Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca
Terug naar Schmidt Zeevis College

Fieldtrip Schmidt Zeevis COLLEGE naar Bretagne.
Chefs met hun poten in de modder

20081017_nieuws_013Als afsluiting van een reeks COLLEGES  is met dit college de aandacht gevestigd op schelpdieren. Op 14 september is een select gezelschap chefs, die gespecialiseerd zijn in de verkoop van oesters, mosselen en fruits de mers afgereisd naar Cancale in Bretagne. Twee dagen om de geest en de smaakpapillen te scherpen. Vandaag gaan we naar de baai van Mont St Michel om meer te weten te komen over de Moules Bouchot.

De Franse hangcultuur: mosselen groeien aan touwen, die om houten palen worden gewikkeld. (de bouchots) Het getijenverschil in de baai van Mont St Michel is 14 meter per getijde. Door dit natuurverschijnsel ontstaat er een perfect leefgebied voor oesters en mosselen. En passant wordt ons ook de ouderwetse weervisserij getoond. Hierbij wordt de vis tijdens afgaand tij met behulp van rieten schuttingen in een grote kooi gevangen.

De tweede dag staat in het teken van de oesters. ’s-Ochtends brengen we een bezoek aan Celine Maison. Deze oester ”boer” produceert de fines de Cancales welke ook onderscheiden zijn met een Medaille dÓr. We besluiten  meteen om ze in ons al ruime assortiment op te nemen. Later op de gang zijn we te gast bij de familie Alleaume. Deze familie is beroemd omdat zij de “producters” zijn van de  fameuze Tsarskaya oesters. We zien nu met eigen ogen hoeveel arbeid er voor een oester verricht wordt voor hij in het mandje zit. Elke oester ondergaat 40 handelingen voor hij gereed is voor consumptie.

Tijdens de lunch worden we verrast met een bijzondere  oester pick-nick tussen de oesterbanken. Later op de dag opnieuw een proeverij  met een oesters en fruits de mers buffet op het strand.

Heel veel dank aan onze gastheren voor de geweldige ontvangst en kennisoverdracht.

20081017_nieuws_014 20081017_nieuws_015 20081017_nieuws_016

Maurice Langezaal

20081017_nieuws_017 20081017_nieuws_020 20081017_nieuws_019

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.