, wijnjournalist
  • Ron Ferdinandus, Docent Koken en Theorievakken op het Zadkine
  • Fred Mustert, Chef kok / Eigenaar Restaurant La Vilette, Rotterdam
  • Fred Nijhuis, wijnschrijver, publicist en redactielid van 'Proefschrift'
  • Wynand Vogel, jury-voorzitter, SVH Meesterkok en chief inspector van de populaire culinaire gids "Lekker".

Over J. Moreau & Fils
J. Moreau & Fils is een toonaangevende, middelgrote Chablisproducent en onderdeel van de Boisset groep. Naast een aantrekkelijk assortiment Chablis' en witte Bourgognes in de hogere prijs/kwaliteitscategorie heeft men (in elk geval in Nederland) veel succes met een serie Vins de Table en Vins de Pays van - eveneens - bovengemiddelde kwaliteit en prijs. Moreau realiseert zich als geen ander dat - om de concurrentie van Nieuwe Wereld wijnen te pareren - concentreren op kernkwaliteiten en waarden essentieel is: vandaar de focus op de ontwikkeling van een reputatie in de gastronomie, d.m.v. onder meer wijn-spijs contests, gericht op de top-horeca. Moreau Chablis' worden sinds 1986 door Van der Linden, Walraven & Sax gedistribueerd.


Rotterdamsch Dagblad Huiswijnverkiezing 2004

Afgelopen zaterdag waren Wim en Leny Versluis van restaurant Courzand, naar de Kunsthal manifestatie gelokt niet wetende dat hun witte huiswijn van producent Springbok een Chenin blanc verkozen was tot beste witte huiswijn in de Rotterdamsch Dagblad Huiswijnverkiezing 2004 en wel met kop en schouders boven de andere aangeboden wijnen uitstak. In totaal proefde de jury 21 voorgeselecteerde wijnen,”een huiswijn moet niet gecompliceerd zijn” oordeelt Fred Nijhuis van The Wine &Food association. Uiteraard feliciteren wij alle medewerkers van café restaurant Courzand op de Heijplaat.


Lees meer over haringseizoen 2004


Rotterdam 7 september 2004

50 jaar klant bij Schmidt Zeevis Rotterdam!!!

Op de foto ziet u de heer Muller uit Hendrik Ido Ambacht. De heer Muller is al 50 jaar klant bij Schmidt Zeevis Rotterdam. Deze klant weet dit zo goed omdat hij op 8 augustus 1954 bij Imtech voorheen International Muller ging werken en voor zijn baas hier twee keer per week vis moest halen bij Schmidt en vervolgens zelf ook zijn vis meenam. De heer Muller werd door onder andere Marcel van Breda van Schmidt in het zonnetje gezet als één van onze trouwste klanten.


Go Slow Café Kunsthal; de Stellendamse garnaal

Op 9 september begint in de Kunsthal in Rotterdam het Festival van de Echte Smaak. Het festival draait om eerlijk voedsel, ambachtelijke producten en regionale specialiteiten, zoals de Stellendamse garnaal. De enige garnaal die nog vers in eigen land wordt gepeld en de volgende dag al wordt gegeten.

Klik hier om een video te bekijken met dank aan Twee Vandaag.

Voor de laatste garnalenkotters van de ooit zo roemrijke vloot bestaan geen alternatieven, het is dan gewoon over en uit. Ook aandacht voor de laatste generatie garnalenpelsters. De meeste garnalen gaan naar Marokko om daar gepeld te worden. De Stellendamse garnaal is te kwetsbaar daarvoor.“SHRIMPS & CHAMPAGNE”

Voor Lourens Magazine lezers slechts € 34,50 p.p.

3 Toonaangevende bedrijven in Rotterdam……. 1 heerlijk gerecht voor u!

Een reuze portie vers gekookte grote garnalen met verschillende sauzen en
een 1/2 fles champagne voor de zeer speciale prijs van € 34,50 p.p.

Beschikbaar in onze sfeervolle Lounge van 11.00 tot 23.00 uur.
Tip: zeer geschikt voorafgaand aan uw theaterbezoek!

Met uw reservering maakt u kans op een Magnum Cazanove Brut Azur champagne en
een waardebon t.w.v. € 50,– te besteden bij Schmidt Zeevis.
De loting vindt plaats na afloop van deze aanbieding.

Deze speciale aanbieding is geldig tot medio december.
T: 010 710 8012
E: sales_rotterdam@hilton.com
Hilton Rotterdam, Weena 10, 3012 CM Rotterdam
www.hiltonrotterdam.nl

Deze actie wordt mogeljk gemaakt door:


Weg met die vooroordelen!

Mosselen lekker gezond
Over mosselen bestaan heel wat vooroordelen en misverstanden. Dat liet het Nederlands Visbureau in Rijswijk ons weten toen wij aanklopten met een vraag van mevrouw J. Hazekamp-Jonker uit De Bilt. „Waarom zijn er twee soorten mosselen na ze te hebben gekookt, namelijk licht oranje en fel oranje?” vroeg zij. Het Visbureau beantwoordde niet alleen deze vraag, maar wilde en passant ook al die andere misvattingen uit de wereld helpen. En dat kan zeker geen kwaad nu de eerste verse Zeeuwse mosselen weer in de winkel liggen. Lees meer


Lekkerste wijn bij mosselen is... Pinot Blanc!

Wijnproevers (v.l.n.r.)
Leo van Eeghem,
voormalig Tour de France-winnaar Jan Janssen
en Frank Wiskerke ...eensgezind…
BRON: TELEGRAAF, FOTO: ALBERT SEGHERS

De lekkerste wijn bij mosselen is de Pinot Blanc uit de Elzas van wijnmaker Joseph Cattin. Daarmee viel Cattin voor het derde achtereenvolgende jaar in de prijzen tijdens de mosselwijnverkiezing in het Zeeuwse vissersdorp Philippine. In Hotel Au Port van Frank Wiskerke glunderde wijnimporteur Toon Sommerdijk uit Bergharen van oor tot oor: „Joseph Cattin weet telkens weer de juiste grondstoffen te vinden om de eerste prijs weg te halen voor de mosselwijn.” De proevers waren tamelijk eensgezind: Leo van Eeghem van de Karpendonkse Hoeve uit Eindhoven: „Deze wijn is echt de juiste om bij mosselen te drinken.” Wisse Dekker, oud-topman van Philips, knikte instemmend. Later op de middag werden de bekende Vlaamse voetbalverslaggever Rik de Saedeleer en secretaris Albert van Leeuwen van het Comité Mosselfeesten Philippine onderscheiden in de wijnorde van ’Conférie Saint-Etienne D’Alsace’.


‘De Goede Visgids: Vis eten met goed geweten’

Stichting de Noordzee heeft in mei 2004 ‘De Goede Visgids: Vis eten met goed geweten’  uitgegeven. Doel van deze consumentengids is om de vraag naar duurzaam voedsel uit zee te stimuleren. Naast de gids is er een website (www.goedevis.nl) waar actuele informatie over goede vis gegeven word.

Beschrijving van de website:
De goede vis-website geeft gedetailleerde informatie over duurzame visserij en over ‘De Goede Visgids: Vis eten met goed geweten’, een initiatief van Stichting de Noordzee. Doel van deze consumentengids is om de vraag naar duurzaam voedsel uit zee te stimuleren. Op de website vindt u een handig boodschappenlijstje die u kunt downloaden. Dit lijstje toont in een oogopslag hoe ruim 30 soorten vissen, schaal- en schelpdieren er voor staan. Ook vindt u achtergrondinformatie over de gebruikte criteria voor de beoordeling. Op de website staan ook suggesties voor restaurants, supermarkten, handel en consumenten om de markt voor "goede vis" te stimuleren.


Holland – Holland

Al etend probeert Joep Habets zijn gevoel van nationale trots wat op te krikken.

Nederland slechts met de hakken over de sloot in de kwartfinales van het EK-voetbal. De Hema in buitenlandse handen. Is er dan niets meer om trots op te zijn? Gelukkig hebben we de Hollandse Nieuwe nog. Ook niet echt Hollands meer, de haringen zijn tegenwoordig van Deense, Noorse en zelfs van Schotse afkomst. Maar het haringkaken gebeurt nog in de Hollandse traditie, net als de haringhandel. Dat laatste is weer wel op en top Hollands.

Onze Hollandse haringtoer, in het gezelschap van een haringeter van geboorte, begint in Noordwijk aan Zee. Niet meteen aan het begin van het seizoen maar een paar weken later, dan is de haring lekkerder want vetter. En we eten hem puur. Geen kwaad woord over uitjes, maar puur hebben we de haring het liefst. De platte haringkar van Van Duijn is nostalgisch ouderwets en toch van efficiënt eigentijds gemak voorzien. Meneer maakt de haring schoon, mevrouw verkoopt hem. Het is een mooi schoongemaakte slanke haring, koel, een beetje vet en vooral fris van smaak. De haring eet men in Zuid-Holland van de staart.

Het ene Holland is het andere Holland niet. De Amsterdammers doen het anders. Daar krijg je de haring in mootjes gesneden met een prikkertje, zo ook bij Vishuisje Herengracht. In de wandeling heet zo’n opstal een haringkar, maar het is de Hollandse pendant van het Belgische frietkot. Een haringkot, in dit geval een kot met een kroontje. Het zit goed in de verf en is opgesierd met koperen scheepstoebehoren voor de maritieme sfeer. In de vitrine liggen gesoigneerde salades met vis en schelpdieren. Het haringkot is bijna een delicatessenkot. Je kunt er stokvis en kreeft bestellen, hoor ik van de fervente haringeter die zich ook de andere vruchten van de zee niet graag laat ontgaan.
Met de Amsterdamse haring, al maakt het wapen op het vishuisje melding van een Katwijkse connectie, zitten we aan de andere kant van het haringspectrum. De Noord-Hollander prefereert een haring die forser, molliger, zouter en rijper van smaak is dan in Zuid-Holland.
Direct aan de haven is de haring toch het beste, horen we iemand beweren. Het lijkt me sterk, gezien de hedendaagse haringlogistiek. Toch trekken we naar IJmuiden, want het havengevoel doet natuurlijk wel wat. Als we op een late zondagmiddag het haventerrein oprijden vrezen we voor niets te zijn gekomen. De kades zijn verlaten. Tot we de Halkade bij de visafslag opdraaien. Zeemeeuwen zijn de eerste schreeuwerige voorboden. Alleen vishandel Waasdorp is open. Het blijkt een hotspot, klanten rijden af en aan. In de viswinkel annex vissnackbar staan de liefhebbers in lange rijen. Onder de begerige meeuwenblikken worden buiten aan aanschuiftafels de lekkernijen verschalkt: veel gebakken vis, maar ook versgemaakte sushi en natuurlijk haring. Voor 1,90 euro heeft Waasdorp een harinkje dat het goede van de Noordwijkse en de Amsterdamse haring in zich verenigt. De haring is fris, zilt en romig.

Schmidt
Kijken of ze dat in Rotterdam nog beter kunnen. Schmidt Zeevis moet de best gesorteerde viswinkel van Nederland zijn, een visetersparadijs. Schmidt besteedt veel zorg aan de haring. Wie haring meeneemt naar huis krijgt extra gekoelde exemplaren in een beschermende verpakking. De Hollandse Nieuwe is goed schoongemaakt en de smaak is strak, zuiver, fris, romig en blijft prettig lang in de mond hangen. “Perfect”, zegt de haringeter van geboorte. Toch nog een beetje Hollandse glorie.

  • Van Duijn, Kerkplein Noordwijk aan Zee
  • Vishuisje Herengracht, hoek Utrechtsestraat Amsterdam
  • Waasdorp Zeevishandel, Halkade 27 IJMuiden, 0255 512796
  • Schmidt Zeevis, Vasteland 60 Rotterdam, 010 4443560

10 jaar, 10 gangen in de Hermitage

In juni 1994 gingen ze open in Zwijndrecht om na zeven maanden een felbegeerde Michelinster te veroveren. In de tien jaar dat restaurant Hermitage bestaat, heeft de familie Klein niet alleen een verhuizing naar Rijsoord achter de rug, maar ook enkele verbouwingen. Het Alliance-restaurant, gastronomisch middelpunt van het Drechtstedengebied, viert ook de geboorte van brasserie Corneille, onder meer met een 10 gangen hapjesmenu. In juni en juli kunnen gasten proeven waarin de Kleins groot zijn. Het hapjesmenu (alleen per tafel te bestellen) wordt aangeboden voor 72,50 euro per persoon.

Restaurant Hermitage, gevestigd aan de Rijksstraatweg 67 in Ridderkerk-Rijsoord, is van 24 juli tot 12 augustus gesloten in verband met vakantie.

Op de foto: Jan Klein en zoon Roeland Klein,
met een zelfgevangen zeebaars, uit zoet water.


Weisglas hapt op haringparty

Kamervoorzitter Frans Weisglas en zijn VVD-collega Ineke Dezentjé Hamming en driesterrenkok Cees Helder met het eerste vaatje ’Rotterdamse Nieuwe’ op de stoep bij Schmidt Zeevis in de maasstad. „Ik ben een groot liefhebber„, zei Weisglas over de nieuwe haring. Leerlingen van basisschool Het Landje kregen een heus Haringbrevet uitgereikt van de parlementsvoorzitter. Op school kregen zij voorafgaande aan het Rotterdamse feestje haringles. Weisglas was bij lange na niet de enige Haagse politicus die gisteren zich een harinkje goed liet smaken. In het deftige Kurhaus te Scheveningen had minister van Staat, Frits Korthals Altes, een verklaring voor het opmerkelijke verschijnsel dat politici graag de haringparty’s aflopen. „We lusten ze rauw„, liet hij strijdlustig weten.


Terug naar hoofdindex

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.