Terug naar hoofdindex

Nieuwtjes uit de visserijwereld - Archiefpagina 5Kabeljauw en golf bij Wegener

De kabeljauw 'papilotte' met zongedroogde tomaat en bruschetta was een van de hoogtepunten, naast natuurlijk de zogeheten holes-in-one. Eind augustus werd het Wegener Golfevent 2003 gehouden ofwel het grootste amateur-golftoernooi van Nederland. De alweer 20e editie van het 100 jaar oude Wegener telde dit keer rond de 1200 deelnemers. Behalve gegolfd werd op de baan van Het Rijk van Nijmegen druk geconverseerd en vooral gegeten en gedronken. Alle deelnemers werden verwend door de keukenbrigade onder leiding van Tonny Heijink (links op de foto, naast adjunct directeur Harro Hendrikx van Rijk van Nijmegen ).

Links op de foto:
Dhr.Tonny Heijink, Chef-kok
In het midden:
Dick onze vaste bezorger en altijd bezorgd over onze mening over Feyenoord
Rechts op de foto:
Dhr. Harro Hendrikx, Adjunct Directeur


bron de Telegraaf

Zeepaardje in Waddenzee

TÖNNING, Eigenlijk is het zeepaardje in onze regionen allang uitgestorven, maar blijkbaar voelt het bijzondere diertje zich opnieuw goed in het water van de Noordzee. Voor de tweede keer in twee jaar tijd is in de Duitse Waddenzee bij Sleeswijk-Holstein een kortsnuitzeepaardje, gevangen.
Dat heeft de informatiedienst van Multimar Wattforum, een populair-wetenschappelijk centrum voor de Waddenzee in Tönning, gisteren bekendgemaakt.
Visser Manfred Sopha vond het spartelende zeepaardje tussen duizenden krabben en bracht het zo snel mogelijk naar Multimar Wattforum. Het nieuwe zeepaardje werd St.-Petra gedoopt, naar de beschermheilige van de vissers.
Het leefklimaat van de zeepaardjes in de Noordzee, de zeegrasweiden, werd volgens directeur Birger Kreutz van het centrum, in de jaren dertig door een schimmelziekte volledig vernietigd. Omdat zeepaardjes niet ver kunnen zwemmen, verdween ook dit soort uit de Noordzee.

Hoe het inmiddels gesteld is met de zeegrasweiden, weet Kreutz niet, maar de nieuwe vangst doet bij hem de hoop groeien dat de Noordzee opnieuw aantrekkelijk is geworden voor het zeepaardje.
 


Uitheemse steur rukt op

UTRECHT,

bron de Telegraaf


Waterschappen en hengelaars treffen steeds vaker de Oost-Europese steur aan in Nederlandse rivieren, sloten en meren. Het dier lijkt op een haai, kan ongeveer twee meter lang worden en heeft een prehistorisch uiterlijk. De vis is niet gevaarlijk, maar verstoort het natuurlijk evenwicht onder inheemse soorten flink.
Dat zegt bioloog R. Zoetemeyer van de Organisatie Verbetering Binnenvisserij (OVB) in Utrecht. Volgens Zoetemeyer is de steur sinds een jaar of vijf in Nederland te koop voor tuinvijvers. Het dier is, waarschijnlijk juist vanwege het woeste uiterlijk, erg populair onder vijverbezitters. Maar aangezien de steur snel groeit, wordt de vis al gauw veel te groot voor een gewone vijver. Eigenaren dumpen het dier vervolgens in open water, waar het blijkbaar goed kan overleven, aldus de bioloog.
De OVB pleit met andere organisaties voor een verbod op het verkopen van dergelijke uitheemse soorten voor Nederlandse vijvers. „Als de steuren gaan paaien, en het lijkt erop dat ze dat in Nederland doen, verdringen ze inheemse soorten. Het is bovendien een roofvis die andere vissen opeet. Dat moetje als natuurbeheer der verbieden. Exoten horen niet thuis in onze natuur”, zegt Zoetemeyer. Op Europees niveau bestuderen de verantwoordelijke ministeries het probleem.

De Oost-Europese steur voor vijvers is overigens een andere soort dan de steur die voor kaviaar zorgt.


Vette vis is gezond

AMSTERDAM - Door twee tot drie keer per week vette vis te eten, nemen allergische klachten af en verbetert de elasticiteit van de longblaasjes. Dit schrijft het tijdschrift Gezondheidsnieuws in een artikel over leefregels voor mensen met astma en COPD. Eén op de tien Nederlanders kampt met een luchtwegaandoening, aldus het tijdschrift.

Het eten van vis is één van de vijf leefregels voor meer lucht zoals Gezondheidsnieuws die heeft samengesteld. Vette vissoorten als zalm, makreel en haring zijn rijk aan omega-3 vetzuren. De visvetzuren verspreiden zich door het hele lichaam en zorgen ervoor dat de celwanden soepeler worden.

Dat geldt ook voor de longblaasjes. Ze zullen minder snel ontsteken, opzwellen en verstopt raken. “Als u veel vis eet, zult u minder allergische reacties krijgen. Als u al moeilijkheden hebt met uw luchtwegen, kunt u door regelmatig vis te eten voor een groot deel genezen. Dat geldt ook voor kinderen”, schrijft Gezondheidsnieuws.


Nederland redt oervis in Kenia

bron de Telegraaf foto Luc de Vos

NAIROBI, ´s Werelds meest exclusieve vis lag ruim een jaar lang in een bak met formaldehyde op een kleine binnenplaats in Nairobi, Kenia. Pas nadat er iemand van de Nederlandse ambassade in Nairobi voorbijkwam, kreeg de Belg LUC de Vos eindelijk het geld dat hij nodig had om zijn coelacanth, de vis die ooit uitgestorven werd gewaand, definitief te ´redden.
Oervis
Op 26 april 2001 haalde het vissersschip de MV Ventura II tijdens het vissen voor de kust van Malindi, Kenia, een vis naar boven die de bemanning nooit had gezien. Het „zeer agressieve” dier werd gedood en werd later op een tentoonstelling in Mombasa in een bak ijs gelegd.
De Keniase president Moi wandelde erlangs en informeerde naar de naam van het dier, maar niemand wist het. „Deze vis moet worden gepreserveerd”, zei hij, waarna het dier naar het Nationale Museum in Nairobi werd gebracht. Op de ichtyologie-afdeling, waar onderzoek wordt gedaan naar vissoorten, heeft LUC de Vos de leiding. Al snel werd duidelijk dat het dier een coelacanth was, een van ´s werelds meest bijzondere vissen.
Aan het begin van de vorige eeuw werd aangenomen dat de coelacanth een uitgestorven dier was; alleen als fossiel kende men de vis. Maar in 1938 werd in Zuid-Afrika een coelacanth gevangen, levend en wel. Vanaf die tijd worden er af en toe levende exemplaren gevangen, vooral bij de Comoren. Maar de Keniase coelacanth was uniek; nog nooit was men zo noordelijk in de Indische Oceaan op het dier gestuit.
Luc de Vos legde het 172 cm lange en 77 kilo zware dier in een bak met formaldehyde. De Vos wilde het dier op een grondige manier conserveren en er een tentoonstelling omheen bouwen. Maar het lukte niet om voldoende donorgelden bijeen te krijgen. Totdat Jantinus Smallenbroek, eerste secretaris op de Nederlandse ambassade in Nairobi, vorig jaar maart toevallig een bezoek aan De Vos op zijn instituut bracht.
Smallenbroek merkte op dat de ambassade een fonds heeft voor de financiering van kleine projecten. De Vos diende een voorstel in, waarna hem uiteindelijk op 21 november 2002 officieel 18.500 euro werd overhandigd, genoeg om zijn plannen te realiseren.
Zie Coelacanth voor meer informatie


Kongeraal in netten

De bemanning van de ARM (Arnemuiden) 4 keek – bij de eerste trek – raar op toen er een flinke kongeraal in de netten bleek te zitten. Het 20 kilo wegende exemplaar bracht in Vlissingen 44 euro op.


Knaap van een zeeduivel

Alhoewel de foto niet al te best is kunnen we toch zien dat het om een griezelig groot beest gaat. De vis die maar liefst 46 kilo woog, werd door een kleine Noorse kustvisser met de haak gevangen en in IJmuiden aangevoerd. Hij bracht 12,32 euro per kilo op inclusief, die enorm grote kop.


De eerste kweekkabeljauw is binnen!

De mannen van Schmidt van de afdeling "verkoop horeca" tonen trots de allereerste kweekkabeljauw. Van heden leverbaar ZOLANG DE VOORRAAD STREKT!

V.l.n.r. Bert Hol, Dick Smaal, Wil van Merkensteijn en Piet de Zeeuw.

Klik hier als u meer wilt lezen over de kweekkabeljauw.


Heineken Night of the Proms

Het waren weer avonden om nooit te vergeten. Klassieke muziek waar je een traan bij wegpinkt en veel populaire artiesten en orkesten. Naast Marco Borsato was er ook een optreden van de jonge, wereldberoemde vioolvirtuoos David Garret

v.l.n.r. Onze directeur  Marcel van Breda, Marco Borsato en Petra van Breda


Reuzenkwal voor Japan

bron de Telegraaf

Een duiker bewondert een reuzenkwal, die officieel stomolophus nomurai heet, in de zee voor Echizen, in Midden-Japan. De afgelopen tijd zijn tientallen van dergelijke dieren aangetroffen, met een diameter van ongeveer een meter en een gewicht van 150 kilo. Het gif in hun tentakels is niet dodelijk voor mensen. Ze dagen sinds half augustus op in de Japanse Zee. Het is sinds 1958 niet meer gebeurd dat vissers er zo veel van in hun netten hebben gevangen. In september en oktober hadden zij onbedoeld meer dan duizend kwallen zo groot als wasmachines in hun netten gestrikt. Daardoor liep hun visvangst met meer dan de helft terug. De meeste gevangen kwallen waren dood, wat er mogelijk op wijst dat hun aantal vermindert. In de Chinese keuken worden gedroogde kwallen vaak gebruikt, maar in de Japan slechts zelden.


Haaienvin voor 15.000 euro

Eén vin van de reuzenhaai brengt in Hong Kong dit gigantische bedrag op. Door het bizarre bijgeloof van de Chinezen worden beren, tijgers neushoorns en nu dus ook haaien bedreigt. Ook de grootste vis ter wereld de: trage en weerloze walvishaai. De Amerikaanse Kustwacht bracht onlangs een trawler op met maar liefst 12 ton haaienvinnen aan boord. Het is verboden haaienvinnen aan boord te hebben zonder het bijbehorend karkas. De vangst werd, evenals het schip in beslaggenomen en er werd een boete gegeven van maar liefst 120.000 dollar.


Krabbenplaag in Hilversum

bron de Telegraaf

Frank van der Woord, beheerder van het vogelasiel Naarden, toont een wolhandkrab, die werd gevangen in Hilversum. Enkele bewoners klagen overeen krabbenplaag. Zo werd kater Tommy van Astrid Beyen door een krab aangevallen.
„Tommy had een rare verwonding aan zijn voorpoot Een dag later zag ik een krab van wel twintig centimeter over straat lopen en wist ik genoeg´, vertelt Astrid. De dierenambulance ving tot nu toe zes beesten. Van der Woord: „De krabben zijn misschien meegekomen met schepen uit Azië en vervolgens met bouwzand via de kust in het binnenland terechtgekomen of ze zijn ontsnapt bij een dierenliefhebber.” Met de agressie van de dieren valt het volgens hem mee, al gebruiken ze hun scharen als ze in het nauw worden gebracht.


bron de Telegraaf, foto WFA

Supersnoek aan de haak

Niet zonder trots toont Niels Hooykaas de supersnoek die hij met zijn vismaatje Richard Paus uit de Rijn heeft gehaald tussen Rijswijk en Maurik. De vis, die volgens het duo 125 cm lang is en 12,7 kg weegt, gaf zich niet zomaar gewonnen.
Niels en Richard moesten ruim een half uur hard werken om het dier aan boord van hun bootje te krijgen. De snoek werd gevangen via de sleepmethode, waarbij de vis in een soort nepprooi bijt.

 


Kreeftenseizoen geopend!

De eerste Nova Scotia kreeften zijn in Rotterdam gearriveerd. De kreeften worden gevangen in de ‘Bay of Funday' in het Noordwesten van Canada. Slechts 80 vissers kunnen daar met kleine bootjes zo’n twee uur dag doorbrengen. Het getijdeverschil is namelijk 8-9 meter. Bij laag water kunnen zij de korven leeghalen en moeten dan snel weer terug om niet weggedrukt te worden door de heftige stroomsnelheden. Het zijn z.g. “hard-shell” kreeften die boordevol vlees zitten. Er is veel vraag naar deze heerlijke kreeften. Bestel dus tijdig.


Grootste oesteroogst aller tijden verwacht

Bron De Telegraaf - door Huib Boogert

YERSEKE – De oesterkwekers in het Nederlandse schelp dierenbastion Yerseke verwachten hun productie in één seizoen met 25 procent te verhogen. Naar verwachting zullen tussen nu en begin mei 2003 vijftig miljoen rijpe oesters uit het water van de Oosterschelde worden gehaald. Nog nooit was de oogst van dit luxe product zo groot sinds 1963. Dat was het jaar, waarin een ongekend strenge vorst vrijwel de gehele Nederlandse oestercultuur in de Oosterschelde wegvaagde. De verwachte superoogst (het afgelopen seizoen was met 40 miljoen stuks ook al een record) vloeit voort uit het intensiveren van de kweek en uit steeds 'gewilliger' markten.
Volgens voorzitter C. Sinke van de vereniging van oesterkwekers in Zeeland wordt een groot deel van de verbluffende groei afgezet in eigen land. Vooral in restaurants, supermarkten en vishandels wordt de vraag naar Zeeuwse oesters steeds groter. "Dat hangt onder meer samen met het feit dat Yerseke onvoldoende mosselen kan leveren. Daardoor wordt de consument kennelijk nieuwsgierig naar oesters, vooral omdat ze tegenwoordig al goedkoper zijn dan mosselen.”
Bovendien doen zich in Italië nieuwe mogelijkheden voor, omdat de lekkere Nederlandse oester daar veel marktaandeel aftroggelt van de Franse oester die daar z'n populariteit verliest.
Volgens oesterkweker en -handelaar Bram Verwijs (Krijn Verwijs BV) hebben de Zeeuwen de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de toekomst van hun bedrijfstak. Dat werpt nu zijn vruchten af. "Op de Oosterscheldebodem zijn oude oesterpercelen weer in cultuur gebracht. Er zijn veel meer mosselschelpen dan gewoonlijk uitgezaaid. Daarop zetten oesterlarven zich vast. En tot slot is er veel meer oesterbroed opgevist. Dat maakt een spectaculaire stijging van de productie mogelijk.”
Marketingman Edwin Foudraine van Nederlands grootste schelpdierenhandelaar
Prins & Dingemanse tekent daarbij aan dat de volledige oogst alleen maar wordt afgezet, als de vraag aanhoudt. "Anders zakken de prijzen weg en dat is niet de bedoeling.”
De oestercultuur in de Oosterschelde verdween vrijwel geheel in de barre winter van 1963. Terwijl in Friesland de meest heroïsche Elfstedentocht uit de geschiedenis werd gereden, veegde in Zeeland een enorme ijsgang alle oesters van de banken af. Slechts tien kwekers overleefden die catastrofe.
Toen in de jaren zeventig en tachtig de cultuur ook nog eens met uitsterven werd bedreigd door een uitheemse ziekte (bonamia ostrea), werd in de Oosterschelde een Japanse oester (de 'creuse') geïntroduceerd. Die blijkt nu zo goed te gedijen, dat de productie jaar na jaar met sprongen omhooggaat.
Nederland is intussen de grootste oesterexporteur van de EU geworden, na Frankrijk.


Visje maakt kind beleefd

AMSTERDAM - Brutale kinderen veranderen in voorbeeldige engeltjes als ze regelmatig een moot zalm of andere vette vis eten. Bij een onderzoek in Schotland kregen vijftig kinderen van drie tot tien jaar oud dagelijks een portie visolie. Na een maand deed eenderde het beter op school.

Opvallender was dat maar liefst 85 procent van de ouders merkte dat hun kroost beleefder was, minder snel kwaad werd en minder ruzie maakte.


Boete voor illegale tong

Een vishandelaar uit Yerseke heeft een boete gekregen van 2200 euro omdat hij vorig jaar december in Vlissingen twee kisten tong in zijn bestelwagen had die niet via de visafslag, maar “achterom” direct van een visserman waren gekocht. Ook de “zwarte” tong werd verbeurd verklaard.


Schildpad van 400 kilo in net

De GO (Goederede) 36 kwam deze week de haven van Stellendam binnenlopen met een wel heel bijzondere vangst. Tot grote verbazing van de bemanning bleek er in de netten een lederschildpad van zo’n 400 kilo te zitten. Volgens Dr. M. S. Hoogmoed van het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Leiden moet het dier verdwaald zijn. Normaal komen deze enorme beesten alleen voor bij de stranden van Suriname of Frans Guyana. Helaas was het dier niet meer in leven en is daarom afgevoerd naar voornoemd museum alwaar hij t.z.t. in een van de vitrines te zien zal zijn.

De bemanning van de GO 36 met de
schildpad van twee meter lang en
een spanwijdte van 2,30 meter.


Eerste gekweekte snoekbaars

Voor het eerst is het de kweker Eric Philipsen - van Excellence Fish uit het Limburgse Horst - gelukt om snoekbaars te kweken. Dat is niet eenvoudig omdat de snoekbaars een roofvis is die uitsluitend levende visjes eet. Het is Philipsen na jaren gelukt om de snoekbaars te laten wennen aan droogvoer. Hij mikt op een productie van zo’n 100 ton per jaar. Voor zijn “uitvinding” kreeg hij deze week de Herman Wijffels Innovatieprijs van 75.000 euro. Deze prijs is ingesteld door de Rabobank en genoemd naar de oud directeur van deze bank. Er waren 100 ondernemers die een inzending hadden gedaan op de meest uiteenlopende gebieden.


Zeldzame rode bandvis

Iedereen op de ARM (Arnemuiden) 14 vroeg zich af wat er nu weer in de netten terecht was gekomen. Een slank visje van zo’n 40 cm. Dr. Henk Heessen van het RIVO bracht uitkomst; het bleek een Cepola rubescens te zijn die zelden in onze contreien wordt gezien en hier “rode bandvis” wordt genoemd. Het is jammer dat onze bron niet vermeld waarom het visje zo wordt genoemd. Het beestje eet garnaaltjes en krabbetjes en kan wel tot 200 meter diep leven. De maximale afmeting is 70 cm.


Kinderen leren beter met vette vis

Wetenschappers van de universiteit van Dundee in Schotland hebben ontdekt dat onverzadigde vetzuren in vette vis zoals zalm, haring en makreel, bijdragen aan de optimale ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Kleine kinderen hebben grote behoefte aan meervoudig onverzadigde vetzuren om de sterke groei van de hersenen te ondersteunen. Vette vis bevat bijna uitsluitend deze gunstige vetzuren.


Laatste gaarkeuken opent weer haar deuren

AMSTERDAM - De Keuken van 1870, de laatste gaarkeuken van Amsterdam, gaat begin volgend jaar weer open. Grand-Café en theater Pompoen gaat de volkskeuken exploiteren. De komende maanden wordt het eethuis eerst grondig verbouwd en ingericht in zijn oorspronkelijke stijl van eind 19e eeuw.
De eigenaren van Pompoen vonden dat de gaarkeuken niet in handen moest komen van 'een of andere projectontwikkelaar', zegt M. de Bloeme van Pompoen. De Bloeme: "Dit stukje Amsterdam is van grote historische waarde. In het pand waar nu ons theater staat, hield de vakbeweging haar eerste vergaderingen. Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts in Nederland, hield er gratis spreekuur voor arbeiders en vrouwen. De Keuken van 1870 is het enige wat over is uit die tijd, dat willen we graag behouden."
BRON: ANP

zie ook www.pompoen.nl


Oisterwijk Swingt met arrangement culinair

Voor het 2e opeenvolgende jaar is Oisterwijk van 16 t/m 18 augustus het bruisende hart van muziekminnend Brabant. Want Oisterwijk Swingt, en dat zal niemand ontgaan.  De artiesten komen onder andere uit Duitsland, Belgie, Canada de USA en uiteraard ook Nederland.
Zij staan garant voor een swingend spektakel waar vele muziekstijlen in vertegenwoordigd zijn. Rhythm & Blues, Soul, Funk, Jazz, Latin, Cajun en Rock.
Maar er valt dit jaar nog veel meer te genieten. De Oisterwijkse Lind in omgetoverd tot een Culinaire Lind waar diverse top restaurants uit de omgeving zich tijdelijk hebben gevestigd om u kennis te laten maken met het beste uit hun keuken. De inwendige mens wordt gedurende het swingfestival dus zeker niet vergeten.


Mosselen voor de wetenschap

Wetenschappers van de Technische Universiteit van Delft onderzoeken de sterkte van draden waarmee de mosselen zich hechten aan objecten. Die draden zijn niet alleen uiterst sterk (probeer maar eens een mossel van een golfbreker los te trekken), maar ook bestand tegen het agressieve zeewater. De knappe koppen willen bekijken of de draden – op synthetische basis – gebruikt kunnen worden als hechtdraad voor chirurgische doeleinden. Als de draden het in zeewater uithouden zullen ze in bloed ook niet makkelijk oplossen is de achterliggende gedachte. De mossel spint zijn draden met een “voet” die uit de mossel komt. Bioloog Aad Smaal: “Probeer het thuis maar eens. Gooi zout in een glas met water en doe daar een mossel in. Met een beetje geluk zie je die “voet” er uit komen; soms wel 5 cm. lang”. De mossel kan zichzelf losmaken om een nieuwe hechtplaats te zoeken. De oester kan dat niet. Die maakt een soort cement waarmee hij zich vastmetselt om nooit meer los te komen.


De grootste Steur van Nederland

Voorzichtig laat een gespierde medewerker van Vijvercentrum Overloon op landgoed Hoekelum in Ede de grootste steur van Nederland in het bassin zakken. De vis, producent van kaviaar, is twee meter lang, 80 kilo zwaar en kost maar liefst 15.000 Euro. In het wild is de steur hier uitgestorven. Landgoed Heukelum vormt vanaf vandaag, woensdag 31 juli 2002, het decor voor Fleurig 2002, de grootste tuinbeurs van ons land. Zo’n 100.000 bezoekers worden verwacht.

bron: de telegraaf, Foto WFA


Reuzeninktvis in Australisch net

Een Zoöloog van het Tasmanian Museum bekijkt een enorme inktvis, die zaterdag 20 juli 2002 dood werd aangetroffen op de kust van het Australische eiland Tasmanië. Wetenschappers vermoeden dat het om een onbekende soort gaat. Het gigantische dier, met een gewicht van 250 kilo en tentakels tot 15 meter, behoort tot de groep van de reuzenpijlinktvissen.

 

 

bron: de telegraaf, Foto EPA


Terug naar hoofdindex

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.