Zalm

Een van de beroemdste vissoorten. Afmeting: van 75 cm tot 1,5 meter Kwam oorspronkelijk alleen in de noordelijke wateren voor maar door uitzetting en kweek nu over de hele wereld aanwezig. De zalm paait in zoet water waartoe hij de grote rivieren optrekt. Na één tot drie jaar trekt hij naar het zoute water. En … verdwijnt dan spoorloos. Men vermoedt dat de zalmen zich ‘s winters onder de ijskap van de Noordpool schuilhouden waar zij zich voeden met allerlei organismen. Volwassen zalmen eten niet als ze in zoet water komen om te paaien; ze sterven daarna. De jonge zalmen voeden zich in zoet water met larven. De meeste zalm wordt tegenwoordig gekweekt waarbij de natuur zoveel mogelijk wordt nagebootst. In Noorwegen heeft men complete meren en fjorden afgesloten om zalm te kunnen kweken. De mogelijkheden met zalm zijn legio, en zo bekend dat wij daar niet verder op ingaan.
Voedingswaarde: Atlantische zalm: gezond vet 13%,  eiwit 20%; Pink of roze zalm: gezond vet helaas slechts 4%, eiwit 4%; Keta zalm: gezond vet 7%, eiwit 22%; Sockeye zalm: gezond vet 10%, eiwit 21%; Chinook zalm gezond vet 12%
eiwit 19%.

De bruine beer in Alaska is een uitstekende zalmvisser en consument


Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca
Terug naar alle weetjes over alle vissen

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.