Garnaal

Garnalen zijn zo veelzijdig en tegelijkertijd zo algemeen bekend dat we slechts summiere feiten geven. Er zijn 250 soorten waarvan 100 soorten geschikt voor de markt. Er zijn tropische-, subtropische- en koudwatersoorten. Ze variëren van klein (Stellendammertjes) tot zeer groot (zg. Chinese). Heiploeg in Zoutkamp is een grote speler op de Europese garnalenmarkt. Men vangt, koopt, bewerkt en verhandelt de garnalen. De Nederlandse garnalen worden aan boord gekookt en met koelwagens naar Marokko gereden om gepeld te worden. Er zijn ingewikkelde garnalenpelmachines geconstrueerd maar geen enkele voldeed aan de eisen. Garnalen zijn niet vet maar hebben een hoog eiwitgehalte tot wel 25%. Grote garnalen uit het Verre Oosten worden rauw in diepvries aangevoerd. Grote garnalen of gamba’s doen het uitstekend op de grill of barbecue. Schmidt heeft het grootste assortiment garnalen (200 soorten) van Nederland. Groot, klein, met kop, zonder kop, wild of gekweekt, rauw of gekookt; u kunt het zo gek niet bedenken. Een cocktail van één van elke soort zou al gauw de afmeting van een visglas hebben.

Een paar van de vele soorten die gevangen worden: Japonicus, gevlekte, roze diepzee, kuruma, glas, pantser, boogschutter, caramote, groene tijger, Oostzee, rotspoel, steur, rode schaar, groene, zweep, gekielde nylon, Groenlandse, Noorse, rietspring, narval, karamel, pijl, grijze Noordzee.

 


Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca
Terug naar alle weetjes over alle vissen

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.