Doorzoek de Schmidt Zeevis website
Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca
Terug naar haringindex

Na de uitvinding van het kaken van haring door Willem Beukelszoon in 1482, opnieuw een vinding die de kwaliteit van de haring ten goede komt.
Nieuwe Nederlandse innovatie voor de Hollandse Nieuwe

20081627_nieuws_002

Van links naar rechts:
Nico Mouthaan (Transmo Special Products),
Aad van Weel (Van Weel Koeltechniek) en
Marcel van Breda (Schmidt Zeevis Rotterdam).

 

20081627_nieuws_003

Maurice Langezaal (kwaliteitsbewaker bij Schmidt Zeevis Rotterdam) krijgt een helpende hand van Marcel van Breda.

 

Haring op zijn best

Het nieuwe haringseizoen startte in 2010 op 9 juni. Een week eerder was er nog enige paniek dat de haring niet op tijd zou komen, omdat het zoeken naar scholen haringen moeizaam verliep. Door de noordelijke windstroom was de trek van de haringen naar hun paaigebied uit de koers geraakt. Net op tijd werden echter de eerste vangsten gemeld en konden de organisatoren van haringparty’s weer rustig slapen.

Vroeger werd de haring op zee gekaakt, tegenwoordig meestal aan de wal in emmers gedaan met pekel en snel ingevroren. Er gaan zo’n 35 tot 60 haringen in een emmertje. Dit invriezen is bij wet geregeld vanwege de voedselveiligheid. Minimaal 48 uur moeten de haringen ingevroren zijn en kunnen dan op transport naar de afnemers. Aangekomen bij de groothandel zal de haring ontdooid en verder gerijpt moeten worden. Deze handelingen vragen om een secure aanpak, omdat haringen nooit boven de 5°C bewaard mogen blijven.

Schmidt Zeevis Rotterdam heeft samen met van Weel Koeltechniek en Transmo Special Products een wel heel bijzondere HARING-ONTDOOI-CONTAINER ontwikkeld: dit systeem maakt het mogelijk om de vaatjes diepgevroren haringen zeer energievriendelijk en secuur te ontdooien en te laten rijpen, met een 100% HACCP waarborging.

De toepassing van de vinding is zo bijzonder, dat het intelligent eigendom is vastgelegd. De HARING-ONTDOOI-CONTAINER heeft een capaciteit om ruim 300 emmers haring binnen circa 24 uur op het gewenste kwaliteitsniveau te brengen. Daarna zijn de haringsnijders aan de beurt om de haringen netjes te snijden, zodat de restaurants en de consument zich te goed kunnen doen aan het zilte zilver!

Techniek in optima forma
Globale werking

Vanwege het seizoensgebonden karakter van het product is het systeem in een container geplaatst. Dan kom je al snel bij Transmo Special Products terecht. In de container is een 50 cm hoge, waterdichte bak geplaatst, met een warmtewisselaar op de bodem. 7.000 liter pekelwater dient als accu, waarin de energie wordt opgeslagen. De warmtewisselaar is gevuld met foodproof antivries met een vriespunt van -10°C. Deze antivries wordt gevoerd door een op de kop van de container geplaatste warmtepomp, die naar behoefte koelt of verwarmt.

Op de waterdichte bak liggen roosters, waarop de haringemmertjes worden geplaatst. Roterende sproeikoppen, gevoed met het pekelwater van 5°C uit de bak, sproeien het water over de bevroren emmers met haringen. Het sproeiwater onttrekt de kou uit de bevroren emmers en vloeit door de roostervloer terug in de waterbak. Tegelijkertijd worden de ontdooide en rijpende emmers op temperatuur gehouden door hetzelfde sproeiwater. Deze energieoverdracht maakt het systeem zeer energievriendelijk. De computerbesturing meet elke seconde de temperatuurwijzigingen van het pekelwater en stuurt de warmtepomp aan om te koelen of verwarmen naar behoefte. De emmers ontdooien en de temperatuur komt nooit boven de pekelwatertemperatuur.

In circa 24 uur worden de emmers maximaal ongeveer 3,8° C. Via meetsensoren worden de partijen op temperatuur en verblijfstijd geregistreerd. Deze registratie is via een IP-adres op internet te volgen. De container is op en top beveiligd en via een alarmsysteem kan er ingegrepen worden als er afwijkingen zijn.

Transmo Special Products en van Weel Koeltechniek zijn het samen met Schmidt Zeevis eens: het project is van idee tot realisatie een succes geworden! De toepassing van deze vinding is zo bijzonder, dat het intelligent eigendom is vastgelegd.

Fotografie: Kimberly Gomes


Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca
Terug naar haringindex

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.