Botervis

Er worden meerdere soorten botervis op de Nederlandse markt verhandeld, echter de meest verkochte soort is "Lepidocubium Flavobrunneum".Deze vissoort wordt verhandeld onder de naam: botervis, botermakreel of escolar. Ze komt voor in de zuidelijke oceanen (Indische Oceaan, Zuid Afrika) en wordt op grote diepte gevangen als bijvangst van de tonijnvisserij. Het belangrijkste land van aanvoer is NamibiŽ. De vis heeft een langgerekt lichaam, dat op een snoek lijkt. De vis is gemiddeld 1,5 meter lang en weegt ongeveer 13 kg. De Lepidocubium Flavobrunneum wordt in Nederland vooral in filets verkocht. Ook gerookt is de vis te koop. Vooral in Duitsland wordt de vis veel verkocht als Butterfisch of Oilfisch.

De naam is niet zomaar aan de vis gegeven. De Lepidocubium Flavobrunneum is een vette vis met ongeveer 16 gram vet per 100 gram visgewicht. Het vetgehalte is

te vergelijken met het vetgehalte van een haring. Het visvlees is erg wit van kleur en op de graat iets roder. De smaak is te vergelijken met de zwaardvis en heilbot .

 


Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca
Terug naar alle weetjes over alle vissen

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.