Deze leuke Schmidt mosselpan verhoogt de sfeer aan tafel.
Ontworden door bekend designer.

Verkrijgbaar in onze winkel

1 kilo € 8,95

 

2 kilo € 9,95


Recepten om Mosselen te bereiden zijn:

 

Gekookte Mosselen
Gebakken Mosselen
Schelpdieren uit Portugal
Mosselen met zure room en groene kruiden
Gegratineerde Mosselen
Mosselen met mosterdsaus
Mosselen in de wok met rijst
Mosselen op Breugeliaanse wijze
Mosselcasserole
Mossel-pilaf

verder naar Mossel recepten 11 t/m 17


IngrediŽnten:

 

ľ mosterd
(Maille moutarde fine de Dijon, verkrijgbaar in onze winkel)

ľ droge witte wijn

ľ mayonaise

ľ azijn

Mosselsaus

 

Deze saus kan bij alle vormen van gekookte mosselen:

 

 

 

mengen en smullen maar


IngrediŽnten:

 

Per persoon Ī 1 kilo mosselen.

Groente:

2 fijn gesneden uien

2 laurierblaadjes

2 preien

1 wortel in plakken

een paar takjes gesneden selderie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gekookte Mosselen

Bereiding:

Tegenwoordig kopen we mosselen zonder baard. Dus het tijdrovende schoonmaken (ontbaarden) is er gelukkig niet meer bij. Wel moeten ze nog even in ruim water schoongespoeld worden. De mosselen die reeds open zijn moet u weggooien.
(Geldt niet voor mosselen van Prins en Dingemanse in patentverpakking)

Methode 1:
Neem een ruime pan en doe de groente er in. Pocheer de groente 5 minuten. Doe de mosselen in de pan, zet het vuur hoog en strooi er wat peper op.. Het vocht uit de zeeverse mosselen zal opkomen. Dus 2 a 3 keer het deksel oplichten. Na tien minuten zijn de mosselen open en gaar. Pan omschudden en nog 1 minuut met deksel er op koken. Naar wens mosselen uit de pan scheppen, pan op tafel, of afgieten in vergiet. Sausjes erbij en klaar is Kees. Lekker met stokbrood of frites. En... natuurlijk een koel glas witte wijn. (Muscadet)

Methode 2:
Idem als 1. Nu echter geen groente maar allťťn 2 zeer fijn gesneden uien. Giet over de mosselen 1/8 liter slagroom en een glas witte wijn. Schep de mosselen op een diep bord en giet het vocht er over. Doop het stokbrood in deze heerlijke "soep" of eet deze op met een lepel. Heerlijk !

Methode 3:
In plaats van slagroom en wijn, een half flesje of blikje pils. Hťťl bijzonder.

 

Eet smakelijk !


terug naar boven


IngrediŽnten:

 

1 kilo mosselen

1 ui

zout, peper

bloem

boter

 

 

Gebakken Mosselen

Bereiding:

Gekookte koude mosselen worden door wat bloem geschud. Samen met het uitje worden ze in wat gebruinde boter heel even gebakken en opgediend in ragoutschelpen.
Besprenkel ze met citroensap en gebruinde boter en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Serveer met sla en stokbrood

 

Eet smakelijk !


terug naar boven


IngrediŽnten:

 

1/2 kg schelpdieren (mosselen, kokkels en/ of venusschelpen)

3 eetlepels extra virgine olijfolie

1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden

4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden

4 dikke plakken gerookte luchtgedroogde presunto (ham), in blokjes gesneden (eventueel te vervangen door bacon of andere gerookte ham)

1 chorizo, in dobbelsteentjes

ca. 1 1/4 dl droge witte wijn

ca. 1 1/4 dl droge witte wijn

5 verse tomaten

1 groene paprika, ontzaad en in reepjes gesneden

1-2 piripiripepers,ontzaad en in reepjes gesneden

handvol grofgehakte cilantro (koriander)

zout, zwarte peper

 

 

 

Schelpdieren uit Portugal

Bereiding:

De piripiripepers in dit recept zijn strikt naar eigen keuze. Deze kleine rode duiveltjes zijn erg scherp (heet).

Was de schelpdieren zorgvuldig onder koud stromend water; zet ze daarna in de week in lichtgezouten water, zodat ze zich vol kunnen zuigen. Ververs het lichtgezouten water enige malen.
Gooi de exemplaren weg die open zijn en die, welke zich niet sluiten als u er met een mes een tik op geeft.
Verhit de olijfolie in een cataplana of in een stoof- of braadpan met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook op een zacht vuur tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de ham en chorizo toe en bak ze rondom bruin.
Voeg de witte wijn toe, daarna de tomaten, paprika en piripiri, en de koriander. Breng het geheel aan de kook en laat het vocht iets inkoken. Breng het op smaak met zout en zwarte peper. Voeg dan de schelpdieren toe.

Sluit, als u een cataplana gebruikt, die luchtdicht af. Gebruikt u een stoof- of braadpan, leg er dan een deksel op.
Laat flink doorkoken gedurende 5-10 minuten of tot de schelpdieren alle geopend zijn. Zet de cataplana of andere pan op tafel en serveer direct.

Wijnsuggestie: serveer met een goede, droge vinho verde, zoals Quinta da Aveleda, Casal, of een zgn. mono-variŽteit, zoals de bijzondere (ťn dure) Alvarinho of wijnen van de minder bekende, eenvoudige (maar toch lekkere) druiven als Loureiro of Trajedura.

 

Eet smakelijk !


terug naar boven


IngrediŽnten:

 

5 kg mosselen

1 groene selderij

3 uien

1 bosje peterselie

1 bosje verse dragon

1 takje verse tijm

2 glazen witte wijn

2 dl zure room

1 citroen

peper, zout

 

 

 

Mosselen met zure room en groene kruiden

Bereiding:

De mosselen schoonmaken en grondig wassen
De uien en de selder fijnsnijden en even aanstoven in boter. De mosselen toevoegen, kruiden met peper en zout en onder deksel koken tot ze allemaal open zijn.Regelmatig opschudden.
De peterselie, dragon en thym zeer fijn snipperen en de helft ervan mengen met de witte wijn en het citroensap.
De mosselen over borden of kommen verdelen en de witte wijn met kruiden erover gieten. Serveren met sneden stokbrood en de geparfumeerde zure room.

Voor de saus;
de 1/2 van de kruiden door de zure room roeren en op smaak brengen met peper en zout

 

Eet smakelijk !


terug naar boven


IngrediŽnten:

 

Voor 2 personen:

24 gekookte mosselen in de schelp

1/8 L creme fraiche

2 eetlepels geraspte emmentaler

kerriepoeder

peper

 

 

Gegratineerde Mosselen

Bereiding:

Verwijder van iedere mossel een schelp (de mossel blijft dus in een schelphelft achter).
Leg de mosselen in een platte ovenschaal of op 2 ovenvaste borden. Klop de eidooier samen met de crme fraiche, de kaas, een mespunt kerriepoeder en peper los en schep dit mengsel op de mosselen.
Laat de mosselen onder de voorverwarmde ovengrill gratineren.

 

Eet smakelijk !


terug naar boven


IngrediŽnten:

 

voorgerecht voor 4 personen

1,5kg mosselen

1 ui

1 ei

boter

1 dl witte wijn

1/8l zure room

2 theel. milde mosterd

peper, zout

2 eetl. gehakte peterselie

 

 

 

 

Mosselen met mosterdsaus

Bereiding:

De mosselen onder de koude kraan zorgvuldig wassen, de beschadigde exemplaren verwijderen.
De ui snipperen. De boter in de mosselpan verhitten en de ui hierin glazig laten worden.
De mosselen en de wijn toevoegen en ruim versgemalen peper over de mosselen strooien.
De mosselen afgedekt op een hoog vuur open laten gaan. Af en toe omscheppen. De mosselen met een schuimspaan uit de pan nemen, af laten koelen en de lege mosselschelp verwijderen. Voor de saus de zure room op smaak brengen met mosterd, peper en zout.
De mosselen over vier borden verdelen en in iedere schelp wat van de mosterdsaus scheppen.
Met peterselie bestrooien.

 

Eet smakelijk !


terug naar boven


IngrediŽnten:

 

voor vier personen:

600 a 700 gram mosselen

3 eetlepels zonnebloem olie

1 grote ui gesnipperd

2 teentjes knoflook fijn gehakt

1 rode en 1 groene paprika in smalle reepjes

1 eetlepel lichte Chinese soja saus

4 eetlepels droge sherry

1 theelepel bruine basterdsuiker

2 theelepels allesbinder

zout

4 tros tomaten ontveld in smalle reepjes gesneden

1\2 eetlepel fijngesneden (platte Chinese)bieslook

Mosselen in de wok met rijst

Bereiding:

neem bij voorkeur klaar gekookt gekocht die worden niet zo snel taai.
Maak de uitgelekte mosselen droog door ze over een stuk keukenpapier of een droge theedoek te laten rollen. verhit een wok en laat de olie er even door walsen fruit de ui tot ze glazig ziet Roer knoflook er door en voeg na een minuut de paprika reepjes toe. Laat alles onder voortdurend roeren en omscheppen,3 minuten bakken. Voeg de sherry, suiker en vier eetlepels warm water toe, laat alles een minuut koken. Schuif alle ingrediŽnten naar een zijde van de wok. Strooi allesbinder over het vocht op de bodem van de wok Voeg naar eigen smaak wat zout toe roer alles goed door. Schep eerst tomaten reepjes en daarna de overige ingrediŽnten door de kokende saus. Verdeel het gerecht onmiddellijk over voorverwarmde borden en strooi bieslook er over.
Tip geef droog gekookte rijst apart er bij

 

Eet smakelijk !


terug naar boven


IngrediŽnten:

 

125 g rijst

2 kg mosselen

8 sint-jakobsschelpen

1 ui

1 selderij

sjalotten

1 fles Rodenbachbier

1 eigeel

room

saffraan

 

 

Mosselen op Breugeliaanse wijze

Bereiding:

De mosselen koken op zeemanswijze: De ui, selderij en sjalotten fijnhakken en in boter stoven; de mosselen toevoegen en overgieten met Rodenbachbier (hoeveelheid: 3 x het gewenste kookvocht).
Vervolgens de gekookte mosselen afgieten en uit de schelp halen.
Van de rest van het kookvocht en het bier een gebonden saus maken met 1 eigeel en room en parfumeren met saffraan.
De rijst koken en in een savarinvorm gieten, even in de oven bakken en hem dan op een ronde schotel storten.
In het midden de mosselen schikken en het geheel garneren met de gepaneerde en gefruite sint-jakobsschelpen rond de rijstkrans.

 

Eet smakelijk !


terug naar boven


IngrediŽnten:

Nodig voor 1 persoon

 

20 mosselen

8 palourdes

8 kleine kokkels

4 amandes

2 clams

2 gambaís no 3

2 niet al te grote, voorgekookte aardappelen

1 kleine sjalot in ringen

ľ in blokjes gesneden paprika

1/8 in blokjes courgette

1 gepelde tomaat

1/8 wit van een prei

1 takje tijm

een beetje laurier

1 teentje knoflook

10 cl. droge witte wijn

een scheutje olijfolie

Mosselcasserole

Bereiding:

Spoel de schelpdieren en laat ze uitlekken
Zet een (gietijzeren) pot op het vuur en doe er een scheut olijfolie in.
Doe de sjalot, tijm, laurier en knoflook in de pot.
Daarna de rest van de groenten. Laat stoven tot de groenten bijna gaar zijn.
Voeg de clams toe en laat kort smoren. Schep er dan de rest van de schelpdieren bij en kruid af met peper uit de molen.
Blus met de wijn en doe het deksel op de pot.
Laat ongeveer 3 minuten koken tot de schelpen open zijn en schud af en toe de pan om.
Heet serveren.

 

Eet smakelijk !


terug naar boven


IngrediŽnten:

Nodig voor 4 personen

2 kilo mosselen

1 prei

1 ui

1 kleine winterpeen

een paar takjes peterselie

peper uit de molen

2 dl .witte wijn (droge)

4 lente-uitjes

2 eetl. olijfolie

250 gram risottorijst

1 theel. kerriepoeder

Ĺ liter kippen- of visbouillon

100 gram diepvriesdoperwten

100 gram geraspte belegen kaas

1 citroen

 

 

 

 

Mossel-pilaf

Bereiding:

Was de mosselen en verwijder de beschadigde exemplaren. Snijd de gewassen prei, gepelde ui en de schoongeschrapte winterwortel in grove stukken en hak de peterselie.
Kook de mosselen 4 tot 5 minuten in de witte wijn met groente en vers gemalen peper. Schud de mosselen een paar keer om.
Als de mosselen open zijn, zijn ze gaar
Laat de mosselen een beetje afkoelen en haal ze uit de schelp. Bewaar enkele schelpjes als garnering.

Snipper de lente-uitjes en de helft van het loof. Fruit ze in de olie. Voeg de rijst en de kerriepoeder toe en bak onder voortdurend omscheppen 2 minuten. Voeg volgens de gebruiksaanwijzing op de rijstverpakking in gedeelten de bouillon toe. Kook de doperwten 3 minuten en schep ze door de rijst samen met mosselen en de geraspte kaas. Garneer de schotel met de achtergehouden mosselen in de schelp en partjes citroen.
Geef er een frisse groene salade bij.

Variatie 1: vervang 1 dl. bouillon door kookroom

Variatie 2: voeg er 100 gram garnalen aan toe

 

Eet smakelijk !


terug naar boven

verder naar Mossel recepten 11 t/m 17


Terug naar hoofdindex
Terug naar alle weetjes over alle vissen
Terug naar viskalender
Terug naar visrecepten

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.