Terug naar hoofdindex

Nieuwtjes uit de visserijwereld - archiefpagina 3


Nieuwtjes - archiefpagina 1
Nieuwtjes - archiefpagina 2
Nieuwtjes - archiefpagina 3
Nieuwtjes - archiefpagina 4
Nieuwtjes - archiefpagina 5
Nieuwtjes - archiefpagina 6
Nieuwtjes - archiefpagina 7
Nieuwtjes - archiefpagina 8
Nieuwtjes - archiefpagina 9

Uit het Stan Huygens journaal van woensdag 3 juni 2004:

Haring in het land, politiek aan de kant!

Kamervoorzitter Frans Weisglas was dolgelukkig met het vaatje haring van Hans Schmidt in Rotterdam.
Links VVD’ster Ineke Dezentjé Hamming.

„Weet je„, riep minister van Staat Frits Korthals Altes gisteravond in het Scheveningse Kurhaus, „waarom politici altijd zo prominent bij haringparty’s aanwezig zijn?„
Het bleef even stil. Maar toen volgde in het haringgedruis al snel het antwoord van de VVD’er: „We lusten ze namelijk rauw!!!„ Het was een droom van een haring. Ze zijn dit jaar dik, ze zijn hartstikke mals en een weekje later gevangen dan normaal. „Helemaal niet erg, want we gaan er weer tienduizenden verkopen„, riep Rotterdammer Hans Schmidt in Rotterdam, nadat zeeleeuwen en een flink aantal sterrenkoks de haring aan Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas op de stoep van Schmidts vishandel met veel spektakel hadden overhandigd.

Goedgekeurd
 „De haring is goedgekeurd„, zo werden de gasten in de havenstad met veel bombarie geïnformeerd en was er een luid applaus van Cees Helder , Herman den Blijker, Robert Kranenborg, Pascal Jalhay en talloze andere topkoks. „Jullie kunnen beter koken dan zingen„, zei het aantrekkelijke VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming over de zangprestaties van de witte brigade. Nederland stond gisteren weer bol van haringparty’s. „Voor de eerste haring verlaat ik wel even het Haagse„ zei Weisglas, die in zijn woonplaats Rotterdam, een thuiswedstrijd speelde.


Foto gemaakt door
Norbert Korreman van het blad Saisonnier.

’Redt de Stellendamse garnaal!’

Maandag werden ze gevangen, dinsdag werden ze gepeld en woensdag lagen ze op het bord in het Stellendamse restaurant de Gard. Eigenaar/kok Ron Deelen verwerkte Stellendamse garnalen in een aantal spannende gerechten. Wat er zoal werd geserveerd tijdens deze promotielunch voor de trots van Stellendam? Preskop van groenten en, uiteraard, Stellendamse garnalen , zeebaars met groene asperges en in roomboter gewelde garnalen met garnalensaus en, als hoofdgerecht, tarbot van de Stellendamse afslag met balkenbrij van garnalen met een fumé van tarbot met rode paprika.

Maar de middag begon met een proeverij van de grijze Noordzeegarnaal en z’n Stellendamse soortgenoot. Het verschil was duidelijk, alleen al qua uiterlijk. Voor de kust van Stellendam bestaat de ondergrond uit fijn, wit zand; dat verklaart de kleur van de garnaal die roodbruin is met een typische streep op de rand van elk segment. Om over de smaak maar te zwijgen: heeft de Noordzeegarnaal een nasmaak ('dat krijg je van al die E-nummers' aldus Ron Deelen), de Stellendammer, die slechts gewassen wordt en licht gezouten, smaakt puur natuur.

De bijeenkomst had een actueel karakter. Vorige week werd besloten dat de tweede Maasvlakte wordt aangelegd hetgeen grote gevolgen heeft voor de plaatselijke visserij. De verwachting is dat tussen nu en drie à vier jaar voor de kust geen Stellendamse garnalen meer worden gevangen. De stromingen en het tij zullen dusdanig veranderen dat het schaaldiertje verdwijnt. 'Red de Stellendamse garnaal!' luidde dan ook de oproep in restaurant de Gard waar streekproducten ruim vertegenwoordigd zijn op de kaart.

Het alternatief is volgens Ron Deelen de Noordzeegarnaal die tussen het moment van vangst en verkoop twee tot drie weken onderweg is. Met koelwagens wordt deze vervoerd naar Marokko of Bulgarije om door goedkope arbeidskrachten te worden gepeld. Mismoedig: ,,Daar kun je niet tegenop concurreren...’’


’Oesterdoop’ voor Arjan Robben

Het was een gezellige avond bij de familie Kerkhof van restaurant Jagershorst in Leende. Tijdens het afscheid van de voorzitter van PSV maakte het volledige elftal van PSV kennis met de oesters van Schmidt Zeevis. Onze vertegenwoordiger in Limburg, Nico Martens, kreeg het zelfs voor elkaar om Arjan Robben, die nog nooit een oester had gegeten, het schelpdier te laten proeven. Het 18-jarige voetbaltalent is aan Chelsea verkocht voor vele miljoenen.


Frans Molenaar is er niets bij

Ralf Knikkenberg is de nieuwe chefkok van het Golden Tulip Park Hotel Bergen op Zoom. Zijn collega’s hadden weinig moeite om een leuk afscheidscadeau te bedenken, nu de uitvoering nog. Hiernaast ziet u de, toen nog sous chef, in een handgemaakte, door le Nouveau Chef te Heiloo, Burberyruit Koksbuis.


Kreeft centraal in La Cloche

Het is een van de weinige restaurants met een ’kreeftenafhaaldienst’. ’La Cloche voor thuis’ heet de service waarbij ’voor thuis’ twee hele kreeften Belle-Vue worden bereid, onder meer met sauzen, bouillabaisse Marseillaise met bijbehorend garnituur en een fles witte wijn. Restaurant La Cloche, gelegen op het randje van België en Nederland en tien kilometer verwijderd van de grens met Duitsland, heeft iets met kreeft, in ieder geval zolang het kreeftenfestival duurt. Tot en met zondag 20 juni kunnen gasten van het restaurant in het meer dan 750 jaar oude centrum van Maaseik in een passende omgeving genieten van Oosterscheldekreeft en Canadese kreeft. Voor een all-in prijs van 100 euro per persoon worden gerechten geserveerd als à la minute gerookte babykreeft met truffelsalade, kreeftragout en halve Oosterscheldekreeft met asperges, lamsoren en romige Sauternessaus - mét passende wijnen.

La Cloche oogt maritiem, maar heeft een strakke belijning. Gasten van patron Jean-Pierre Houben
kunnen kiezen uit het restaurant, een zogeheten loungin’, het terras en de captain’s table tussen
het restaurant en de keuken. Behalve kreeft heeft het in vis en schaal- en schelpdieren gespecialiseerde restaurant ook andere luxe ingrediënten op de kaart. Wat te denken van carpaccio van langoustines met kaviaarroom...
La Cloche is gevestigd aan de Markt 35 in Maaseik, tel. 0032 (0)89 86 54 05.


Vis van Schmidt op St. Maarten

Er werd gekookt door chef-kok Martijn Hendrikse van Kaatje's restaurant uit Utrecht;

      • de oesters,
      • kaviaar en
      • kreeften

waren afkomstig van Schmidt Zeevis uit Rotterdam. Ook al was de Heineken Regatta dit keer een zware tocht, op de eindstreep, op St. Maarten, waren alle zorgen vergeten.


Vis van Schmidt voor de Westerdam

De service van Schmidt Zeevis kent geen grenzen. Als leverancier van het nieuwe cruiseschip van de Holland America Line, de Westerdam, werd pasgeleden een bestelling afgeleverd in Venetië, nota bene een van de meest visrijke gebieden van Italië. Het derde schip in de zogeheten Vista klasse van de HAL, dat zondag 25 april werd gedoopt door actrice Renée Soutendijk, voer door het Canale della Guidecca langs het beroemde San Marco plein en het Palazzo Ducale zijn toekomst tegemoet. Het meest luxe schip van de HAL vloot had de eerste dagen meer dan driehonderd passagiers aan boord. In augustus ligt het vijfsterren schip, dat plaats biedt aan ongeveer 1800 passagiers, afgemeerd voor de haven van Athene. Tijdens de Olympische Spelen biedt de Westerdam onderdak aan de Russische delegatie. Kapitein Dirk van den Berg van de Westerdam in het Rotterdams Dagblad: ,,President Poetin krijgt de hut naast die van mij. Kunnen we mooi elke avond klaverjassen!''

De service van Schmidt kent geen grenzen. Wij mogen de vis leveren aan één van de mooiste cruiseschepen van de H.A.L. "De Westerdam".
De Westerdam lag afgemeerd in Venetië, waar de vis werd afgeleverd door Schmidt Zeevis.


Schmidt vaart mee met klassiekers

Ze zijn weer veilig in hun thuishavens na een aantal races tussen Rotterdam, Oostende, Ramsgate en Amsterdam. Tijdens de Heineken Race of the Classics stonden de vlaggen van Schmidt Zeevis hoog in top van een tweetal 'tall ships'. Eén was de Lotos, een schip waarmee ooit haring werd gevangen. Aan de jaarlijkse race deden in totaal twintig klassieke schepen mee, bemand door studenten van bedrijfskundige en management opleidingen in Nederland. Het team van de hotelschool in Maastricht verwende een aantal vips, die vlak voor de start te gast waren, met heerlijke vishapjes en bijpassende wijnen.


Asperges in miniatuur formaat

Op de foto is Ad Janssen (links) op weg naar het miniatuur-aspergebed,
samen met de Aspergeboer en -boerin en de Aspergekoningin.

De dag begon met miniatuur-Bossche bollen en Limburgse vlaai (gelukkig op normaal formaat), maar
daarvoor waren de genodigden niet naar Madurodam gekomen. Onder auspiciën van de Stichting Dubbel A werd op 15 april de aftrap gegeven voor het nieuwe aspergeseizoen, in gezelschap van onder meer de Aspergekoningin, de Confrérie de l’Asperge Limbourgondië en het Brabants Asperge Genootschap. Bij de opening, volgens traditie op de derde donderdag van april, werd in het Haagse miniatuurstadje een aspergebed in gebruik genomen van schaal 1 op 25. Er gebeurde meer officieels, want tv-kok Ad Janssen werd geïnstalleerd als asperge-ambassadeur 2004. De van oorsprong Brabander, die eigenaar is van meerdere horecabedrijven in Rhoon (tot en met Hét Kasteel), beloofde plechtig het witte goud dit jaar nóg meer te gaan promoten. Om hem en de andere aanwezigen op weg te helpen als het gaat om aspergebereidingen werd er die middag gekookt met de Koningin van de groente. Uit de gelegenheidskeuken kwamen gerechten als een salade van asperges met Stellendamse garnalen, gemarineerde asperges met carpaccio van Livar varkensvlees en asperges met zwezerik en een saus op basis van truffel. Zelfs het dessert was geïnspireerd door het Nederlandse seizoensproduct: gekaramelliseerde asperges met geitenkaas.


Nóg een opening...

Op de foto v.l.n.r. Wim Laurentius van Schmidt Zeevis,
chef-kok Rob Torremans en Laetitia en Dick van Ostaden.

Het was dringen geblazen in restaurant Boshuys Hermitage in Oisterwijk. Op 15 april jongstleden
waren talloze genodigden uit de horeca aanwezig om het Brabants Asperge seizoen te openen. De organisatoren van de avond, Dick en Laetitia van Ostaden, presenteerden met hun voltallige personeel gerechten als aspergesoep met Hollandse garnalen, een krokant aardappelflensje met sabayon van krab en asperges en een taartje van gegrilde sliptong, gevuld met gemarineerde asperges en een coulis van geroosterde paprika.


NH-chef in zonnetje gezet

V.l.n.r mevrouw Drevers, Winston Drevers
en geheel rechts Caroline Receveur,
general manager van congrescentrum Leeuwenhorst in Noordwijkerhout en Congrescentrum Koningshof in Veldhoven.

Eind maart werd hij gelauwerd na veertig jaar in verschillende keukens te hebben gewerkt waarvan 15 jaar in dienst van NH Hotels. Winston Drevers heeft een indrukwekkende carrière achter de rug. De oud-chef van restaurant Chagall in Den Haag, waar hij een Michelin ster wist te veroveren, de voormalige chef-kok in de keuken van NH Schiphol, thans executive chef van NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, is keukenmanager in hart en ziel. Hij is niet alleen in de keuken actief, hij is ook het gezicht aan 'de voorkant' van het hotel. Gasten kennen hem als docent tijdens kookclinics en workshops, tal van collega-koks zijn door hem opgeleid. Een aantal van hen komt regelmatig langs voor culinair advies. Datzelfde geldt voor Ferran Adriá, de man achter het beroemde El Bulli en adviseur van NH Hotels, al zal zijn netwerk iets groter zijn. Uit de hele wereld komen collega-koks naar het Spaanse 'laboratoriumrestaurant' in Roses, als ware het een culinair bedevaartsoord. Adriá heeft na het zogeheten Nhube een nieuw concept bedacht voor NH Eurobuilding. In het nieuwe hotelrestaraurant in het zakendistrict van Madrid wordt in een spannende omgeving 'fast food op niveau' geserveerd. Het verschil met het 'gewone' fast food is dat de ingrediënten die worden gebruikt afkomstig zijn uit de haute cuisine. Met andere woorden: je kunt in NH Eurobuilding hamburgers eten van de beste kwaliteit vlees met rucola en gorgonzola, panini met ham en asperges of kaas met salie, pijnboompitten, lente-ui of een salade met groene bonen en eendenpaté. Fast Good, snel en goed, heet de nieuwe keten in NH Hotels dat 240 hotels heeft met 34.000 kamers in zestien landen in Europa, Latijns-Amerika en Afrika.


Zonnig voorproefje van kreeftseizoen

Aan boord van de ZZ14

Dat was genieten tijdens de officiële opening van het Oosterscheldekreeftseizoen! Voordat de eerste exemplaren werden opgevist, werd, met de zon op het hoofd, geproefd van een andere Zeeuwse delicatesse: oesters, begeleid door Champagne. En toen hadden we de haven van Zierikzee nog niet eens verlaten! Op uitnodiging van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft voer op 1 april een select gezelschap naar de plek waar het is toegestaan om kreeft te vangen. Onder hen de Belgische ambassadeur in Nederland, de heer L. Teirlinck en de Nederlandse ambassadeur in Belgie, de heer A. F van Dongen; zij hadden de eer om de eerste Oosterscheldekreeft te vangen aan boord van de ZZ14 waarna de Commissaris van de Koningin in Zeeland, de heer W.T van de Gelder, deze 'in ontvangst' nam. Het seizoen van de Oosterscheldekreeft loopt van 1 april tot en met 15 juli. Slechts vijf beroepsvissers hebben een vergunning om kreeft te vangen op de hen toegewezen visgronden. Vrouwtjeskreeften en kreeftjes kleiner dan 24 centimeter worden teruggezet, om het voortbestaan van de soort te garanderen. Deze vorm van 'duurzame visserij' is uitgebreid met het registreren van het kreeftenbestand; dit gebeurt om inzicht te krijgen in het aantal kreeften en de toekomstverwachtingen van Zeeuwse kreeft. Tot en met 15 juli zijn er zes restaurants op Schouwen-Duiveland en Tholen die een kreeftmenu voeren. De menu's bij deze 'Kring van Zeeuwse kreeft' zijn verschillend, behalve de prijs. Voor 42,50 euro kan worden gegeten bij restaurant De Brouwerie in Brouwershaven, Hostellerie Schuddebeurs in Schuddebeurs, Brasserie De Vluchthaven in Bruinisse, Brasserie Maritime in Zierikzee, De Gouden Leeuw in Scherpenisse en restaurant Le Marquis (badhotel Renesse) in Renesse. Tot de gerechten die worden geserveerd behoren huisgemaakte ravioli met kreeft en eekhoorntjesbrood (De Brouwerie), op houtskool gegrilde Oosterscheldekreeft met basilicummayonaise en gegrilde groente (De Vluchthaven) en in tempura gebakken kreeftvlees op een mousse van selderij, geserveerd met primeurgroenten en luchtige Champagnesabayon
(Le Marquis). De aanbevolen kreeftwijn is een viognier van Domaine de Caillan uit 2002, een wijn uit de Franse Pays d'Oc bij het plaatsje Bessan, ongeveer 6 kilometer van de Middellandse Zee. Prijs bij de deelnemende kreeftrestaurants: 27,50 euro.


Op de foto:
Evert Thielen patron-cuisinier doopt
zijn kreeften met echte champagne.
Evert rechts, vooraan sous chef Niels Snijders.

Kreeft bij opening lammerenseizoen

Dertig Brabantse restaurateurs, patron-cuisiniers en chef-koks namen 8 maart deel aan een
rondleiding op de Gulberg bij de opening van het lammerenseizoen. Ze maakten er kennis
met de schaapsherder en zijn kudde Gulbergerschapen en lammeren en genoten na afloop van een lunch in restaurant De Gertrude Hoeve. Patron-cuisinier Evert Thielen, die benoemd is tot ambassadeur van het Gulberger lam, liet zien dat niet alles bij hem draait om lamsvlees. Ook kreeft en champagne zijn geliefd in het restaurant in Son en Breughel.


Wilde oesterriffen in Oosterschelde

In de Oosterschelde laat minister Veerman onderzoeken welk effect een beheersmaatregel heeft voor de woekerende wilde Japanse oester ofwel creuze. Op basis van het EVA II rapport is vastgesteld dat de hoeveelheid wilde oesters zich uitbreidt in het nadeel van de kokkelstand. Ook waterrecreanten ondervinden overlast van de Japanse oesters. Dit laat minister Veerman weten zodra alle gegevens bekend zijn van dit verkennend onderzoek, formuleert de minister een standpunt.

Verder 1 april, dit is geen grap, sluit het Hollands snoekbaars seizoen tot en met 31 mei.


Het goede leven van de Vis

haring, kabeljauw, makreel, garnaal, rode poon, lekkerbekkie, karper, paling, zeewolf, tong en schol,  gedroogd, gebakken, gerookt, gestoofd. In het zuur of het zout. Vismeel, visstick, diepgevroren, vetgebakken, kouwe rauwe sushi, aal in het groen. Goudvis en guppie ook, hengelen, aquarium, diepzee, sloot. En ook nog de periode van 23 februari tot 21 maart: kortom Vis.

Van oudsher is vis een rijke voedselbron voor de mens. Maar de mens weet vaak geen maat te houden. Johan Verreth, hoogleraar visteelt en visserij aan de universiteit van Wageningen vertelt dat er jaarlijks wereldwijd 100 miljoen ton vis wordt gevangen. Hij is heel bezorgd over de visstand. Overbevissing is nog geen leegvissen, er kan nog wat aan gedaan worden. Klimaat verklaart NIET de terugloop van de visstand. Lees meer

Bron: KRO Dolce Vita


Terug naar hoofdindex

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.