Oester

Ook wel de ‘rijkeluimossel’ genoemd. De beroemdste ‘tweekleppige’. De ‘platte Zeeuwse’ is beroemd om zijn mooie zachte vlees en romige smaak. De oester wisselt elke 3 jaar van geslacht. Vroeger dacht men dat hij een belangrijk afrodisiacum was maar tegenwoordig neemt men Viagra. De platte Zeeuwse kent maten die in nullen worden uitdrukt van 1 tot 6; nog groter heet ‘Imperiaal’. 4, 5 en 6 nullen worden het meest verkocht. Oesters worden meestal rauw gegeten en met een speciaal oestermes opengemaakt.

 

 

Een andere lekkernij is de gegrilde oester met een champagne/kaassausje. In Japan worden oesters speciaal gekweekt voor de productie van parels. De Grevelingen en de Oosterschelde zijn de belangrijkste Nederlandse kweekplaatsen. Ze worden, net als de mosselen, in Yerseke aangevoerd van juli tot april. Vet 1%; eiwit 8%

 

Zie ook creuze


Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca
Terug naar alle weetjes over alle vissen

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.