Terug naar hoofdindex
Terug naar nieuwtjes uit de visserijwereld

Weg met die vooroordelen!


Mosselen lekker gezond

Over mosselen bestaan heel wat vooroordelen en misverstanden. Dat liet het Nederlands Visbureau in Rijswijk ons weten toen wij aanklopten met een vraag van mevrouw J. Hazekamp-Jonker uit De Bilt. „Waarom zijn er twee soorten mosselen na ze te hebben gekookt, namelijk licht oranje en fel oranje?” vroeg zij. Het Visbureau beantwoordde niet alleen deze vraag, maar wilde en passant ook al die andere misvattingen uit de wereld helpen. En dat kan zeker geen kwaad nu de eerste verse Zeeuwse mosselen weer in de winkel liggen.

Het Nederlands Visbureau houdt het wat de kleuren betreft liever op oranje en wit mosselvlees, maar dat is ten opzichte van de vraag van mevrouw Hazekamp slechts een nuanceverschil. Vaak wordt verteld, zo stelt het Visbureau, dat het kleurverschil is te wijten aan het geslacht van de mossel.

Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit.
Dit is echter een fabeltje. Net als bij mensen heeft het te maken met genetische verschillen. De een heeft wat meer pigment dan de ander. Dat oranje mosselvlees lekkerder zou zijn dan het witte is een misverstand. Tussen oranje en witte mosselen bestaat absoluut geen smaakof kwaliteitsverschil, aldus het Nederlands Visbureau.

Andere vooroordelen en misverstanden die het Nederlands Visbureau graag zou willen wegspoelen, zijn:

Mosselen die open zijn, kunnen niet meer worden gebruikt omdat ze niet goed zijn.
Wanneer u mosselen uit de verpakking haalt, kunt u het beste onmiddellijk de goede van de slechte scheiden voordat u ze kookt. Tegenwoordig blijven mosselen in lekvrije verpakkingen allemaal licht openstaan en sluiten zich pas na enkele minuten. Dit komt doordat de mossel ontspannen is in zijn beschermde omgeving (verpakking).
Wanneer hij uit de verpakking gehaald wordt, reageert hij traag. Houd de open mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. De mossel lijkt ’wakker’ te worden. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kunnen beter weggegooid worden.

Cholesterol
Van mosselen eten stijgt het cholesterolgehalte.
In mosselen zitten evenveel eiwitten per gewicht als biefstuk, maar veel minder vet. Per 100 gram bevat een mossel slechts 1 procent vet. Bovendien behoort het grootste gedeelte van het vet van de mossel tot de categorie van de meervoudig onverzadigde vetzuren die juist cholesterolverlagend werken. Daarnaast zijn mosselen rijk aan mineralen, fosfor, ijzer, koper, seleen en vitaminen. Conclusie: het regelmatig consumeren van mosselen levert een positieve bijdrage aan de gezondheid.

Mosselen eet je enkel in de maanden waar de R in zit.
Een hardnekkig misverstand dat wel onuitroeibaar lijkt. Het gebruik om mosselen enkel aan te bieden in de maanden met een R dateert uit de tijd dat er nog geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Venters verkochten toen mosselen in de koude herfst- en wintermaanden.
Nu zijn er overal verse Zeeuwse mosselen verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli tot de eerste helft van april in het jaar daarop. Daarna (van half april, mei, juni tot begin juli) is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van het voortplantingsproces. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer rond kan eten. Om in de ’stille’ maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen, wordt gebruik gemaakt van importmosselen.

Mosselen bewaar je ’t best in water om zand kwijt te raken.
Veel consumenten bewaren mosselen in een bak met zout water. Soms wordt er zelfs bloem aan het water toegevoegd. Mosselen zouden zichzelf dan reinigen van zand en het vlees zou mooi blank van kleur worden. Tegenwoordig is niets van dit alles nodig. De Zeeuwse mossel is absoluut zandvrij. Direct na de vangst worden mosselen aan boord gespoeld.
Vervolgens worden de mosselen, alvorens verwerkt te worden, minimaal tien dagen in de Oosterschelde gelegd om te ’verwateren’, oftewel zandvrij te spoelen. De natuurlijke omstandigheden (harde veenachtige bodem, geringe stroming) in de Oosterschelde zijn hiervoor optimaal.

Bewaren
Ten slotte worden alle mosselen bij de handelsbedrijven nog eens naverwaterd aan wal. Mosselen bewaart u het beste onderin uw koelkast (niet boven de 7 graden). Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum vermeld.

Mosselen die dicht blijven na het koken kun je niet opeten.
Dichte mosselen in de mosselpot zijn gewoon geschikt voor consumptie. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open. U zult zien dat deze mosselen juist vol met vlees zijn. Heel incidenteel gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Maak daarom de mossel nooit boven de mosselpot open.

Mosselen bereiden is een heel karwei.
Niets is minder waar. Zeker als u bedenkt dat de mosselen die u in de winkel koopt al zandvrij zijn en ontdaan van hun baard. Even spoelen is voldoende.
Het meest gegeten mosselgerecht bereidt u als volgt: snij wat groenten zoals ui, prei en wortel en doe die in een ruime pot samen met wat laurier en selderie. Leg daarop de mosselen en strooi er peper overheen. De liefhebbers doen er een scheut witte wijn of zelfs bier bij. Het geheel koken op een hoog vuur en na tien minuten bent u al aan het genieten.

Dit is een bijdrage van het Nederlands Visbureau in Rijswijk.


Nieuwtjes - archiefpagina 1
Nieuwtjes - archiefpagina 2
Nieuwtjes - archiefpagina 3
Nieuwtjes - archiefpagina 4
Nieuwtjes - archiefpagina 5
Nieuwtjes - archiefpagina 6
Nieuwtjes - archiefpagina 7
Nieuwtjes - archiefpagina 8

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over onze site? Mail dan naar: info@schmidtzeevis.nl (niet voor bestellingen)


Terug naar hoofdindex

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.