Schmidt Zeevis

Introductie machinaal gepelde Noordzeegarnalen


Schmidt Zeevis introduceert machinaal gepelde Noordzeegarnalen

Grootste garnalenverwerker Heiploeg gaat machinaal pellen!

Het pellen van Noordzeegarnalen was tot op heden nog vooral handwerk. Door de variŽrende pelbaarheid van de garnaal bleek het lastig een machine te ontwikkelen die alle garnalen met  een goed rendement pelt. Decennialang is door Heiploeg in Zoutkamp aan de ontwikkeling van een geschikte pelmachine gewerkt. Vader en zoon Appie en Klaas Kant zijn nu in staat gebleken deze machine te ontwikkelen.

De Noordzeegarnaal is in Nederland vooral bekend onder de naam Hollandse garnaal en in BelgiŽ als grijze garnaal. De Latijnse naam van de Noordzeegarnaal is Crangon crangon. Het is een kleine soort die zich vooral in de Waddenzee en de kustwateren van Noordwest Europa ophoudt.

Handmatig pellen
Het pellen van de kleine Noordzeegarnaal was tot op heden nog vooral handwerk. De garnalen worden onder optimale, hygiŽnische omstandigheden gepeld door ruim duizend pelsters per bedrijf in grote moderne Marokkaanse pelbedrijven. Het kwaliteitszorgsysteem is getoetst aan de internationaal geldende HACCP normen en gecertificeerd door Lloydís. Het gekoelde transport van en naar Marokko duurt 11 dagen. Aan de garnalen wordt ter conservering benzoŽzuur en/of sorbinezuur toegevoegd (overeenkomstig de EU-norm niet meer dan 0,6%).

Pelmachine
Door de variŽrende pelbaarheid van de garnaal bleek het lastig een machine te ontwikkelen die alle garnalen met  een goed rendement pelt.  De nieuwe machine ontdoet de garnaal echter snel en vakkundig van zijn pantser. De verfijnde natuurlijke licht zoete smaak blijft behouden doordat de garnalen direct bij de bron gepeld worden en zonder conserveermiddelen worden verpakt.

Ook transport naar vergelegen handpelstations is niet meer nodig. Nederlands grootste verwerker van Noordzeegarnalen Heiploeg heeft vandaag in de haven van Lauwersoog een pelstation met 14 pelmachines in gebruik genomen. Eťn machine pelt 5-7 kilo ongepelde garnalen per uur en haalt hetzelfde rendement als het handpellen.

Nu verkrijgbaar bij Schmidt Zeevis!
Schmidt Zeevis heeft deze machinaal gepelde garnaal met haar behouden natuurlijke smaak in haar assortiment opgenomen. De machinaal gepelde Noordzeegarnalen worden onder de merknaam Heidema en Van der Ploeg op de markt gebracht, een verwijzing naar de oprichters van Heiploeg, de heren Heidema en Van der Ploeg uit Zoutkamp.

Voordelen van machinaal pellen:

  • nauwelijks menskracht nodig
  • dicht bij de bron
  • zeer gering conserveermiddel toegevoegd
  • pellen bij zeer lage temperatuur
  • natuurlijke licht zoetige smaak

Klik hier om meer te lezen over de garnalenvangst.

www.kotter.nl
20080718_duurzaam_003
20080718_duurzaam_001 20080718_duurzaam_004

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.