Terug naar hoofdindex

Haring informatie index


20090701_mnda_008

De Hollandse nieuwe - Ouderwets lekker!

Schmidt Zeevis Rotterdam - De Hollandse Nieuwe is er weer!Fans van de haring hebben helaas twee weken langer moeten wachten, maar het was het waard! De Hollandse nieuwe is er weer!

Door het koude voorjaar is het hoofdvoedsel van de haring (plankton) niet gegroeid, waardoor er te weinig voedsel was voor de haringen en zij niet vet konden worden. In de afgelopen twee weken hebben ze dit ingehaald met als resultaat prachtige vette en romige haringen!

Een goede haring omschrijft zich als volgt:
'Een goede maatjesharing moet vrij blank vlees hebben, een frisse, zilte geur afgeven en ook een zilte, romige smaak bezitten. Dat romige houdt verband met het vetgehalte, dat rond de 20% moet liggen. Het vlees moet mals, maar stevig zijn!'

Klik hier om onze haring (zowel los als opgemaakt op schaal) te bestellen via onze webwinkel.


Start haringseizoen uitgesteld tot woensdag 19 juni

20130530-hoofdindex-00129 mei 2013

Rijswijk, 29 mei 2013

Vanmiddag is bekend geworden dat de start van het haringseizoen is uitgesteld. De haringgroothandel heeft hiertoe in overleg met de visdetailhandel en de aanvoerders besloten. De haring die tot nu toe is gevangen is nog niet van de juiste kwaliteit om tot Hollandse Nieuwe verwerkt te worden.

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe zal niet op 5 juni plaatsvinden maar op woensdag 19 juni. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum voortgang kan vinden. Eerder gebeurde dit al in 2006.

Het slechte weer van de afgelopen weken is de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton (het voedsel voor de haring) zich laat ontwikkeld. Plankton is van grote invloed op de groei van de haring. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft. Gelukkig zijn de vooruitzichten positief. De haringen die tot nu toe zijn gevangen hebben wel voldoende voedsel in hun maag, maar dit is nog niet omgezet in vet.

Het uitstel van het haringseizoen heeft grote gevolgen voor tal van evenementen die al gepland staan. Diverse haringparty’s zullen de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen. Vanwege de grote omvang en praktische redenen zal Vlaggetjesdag Scheveningen wel doorgang hebben op zaterdag 8 juni. Uiteraard heeft de haringgroothandelsvereniging deze consequenties in haar besluitvorming meegenomen. “Het seizoen starten met een haring van mindere kwaliteit is geen optie. De consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen vindt tegenvallen, verlies je mogelijk voor het hele seizoen”, aldus Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

Bron: pvis.nl


Vanaf 5 juni weer verkrijgbaar: Hollandse Nieuwe

Schmidt Zeevis Rotterdam - Hollandse NieuweEindelijk is het weer zover: vanaf woensdag 5 juni mag de Hollandse Nieuwe weer verkocht worden. Kom naar onze winkel aan de Matlingeweg in Rotterdam om deze heerlijk vis te proeven.

U kunt uw Hollandse Nieuwe natuurlijk ook in onze webwinkel bestellen. Snel en makkelijk!


Schmidt Zeevis Rotterdam scoort 9,5  in de AD haringtest van 2011 en wordt 4e.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Hollandse Nieuwe - HaringHet testpanel van het AD schreef onder andere het volgende;

Onder de maat
Bij de 30ste Nationale Haringtest werden in totaal 105 verkooppunten bezocht. Op 54 adressen kwam keurmeester Aad Taal tot een positief eindoordeel, 51 keer bleef de Hollandse Nieuwe echter onder de maat. Te vaak krijgt de consument een Hollandse Nieuwe waar kraak noch smaak aan zit. Bij de supermarkt moet de kenner al helemaal weg blijven.

Conclusie
De belangrijkste conclusies uit de 30ste Nationale Haringtest van het AD stemmen niet vrolijk. Veel detaillisten klungelen maar wat aan. Op te veel plaatsen is er een schrijnend gebrek aan kennis, kunde en de wil om iets bij te leren. De wettelijke voorschriften over de maximum bewaartemperatuur worden massaal genegeerd.

Veredelde gratenbak
Te veel verkopers zijn niet eens in staat om een haring fatsoenlijk schoon te maken en overhandigen een veredelde gratenbak met ingewanden. Dat kan voortduren in de wetenschap dat de consument het klaarblijkelijk allemaal toch wel pikt en dit jaar zelfs bereid is om op sommige plaatsen voor een Hollandse Nieuwe een (woeker)prijs van 3 euro of meer te betalen.

'Veel consumenten weten niet eens meer hoe een Hollandse Nieuwe kan smaken', constateert keurmeester Aad Taal dan ook somber. 'Als je kijkt naar de smerigheid die veel supermarkten verkopen, begrijp je werkelijk niet dat er iemand is die daar nog een goed woord voor over heeft.'

Opvallend is dat in bijna de helft van de gevallen er wel iets op het schoonmaken van de haring is aan te merken. Te veel verkopers schijnen nog steeds niet te beseffen dat graten geen integraal onderdeel van een schoongemaakte haring zijn, maar gewoon moeten worden weggehaald.

Wilt u het volledige artikel lezen? Klik hier of bekijk direct de uitslagen van de test via deze link.

Oordeel jury:

9,5

Zeer goed

Cijfer haring:

9,5

 

Beoordeling:

 

 

Schmidt doet het weer: een absolute topharing. Zuiver van smaak, fris en zilt. Dat vraagt om een tweede.

Vers van het mes:

Ja

 

Rijping:

Licht

 

Schoonmaak:

Zeer goed

 

Gem. gewicht per stuk:

64 gram

 

Prijs per stuk:

€ 2,25

 

Prijs omgerekend per 100g:

€ 3,51

 

 

 

 

Temperatuur:

4,3

 

Vet percentage in filet:

10,7%

 

Bacteriële gesteldheid:

Zeer goed

 

Conclusie:

 

 

De verschillen aan de top zijn miniem. Het vakmanschap van Schmidt zorgt ervoor dat de hoge klassering van vorig jaar in stand blijft. Groot compliment.Schmidt Zeevis Het is bijna weer zover
Vanaf 7 juni mag de enige echte Hollandse Nieuwe verkocht worden, dat zeggen wij (mensen) want wij (mensen) hebben een agenda.

Hieruit blijkt maar weer eens dat wij met een natuurlijk product te maken hebben en wel met de Clupea Harengus ofwel de haring. Welke haring want er bestaan wel meer dan 200 soorten. Lees meer


Schmidt Zeevis MSC Certificering
Schmidt Zeevis heeft het traject van de traceerbaarheidscertificering van de Marine Steward Council (MSC) goed doorlopen . Dat wil zeggen dat Schmidt MSC gecertificeerde producten onder het keurmerk mag verkopen, waaronder ook de MSC gecertificeerde maatjesharing van Astrid Fiske North Sea herring.

MSC is een wereldwijde onafhankelijke non-profit organisatie die zich inzet voor de instandhouding van de visbestanden en het leven in zee. MSC heeft een standaard voor duurzame en goed beheerde visserij ontwikkeld. Vis uit MSC  gecertificeerde visserijen mag het blauwe logo met het visje erin dragen. Wanneer u dit logo ziet dan kunt u erop vertrouwen dat het product afkomstig is van een visserij die gecertificeerd is volgens de normen van Marine Stewardship Council voor een goed beheerde visserij.

www.msc.org/nl


Schmidt ZeevisHaring op zijn best! Nieuwe Nederlandse innovatie voor de Hollandse Nieuwe

Na de uitvinding van het kaken van haring door Willem Beukelszoon in 1482, opnieuw een vinding die de kwaliteit van de haring ten goede komt.

Schmidt was nauw betrokken bij een revolutionair nieuw concept. Lees meer


Schmidt ZeevisDe Hollandse Nieuwe van Schmidt Zeevis kan ook vliegen
Met onze ervaring om haring in koelverpakking over bijna de hele wereld te verzenden, gaat Schmidt Zeevis dit nu ook aanbieden aan een bredere klantenkring. Of het nu gaat om vrienden of zakenrelaties in binnen- of buitenland. Of het gaat om een privé party, een Happy Hour op vrijdagmiddag op kantoor, of om een party voor 1000 mensen. Lees meer


Schmidt Zeevis RotterdamIn de top 5
Schmidt Zeevis scoort een 9,5 in de AD Haringtest van 2010

Het is elk jaar opnieuw spannend hoe de uitslag van de AD Haringtest uitvalt. In 2010 waren er vijf toppers, die een 9,5 scoorden.

Het juryrapport was zeer positief over de kwaliteit:

  • "Zeer goed. Vers van het mes en een lust voor het oog.
    • Smaakt ook voortreffelijk.
      • Heeft vrijwel alles wat een Hollandse Nieuwe moet hebben".

Het was mooi om bij de top 5 te zitten. Het hele haringteam van winkelchef Jonn de Vreede was elke dag opnieuw in touw om een perfecte haring af te leveren. Het is elk jaar een race met jezelf. De AD Haringtest houdt ons extra scherp.


20070608_haring_003Heering...
Haring werd in Oudnederlands geschreven als ‘heering’. Dit woord is afgeleid van ‘heer’ in de betekenis van legerschare. Het is een vis die in grote scholen, als een ‘heer’, door het water trekt. Haringen behoorden eeuwenlang tot de belangrijkste vissen in de visserij. Nog steeds is haring een geliefd product. Ieder jaar opnieuw wordt de haring - eind mei, begin juni - met veel ceremonie geïntroduceerd. Er worden haringparty’s georganiseerd om de eerste Hollandse Nieuwe Haring te happen.
Bij de staart pakken en hem in de mond laten glijden. Wat is die weer lekker! En gezond! Haring is een vette vis, die rijk is aan omega-3-vetzuren. Lees meer


Schmidt Zeevis Rotterdam is voorpagina nieuws van het AD
Haring om te zoenen

Schmidt Zeevis getest. Met vlag en wimpel als eerste geëindigd in de Nationale Haringtest van het AD!

Schmidt ZeevisRotterdam, 4 juli 2009
De nationale haringtest van het AD
is elk jaar opnieuw een testcase voor alle haringverkopers in Nederland om te ervaren of alle handelingen met en rondom haring op scherp staan. Alle medewerkers binnen Schmidt, die met haring te maken hebben ondergingen een grondige training. Er werd een nieuwe manier van haringsnijden, het zgn. ‘Engelse snijden’ ingevoerd. Er zijn 29 handelingen nodig voordat een haring in de mond verdwijnt van een consument. Al deze handelingen moeten voor 100% secuur worden uitgevoerd om tot een top eindproduct te komen. De laatste jaren is er flink aan getrokken om alle schakels van de ketting even sterk te krijgen.

Vorig jaar is een unieke ontdooi- en rijpingscontainer ontwikkeld, waarin de vaatjes haring worden ontdooid en gerijpt. Het zorgvuldig regenereren van de vaatjes haring van -20o C naar +5o C binnen 24 uur gebeurt dmv een computer gestuurd bewakingsysteem. Het voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van de voedselveiligheid en HACCP. In de nationale haringtest van het AD krijgt Schmidt Zeevis Rotterdam een dikke 10. Rotterdam en Maastricht kunnen hun mouwen opstropen.

Voor meer informatie over de AD haringtest van 2009 verwijzen wij u naar speciale haringtest pagina. Lees meer

 

Prijs uitreik20090710_haring_001ing AD haringtest 2009 - de foto’s
Heeft u het officiële gedeelte van de prijs uitreiking gemist? Geen probleem via de onderstaande pagina kunt u een zeer uitgebreide fotoreportage bekijken. Lees meer


Terug naar hoofdindex

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.