Neerkijker

De neerkijker (Selene vomer) behoort tot de horsmakrelen (Carangidae). In het Duitstalige gebied wordt hij ook wel paardenkopvis genoemd. Hij wordt zo'n 25 -30 centimeter lang en heeft een hoog zijdelings afgeplat lichaam. De ogen liggen hoog op de kop, waardoor het lijkt of de vis continu omlaag kijkt. Het gezichtsvermogen van deze vis is goed. Hij jaagt ook op het zicht.

Hij komt voor in tropische delen van de Atlantische oceaan in het bijzonder het Caraïbisch gebied van Florida tot Venezuela in niet al te diep water tot circa 10 meter diep met veel open ruimte.

Jagers

De vis is zilverachtig van kleur met een bepaalde glans. De neerkijker is bedekt met kleine schubben, om hem sneller te maken. Men vermoedt dat de kleur, die bij meer jagende vissen voorkomt, de vis minder zichtbaar maakt voor prooidieren. De neerkijker benadert zijn prooi van boven. Door de kleur en glans zal hij nauwelijks opvallen tegen het achter hem invallende zonlicht. Bovendien benadert hij zijn prooi zodanig dat zijn lichaam met een zo klein als mogelijk oppervlak naar het prooidier toegekeerd is. Hij leeft in grote groepen van honderden tot duizenden dieren. Deze groepen jagen op kleine visjes, die zij als groep, net als bijvoorbeeld pelikanen, insluiten en opjagen.

Blijdorp Rotterdam

In Blijdorp zijn neerkijkers gehuisvest in het Caraïbische deel van het Oceanium.

Het aquarium waarin zij gehuisvest zijn heeft een inhoud van 100.000 liter. De temperatuur van het water ligt tussen de 25°C en 27°C. Het water in het aquarium wordt éénmaal per twee weken voor een deel vervangen.

Tekst: Gerhard Tijssen
Foto: Diergaarde Blijdorp
Met dank aan: Ron Bernhard, vissenpost Blijdorp


Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca
Terug naar alle weetjes over alle vissen

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.