Terug naar hoofdindex

Nieuwtjes uit de visserijwereld


Hoe de versheid van vis te herkennen? Lees meer


Hollandse vis is vergeten vis
Vissers, vis en garnalen op World Food Festival Rotterdam

Schmidt Zeevis Rotterdam - Hollandse vis is vergetenvis!De workshop ‘vergeten vis’ door Schmidt Zeevis Rotterdam en chef-kok Cees Helder stond afgelopen zondag in het Future Food House van het World Food Festival Rotterdam in het teken van Hollandse vis, vistechnieken en oude ambachten. De  flyshooters GO 1, SL 9, SL27, UK 153, pulsvisser GO 48, garnalenvisser SL 31 en de visafslag United Fish Auctions dompelden de ruim 70  workshop-deelnemers onder in de visserijsector.

“Hollandse vis is vergeten vis” opende Wil van Merkensteijn, Schmidt Zeevis Rotterdam, de workshop vergeten vis in het Food Future House van het World Food Festival. “Want zolang er steeds meer Aziatische kweekvis wordt geconsumeerd, raakt de Hollandse vis in vergetelheid en weten we niet meer hoe echte vis als tong en rode poon smaakt.” Van Merkensteijn merkte op dat de vergeten vis samenhangt met de onbekendheid van de visserijtechnieken. Hij interviewde Cornelis Melissant, GO 1, over de flyshoot-visserij en Adamo Tanis, GO 48, over de pulsvisserij. UFA directeur Johan van Nieuwenhuijzen sloot de presentatie af met de boodschap dat de Hollandse visserijvloot duurzaam en energiezuinig vist.

Vis proeven
De workshop had een interactief karakter. Verse inktvis, bot, sprot, schar, poon, mul, zeebaars, tong en pieterman ging op een schaal de zaal door om te bewonderen en voelen. Deelnemers werden uitgenodigd om in de keuken bij chef-kok Cees Helder te komen kijken en proeven van tong met gerookte paling.  Kibbeling gemaakt van schol vond gretig aftrek. Evenals de gerookte tong en schol van de GO 48 en de sprot van de TH 17.

Ambacht
De Stellendamse garnalen waren gevangen door Johan van Seters met de SL31. Zijn moeder Leus van Seters-Orgers en tante Co Tanis-Orgers gaven een snelcursus ‘gornet’ pellen. Het enthousiasme was groot dit oude ambacht te leren. De allerjongsten gingen fanatiek aan de slag met het breien van een eigen visnet onder begeleiding van Cornelis Melissant of staken hun hand in een bak water om het effect van de pulsvisserij te voelen.

World Food Festival Rotterdam
Rotterdam was vijf weken lang t/m 27 oktober een internationale, culinaire hot-spot. Het World Food Festival ging over kokkerellen, (lekker) eten en de nieuwste ontwikkelingen in de voedselindustrie. Het Future Food House in het Museumpark was het kloppend hart van het World Food Festival. De workshop ‘vergeten vis’ was een spetterende sluiting van dit festival!

Op de foto ziet u:
Foto v.l.n.r: Wil van Merkensteijn (Schmidt Zeevis), Cees Helder, Johan van Seters (SL27/SL31), Cornelis Melissant (GO1), Adamo Tanis (GO48), Marco Beijersbergen (Cosine), Adam Tanis (GO48)
 


Fruits de Mer festival aan het Vasteland!

Fruits de Mer festival - Schmidt Zeevis RotterdamZaterdag 9 november toveren wij onze delicatessencounter om tot één groot plateau Fruits de Mer. We presenteren het beste dat Nederland te bieden heeft:

 • Noordzeekrab,
 • alikruiken,
 • mosselen,
 • platte oesters,
 • creuses,
 • kokkels,
 • langoustines,
 • rivierkreeftjes,
 • wulken,
 • kreeft,
 • strandgapertkes,
 • Hollandse garnalen...

Afternoon by Schmidt Zeevis Rotterdamallerlei soorten zeewier.. te veel om op te noemen! Alles is per 100 gram of per stuk te koop, dus u kunt uw Fruits de Mer naar eigen keuze samenstellen.

U kunt ook voor gemak gaan en een kant en klaar Fruits de Mer pakket nemen. De schelpen zijn al voor u gekookt.

U kunt uw eigen samengestelde Fruits de Mer meenemen naar huis óf er van genieten in de winkel.

Afternoon by Schmidt Zeevis
Nieuw bij Schmidt: Afternoon by Schmidt Zeevis. Geniet in de middag van de lekkerste zoete hapjes, finger sandwiches en warme vishapjes. Mooi gepresenteerd op een etágere. Een drankje kunt u er zelf bij kiezen, net wat u lekker vindt!

U kunt van maandag t/m vrijdag van 15:00 tot 16:30 uur genieten van de Afternoon by Schmidt Zeevis,
voor € 19,95 per persoon, exclusief drankjes.
 


Visliefhebbers genieten van flyshootvis gebakken door
Herman den Blijker

Barbeque 't Gorsje - Schmidt Zeevis RotterdamAfgelopen zaterdag 12 oktober genoten 130 visliefhebbers in Beachclub ’t Gorsje in Ouddorp aan Zee van verse flyshootvis bereidt door Herman den Blijker . De vis is gevangen door de flyshooters GO1, SL9, SL27 en UK153. De SL31 trakteerde de gasten op dagverse Stellendamse garnalen.

“De gasten waren erg geïnteresseerd in hoe en waar de vis wordt gevangen. En ze leerden voor hen nog onbekende vis proeven en waarderen!” vertelde Anne-Marie van Seters van Zeevisserijbedrijf Van Seters. “Flyshoot Quality heeft er na vanavond zeker meer dan 100 ambassadeurs bij!” vulde Caroline Melissant van INZee Communicatie & Trends aan. Beide dames en initiatiefneemsters zorgden ervoor dat de gasten het verhaal achter de vis op het bord leerden kennen.

Herman den Blijker en zijn team toverden visgerechten met verrassende smaakcombinaties en bereidingstechnieken van de barbecue. Hele gerookte poon, zeebaars gegaard in een krant, rode mulfilet met serranoham en gebakken pieterman.

Den Blijker liet de gasten ook zien hoe je de vis het best kan bereiden. “Herman weet als geen ander hoe je met mooie kwaliteitsvis om moet gaan. Hij kan van iedereen een visliefhebber maken!” vertelt Wil van Merkensteijn van Schmidt Zeevis Rotterdam, lovend. Schmidt Zeevis is de visleverancier van het visrestaurant Las Palmas van Den Blijker en heeft de vis verzorgd voor de Flyshootvis BBQ. Van Merkensteijn is  enorme fan van vis gevangen met de flyshoot-visserijtechniek en zet deze vis op de kaart bij de horeca in Nederland.

Op de foto ziet u;
V.l.n.r.: Caroline Melissant, Wil van Merkensteijn, Anne-Marie van Seters, Herman den Blijker, Nelli Cooman, Henk van der Kruk. Fotograaf: Wim van Vossen.


Mosselwedstrijd  in Vianen
The Winner is: Marnix Benschop

Mosselman van het jaar - Schmidt Zeevis RotterdamChef-kok van het Rotterdamse Restaurant De Matroos en het Meisje
Op maandag 30 september j.l. stond het Miele Culinary Institute in Vianen bol van de spanning. Wie van de 16 professionele koks vertrekt er met de GOUDEN Mosselpan in een Smart? Het Miele Culinary Institute is hét instituut voor koken, proeven en eten beleven. Het Miele Culinary Institute bestaat uit twee kookstudio's. Elke kookstudio bevat vier kookeilanden voor acht personen.

Een wedstrijd met een culinaire uitdaging. De deelnemers hadden de opdracht om met  drie mosselbereidingen tot verrassende resultaten te komen.

De prijzenpot:

 • 1e prijs:
  Een GOUDEN Mosselpan
  Librije Arrangement (diner en hotelovernachting)
  6 maanden gratis een Smart rijden
 • 2e prijs:
  Een professionele koffiemachine van Miele
  Diner voor twee in Mosselrestaurant Auberge de Moule in Phillippine
 • 3e prijs:
  Set professionele Laguiole messen
  50 kg mosselen

Een vooraanstaande jury bestaande uit o.a. Jeroen Robberegt, Gerrit Grevelingen en Hans Schmidt heeft de culinaire prestaties beoordeeld.

 • No. 1: Marnix Benschop, De Matroos en het Meisje
 • No. 2: Wesley van der Valk, Hofstede Meerzigt
 • No. 3: ’t Hof Welgelegen, Sander de Jonge

Met dank aan de sponsors Miele, Schmidt Zeevis Rotterdam en La Fraîcheur


Rotterdam 18 september t/m 27 oktober 2013
World Food Festival

Schmidt Zeevis Rotterdam - World Food FestivalTijdens deze manifestatie loopt het water je in de mond. Dat gebeurt doorlopend in het Future Food House, een glazen foodlab in het Museumpark, waar ruim 25 creatieve geesten en designers in een expositie hun kijk op de toekomst van ons eten geven en waar de beste koks van Nederland in de spotlights staan.

Dat maak je mee in de Rotterdamse horeca en kookwinkels die op geheel eigen wijze ‘actie’ voeren en je beleeft het in de weekenden tijdens festivals, markten, proeverijen en excursies en routes door en rond de haven, de stad en het Westland.

Het World Food Festival bestaat uit meer dan 100 programmaonderdelen. Nieuwsgierig naar het complete programma? Kijk op het complete programma overzicht op de website van worldfoodfestival.nl , welke activiteiten bij jou in de smaak vallen! Onderstaand een kleine greep uit de meer dan 100 activiteiten:

Een kijkje in de keuken met Foodexcursies
Met je neus in de koffie, je handen in het deeg of je haar in een hygiënisch netje. De World Food Festival excursies geven je een kijkje in de keuken bij toonaangevende Rotterdamse foodbedrijven.

Leer alles over de reis die vis maakt van zee naar je bord bij Schmidt Zeevis of United Fish Auctions. Ontmoet producenten van de verantwoorde producten van supermarkt Marqt en kijk je ogen uit bij versspecialist Rungis. Ga mee naar het Westland en laat je rondleiden door de Cressperience van Koppert Cress.
Chocoladeliefhebbers likken hun vingers af bij de excursie naar Weber Chocolade en jeneverkoppen krijgen een uniek kijkje achter de schermen bij jeneverstokerij Nolet.

Ervaar tijdens de Dag van de Aardappeloogst het ambachtelijke proces achter de zak patat van Bram Ladage. Vaar mee met de Tenders en ontdek alles over de beste kwaliteit koffie bij Santas Koffie of proef verschillende soorten brood bij Vlaamsch Broodhuys en geef je dag meer smaak bij Verstegen.
Kaarten kunnen per onderdeel via www.worldfoodfestival.nl  worden besteld.

Klik hier voor meer informatie over het World Food Festival.

Schmidt Zeevis Rotterdam - World Food Festival Schmidt Zeevis Rotterdam - World Food Festival Schmidt Zeevis Rotterdam - World Food Festival

Kook- en Wijnschool Librije’s Atelier

Schmidt Zeevis Rotterdam - Kook- en Wijnschool Librije’s AtelierVragen over recepten en wijnen die Jonnie en Thérèse in Restaurant De Librije dagelijks krijgen, hebben hen geïnspireerd tot Librije’s Atelier . Een kook- en wijnschool, voorzien van Miele-apparatuur, waar u in diverse workshops kennis maakt met Librije’s werkwijze en filosofie.

Kookworkshops
Kokend gaat u aan de slag in de ruimte waar eens de gevangeniskeuken van het Zwolse huis van bewaring was. Tijdens de kooklessen besteden wij veel aandacht aan koken met het seizoen en regionale producten zoals Jonnie in zijn eigen keuken toepast.

De eendaagse kooklessen zijn ontwikkeld met onderwerpen variërend van het maken van Librije’s mondvermaakjes, uitgebreide 3- of 4-gangen menu’s en de vegetarische keuken.

Naast de reguliere cursussen heeft Librije’s Atelier ook ‘Specials’ ontwikkeld. Deze Specials zijn workshops die eenmalig worden gegeven en net even anders zijn.

Klik hier voor meer informatie over de kookworkshops.


Een feestje voor de smaakpapillen
Kaviaar Het Zwarte Goud

Schmidt Zeevis Rotterdam - Kaviaar: het zwarte goudSchmidt Zeevis Rotterdam heeft haar eigen Kaviaar label van uitzonderlijke klasse in vier varianten: de Classic Kaviaar [Acipenser Baeri], de Royal Kaviaar [Acipenser Gueldensreadii], de Imperial Kaviaar [Acipenser Schrenki] en de Beluga Kaviaar [Huso Huso]

Classic Caviar is stevig, rond en donker van kleur. In de mond onthult hij een aangename romigheid. Pure smaak en lichtheid kenmerken deze kaviaar. Lichte houttonen op de finish (vergelijkbaar met de Sevruga).

Royal Caviar varieert in kleur van donker geel tot honinggoud en zijn delicate smaak maakt het één van de beste soorten kaviaar!

De perfect geproportioneerde korrels glanzen grijs met gouden highlights. In de mond barst het smaakpalet open. De romige smaak wordt gevolgd door zacht zilte tonen met een mooie afronding. (vergelijkbaar met de Ocetra).

Imperial Caviar is de favoriete kaviaar van veel grote chefs. De compactheid en glans van de Imperial Caviar gaan gepaard met stevigheid en een subtiele amandelsmaak. (vergelijkbaar met de Karaburun).

Beluga Caviar: De eitjes hebben zeer dunne membranen die gemakkelijk breken in de mond. De boterachtige textuur onthult een complexiteit die na verloop van tijd zal toenemen.

Vraag voor meer informatie de speciale brochure bij de horeca afdeling, waarin type Steur, herkomst, kweekmethoden, korrel en kleur, en smaak sensatie uitgebreid worden omschreven.


Gastvrij Rotterdam: voor en door de branche

Schmidt Zeevis Rotterdam - Gastvij RotterdamGastvrij Rotterdam is de nieuwe horecavakbeurs voor Zuidwest-Nederland die van 23 tot en met 25 september 2013 plaatsvindt in Ahoy Rotterdam. Het beursconcept is ontwikkeld in samenwerking met 15 Founding Partners, waar wij er één van zijn. Wij hopen u dan ook op onze stand te mogen verwelkomen!

U kunt rekenen op meer dan 200 exposanten die de nieuwste producten en laatste trends presenteren. Minstens zo belangrijk: laat u inspireren door een boordevol gastronomisch programma van workshops, masterclasses, wedstrijden en proeverijen op de stands of bij de speciale Paviljoens (WijnPaviljoen, Dit Smaakt Naar Meer Paviljoen, Village Gastronomique, Inspiratieplein en Demoplein). Kijk voor uitgebreide informatie op www.gastvrij-rotterdam.nl.

De beurs richt zich op de echte horecaprofessional uit het midden- en hoogsegment met liefde voor zijn vak en  passie voor zijn gasten. Dat kunnen dus chefs, souschefs, maîtres d’hôtel, sommeliers, bartenders, barista’s, eigenaars en managers van restaurants, brasseries, hotel-restaurants, catering- en traiteurbedrijven, cafés, snackbars, lunchrooms zijn, maar ook inkopers uit de zorg- en recreatiesector.”

Bent u een horecaprofessional met liefde voor het vak en passie voor uw gasten? Dan mag u op dit gastvrije evenement niet ontbreken!


(H)eerlijk duurt het langst
Restaurant PUUR niet meer weg te denken

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant PUUrRestaurant PUUR In Hellevoetsluis gaat deze maand haar 7de jaar in en is een begrip geworden in de regio. Het geheim hier is uitsluitend te werken met de beste producten (zo veel als mogelijk biologisch, dan we verantwoord geteeld, gekweekt of gevangen) en een niet aflatende aandacht voor de gast. Het is een ‘way of life’ geworden. Wat je proeft op het bord is altijd puur en top. De enthousiaste bejegening proef je ook. Niet voor niets is dit restaurant uitgeroepen tot de No. 1 in de regio Rotterdam met een gemiddelde waardering van 9,2  tijdens de restaurantweken van Dining City.

Eigenaar/chefkok Ricardo Vis van Heemst heeft voordat hij in 2007 samen met echtgenote Berlinda en beide dochters Liza en Rosalie aan dit avontuur begon veel ervaring opgedaan in de gastronomie en heeft in zijn kookstudio met de grootste chefs uit het hele land gekookt.

In de afgelopen jaren is er hard en lang gewerkt. Voor Ricardo zelfs 7 dagen per week. Pas het laatste half jaar gunt hij zichzelf een vrije maandag. Zo kan hij zich weer opladen en de toekomst nog enthousiaster tegemoet zien. Ricardo: ‘We zijn in het ‘Nieuwe Nu” aangeland en daar moet je je ook weer op instellen. Met (instap) menu’s van 3 gangen voor een nette prijs zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Als de gast eenmaal over de drempel is en het totaal ervaart, blijft hij terugkomen. Minder frequent als in het verleden, maar dan weer uitgebreider met meer gangen’.

Laat deze familie hun gang maar gaan. Ricardo oriënteert zich op uitbreidingsplannen. Naast de 40 tot 50 plaatsen in het huidige restaurant willen ook de dochters hun culinaire vleugels gaan uitslaan. De toekomst ligt aan hun voeten.

Klik hier voor meer informatie over Restaurant PUUR.


Genieten aan het Vasteland: champagne, oesters en kaviaar!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Champegne, oesters en kaviaar!Zaterdag 10 augustus lanceert Schmidt Zeevis Rotterdam haar eigen label kaviaar in vier varianten aan de pers. Onze cliëntèle van de winkel aan het Vasteland 60 kunnen dit meevieren. U kunt zaterdagmiddag wel voor een heel aantrekkelijke prijs aan uw trekken komen met kaviaar, oesters en champagne.

Laat uw smaakpapillen feestvieren!

Onze speciale package deal deze dag voor € 15,00:

Glas champagne van het huis Nicolas Feuilatte + proeverij met 3 blini’s met 3 varianten kaviaar van het nieuwe eigen label:

 • de Classic Kaviaar [Acipenser Baeri], komt overeen met de Sevruga
 • de Royal Kaviaar [Acipenser Gueldensreadii], komt overeen met de Ocetra
 • de Imperial Kaviaar [Acipenser Schrenki], komt overeen met de Karaburun

+ proeverij met 3 oesters (Raspberry Point Oyster):
we introduceren de Canadese Raspberry Point Oyster uit het zuiverste water in de baai van Prince Edward Island. Proef ze naturel of met een door u gewenste toevoeging. 

U bent zoals altijd van harte welkom!

Het team o.l.v. Marc Muzerie en Ingrid Hörster staat voor u klaar.


Bar/Brasserie De Boterlap in Harderwijk scoort hoge ogen

Schmidt Zeevis Rotterdam - Bar/Brasserie De Boterlap HarderwijkDe Bar/Brasserie met een ruim terras biedt plaats voor in totaal 270 stoelen. Prachtige locatie aan het marktplein midden in het centrum van Harderwijk. De verbouwing van begin dit jaar door twee panden met elkaar te verbinden maakt het mogelijk om een zeer efficiënte routing door te voeren.

De komst dit jaar van Omar Dahak als chef-kok en mede-eigenaar is een goede zet van de andere twee eigenaren: Gert Boonen en Merijn van de Beek. Omar Dohak heeft zijn sporen ruimschoots verdiend en barst van de energie en goede plannen. Zijn loopbaan liegt er niet om.

De aanpak met de nieuwe open keuken van de Brasserie is laagdrempelig. Er wordt gewerkt met eerlijke herkenbare producten van topleveranciers. De smaak heeft de hoogste prioriteit.

Naast de huisgemaakte appeltaart en sandwiches van Franse vloerbroden voor de lunch, komen de gasten terug voor de fameuze varkenshaas saté, gerijpt Gasconne rund en de kraakverse vis. Alles bereid op een authentieke houtskoolgrill. Zeker mag vermeld worden dat de briketten van kokos een extra toevoegde waarde hebben vanwege de zuiverheid en het feit dat ze CO2 neutraal zijn.

Naast bereidingen op deze houtskoolgrill staat de vrijdag volledig in het teken van een ‘fish market’. De zee bepaalt hier namelijk wat er gegeten wordt en kunnen de gasten een ruime keuze maken uit de vitrine.

Het terras is een verhaal apart.Voor de tweede keer wint De Boterlap de prijs van het beste terras in de Terras Top 100 van Misset. De jury motiveert het als volgt: “De combinatie van snelheid, kwaliteit en prima personeel dat hartelijk en gastvrij is en van upselling een sport heeft gemaakt.
Het wordt een mooie zomer op het terras in Harderwijk.

Klik hier voor meer informatie over Bar/Brasserie De Boterlap in Harderwijk.


The Oyster Club in Amsterdam zou zo in Manhattan New York passen

Met de komst van The Oyster Club heeft Zuid er een hotspot van internationale allure bij. In het voormalige café-restaurant Vakzuid stap je nu binnen in een modern kosmopolitisch restaurant en cocktailbar met een geweldig zonneterras op het terrein van het historische Olympisch Stadion.

The Oyster Club is een initiatief van Dave Koers (ook eigenaar van restaurant Westewind in Scheveningen) en John de Jong, de man achter The Harbour Club, en net als in Amsterdam Oost kunnen gasten in Zuid nu ook genieten van een uitgebreide kaart met een zeer divers aanbod van vis- en vleesgerechten, en vanzelfsprekend de signature dish: oesters. Voor General Manager Tobias Hartman is dit een geweldige uitdaging. De hele entourage ademt een fantastische sfeer uit. Stoere bediening met een opvallende outfit. Chef-kok Annis Amahorseya is hier ook helemaal op zijn plek en is trots op zijn enorme assortiment oesters. De gasten zijn verrukt van de onlangs in het assortiment opgenomen Canadese oester ‘Raspberry Point Oyster’.

De naam Raspberry Point wijst naar de plek in Canada, waar deze oester opgroeit. In de baai van Prince Edward Island. Daar neemt deze oester de tijd voor. Zes tot zeven jaar duurt het voordat deze oester wordt vrijgegeven voor consumptie. De oester groeit op in het koele zuivere water van de baai. De oester is klein, vol en romig. Met een bijzondere smaaksensatie. Een mooie fris ziltig-zoete nasmaak. Sommigen proeven iets van een zoetje dat smaakt als asperge. Deze volle oester zal ook de beginnende oestereter enthousiast maken.

The Oyster Club is alle dagen van de week open. De perfecte uitgaansgelegenheid voor lunch, diner en borrel, in het restaurant of buiten op het riante terras. De legendarische Sjaak Swart heeft op z’n Mokums als Mr Ajax tijdens de officiële opening het openingswoord gedaan.

Klik hier voor meer informatie over The Oyster Club.

Schmidt Zeevis Rotterdam - The Oyster Club Amsterdam

Chef-kok Annis Amahorseya

Schmidt Zeevis Rotterdam - The Oyster Club Amsterdam

Foto van de opening waarbij het openingswoord is gedaan door Sjaak Swart. Van links naar rechts: Annis Amahorseya, Dave Koers, Sjaak Swart, John de Jong, Tobias Hartman


Schmidt Zeevis Rotterdam opnieuw in de top 10 van de AD Haringtest

Schmidt Zeevis Rotterdam - Schmidt derde in haringtest 2013Elk jaar opnieuw een spannend moment om de uitslag te horen van de haringtest. Het team van het AD, Keurmeester Aad Taal en journalist Paul Hovius hebben er een behoorlijke kluif aan. 100 adressen door het hele land af om de kwaliteit van de haringen te testen. Er wordt beoordeeld op schoonmaak, geur presentatie en smaak. De uitslag wordt onderverdeeld in een cijfer voor haring, rijping, schoonmaak, gewicht (in grammen), de prijs per stuk per 100 gram, temperatuur in °C, vet in % en de microbiologische gesteldheid.

Schmidt Zeevis Rotterdam smaakt het genoegen om  als no. 3 wederom in de top 10 te belanden met een eindcijfer 9+. De beoordeling van AD luidt: “En weer zo’n plaatje waarbij alles klopt. Wie deze Hollandse Nieuwe proeft krijgt vanzelf trek in een tweede exemplaar. Wel stevig”.

Zaterdag de complete test in de bijlage van het AD.

Wij zijn trots op ons team, dat zich fanatiek met haring bezig houdt.


Food Inspiration Pioneers lopen op de troepen vooruit

Schmidt Zeevis Rotterdam - Food Inspiration PioneersHet is een geweldig initiatief van Food Inspiration om ‘food’genoten te inspireren met allerlei bijeenkomsten zoals workshops, lezingen, excursies en daarmee niet allen nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, maar ook in contact komen met bijzondere mensen.

Food Inspiration Pioneers is een netwerk voor nieuwsgierige en enthousiaste foodprofessionals; dat kunnen ondernemers zijn, maar ook managers, chefs, foodies, journalisten en marketeers. Drie keer per jaar komen ze samen op verrassende meetings, zoals een paddohunt en wildontbijt, een schaatstocht met Jonnie Boer en een Pimp my Menu kookworkshop met Pascal Jalhaij. Het vinden en delen van kennis en inspiratie is het doel, maar zij zorgen er vooral voor dat het elke keer gezellig en bijzonder is.

Deelname is open voor alle foodserviceprofessionals. Om lid te worden moet je sociaal vaardig, open minded, gepassioneerd, leuk, lief en aardig zijn! Er zijn drie soorten lidmaatschap van de Pioneers mogelijk: 1-, 2- of 3-sterren.

De bijeenkomst Summercourse Food Inspiration Pioneers met het thema ‘Hoe motiveer ik mijzelf, mijn personeel, mijn gasten en mijn community?’ viel goed in de smaak. Hans Steenbergen, Arjan de Boer, Andreas Oerlemans en Kim van Velzen vertelden het in Bennekom in vier workshops. De pioneers werden ontvangen met zelfgemaakte taarten door het team Food Inspiration. ’s-Middags kwam Klaasjan Haar van de IJsacademie langs om te laten zien hoe je met stikstof ijs maakt. Een spectaculair gezicht.

Klik hier voor meer informatie over Food Inspiration Pioneers.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Food Inspiration Pioneers Schmidt Zeevis Rotterdam - Food Inspiration Pioneers

Initialen van François Geurds listig verstopt in verrassend logo

Schmidt Zeevis Rotterdam - FG Restaurant RotterdamFrançois Geurds heeft met zijn Restaurant IVY vanaf het begin (2009) een enorme spurt gemaakt door de waardering van zijn bijzondere kookkunsten. Het heeft hem een Michelin ster opgeleverd en heel veel publiciteit. Onder andere vier jaar lang op de eerste plaats in Special Bite. Dat bleef ook niet onopgemerkt voor het Engelse bedrijf Caprice Holdings, dat een restaurant heeft in Londen met de naam The Ivy en hiervoor in 2005 de Europese merken registratie heeft gedaan, waardoor het bedrijf de exclusieve claim heeft in 27 EU landen. De rechter besliste dat de naam binnen 2 maanden gewijzigd moest worden.

FG Restaurant
François Geurds heeft op een briljante manier de tegenslag om de naam van zijn restaurant te veranderen omgezet in een voordeel. Hij heeft vorige week heel veel positieve energie gekregen van heel veel mensen bij de onthulling van de initialen van zijn eigen naam François Geurds, verstopt in een verrassend naambord met de letters FG. Met champagne werd het Restaurant Ivy omgedoopt in FG Restaurant. Op de nieuwe website heet François zijn gasten welkom: Welkom bij FG restaurant

Eten dat je meeneemt, uitdaagt en inspireert. Steeds weer benieuwd zijn naar de volgende gang. Eten dat lang vervlogen herinneringen terugbrengt of juist een nieuwe, onvergetelijk ervaring brengt. Eten dat je samen ervaart, met elkaar bespreekt, dat je met de anderen verbindt. De kracht van simpel en puur en een diep respect voor bereiding en smaak. Altijd de onverhoedse verrassing van de combinatie, vaak ter plekke aan tafel gemaakt. De kunst van het weglaten, de grootste uitdaging van allemaal. No-nonsense, perfecte service, precies zoals je het hier zou verwachten. Dat alles met het decor van de historie, de durf en de vernieuwing van Rotterdam.

Klik hier voor meer informatie over FG Restaurant.


Subliem visje uit de TekTherm+
Restaurant Vis aan de MAAS in Rotterdam de ontdekking waard

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Vis aan de MaasTer hoogte van de molen in Delfshaven en dan afslaan richting de Maas komt u via de Schiehavenweg uit op de Schiemond. U ziet dan een restaurant op de hoek met een panoramisch zicht op de Maas.

Het is een knus restaurant met 60 plaatsen en bij goed weer kunnen er op het terras aan de rand van de Maas nog 80 gasten genieten van het uitzicht.

Het genieten van het uitzicht is nummer 2. Op nummer 1 staat in dit restaurant de kraakverse vis en de sublieme bereiding.

Eigenaar en chef Ronald Meulman ontdekte jaren geleden het geheim van de Spaanse collega Joan Roca, chef-kok en tevens eigenaar van het beroemde Spaanse restaurant “El Celler de Can Roca” in Girona, die de precisie oven TekTherm+ heeft mede ontwikkeld. Een unieke samenwerking om met kennis over voeding en technologie een uniek apparaat te bedenken, waaraan alles anders is dan standaard. Waarbij het mogelijk wordt op  hoge temperaturen te roosteren, maar ook op zeer lage temperaturen op Slow-cooking / Sous-vide wijze te bereiden.  De zgn. TSC technologie, die van 30°C tot 260°C is in te stellen, bewijst vooral zijn stabiliteit om de temperaturen in te stellen met een precisie van ± 0,2°C. Het eindresultaat liegt er niet om. Door te "koken" in vacuüm op lage temperatuur behoud het product zijn structuur, smaak, sappen, vitamines en gewicht. Een ware zintuiglijke beleving! Dit was de reden voor chef Ronald Meulman om de oven niet alleen voor eigen keuken te gebruiken, maar deze ook te importeren voor verkoop aan collega’s in het land.

De vaste clientèle van Restaurant Vis aan de Maas kunnen de kwaliteit van de visgerechten hogelijk waarderen. De prijzen zijn voor deze kwaliteit aan de lage kant . Er is al een 4-gangen menu voor € 29,00, dat om de twee weken wordt vernieuwd. Ronald en Helena Meulmans en hun team zien alleen vrolijke gezichten aan tafel. Of zou het komen door de huisgemaakte Catalaanse Allioli van Helena?

Klik hier voor meer informatie over Restaurant Vis aan de Maas.


Schmidt Zeevis en Vaderdag

Zondag 16 juni staat Vaderdag weer voor de deur. Een dag om uw vader te laten weten hoe speciaal hij voor u isSchmidt Zeevis Rotterdam - Vaderdag 2013. Hoe kunt u dat beter doen dan door een lekker visje te geven?

Speciaal voor de vaders hebben wij een heerlijk vispakket samengesteld, gevuld met:

 • 2 coquilles gegratineerd met kaas
 • 6 gemarineerde garnalen
 • 2 Canner kreeften, gekookt
 • 2 x 150 gram tonijnfilet
 • 150 gram Hollandse garnalen
 • 400 gram gekookte Asperges
 • 250 ml Garde D'Or saus
 • 1 stokbrood van Menno

Voor € 59,50 per pakket

Klik hier om het pakket te bestellen.


Het Poetry Festival van start in Rotterdam

Schmidt Zeevis Rotterdam - Poetry Festival RotterdamAfgelopen week is de stad weer ondergedompeld in een zee van muziek, dans, poëzie, theater en carnaval. Poetry International  presenteert jaarlijks één van de grootste en meest toonaangevende poëzie evenementen ter wereld. De beste dichters van alle continenten komen naar Rotterdam om hun poëzie te delen met een enthousiast en groeiend publiek. Bij Schmidt komen we niet verder dan: Fish is a fish is a fish is a fish , naar voorbeeld van de extroverte Gertruda Stein in haar gedicht Sacred Emily: Rose is a rose is a rose is a rose.

De Rotterdamse liedjesschrijver en tekstdichter en tevens vertaler van veel grote werken Arie van der Krogt zei eens over de stad: “Bepalend voor een stad zijn niet de stenen, maar hoe het leven zich ertussen voegt.” Hij reikte ons onderstaand gedicht aan.

Poetry!
Ga eens naar Poetry!
Want daar zitten de dichters
Te wachten op gehoor
En drinken hun jenever
Tussen hun verzen door
Men dicht daar de gedichten
En opent de Chablis
Ze nemen er nog eentje
Op een, twee Poetry!
Hoe steviger men drinkt
Hoe losser dat men wordt
En iedereen kent iedereen
Van Havermout tot Gort
En denk je bij je eigen
Chinese poezie!
Dat wil ik wel eens horen
Gaat dan naar Poetry!

Haast u dit Poetry Festival duurt t/m 15 juni 2013

Klik hier voor meer informatie over het Poetry Festival


De stille kracht van Niels van den Berg maakt hem tot de perfecte Meesterkok

Bij de Gieser Wildeman in Noordeloos was er op 28 mei j.l een feestje te vieren. Niels van den Berg werd geïnaugureerd als Meesterkok. De titel SVH Meesterkok is voor een chef-kok de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca.

In dit sterrenrestaurant is Niels nu onder zijn gelijken. Ook mede eigenaar/chefkok René Tichelaar mag zich zo noemen. Danny Dwarswaard is SVH Wijnmeester. Gasten van het restaurant kunnen meegenieten en kunnen de komende tijd kiezen voor het 'Meesterlijke Alliance Menu' met 5 uitgekiende gangen met dito wijnen voor € 100,-.

Het examen dat Niels van den Berg heeft moeten doen was best pittig. Na alle voorbereidingen, toelatingseisen en het schrijven van een uitgebreide rapportage wordt er op meer dan 100 onderdelen bedrijfsmatig en proefondervindelijk beoordeeld door de Commissie Meesterproef SVH Meesterkok (Carsten Klint (secretaris Meestertitels) en de SVH Meesterkoks Erik van Loo (Restaurant Parkhevel) en Lucas Rive (restaurant Lucas Rive in Hoorn).

Nadat de versierselen waren omgehangen benadrukte Niels van den Berg vooral het belang van het begrijpen van de gast, waarom het allemaal draait. En dan het samenspel van het hele team. Het is Niels toevertrouwd zijn team te inspireren met zorgvuldigheid, rust en passie of beter gezegd met liefde voor het vak en voor de gast. Ook in zijn hobby inspireert Niels via de veel geraadpleegde website www.kokswereld.nl zijn collega's in het hele land. Chapeau!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Niels van den Berg geïnaugureerd als Meesterkok


Spiksplinternieuw Restaurant in het Witte Huis in Oegstgeest:
Wine & Dine

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Wine & DineWhat’s in the name?’ Goede wijn en mooie gerechten: gewoon ongecompliceerd lekker eten en drinken. Dat is het basis idee waarmee onderneemster Tanjim Brom -Wijnands het restaurant in Oegstgeest is gaan opzetten. Tanjim weet hoe het werkt in de horeca. Vanaf haar jeugd is zij werkzaam geweest in de gastronomie - van eenvoudige horecagelegenheden tot gerenommeerde sterrenzaken. De kans kwam voorbij om een leegstaand pand dat na een brand weer was opgebouwd als casco te huren. De omgeving is bijzonder. Aan de rand van het Wilhelminapark met chique bomenlanen en dito huizen schuin tegenover het gemeentehuis. Een plek met geschiedenis. Honderd jaar geleden was het een bekende ontmoetingsplaats voor vermoeide reizigers. Tanjim heeft haar droom kunnen verwezenlijken. Met een ijzersterk concept dat past in deze tijd. Internationale tapas of beter gezegd complete gerechtjes op een klein bordje. Chef-kok Tom van Aken en zijn sous-chef Jasper van den Berg kunnen op hoog niveau koken en begrijpen precies wat de bedoeling is van Wine & Dine. De grote keuze in smakelijke hapjes laat zich graag begeleiden door een uitgekiende wijnselectie  Een uitgebreide wijnkaart en daarbij ook nog 16 wijnen op fles, die per glas geschonken worden.

Ook in de inrichting komt de goede smaak van de onderneemster tot uiting. Strakke moderne inrichting en sublieme toevoegingen tot in de finesse die de sfeer compleet maken. Prachtige verse bloemen die door een nabij gelegen bloemenatelier worden aangeleverd. Ook de groente komt uit de moestuin van een kwekerij uit de buurt. En de gasten komen overal vandaan. Vanuit de directe omgeving maar ook van heinde en verre. Het is een omweg waard.

Klik hier voor meer informatie over Restaurant Wine & Dine


Zeebaars of Griet met rabarber
Rollende Keukens trekken de aandacht

Schmidt Zeevis Rotterdam - Rollende Keukens 2013Streetfood in alle vormen
Vier dagen lang was het park van de Westergasfabriek in Amsterdam met 50 Rollende Keukens het decor voor culinaire belevenissen. Gezamenlijk vormen de mobiele eetgelegenheden zich tot één groot openluchtrestaurant.

Met verbouwde vrachtwagens, huifkarren, opklapcaravans, ijscokarren, aanhangwagens en omgebouwde auto's. Een dubbeldekker als pannenkoekrestaurant. Van gastronomische vreetkar tot excentrieke pizzawagen en curieuze BBQ-camper. Ook het team van Jamie Oliver was met trailer met oplegger gekomen om restaurant Fifteen te promoten.

Mr. Kitchen
De organisatoren Mister Kitchen en Pacific Parc zijn de drijvende krachten achter dit succesvolle openlucht spektakel. Tijdens deze dagen presenteerde Chef Maarten Hoekstra een menu als proeverij met in elke gang rabarber.

 • Bubble tea van rabarbar
 • Slow roasted Duroc varken, huisgemaakte worstje met rabarberjus & groene boontjes
 • Geroosterde zeebaarsfilet met rabarbervinaigrette, spinazie & meiknol
 • Tarte tatin van zoete uit, rabarber & geitenkaas
 • Chocolade-rabarbertaart met gember-vanilleijs

Al eerder trok Mister Kitchen alle aandacht voor rabarber met Rabarcello.

Met de Rhubarb Week, die aan dit festival vooraf ging, werd een week lang aandacht gegeven aan deze groente bij het Amsterdamse Conservatoriumhotel. Chef Schilo van Coevorden heeft een week lang een driegangen menu geserveerd. Tussen de gangen door vertelden twee kwekers tal van wetenswaardigheden over deze verrukkelijke groente, die vaak ook als fruit wordt beschouwd.  Er zijn wel 150 rassen en die zijn allemaal verschillend. Uiterlijk, volume, smaak, aroma. Het enige dat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal zuur zijn. En daar helpt een snufje zout tegen, neen, niet suiker, zoals je zou denken. Bij nog 20 Amsterdamse chefs + Niven Kunz in Rijswijk stond rabarber uitgebreid op de kaart in de Rhubarb Week.

Achter Mister Kitchen gaan drie talenten op het gebied van product ontwikkeling schuil. Daan Faber, Igor Sorko en Maarten Hoekstra. Eerder werkten zij aan de ontwikkeling van 3 braadworsten met verse kruiden en maken kookboeken en documentaires en communiceren over culinaire trends.

Klik hier voor de website van Rollende Keukens voor een sfeerimpressie.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Rollende Keukens 2013 Schmidt Zeevis Rotterdam - Rollende Keukens 2013 Schmidt Zeevis Rotterdam - Rollende Keukens 2013

Gun uw moeder (of uzelf) een vrije dag met Schmidt Zeevis!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Luxe delicatessenpakket moederdagKomende 2 weken staan Moederdag en Pinksteren weer voor de deur. Gun je moeder een vrije dag en verwen haar met dit heerlijke delicatessenpakket. Of verwen jezelf met Pinksteren!

Het pakket voor twee personen bestaat uit:

 • 0,5 liter kreeftensoep
 • 100 gram gerookte aalfilet
 • 100 gram ecrevissevlees
 • 100 gram Hollandse garnalen
 • 100 gram garnalensalade Bombay
 • 100 gram krabsalade
 • 100 gram Ierse zalm met aardappelsalade
 • 100 gram diverse tapas
 • 1 ambachtelijk stokbrood van Menno
 • 1 potje cocktailsaus
 • Schmidt Zeevis Rotterdam - Luxe delicatessenpakket moederdag1 potje mierikswortelsaus

voor € 45,00 per pakket!

U kunt ook het pakket uitbreiden met 3 flessen Boschendal Blanc, voor € 75,00 (en betaal geen bezorgkosten!).

Klik hier om het pakket voor twee personen te bestellen in onze webwinkel. Klik hier om het pakket met 3 flessen Boschendal Blanc te bestellen.

Donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) en maandag 20 mei (2e Pinksterdag) zijn wij gesloten.


Uitzicht op een belevenis...

Welkom! Het mooiste restaurant van Zuid-Holland gelegen in Gorinchem, met uitzicht over de rivier de Merwede waar u heerlijk kunt eten en de prachtigste wijnen kunt drinken.

Met deze uitnodigende volzin openen de patrons van Restaurant Merwezicht Leo Kortland en Mariëlle Damen hun website.
Het is nu al weer bijna drie jaar geleden geopend na een ingrijpende verbouwing en het is inderdaad een prachtige plek om te genieten van alle mooie geneugten van het leven. Op de site van Smulweb kwam ik een mooie samenvatting tegen van recensent Ton de Zeeuw , die het decor als volgt omschrijft:
 

“Gorcum – je moet Gorinchem schrijven – is niet de allermooiste stad van Zuid-Holland, maar de plek waar het oude centrum tegen de Merwede leunt mogen we van grote schoonheid noemen. Het rivierwater passeert er de stad onder een uitspansel van grijsblauwe luchten met enorme wolkenpartijen en wierp aan de rietkanten ertegenover tientallen ministrandjes op. Waarachter, ook al zo Hollands, herkauwende koeien het Ruisdaelschilderij completeren. Op die plaats, Eind geheten is het Restaurant Merwezicht gevestigd”.

Nog lovender is hij over de kwaliteit van de keuken en de bediening.

Ook bij Iens zien we mooie reacties: Eten: 9, Service 9, Decor 9.
Lunch met mooi uitzicht over her water. Vooraf Noorse jacobs schelp met truffel; heerlijk! Daarna de kabeljauw ook voortreffelijk. Twee glaasje huiswijn erbij prima wijn

Theater & Dineren
Dit restaurant heeft een unieke samenwerking met het nabij gelegen Theater Peeriscoop. Een middagtheater arrangement en een avondtheater arrangement. Voor de bezoekers een dubbele belevenis. En voor het restaurant een nieuw publiek.

Klik hier voor meer informatie over Restaurant Merwezicht.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Merwezicht Gorinchem Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Merwezicht Gorinchem

El Celler de Can Roca

Schmidt Zeevis Rotterdam - El Celler de Can RocaVoor degene die dit jaar Spanje bezoeken is een omweg naar Gerona de moeite waard. Het sterrenrestaurant El Celler de Can Roca staat nu op nummer 1 van de nieuwe lijst van The World’s Best Restaurants van S. Pellegrino. Dit befaamde Catalaanse restaurant staat in de traditie van de Catalaanse gastronomie, maar is daar een actuele versie van. De drie broers zijn aan elkaar gewaagd. De oudste Joan Roca is de chef-kok, de middelste Josep is de sommelier en de jongste Jordi is de man van de desserts. Het restaurant heeft plaats voor 45 gasten. Sinds 2009 drie Michelinsterren. De wijnkelder bevat zo’n 40.000 flessen. Zes jaar gelden verhuisde het restaurant van zijn oorspronkelijke locatie naar een specifiek ontworpen nieuwbouw 100 meter verderop.

In de top 100 van de lijst World’s Best Restaurants staan ook Nederlanders met aanzien:

Sergo Herman van Oud Sluis in Sluis (35), Jonnie en Therese Boer van de Librije (57) en de Nederlander Richard Ekkebus van Restaurant Amber in Hongkong (36).

De top 10 bestaat uit:

 1. Schmidt Zeevis Rotterdam - El Celler de Can RocaEl Celler de Can Roca (vorig jaar: 2)
 2. Noma (vorig jaar: 1)
 3. Osteria Francescana (vorig jaar: 5)
 4. Mugaritz (vorig jaar: 3)
 5. Eleven Medison Park (vorig jaar: 10)
 6. D.O.M (vorig jaar: 4)
 7. Dinner by Heston Blumenthal (vorig jaar: 9)
 8. Arzak (vorig jaar: 8)
 9. Steirereck (vorig jaar: 11)
 10. Vendôme (vorig jaar: 23)

Klik hier voor de website van The World’s Best Restaurants.


Vorstelijk genieten met Koninginnedag!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Oranje Boven! pakketDinsdag 30 april is een belangrijke dag: onze Koningin treedt af en we krijgen een Koning. Tijd voor een feestje! Daar hoort natuurlijk een lekker hapje en drankje bij. Bij Schmidt Zeevis kunt u vorstelijk genieten met het Oranje Boven! pakket.

Het Royale delicatessenpakket voor 2 personen:

 • 2 halve kreeften met cocktailsaus en citroenmayonaise
 • Half dozijn Zeeuwse creuses (6 stuks, geopend)
 • 100 gram tzaziki garnalen
 • 100 gram gegrilde groentesalade
 • 100 gram gevulde tomaatjes
 • 100 gram Italiaanse tonijnsalade
 • 1 stokbrood van Menno

Dat wordt smullen op 30 april! Voor €45,00 per pakket

Maak het pakket extra feestelijk met een fles Nicolas Feuillatte champagne erbij! Voor € 75,00 per pakket.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Oranje Boven! pakketU kunt het pakket natuurlijk ook thuis laten bezorgen, via onze webwinkel. Bestel hier uw Royale delicatessenpakket.

Met Koninginnedag vieren wij ook dat we een nieuwe koning krijgen en zijn wij de gehele dag gesloten!

EVENEMENTEN IN ROTTERDAM
Regelmatig zijn er evenementen in Rotterdam waarbij delen van de stad worden afgesloten. Schmidt Zeevis is altijd bereikbaar als de binnenstad is afgesloten. U kunt dan rijden via de Maastunnel en als u de tunnel uit bent rechtsaf de Westzeedijk op rijden.

Het volgende grote evenement in Rotterdam, wanneer wij gewoon bereikbaar zijn:
11 - 16 juni: Rotterdam Unlimited (Rotterdam staat dan 5 dagen in het teken van muziek, dans, theater en carnaval)


Haring nieuwe stijl
Haringmeisje by Oestermeisje Amsterdam

Heerlijke haring van het Haringmeisje op uw evenement!

5 juni wordt traditiegetrouw het eerste vaatje Hollandse Nieuwe Haring geveild. Tijd voor een haringparty! Het Haringmeisje van het Oestermeisje in Amsterdam is voor deze bijzondere gelegenheid de ideale aanvulling. Vanuit haar speciaal ontworpen riem serveert ze op mobiele wijze heerlijke en verse haring van Schmidt Zeevis. Haring aan het staartje of op een heerlijk stukje roggebrood met zure room? Alles is mogelijk!

Interesse?

Neem contact op met Schmidt Zeevis, of met het Oestermeisje (bel: 020-6169855 of mail naar info@oestermeisje.nl of ga naar www.oestermeisje.nl)

Schmidt Zeevis Rotterdam - Haringmeisje by Oestermeisje Amsterdam Schmidt Zeevis Rotterdam - Haringmeisje by Oestermeisje Amsterdam

Restaurant Seinpost op het duin in Scheveningen
Niet te versmaden cuisine de la mer

Chefkok Gert-Jan Cieremans weet de smaakpapillen van de gasten met zijn bijzondere stijl van koken goed te raken. Hij weet spanning in het gerecht aan te brengen met zijn creatieve technieken om iets toe te voegen. Iets verrassends dat het apart maakt. Bijvoorbeeld met een kruid of specerij. Frisse tonen, verfijningen. Fris en ziltig. Met het restaurant zo dicht bij de kust is er veel belangstelling voor de visgerechten. Het ligt uniek bovenop het Seinpostduin aan het strand van Scheveningen met een fantastisch uitzicht over de zee. Geen wonder dat de keuze op de kersverse vis of schelp- en schaaldieren valt. Vis altijd in het seizoen en veelal van de Flyshoot vissers. Dat proef je gewoon.

Patron Edwin van de Goor heeft kans gezien om de Seinpost tot een populair trefpunt te maken voor de culi’s uit Den Haag en wijde omgeving. Met zijn bezielende leiding weet Edwin met zijn team en de uitzonderlijke gastronomie de gasten echt te verwennen en hen een ontspannen en bijzondere culinaire ervaring te laten beleven. Edwin: ‘Uit eten gaan moet ten slotte een feestje zijn’.

Seinpost, Zeekant 60 Scheveningen, www.seinpost.nl

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Seinpost Scheveningen Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Seinpost Scheveningen

Trends a la Carte: Gastropups

Schmidt Zeevis Rotterdam - GastropupsIn New York is de omslag al tijden bezig in restaurants als Landmark en kindereetwinkels als Kid Fresh en Pomme Bébé. Maar ook hier valt het op: met de vervrouwelijking van economie en maatschappij kan het geen toeval zijn dat steeds meer kinderen aan de restauranttafel worden gespot. Of liever: culikids, gastropups, minigastronomen, gastro- of gourmetkids . Maar de chefs gaan nog een stap verder: na de boer te hebben opgevoerd als de edele wilde, brengen ze nu de jeugdherinnering als de ultieme culinaire Proust-ervaring. Food=Oral History!

Van die kinderen die niet alleen olijven, sardientjes, truffel, zwezerik en oesters lusten, maar ook hun hand niet omdraaien voor het bereiden van pakweg kielbasa en bovendien de rudimenten van de tafeletiquette kennen. Gastropups of culikids als statussymbool, hét accessoire du saison.

Kinderen worden al jaren gezien als verlengstuk van de ouders. Kregen ze eerst dezelfde designerkleding aangemeten, nu wordt ook zo vroeg mogelijk gestreefd naar volwassen smaakpapillen. De moderne opvoeder heeft namelijk letterlijk geen trek meer om in een familierestaurant aan te schuiven waar het menu kip met appelmoes dicteert. Noch om dagelijks twee verschillende maaltijden te koken. Daarvoor is de tijd te schaars, de schaarse tijd met de kids te kostbaar én past het niet in hun levensstijl en zorgvuldig opgebouwde imago. Een kind dat ‘alles’ lust, daarentegen, daar kun je mee gezien worden.

De kinderen zelf worden intussen steeds vroeger volwassen. KGOY (Kids Grow Older Younger) heet dit verschijnsel al jaren in marketingkringen. En hoewel daar op kledinggebied dan ook allang wordt ingesprongen, verschijnen er pas de laatste jaren etenswaren in die lijn op de markt. Van gastronomische kinderdrankjes tot potjes haute babyvoeding voor de elitebaby. Gastropups, ‘de nieuwe gastronomische grens’. Kinderkooklessen, kinderkookboeken, kinderkookkampen, oesterverjaarspartijtjes en culinair speelgoed zijn big business. In Amerika worden babyfood making wedstrijden georganiseerd. In Japan bestaan hele productlijnen van kinderkookgereedschap gericht op het aanzetten tot koken, dus met een hoog fungehalte. Van sushirollers tot noedelmakers in de vorm van een waterglijbaan. Omgekeerd komt steeds meer typisch kindereten op het volwassen menu terecht, van suikerspin tot knettersuiker.

Gespot door Marjan Ippel van Talkin’food®
Klik hier voor meer informatie.


Hollandse trots: Oosterschelde kreeft!

Donderdag  28 maart is het seizoen van de Oosterschelde kreeft geopend, traditiegetrouw met de veiling van de eerste kreeft. De opbrengst van de veiling gaat elk jaar naar een goed doel.

Schmidt Zeevis heeft de hand weten te leggen op de eerste Oosterschelde kreeft. Onze inkoper Jeroen van Merkensteijn heeft de veiling flink weten op te stoken.
Erica Terpstra (ambassadeur van het Liliane Fonds) heeft aan boord van het schip van de kreeftenvisser Gerrie van den Hoek, de eerste kreeft naar boven gehaald. Vervolgens is zij met de helikopter naar Colijnsplaat gevlogen en heeft zij daar deze kreeft geveild. Jeroen van Merkensteijn was uiteindelijk de winnaar van de veiling en had dus de meest vaste hand van alle bieders!

De kreeft heeft € 19.850,- opgeleverd voor het Liliane Fonds. De kreeft is geveild door middel van een Amerikaanse veiling. De kreeft was bestemd voor The Harbour Club

Op de eerste foto ziet u Jeroen van Merkensteijn en onze vertegenwoordigster Nicoline Voogd. Op de tweede foto Erica Terpstra, Mark & Jacco (The Harbour Club), Jeroen van Merkensteijn en Nicoline Voogd.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Oosterschelde kreeft Schmidt Zeevis Rotterdam - Oosterschelde kreeft

Puur Hellevoetsluis regionale winnaar Restaurantweek

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Puur HellevoetsluisRestaurant Puur in Hellevoetsluis is tot regionale winnaar verkozen van de Publieksprijs Restaurantweek voorjaar 2013. Het restaurant werd door de gasten beoordeeld met een 9,2. De bezoekers van de Restaurant Week beoordelen op kwaliteit, service en prijs.

Eigenaar/chefkok Ricardo Vis van Heemst van Restaurant Puur scoorde al zes jaar lang in de top 5 van de Restaurantweek. Dit sfeervolle restaurant aan de jachthaven van het idylische stadje Hellevoetsluis wordt gerund door Ricardo samen met echtgenote Berlinda en dochters Liza en Rosalie

Ricardo: “Alles draait om gastvrijheid. Dat de gasten naar jou toe komen, moet je waarderen door de gasten te verwennen. Je moet het echt menen. Dat is net zo puur als dat wat er op tafel komt. Nooit bezuinigen op kwaliteit”.

De landelijke winnaar is De Kromme Dissel in Heelsum. Wie te laat was met reserveren, krijgt nog een herkansing. Van 25 maart tot en met 7 april serveren de publieksprijswinnaars nogmaals hun Restaurant Week-menu.

Aan de afgelopen Restaurant Week namen de 750 beste restaurants van Nederland deel. Tijdens deze week konden gasten voor een aantrekkelijke prijs kennismaken met toprestaurants en genieten van een avond uit. Na afloop werden ze gevraagd hun mening te geven over onder andere de bediening in de restaurants, de kwaliteit van de gerechten en het prijsniveau.

De top 5 publieksprijswinnaars in Rotterdam zijn:

 1. Puur Hellevoetsluis (9,2) Hellevoetsluis
 2. Allure (8,9) Rotterdam
 3. Boerengat (8,9) Rotterdam
 4. Prins van Terbregge (8,8) Rotterdam
 5. Amarone (8,7) Rotterdam

Klik hier voor meer informatie over Restaurant Puur uit Hellevoetsluis.


Goed verborgen geheim in Den Haag
Restaurant Mazie is de ontdekking waard

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Mazie Den HaagAls u denkt dat er geen geheimen zijn in Den Haag heeft u het mis. In een zijstraat van het Noordeinde kunt u Restaurant Mazie ontdekken. In de Maziestraat notabene. De meeste gasten hebben het van horen zeggen of hebben lovende recensies gelezen op internet. De reactie van een gast via IENS: “Elke keer weer een genot om bij Mazie te eten. Heerlijke wijn, goede bediening, en voortreffelijk eten. Van voor tot nagerecht worden er pareltjes op tafel gezet”. Special Bite: “(on)opvallend goed”.

Het is een restaurant voor iedereen die van goed en puur eten houdt. Chefkok Takis Panagakis is een kei in het aanbrengen van verrassende nuances in zijn gerechten. In zijn filosofie van puur en eerlijk, vlees is vlees en vis is vis, maar hij brengt wel een moderne twist aan in zijn manier van koken. De Frans/Mediterrane keuken met internationale allures. Ook klassiek, maar waar het kan speels met een schuim of een gel.

Bij restaurant Mazie is de prijs-kwaliteitverhouding goed en de prijzen zijn daardoor eerlijk. Het viergangen-dagmenu kost € 38,50.

Mazie gaat over twee liefhebbers die hun sporen ruim verdiend hebben in hoogwaardige en goede restaurants en die nu hun eigen geschiedenis schrijven. De zomer van 2010 is voor eigenaar en gastheer Koen Cramer het moment om zijn liefde voor het vak te bekronen met een eerste eigen zaak in de Haagse Maziestraat. De zeer bekwame kok Takis Panagakis proeft aan de plannen dat het goed gaat worden en wil graag in de Maziestraat de sterren van de hemel komen koken. Nu bijna drie jaar later liggen ze goed op koers. Proef dit geheim.

Klik hier voor meer informatie over Restaurant Mazie.


Magazine Bouillon! Binnenkort 10 jaar
Leesvoer voor fijne proevers

Schmidt Zeevis Rotterdam - Magazine BouillonDeze zomer viert het Magazine Bouillon! haar tien jarig bestaan. De hoofdredacteur Will Jansen steekt al die tijd zijn nek uit om te zorgen dat het Magazine gevuld wordt met informatie die er toe doet. Dit beslaat een reeks aan boeiende onderwerpen op cultureel gastronomisch gebied. “Leesvoer voor fijne proevers” lees ik op een van de covers.

Al in het eerste jaar van het bestaan won het Magazine er een prijs mee. Will Jansen en zijn team schrijven telkens opnieuw boeiende verhalen over interessante onderwerpen. Zij hebben  daar een neus voor en krijgen er geen genoeg van. Het zijn dan ook echte bewaarnummers.

Nu het onderwerp voedsel zo in de schijnwerpers staat, hoef je maar een paar jaar terug te kijken om te lezen dat er toen al uitgebreid verslag werd gedaan over innovaties en de integriteit van voedselproducenten, maar ook de misstanden, die er helaas vaak opduiken.

Will Jansen is ook de man, die het Nederlandse publiek heeft leren etiketten lezen. Met de vertaling van het handzame gidsje van de Franse  journalist Corinne Gouget in het Nederlands kan iedereen het bij zich hebben tijdens het boodschappen doen.

Klik hier voor meer informatie over Magazine Bouillon.


Studenten halen hoge punten met het organiseren van een Dinner Show

Schmidt Zeevis Rotterdam - Dinner Show HAVO/VWOEr zit verrassend veel talent onder de studenten op DE THEATER HAVO/VWO (middelbare school voor Theater, film en vormgeving) in Rotterdam.

Tijdens de voorbereidingen van een evenement moet er heel wat samengewerkt worden en alle talenten benut worden van de 15 studenten, die betrokken zijn bij het neerzetten van deze Dinner-Show. Alle stress, zweet en tranen blijken functioneel voor het eindresultaat. En dat mocht er wezen. Voor en achter de schermen. Ieder heeft zijn taak, zowel in het voorbereidende traject als tijdens de uiteindelijke show. Er val heel wat te regelen zoals uit de draaiboeken blijkt. Student Sterre Grob: ‘Met dit project zijn we enkele maanden bezig geweest. Eerst brainstormen en denken hoe en wat en dan elke week 2 x een uur met 15 studenten en begeleiders zorgen dat alle voorbereidingen resulteren in een geweldig evenement. Dit project komt dan in de plaats van een stage. Met de totale opleiding, die 5 of 6 jaar duurt (HAVO 0f VWO) heb je het diploma, maar kun je ook doorstromen naar de Kunstacademie’.

Er is veel medewerking gekregen van het bedrijfsleven. Zo mocht gast-kok Nils Kooyman van Schmidt Zeevis met zijn hulpkok in de pannen roeren en stelde het nabij gelegen Restaurant De Machinist haar keuken open om die als satelliet te gebruiken om de culinaire hoogtepuntjes tussen de show door voor elkaar te krijgen. Zang, dans en culinair genieten. Als voorafje een vuurspuwer bij de entree. Het was een geslaagde show met volle bak. De 72 gasten genoten enorm en gaven aan het eind een staande ovatie. Geslaagd! Bravo!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Dinner Show HAVO/VWO Schmidt Zeevis Rotterdam - Dinner Show HAVO/VWO

Navenant Culinair Live met het beste van Limburg

Schmidt Zeevis Rotterdam - Navenant Culinair LiveHet Lifestyle Magazine Navenant heeft in samenwerking met TV Limburg een TV programma met de titel Navenant Culinair Live opgezet. Dit programma wordt al enkele jaren met succes opgenomen en uitgezonden. In eerste instantie werd een vaste locatie bij The Scelta Institute in Venlo gebruikt. Daarna zijn er vele uitzendingen op de locatie van Brasserie Pollux in de Maaspoort in Venlo opgenomen. Dit jaar 2013 zal er elke maand een locatie zorgvuldig worden gekozen in een wisselend restaurant om daar de kookkunsten van de chef te ervaren. De gasten worden een avond lang in de watten gelegd en krijgen een heerlijk viergangen diner met bijpassende wijnen.

De sympathieke presentator en bariton Sef Thissen neemt de kijkers mee in de smaakvolle Limburgse wereld. Hij interviewt interessante leveranciers, de betreffende chef-kok en diverse gasten. Alles wordt opgenomen door de camera’s van TV Limburg en is vrijdag daaropvolgend op deze omroep te bewonderen.

De volgende uitzending van Navenant Culinair live! 2013 wordt op 26 maart opgenomen bij Restaurant De Oolderhof in Herten. Vanaf 18.30 zijn de gasten van harte welkom voor een aperitief. Daarna schuiven zij aan tafel voor het heerlijke diner.

De derde uitzending van Navenant Culinair live! 2013 wordt opgenomen bij Hostellerie de Hamert in Wellerlooi op 23 april 2013. Daarna komen er nog meer interessante restaurants zoals Da Vinci en Restaurant De Leuf.

Eveneens is er het programma Navenant Experience, die 20 tot 25 minuten duren en meer gericht zijn op lifestyle op het gebied van kunst, cultuur, interieur, mode, wonen en ondersteuning van goede doelen. Allemaal zaken, die het Limburgse leven aangenaam maken.

Klik hier voor meer informatie over Navenant.


’t Amsterdammertje: ‘Van Brasserie tot Restaurant’

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant 't AmsterdammertjeSinds de jaren '80 is 't Amsterdammertje een begrip in de Gooi- en Vechtstreek. Het was één van de eerste brasseries in het land die een 3 - gangen keuzemenu aanboden.

In begin 2009 kreeg André Gerrits samen met zijn vrouw, Geneviève, de kans om deze zaak met een mooie en lange geschiedenis over te nemen. Samen hebben zij deze unieke kans met beide handen aangegrepen. Als eerste wilden zij de roemruchte Brasserie naar een Restaurant omtoveren. Het restaurant waar een brede groep zich thuis voelt en waar je uitstekend eten en drinken met passende service voor een eerlijke prijs krijgt.

André Gerrits: ‘Op mijn 16e begon ik aan mijn professionele carrière als kok. Het met één Michelin ster bekroonde Restaurant de Kromme Dissel te Arnhem was het startpunt van mijn culinaire carrière. Na werkervaring te hebben opgedaan in de keukens van Ron Blaauw en Jan de Wit, keerde ik terug bij 'de Dissel' en werd ik als 'jonkie' van 21 jaar souschef bij chef-kok Tonny Berentsen. Na 5 jaar souschef in 'de Dissel' besloot ik terug te keren naar de keuken van Ron Blaauw om daar mijn culinaire vaardigheden naar een hoger level te trekken. Ik kreeg daar als duo de dagelijkse leiding over de keuken. Passie, eerlijkheid, laagdrempeligheid, natuurlijk, gedreven, bevlogen en een snufje gekheid zijn woorden die dicht bij mij staan en die wij ook willen uitdragen in ’t Amsterdammertje’.

De stijl van koken zou je kunnen omschrijven als modern, puur, eerlijk met een klassieke basis, vernieuwend in zowel techniek als opmaak. Met het samenstellen van de gerechten laat hij zich inspireren door de seizoenen.

André Gerrits: ‘Het succes van 't Amsterdammertje berust op de gedrevenheid van mijn vrouw en mijzelf, maar zonder ons gepassioneerde en gedreven team, dat zich elke dag met evenveel bevlogenheid en teamgeest inzetten, waren wij nooit zover gekomen. Hiervoor is het restaurant in november 2010 bekroond met een eerste Michelin ster’.

Klik hier voor meer informatie over 't Amsterdammertje.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant 't Amsterdammertje Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant 't Amsterdammertje Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant 't Amsterdammertje

Het wapen van Willemstad 2.0

Schmidt Zeevis Rotterdam - Het Wapen van WillemstadMet de opening op vrijdag 15 februari 2013 zal op de vertrouwde plek van het v.m. Het Wapen van Willemstad aan de Benedenkade pal aan de jachthaven een totaal nieuw “Restaurant Het Wapen van Willemstad” herrijzen. Een restaurant van deze tijd met de nadruk op vis, schaal- en schelpdieren. De vier eigenaren die al langer het restaurant De Rosmolen runnen hebben het lef om in deze tijd iets groots neer te zetten.  Het is niet zomaar een verbouwinkje. Het interieurconcept is samen met  Horecare ontwikkeld. Voor de derde keer schakelen ze Hugo Broeders in voor het ontwerpen van deze totale interne metamorfose. Zijn succesvolle horecaconcepten dragen bij aan een gastvrije en kloppende totaalbeleving, waarin mensen elkaar graag ontmoeten.

Hugo Broeders: ‘Onze kracht is een persoonlijke aanpak waarin de balans wordt gevonden tussen stijl en functie. In dit geval hebben we gekozen voor een stoer en krachtig interieur met een verrassend samenspel van klassieke en moderne elementen die sfeerverhogend werken. Dit gaan we terugzien in het materiaal- en kleurgebruik, maar zeker ook in de opvallende interieurelementen in de diverse ruimtes. Een interieur in de stijl die past bij de horecaondernemers en uiteraard de doelgroep.

Mede-eigenaar-chef-kok Jeroen Timmermans is de laatste 6 weken zowat dag en nacht bezig geweest met zijn team  met alle voorbereidingen. Het sfeervolle restaurant biedt plaats aan 85 gasten. Een terras voor 75 gasten. In de lounge is er plaats voor 40 gasten, die vooraf een drankje willen drinken of gezellig willen natafelen. Op de 1ste verdieping is een sfeervolle zaal, voor bruiloften, vergaderingen en partijen. Hier kunnen100 mensen letterlijk uit hun dak gaan. Dan beschikt Het Wapen van Willemstad nog over 6 bijzondere hotelkamers.

Sous-chef Jörn van den Heuvel kan niet wachten om zijn culinair talent op de borden tot uiting te laten komen. Hij is er klaar voor. Jessie Nieuwkoop (assistent bedrijfsleider en gastvrouw) heeft alles in zich om de gasten een geweldig diner of lunch te bezorgen.

Na 49 jaar Het Wapen van Willemstad met alle ups en downs is het nu aan de nieuwe eigenaren en medewerkers om geschiedenis te schrijven in deze historische vestingstad.

Klik hier voor meer informatie over het Wapen van Willemstad.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Het Wapen van Willemstad Schmidt Zeevis Rotterdam - Het Wapen van Willemstad

Chef-kok bij Sanadome vindt grote parel in oester

Schmidt Zeevis Rotterdam - Parel in oester SanadomeZaterdag 2 februari j.l. deed Jacco Beck, chef-kok bij Sanadome een bijzondere vondst. Tijdens de voorbereidingen van het ‘Flavours of the World diner buffet’ dat iedere vrijdag- en zaterdagavond wordt geserveerd, vond hij een parel in een oester.

Jacco Beck (chef-kok bij Sanadome) vertelt; ‘Ik was zeer verbaasd toen ik de parel in de oester vond. De afgelopen 17 jaar hebben we dit bij Sanadome nog nooit eerder mee gemaakt. In eerste instantie had ik niet in de gaten dat deze vondst zo bijzonder was en had ik de parel mee naar huis genomen. Later toen ik het aan mijn collega’s vertelde en de reacties hoorde begreep ik dat het zo bijzonder is, dit met name door de grootte van 0,75 cm van deze parel. We hebben daarna contact opgenomen met onze visleverancier Schmidt’.

Schmidt Zeevis in Rotterdam, de leverancier van de oester waarin de parel is gevonden, is erg verrast door de vondst van de parel. Wil van Merkensteijn (Communicatie & Educatie bij Schmidt Zeevis Rotterdam): ‘Het is erg zeldzaam dat er een parel wordt gevonden in een oester. In ongeveer 1 op de 35.000 wilde oesters wordt een parel gevonden. Zelfs onze oesterleveranciers vanuit Frankrijk en Zeeland hebben dit nog nooit gezien.

Volgens Wil van Merkensteijn is het een lang proces voordat een parel van deze grootte zich heeft gevormd. Als de oester eet opent hij zijn schelp en zuigt plankton naar binnen. Een enkele keer zuigt hij ook zand, een stukje zeewier, hout of afval mee. Het stukje irriteert de oester en probeert het uit zijn schelp te krijgen. Als dat niet lukt vormt hij een dun laagje parelmoer om het deeltje om zichzelf te beschermen. Zolang het stukje blijft zitten, vormt de oester steeds laagjes om het stukje heen. Voor een parel met een dikte van 1 millimeter zijn 200 laagjes nodig. Het duurt dus jaren voordat er een redelijk grote parel in de oester is gevormd.

De oesters waren bestemd voor het internationale diner buffet dat Sanadome iedere vrijdag- & zaterdagavond in het à la carte & buffet restaurant Flow serveert. Het internationaal diner buffet is een culinaire reis om de wereld met specialiteiten uit de Mediterrane, Aziatische en Europese keuken.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Parel in oester Sanadome Schmidt Zeevis Rotterdam - Parel in oester Sanadome

Restaurant De Librije opent pop-up restaurant op MS Rotterdam

De Librije gooit het over een andere boeg: een varende versie van De Librije. In april wordt het concept pas gepresenteerd aan de pers, maar het draait al wel.

De Librije heeft het pop-up restaurant geopend op de MS Rotterdam, één van de grootste cruiseschepen van de Holland America Line. Eens in de tien dagen is er een Taste of Librije-avond, waarbij het restaurant van de MS Rotterdam een metamorfose krijgt naar De Librije. De souschefs van De Librije gaan mee en verzorgen het diner. De bediening is getraind in De Librije en loopt ook in de kleding van De Librije. De wijnkaart is uiteraard samengesteld door Thérèse Boer.

In april wordt er meer bekend gemaakt over de plannen van De Librije op de MS Rotterdam.

Klik hier voor meer informatie over Restaurant De Librije.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant De Librije

Skrei kabeljauw, Vispakket Vers! de Luxe en het inleveren van uw Zeemijlen uit december

Na de drukke en gezellige decembermaand met veel en lekker eten is het in januari tijd om weer gezonder en minder vet te eten. Vis pas heel goed in een gezonde levenstijl! Niet alleen de magere vissen (zoals kabeljauw), maar ook de vettere vissen (bijvoorbeeld makreel) zijn onmisbaar vanwege de goede onverzadigde vetten. Het advies van het Voedingscentrum is dan ook om twee keer per week vis op het menu te hebben, waarvan één keer een vette vissoort. Een goed en smakelijk voornemen voor 2013: twee keer in de week een lekker gerecht met vis. Dat is nog eens een fijn voornemen!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Skrei kabeljauwIn het seizoen - Skrei kabeljauw
Van januari tot ongeveer eind maart is de Skrei kabeljauw weer verkrijgbaar. De Skrei is een zich elk jaar herhalend wonder. Sinds mensenheugenis, op dezelfde plaats en tijdens dezelfde periode, voltrekt zich een natuurlijk wonder ter hoogte van de Noorse kusten. De Skrei legt grote afstanden af tot aan het gebied van de Lofoten, alleen daar, om zich voort te planten. Op geen enkele andere plaats ter wereld vindt deze gebeurtenis plaats en er is geen ander punt op de wereld waar de mensen deze merkwaardige witte vis in zijn netten kan vangen.

Klik hier om de Skrei kabeljauw te bestellen.

Nieuw in het assortiment - 'Vispakket Vers!' de Luxe
Nieuw in het assortiment: een compleet vispakket, gevuld met heerlijke verse vissoorten. Aangevuld met Gerookte Royal zalm en Hollandse garnalen. De filets worden gevacumeerd en zijn geschikt om in te vriezen (3 maanden houdbaar in de vriezer). Makkelijk en handig: u heeft altijd heerlijke vis in huis! Nog een voordeel: u betaald geen verzendkosten!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Vispakket Vers! DeluxeHet vispakket bestaat uit:

 • 2 Skrei kabeljauwfilets, met vel (175 gram per stuk)
 • 2 Doradefilets, met vel (ca. 150 gram per stuk)
 • 2 Zalmfilets, zonder vel (175 gram per stuk)
 • 4 Sliptongen, zonder vel (ca. 130 gram per stuk)
 • 2 Zeehaanfilets, met vel (ca. 160 gram per stuk)
 • 2 Tonijnfilets, zonder vel (150 gram per stuk)
 • 200 gram Hollandse garnalen
 • 250 gram Gerookte Royal zalm, handgesneden
   

€ 79,50 per pakket, klik hier om het Vispakket Vers! de luxe te bestellen.

 

Vergeet niet voor eind januari uw gespaarde zeemijlen van december in te leveren voor een mooie korting op uw bestelling!


Lovende kritieken op het nieuwe boek van Erik van Loo
Soepen

Schmidt Zeevis Rotterdam - Soepen Erik van Lo‘De meeste kookboeken zijn boeken met onbereikbare complexe gerechten, waarop ook nog eens licht hysterische vormgevers en fotografen zijn losgelaten. Die uiterlijke poeha is omgekeerd evenredig met de bruikbaarheid in de keuken. Kijken, kijken, maar niet koken, zou het boekmotto kunnen zijn, aldus Menno Steketee van NRC NEXT.

Volgens Menno Steketee van NRC Next is het boek ‘Soepen’, evenals zijn eerdere boek Sauzen van Erik van Loo, chef-eigenaar van het Rotterdamse restaurant Parkheuvel – twee Michelin-sterren – een uitzondering. Niet dat er geen barokke recepten in staan – voorbeeld: buikspek met kaviaar – maar de bulk van Soepen is vooral een begrijpelijke handleiding voor het maken van zes basisbouillons, „in volgorde van toenemende kracht”: groentebouillon, visbouillon, kippenbouillon, kalfsbouillon, runderbouillon, ossenstaartbouillon. Van daaruit kun je volgens Van Loo uitstapjes maken, bijvoorbeeld door de kip door duiven te vervangen en de vis door langoustines. Die bouillons kunnen vervolgens dienen als fundament voor een trits eenvoudige én complexe recepten. Met een beetje groenteman, visboer en slager in de buurt kun je ze allemaal zelf maken.’

Soep maak je volgens Van Loo niet uit de losse pols, maar volgens een kundig uitgedacht bouillonstelsel met afleidingen. Chic en stijlvol, soep als amuse, voor- of tussengerecht.

Essentieel bij het maken van bouillon is dat je begint met koud water en de bouillon niet laat koken. Dan komen de smaakstoffen vrij. Bouillon is op smaak gebracht water.
Dat is de basis voor de gerechten in dit boek: familierecepten van het Limburgse land en signatuurgerechten uit de keuken van restaurant Parkheuvel.

De Telegraaf: Dat het boek uit handen van een sterrenkok komt is overduidelijk. Van der Loo biedt naast de soepen tevens een aantal gerechten aan die je kunt maken met de verschillende bouillons. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Ravioli met ragout van Bresse-kip, Tête de veau met bladerdeegkrokantjes of een Ossenstaartbitterbal met Le Puy-linzen? Hoewel de titels ingewikkeld klinken, is dit bij de recepten niet het geval. Van der Loo legt stap voor stap uit hoe je deze gerechten bereidt, waardoor zelfs een leek een sterrengerecht op tafel kan toveren.

Een kijkje in het leven
De simpele, maar prikkelende illustraties van gerechten worden afgewisseld met foto’s uit het privéleven van de kok. Dit samen met zijn persoonlijke verhaaltjes tussendoor, maakt Soepen tot veel meer dan alleen een kookboek.


Nieuwe eigenaren Schmidt Zeevis Rotterdam

Na 12 jaar onderdeel van de Kennemervis Groep te zijn geweest staat Schmidt Zeevis Rotterdam sinds 14 december 2012 weer geheel op eigen benen. Er heeft een management buy-out plaatsgevonden waarbij algemeen directeur Marcel van Breda en financieel directeur Jos van Vuren alle aandelen overgenomen hebben en daarmee de nieuwe eigenaren zijn van Schmidt Zeevis Rotterdam.

Toen de toekomstplannen van de Kennemervis Groep en die van Schmidt Zeevis tegen het licht gehouden werden, bleken die niet goed met elkaar verenigbaar te zijn. Als totaalleverancier van vis en visproducten richt Kennemervis zich op verdere groei in Europa in vooral de marktsegmenten Foodservice en Foodretail. Schmidt Zeevis wil juist in de breedte groeien, met behoud van haar eigen identiteit, het brede assortiment en de eigen logistiek: plannen die, gegeven de huidige marktomstandigheden, binnen de Kennemervis Groep niet gerealiseerd zouden kunnen worden. Daarop werd besloten dat Schmidt Zeevis beter als zelfstandig bedrijf verder kon gaan.

Schmidt Zeevis Rotterdam bestaat bijna 100 jaar en is een sterk merk.We leveren meer dan 133 soorten verse vis aan de horeca, groothandel, scheepvaart, cruise & export, catering én niet te vergeten rechtstreeks aan de consument, met onze eigen winkel en webwinkel. 140 medewerkers leveren elke dag weer een topprestatie.U begrijpt, Marcel en Jos zijn trots op het mooie bedrijf dat ze de komende jaren verder willen laten groeien en bloeien. De plannen daarvoor liggen al klaar, dus Schmidt Zeevis gaat met volle kracht en vol vertrouwen vooruit!
 

Schmidt Zeevis Rotterdam - Nieuwe eigenaren Schmidt Zeevis Rotterdam

Gezellige borrel gangmaker Joop

Schmidt Zeevis Rotterdam - Gezellige borrel gangmaker JoopIn het AD van vrijdag 21 december 2012 stond een stuk over de lancering van het boek over Joop Zijlaard. Deze boeklancering werd gehouden bij Schmidt Zeevis. Hieronder de tekst van het artikel 1 op 1. Het artikel is geschreven door Barbara de Jong.

Een traantje zal hij vermoedelijk wel wegpinken. De bekende gangmaker én horecaman Joop Zijlaard. Al veertig jaar raast hij per motor tijdens de wielerzesdaagse over de baan om renners op gang te helpen. Aan die carrière komt 5 januari officieel een eind als hij zijn laatste ronde tijdens de zesdaagse in Ahoy rijdt. Om hem te eren is een prachtig fotoboek Een leven lang gangmaker uitgebracht en dat heugelijke feit wordt gevierd met een gezellige Rotterdamse borrel bij Schmidt Zeevis.

Joop Zijlaard is uiteraard stralend middelpunt deze middag. De laatste ronde rijdt hij samen met zijn 13 -jarige kleinzoon. “Dan heb ik ongetwijfeld een grote brok in m’n keel,” bekent hij. Maar het is de hoogste tijd. “Ik ben bijna 70 en op een gegeven moment moet je gewoon stoppen. Nu lukt het me allemaal nog. Maar ik wil het moment voor zijn dat het niet goed gaat en dat mensen zeggen: misschien moet hij toch eens stoppen.” Maar zo ver is het nog niet stelt Zijlaard. “Eerst draaien we de gaskraan nog een keer open.”

De anekdotes over veertig jaar zesdaagsen schudt hij zo uit de mouw. Voor alle grote renners reed hij op zijn derny, van Joop Zoetemelk tot Gerrie Kneteman . “Nu ga ik lekker van mijn drie kleinkinderen genieten.”

Directeur Marcel van Breda van Schmidt Zeevis is al lange tijd een goede vriend van Zijlaard. Als jaren levert hij aan Kaat Mossel, destijds nog het restaurant van Zijlaard.

Ook voor Schmidt Zeevis breken er bijzondere tijden aan. De langverwachte verhuizing naar de Spaanse polder komt langzamerhand in zicht. Schmidt Zeevis zat niet helemaal meer op een lijn met de Kenemervis groep waarna Van Breda en financieel directeur Jos van Vuren besloten het bedrijf te kopen. “Het is onlangs beklonken en we zijn er ontzettend blij mee,” verteld Van Breda met een glaasje bubbels in de hand. “We weten nu honderd procent zeker dat Schmidt in Rotterdamse handen blijft en we op dezelfde voet doorgaan. De verhuizing duurt nu wel wat langer, maar dat komt echt goed.”

Geen feestje met Joop Zijlaard zonder natuurlijk zoon Michael en schoondochter Leontien Zijlaard-Van Moorsel. Ook de voormalige wielrenkampioene heeft een nieuwtje voor ons. Volgend jaar schittert ze in een BNN-programma waarin jongeren met een eetstoornis worden gevolgd. “Als ervaringsdeskundige weet ik wat zij meemaken,” vertelt Zijlaard-Van Moorsel. “Het zal best heftig worden. Maar ik hoop dat ik wat voor ze kan betekenen. Het wordt in ieder geval op een heel integere wijze in beeld gebracht.” Eyeworks-oprichter Reinout Oerlemans belde haar vorig jaar na een sportgala met het idee.

Ondertussen zien we nog Hendrik van der Wyck van de Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, wielerjournalist Peter Ouwerkerk, reclameman en uitgever van Een leven lang gangmaker Pim van der Wildt en niemand minder dan meervoudig judo-kampioen Edith Bosch. De Rotterdamse werd deze week nog uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar. Ze is een goede bekende van Michael en Leontien. In het nieuwe jaar bezint Bosch zich op de toekomst. Ze overweegt te stoppen met topsport. “Ik heb nu zoveel bereikt en laten we eerlijk zijn: ik word ook ouder. Maar ik ga eerst lekker op vakantie.” Ondertussen gaan de zeehappen op grote schalen rond, van stukjes haring tot gefrituurde garnalen. En aangeien de vis moet zwemmen wordt niet te zuinig gedaan met de bubbels en witte wijn.

Ook directeur Jolanda Jansen van Ahoy en Frank Boelé van de Wielerzesdaagse zijn van de partij. “Joop wordt ambassadeur van het evenement,” vertelt Boelé. Maar, wie volgt hem na januari op de baan dan op? “Dat gaat niet lukken,” stellen Jansen en Boelé eensgezind. “Zo iemand als hem vinden we nooit meer.”


Michelin sterren
Blijdschap en tranen...

Schmidt Zeevis Rotterdam - Michelin SterrenAlle sterrenzaken gefeliciteerd met het behalen en behouden van de ster(ren). Vooral voor de nieuwe gelukkigen is het een bijzondere gelegenheid. De spanning, de opluchting, de blijdschap en de roes. Proficiat voor de inspanningen van het team van executive chef Richard van Oostenbrugge en souschef Thomas Groot van Restaurant Bord’Eau in ‘l Europe. Nog maar 14 maanden open en nu al een ster! Fantastisch. Chef Moshik Roth die eerder in zijn restaurant in Overveen twee Michelinsterren verdiende, heeft deze opnieuw weten te verdienen in het in september in Amsterdam geopende &samhoud places! Hulde!

Jammer en nog eens jammer voor Restaurant SOLO in Gorinchem. Ik sprak zojuist de sous-chef Gerrit van den Berg, die nog niet is hersteld van de zware mokerslag, dat de ster niet behouden is. Er is zo hard voor gewerkt met het team, nadat in november 2011 eigenaar/chef Mohammed El Harouchi levensgevaarlijk gewond was geraakt en nog steeds met zijn herstel bezig is.

Gerrit van den Berg: ‘We proberen ons groot te houden. We hebben het met z’n allen zwaar en moeilijk. Natuurlijk respecteren we de uitslag van Michelin. Het is erg jammer. We krijgen veel steun getuigenissen van leveranciers, collega’s en gasten. Mede hierdoor pakken we de draad weer op en gaan we ervoor! 2013 gaat ons jaar worden’.


Een door Mohamed El Harouchi geïnspireerd team blijft de gasten in Restaurant SOLO* verbazen door hun enorme inzet en kookkunst
 

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Solo* GorinchemEerder dit jaar schreven we het volgende over de situatie van de eigenaar chef Mohamed El Harouchi en de enorme passie
van het culinaire team:

Het was in November 2011 enorm schrikken voor het culinaire team van Restaurant SOLO* in Gorinchem toen bleek dat eigenaar en chef Mohamed El Harouchi levensgevaarlijk gewond was geraakt bij een auto-ongeluk. Hij lag dagen in coma met een gekneusde hersenstam. Toen de artsen niets meer voor hem konden doen moest hij er op eigen kracht uit komen. Heel langzaam bleek dat te lukken. Zijn spraak en gehoor weer terugkrijgen is de volgende uitdaging. Zijn enorme wilskracht en support van de medici van het Erasmus Medisch Centrum brengt hem stapje voor stapje terug naar de werkelijkheid. En er is nog een hele weg te gaan.
Hij wordt nu in Dordrecht verder behandeld.

... intussen draait het Restaurant SOLO* door met vereende energie en respect voor Mohamed El Harouchi. Souschef Gerrit van den Berg doet er een extra schepje bovenop met zijn gemotiveerde team. Elke dag wordt er in de keuken een kaarsje aangestoken om de moed en de energie, die Mohamed elke dag nodig heeft extra kracht mee te geven.

Toen Gerrit van den Berg drie jaar geleden als sous-chef werd binnengehaald heeft hij veel geleerd over de kookkunsten en gedachtengoed over eten en het omgaan met gasten van zijn grote chef. De sublieme manier om de combinaties te maken met de Marokkaanse invloeden. Combinaties met kruiderij en oliën. In het kruiderij en oliën. In het t kookboek, dat in 2008 uit kwam wordt Mohamed bejubeld door zijn beroemde collega’s in het vak. Cees Helder beschrijft hem als volgt: “Mohamed weet door zijn Marokkaanse achtergrond een geraffineerde interessante eigen dimensie aan zijn gerechten toe te voegen”. Een Michelin ster
veroveren lag dan ook in de lijn van verwachtingen.

Voor Gerrit van den Berg is Mohamed meer een vriend dan een werkgever. Ook is hij met zijn leermeester mee geweest naar Marokko om daar in 2010 tijdens de viering van 400 jaar relatie Nederland -Marokko in het Hyatt te koken voor de Nederlandse Ambassadeur en zijn vele gasten in Casablanca.

Compagnon en bedrijfsleider Marcel Hak is onder de indruk van de extra energie, die het hele team dagelijks levert aan dit mooie bedrijf.

Klik hier voor meer informatie over Restaurant Solo* uit Gorinchem.


A little LUXURY for every moment

Kaviaar Anders...

Schmidt Zeevis Rotterdam - En-K KaviaarOp de Europese Seafood Exposition in Brussel begin dit jaar sleepte Kaviari met  en -K de caviar®  twee prijzen in de wacht tijdens de Prix d’Elite uitreiking. De ene prijs voor ‘Best New Retail Product’ en de andere prijs voor ‘Best Retail Packaging’. Niet alleen het product is goed, maar het is vooral een fantastische innovatie.

De luxe blikjes kaviaar uitgebracht door Kaviari in zes hippe kleuren trekken meteen de aandacht. Het slimme  langwerpige blikje gevuld met 15 gram Baeri Caviar, voorzien van een speciaal kaviaar lepeltje doet het goed bij speciale situaties tijdens allerlei evenementen.

En-K betekent snack in het Frans. In dit geval een exclusieve snack!

In Parijs al gesignaleerd in hippe clubs en restaurants. Handig om te serveren in  een VIP lounge of in het vliegtuig. Samen met een glas champagne aan de rand van het zwembad of op het achterdek van een luxe cruiser. Of gewoon lekker tijdens een picknick.

Bij Schmidt Zeevis zijn de blikjes nu ook verkrijgbaar, in de kleuren zwart, goud en fuchsia.


Schmidt Zeevis gefilmd door Cityfilm

Cityfilm.tv heeft een filmpje over Schmidt gemaakt. Bekijk het filmpje hieronder.

 


De voortreffelijke kwaliteiten van Canadese producten

De Canadese Ambassade heeft chef-kok Todd Perrin uit Newfoundland naar Nederland laten komen om een proeverij te houden op de residentie van de ambassadeur Lambert op de Groot in Wassenaar om de typische Canadese producten te promoten.

Trade commissionars Bill Pound en Diederik Beutener zijn in Nederland actief om o.a. de Nederlandse Gastronomie te attenderen op de voortreffelijke kwaliteiten van producten uit Canada.

De Canadese producten komen van goede huize. O.a. de kreeften komen uit de koude en schone waterrijke gebieden van Nova Scotia, waar een zeer streng toezicht wordt gehouden op de kwaliteit van de natuur en de vangstquota.

Chef Todd Perrin heeft een hele proeverij in de vorm van een Walking Dinner met de vele specialiteiten uit Canada samengesteld. Zo komen alle producten van Kreeft, Ribeye, rundvlees uit Alberta, Surf Clams, Coquilles, Garnalen, Wilde rijst en zelfs de beroemde Maple syrup goed tot hun recht.

Todd Perrin start in december zijn nieuwe restaurant in St. John in NewFoundland.

Schmidt zeevis Rotterdam - Todd Perrin Canada
Schmidt zeevis Rotterdam - Todd Perrin Canada Schmidt zeevis Rotterdam - Todd Perrin Canada

Schmidt Zeevis Rotterdam maandaanbiedingen november

Voor de maand november hebben wij een aantal overheerlijke oven gerechten voor u geselecteerd.

 • Langoustestaart, gevuld
  Gekookte langoustestaart met kruidenboter.
  € 10,50 per stuk
 • Lasagne met zalm
  Smaakvolle lasagne met zalm, diverse groenten en bechamelsaus.
  € 2,25 per 100 gram
 • Vispotje Limoen/koriander
  Een smakelijk vispotje met stukjes zalm, kabeljauw en zeewolf, in hollandaisesaus, met citrusvruchten, gember, dille en koriander.
  € 1,99 per 100 gram
 • Vispotje honing/mosterd
  Stukjes zalm, kabeljauw en zeewolf, in hollandaisesaus, met honing en mosterd.
  € 1,99 per 100 gram
 • Vispotje tomaat/paprika
  Stukjes zalm, kabeljauw en zeewolf, met een saus van tomaat, paprika, diverse kruiden en hollandaisesaus.
  € 1,99 per 100 gram

Klik hier voor een overzicht van al onze maandaanbiedingen.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Maandaanbieding Schmidt Zeevis Rotterdam - Maandaanbieding Schmidt Zeevis Rotterdam - Maandaanbieding

Schmidt Zeevis behoort tot de beste leerbedrijven in de Top Drie
Vers bedrijf en groothandel vers

Vakmanschap is Meesterschap. Om te blijven voldoen aan de hoge eisen die vandaag de dag gesteld worden in bedrijven werkzaam in de versbranche, is ‘permanente educatie’ allang gemeengoed bij Schmidt Zeevis.

Sinds enkele jaren is deze ‘permanente educatie’ uitgebreid met de kennis die beschikbaar is bij SVO op het gebied van leidinggeven, communicatie, samenwerken en alle andere belangrijke dingen in relatie tot het werk. Stichting Kenniscentrum Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven SVO is verantwoordelijk voor de begeleiding van deelnemers en leerbedrijven.

Anja Wertmuller, personeelszaken bij Schmidt Zeevis, zegt: “Bij Schmidt Zeevis maken we een dubbelslag, omdat een groot deel van de medewerkers ook ‘on the spot’ hun vakmanschap leren en doorgeven. Dit is belangrijk omdat de certificering BRC (Europese voedselveiligheid) en HACCP met de regelmatige audits onze medewerkers scherp houden”.

Steeds meer medewerkers bij Schmidt Zeevis zullen trainingen gaan volgen in het coachingstraject niveau 1 t/m 4. Ook een eigen Schmidt vakopleiding vis en voor buitenlandse medewerkers een training voorbereidend Nederlands niveau 1.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Beste leerbedrijf
Schmidt Zeevis Rotterdam - Beste leerbedrijf Schmidt Zeevis Rotterdam - Beste leerbedrijf

Straks slowfood in een paar minuten?

Schmidt Zeevis Rotterdam - Food Professional DayTijdens de Food Professional Day in Wageningen werd er heel wat voorgeschoteld op de manier van voedsel bereiden. Veel indruk maakte het team  van IXL Netherlands BV, die met een verrassend technologisch concept bezig zijn en binnenkort de testfase afronden. John Verbon, de executieve Chef bij het Restaurant van de Toekomst is er volop mee aan het experimenteren. Het eerste model van de
Nutri-Pulse® e-Cooker.

De werking van het ‘nieuwe koken’  gaat het met elektrische pulsen, waardoor de structuur van vlees, vis of groente verandert. De cellen worden van elkaar losgemaakt en de celwanden worden doorlaatbaar. Het voedsel wordt hierdoor eetbaar, kauwbaar en verteerbaar. Langdurig koken bij 100˚ is niet langer nodig. Het voedsel warmt op tot de ingestelde temperatuur door Ohmse verhitting. Binnen enkele minuten en bij lage temperatuur kan het voedsel bereid worden. Er blijven meer nutriënten behouden. Energie verbruik kan hiermee verlaagd worden naar 1/3 tot een 1/6. Het is een technologie, die het verschil maakt. Innovatief, bespaart energie, en vermindert verspilling van voedingsmiddelen.

Geen wonder dat het bedrijf vorig jaar de Food Valley Award in ontvangst mocht nemen. Hans Roelofs (innovation manager) en zijn collega Govert van Oord (managing director) zijn nu zo ver om deze innovatie op grotere schaal te laten produceren.

Klik hier voor de website van de Food Professional Day.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Food Professional Day Schmidt Zeevis Rotterdam - Food Professional Day Schmidt Zeevis Rotterdam - Food Professional Day

The Manhattan Hotel Rotterdam ontvangt World Luxury Hotel Award

Schmidt Zeevis Rotterdam - The Manhattan Hotel RotterdamThe Manhattan Hotel Rotterdam is in Kuala Lumpur onderscheiden met de World Luxury Hotel Award. Het Rotterdamse vijfsterren-hotel ontving de prijs in de categorie Luxury Business Hotel. De prijsuitreiking heeft zaterdagavond 13 oktober plaatsgevonden tijdens een galaceremonie in de Maleisische hoofdstad.

De World Luxury Hotel Awards is een mondiale verkiezing bedoeld voor tophotels die hun gasten faciliteiten van wereldklasse en excellente service bieden. De prijzen worden toegekend in verschillende categorieën, zowel op nationaal als internationaal niveau. Met het toekennen van de prijzen hoopt de organisatie ook de service in de luxe hotels te stimuleren en nog verder te verbeteren.

De prijs is de derde belangrijke onderscheiding die The Manhattan Hotel Rotterdam dit jaar toegekend heeft gekregen. Eerder is het hotel onderscheiden door de Nederlandse vakantiebeoordelingswebsite Zoover en heeft het een Excellence Award ontvangen van de internationale reiswebsite Tripadvisor.

Hotelmanager Erik de Wit is meer dan trots op de toegekende World Luxury Hotel Award. "Het is fantastisch in deze vorm erkenning vanuit het buitenland te krijgen," zegt hij. "Als hotel streven wij er naar voorop te lopen bij het bieden van een unieke gastvrijheidsbeleving. Met deze prijs onderscheiden we ons niet alleen in Nederland, maar juist ook in het buitenland als een leading luxury hotel."

Proficiat!

Klik hier voor meer informatie over The Manhattan Hotel Rotterdam.

Schmidt Zeevis Rotterdam - The Manhattan Hotel Rotterdam
Schmidt Zeevis Rotterdam - The Manhattan Hotel Rotterdam Schmidt Zeevis Rotterdam - The Manhattan Hotel Rotterdam

Eén dag, twee meesters
Restaurant Bolenius aan de Amsterdamse Zuidas

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant BoleniusDe leergierige jonge honden Luc Kusters en Xavier Giesen zijn geïnaugureerd tot respectievelijk Meester-kok en Meester-gastheer. Veel collega’s, vrienden, familie en cliëntèle waren op zondagmiddag 7 oktober 2012 naar Amsterdam gekomen om het glas te heffen op het behalen van deze hoogste graad van bekwaamheid in de beroepstak.

Robert Kranenborg mocht zijn vroegere leerlingen de versierselen omhangen en vatte het bereiken van deze mijlpaal als volgt samen: “Vakmanschap geeft het leven kleur. Meesters zetten de standaard, zij dragen verantwoording voor de smaak in deze tijd, het samengaan van traditie en nieuwe ontwikkeling. Wat Meesters bindt, is de liefde voor hun vak en de wilskracht om te excelleren. Het zijn de boegbeelden voor jonge vakmensen.

Chef Luc Kusters en sommelier/gastheer Xavier Giesen hebben na een culinaire rondreis via La Rive, Vossius, de Kas en Le Cirque de handen ineengeslagen om een droom waar te maken. Begin november 2010 hebben zij aan de George Gershwinlaan, de beoogde ‘parel van de Zuidas’ in Amsterdam, de deuren van restaurant Bolenius geopend.

De menukaart laat zich omschrijven als Nieuw Amsterdams. Luc Kusters: “`Als je in Amsterdam rondloopt, ervaar je de hele wereld in één stad. Alles is er, alle culturen bewegen er door elkaar heen en beïnvloeden elkaar. Zo wil ik ook koken. Vrij en grenzeloos.

Dagverse groenten uit eigen tuin en andere lokale producten als traditionele ossenworst en Amsterdamse uien worden in Bolenius gecombineerd met ingrediënten uit de wereldkeukens, waaronder in onbruik geraakte specerijen uit het VOC-tijdperk. De wijnkaart is al net zo internationaal en gedurfd.

Klik hier voor meer informatie over Restaurant Bolenius.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Bolenius Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Bolenius Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant Bolenius

Het thema- en theaterrestaurant
Alle dagen feest in de Heksenkethel

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant de HeksenkethelDe avondvullende belevenissen in de Heksenkethel in Rotterdam aan de Baan 44 trekt elke dag bussen vol mensen die iets te vieren hebben. Ze hebben daar bij de Heksenkethel ook wat te bieden. Eigenlijk is dat volgens gastheer en mede-exploitant Dio van Velden samen te vatten in drie woorden: ‘Aandacht, aandacht en nog eens aandacht.’ En daar ontbreekt het bij de Heksenkethel zeker niet aan. De drankjes, het eten en het entertainment zijn allemaal top. Er wordt elke dag vers gekookt met verse ingrediënten. Niks uit pakjes of blikjes. De drankjes zijn feestelijk en het entertainment is vermakelijk. In de open keuken kunnen de gasten ‘lifecooking’ aanschouwen en zelf kiezen wat ze willen eten en hoeveel ze kunnen eten. Ze hebben toch een feestje te vieren!

Er valt heel wat te kiezen uit het aanbod ‘feesten en partijen’. Wordt het een Bonte Avond vol hilariteit en showelementen met tussendoor lekker eten. De Indoor Camping , waar het 100% zon, 100% droog en 100% feest is. Voor groepen collega’s die gezelligheid en teambuilding willen combineren.

Of een sprankelende Dinnershow met de veelzeggende titels “Burbesque Bizarre’ of ‘Jakkes, alweer Kerst’ of als u alles al gezien, gehoord en geproefd hebt: ‘De paradijsvogels’, het allernieuwste, avondvullende diner-spektakel. Een bijzondere belevenis voor personeel of cliëntèle. U komt zintuigen tekort. Een show boordevol bijzondere mensen. In de Jubileum Show gaat u swingend terug in de tijd. Een Flower Power Disco Show met ‘Hair, West Side Story met Grease. Een show vol opzwepende zang, muziek, dans en special effects waar de vonken vanaf spatten. Een ultieme totaalbeleving.

Kookgoot, de puur Rotterdamse versie van Masterchef! Met collega’s, vrienden en/of familie gaat u onder professionele begeleiding kokkerellen. Amuses, voorgerechten, hoofdgerechten en desserts en alles met een ‘wow-effect’! Leerzaam, verbroederend, heerlijk, verbluffend eenvoudig thuis te herhalen, ontspannend, supergezellig en bij tijd en wijlen ook nog hilarisch!

Niets is te dol. Van open-inschrijfavonden tot compleet maatwerk voor besloten festiviteiten.

Klik hier voor de website van thema- en theaterrestaurant de Heksenkethel.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant de Heksenkethel Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant de Heksenkethel Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant de Heksenkethel

Schmidt Zeevis presenteert eigen oesterlijn

Vol trots presenteren we u ons schitterende oesterassortiment voor het komende seizoen!
We hebben vanaf 24 september een eigen oesterlijn uit de belangrijkste Franse oesterstreken:

 • Normandië
 • Bretagne
 • Vendée
 • Charente Maritime
 • Middellandse Zee

In deze streken hebben we onze eigen kistjes staan en met de coöperaties hebben we de afspraak dat zij zorgen dat deze gevuld worden met de beste kwaliteit welke in hun regio te vinden is. Hierdoor worden we flexibeler om zelfs op weekniveau van leverancier te kunnen wisselen.

We denken dat we op deze manier kwaliteit en de beste prijzen nog beter kunnen continueren. Daarnaast blijven we uiteraard ook werken met de geselecteerde en vermaarde oesterhuizen zoals:

 • Gillardeau,
 • Tsarkaya,
 • Beia Maraa,
 • Kys-Marine en
 • het nieuwe oesterhuis Geay.

Voor onze Nederlandse oesters hebben we twee kleine oesterboertjes in Yerseke. Deze leveren ons de oesters uit de Oosterschelde en uit de Grevelingen.

De oesters uit de Grevelingen worden overigens pas omstreeks half oktober verwacht. De Oosterschelde start in september en loopt tot ongeveer mei, afhankelijk hoe warm het voorjaar is. De Oosterschelde creuse is aantrekkelijk vanwege de goede prijs/ kwaliteit verhouding. De Grevelingen creuse is heerlijk romig en vet.

Voor de platte oesters maken we enkel gebruik van de Grevelingen. Deze oesterkweker vist alleen uit dit gebied en mixt niet met buitenlandse oesters. De aanvoer van de platte oesters ziet er veelbelovend uit en we kunnen dit jaar zelfs weer 5/0 aanbieden. De cijfers 3/0, 4/0 en 5/0 ontlenen zich aan de jaarringen van de oester. De platte oester 3/0 heeft 3 jaarringen en is dus 3 jaar oud. Deze ringen zijn aan de buitenkant van de oester te zien.

Vanzelfsprekend kunt u onze oesters ook online bestellen via onze webwinkel. Klik hier

Schmidt Zeevis Rotterdam - Eigen Oesterlijn
Schmidt Zeevis Rotterdam - Eigen Oesterlijn
Schmidt Zeevis Rotterdam - Eigen Oesterlijn

Flyshootvissen: the movie!

Ter promotie van de flyshootvismethode liet Flyshoot Quality de volgende film maken:

 


High-end mosselgerecht ‘Wereldse proeverij’ eet je met stokjes

Schmidt Zeevis Rotterdam - Wereldse ProeverijChef-kok Johan Drenth van Hampshire Paping Hotel & Spa in Ommen is verkozen tot Mosselchef 2012 terwijl Giovanni Verhaert zich Mosselkok 2012 mag noemen in de categorie hobbykoks.

In het Miele Culinairy Institute in Vianen is de kookwedstrijd tussen hobbykoks en professionele chef -koks georganiseerd om de veelzijdigheid van de gezonde Zeeuwse lekkernij meer bekendheid te geven tijdens de nationale mosselweek.

De deelnemers aan de kookwedstrijd zijn geselecteerd op basis van hun ingezonden recept. De jury beoordeelde de mosselgerechten tijdens de wedstrijd  op originaliteit, bereidingswijze, cuisson, smaak, presentatie en vakmanschap.

Johan Drenth overtuigde de juryleden, onder wie Marcel de Leeuw (Chef-kok DoubeTree by Hilton Hotel in Amsterdam) en Jeroen Robberegt (Chef-kok Grand Hotel Karel V in Utrecht), beiden SVH Meesterkok, met zijn Mosselgerecht ‘Wereldse proeverij' van diverse bereidingen van Zeeuwse mosselen'. "De vele kookcreaties die hij in zijn mosselgerecht heeft gebruikt waarbij de pure smaak van de mossel behouden is gebleven maakt deze bereiding tot winnend gerecht", aldus jurylid en Meesterkok Jeroen Robberegt .

In de categorie hobbykoks is Giovanni Verhaert verkozen tot Mosselkok 2012 in de kookwedstrijd. Het mosselgerecht ‘Mosselen Da Giovanni' overtrof de bereidingen van alle andere hobbykoks. Elke maand gaan de mosselen in huize Verhaert een paar keer in de pan, wok of op de barbecue. "Sinds kort bereid ik de verse mosselen graag met een marinade van geperste olijven, knoflook en uienringen. Door de positieve reacties van mijn gasten heb ik besloten met dit recept in te schrijven. Tot mijn verrassing werd ik uitgenodigd en was de jury ook nog eens onder de indruk van de verrassende smaak" aldus een trotse Giovanni Verhaert.

Met de wedstrijd wil het mosselkantoor in Yerseke professionele chefs en hobbykoks inspireren om creatieve mosselgerechten te maken. Ongeveer zes op de tien mosseleters experimenteert graag met producten en recepten. Alhoewel de traditionele mosselpan populair blijft - 84% eet mosselen met mosselgroenten en friet - wil tweederde ook graag andere bereidingen proberen. Zolang de recepten eenvoudig en snel klaar te maken zijn, want mosselen eten wordt vaak geassocieerd met gezellig, lekker en makkelijk.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Wereldse Proeverij Schmidt Zeevis Rotterdam - Wereldse Proeverij Schmidt Zeevis Rotterdam - Wereldse Proeverij

Flyshootvis op Floriade

Schmidt Zeevis Rotterdam - Flyshootvis FloriadeFlyshoot Quality zorgt in samenwerking met Schmidt Zeevis en Miele voor flyshootvis op de wereldtuinbouwexpo Floriade in Venlo. Miljoenen mensen kunnen tot 7 oktober in het Huis van de Smaak op de Floriade kennis maken met flyshootvis, onder andere poon en mul. De vis wordt daar door kinderen bereid in stoomovens van Miele.

Flyshoot Quality is een samenwerkingsverband tussen de vier flyshooters GO1, SL9, SL27 en UK153.

Voor promotie van specifiek met de flyshoot gevangen vis naar het horecakanaal is drie jaar terug subsidie verstrekt via de regeling Collectieve Acties in de Visketen. De PR wordt gevoerd door Caroline Melissant van INZee Communicatie & Trends. Eerdere activiteiten zijn uitgevoerd in samenwerking met Schmidt Zeevis, zoals bekendheid genereren via het televisieprogramma Businessclass van Harry Mens en 3 juni op het culinair festival Chefs Revolution van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. De hele top van de Nederlandse horeca liep daar rond, aldus Melissant.

Vorige maand heeft Flyshoot Quality een eigen website gelanceerd: www.flyshootvis.nl.


Schmidt Zeevis Rotterdam opnieuw in de top 5 van de AD Haringtest

Schmidt Zeevis Rotterdam - Haringtest ADElk jaar opnieuw een spannend moment om de uitslag te horen van de haringtest. Het team van het AD, Keurmeester Aad Taal en journalist Paul Hovius hebben er een behoorlijke kluif aan. 100 adressen door het hele land af om de kwaliteit van de haringen te testen. Er wordt beoordeeld op schoonmaak, geur, presentatie en smaak. De uitslag wordt onderverdeeld in een cijfer voor haring, rijping, schoonmaak, gewicht (in grammen), prijs per stuk per 100 gram, temperatuur in °C, vet in % en de microbiologische gesteldheid.

Van de 100 bezochte adressen zaten er 33 detaillisten, die scoren met eindcijfer 8 of hoger. Een onvoldoende, slechte en zeer slechte beoordeling bij 24 detaillisten en 11 detaillisten eindigden in de rubriek oneetbaar.
 

Schmidt Zeevis Rotterdam smaakte het genoegen om wederom in de top 5 te belanden met een eindcijfer 10−. De beoordeling van AD luidt: “Een topharing. Zoals we gewend zijn strak gesneden. Schmidt heeft gekozen voor heel lichte rijping. Uitstekend. Met als conclusie: “Het team van Schmidt houdt zich fanatiek met haring bezig en dat merk je. Gedreven vakmensen halen het beste uit hun grondstof. Je eet er je vingers bij op.

Operationeel manager Wichert Steller en kwaliteit manager Martin de Heer van Schmidt Zeevis namen met genoegen de beker en het certificaat in ontvangst.

Zij feliciteren de andere toppers: Vishandel Atlantic in Leiden, Vishandel Koning in Rijswijk, Vishandel Simonis in Den Haag en Visgilde Oosterschelde in Bergen op Zoom.

Klik hier om de Hollandse Nieuwe in onze webshop te bestellen.


Topuitslag in de Nationale haringtest van het AD!

Schmidt Zeevis Rotterdam - AD Nationale HaringtestAanstaande zaterdag wordt de Nationale Haringtest van het AD gepubliceerd. Voor vishandelaren en spannende dag, want een goede uitslag betekent topdrukte!

Schmidt Zeevis heeft dit jaar wederom een prachtig resultaat bereikt: een 10- en dat betekent de 4e plaats!

Er zijn 5 bedrijven met een 10-, om de uitslag te bepalen is naar de prijs per 100 gram gekeken.

Haring?
De Latijnse naam is Clupea Harengus. Er bestaan wel meer dan 200 soorten. Tot de familie van de Cupeidae de haringachtige behoren ook de sprot, sardien, elft en fint waarvan de laatste de rivieren op zwemmen om kuit te schieten, maar door de vervuiling van sommige rivieren zijn deze schaars geworden. Er wordt haring in Canada gevangen maar ook bij Japan: een wolfs haring.

De haringvisserij start ongeveer half april, soms wat later en er wordt tot juli/augustus op gevist. Tot die periode spreken we van Hollandse Nieuwe, daarna gaat de haring als maatjesharing door het leven.

Al sinds mensenheugenis wordt er door de Nederlanders op haring gevist, groot was dan ook de teleurstelling dat er in de jaren eind zeventig begin tachtig een verbod werd uitgevaardigd dat het in onze Noordzee verboden was op haring te vissen, dit om de visstand weer op orde te brengen.

Rotterdamse en Amsterdamse haring?
Er is een groot verschil met Rotterdamse en Amsterdamse haring. Het verhaal gaat dat vroeger in de Jordaan veel armoede was en er veel grote gezinnen waren. Om ieder kind toch een stukje haring te laten eten “want haring in het land dokter aan de kant” hiervoor kiezen de Amsterdammers een grote haring. Deze sneed men in stukjes, maar omdat deze grote haringen naar levertraan smaakten werd er gele ui, augurk en ui bij gegeten waardoor de traansmaak minder heftig was.

De Rotterdamse manier: pak de haring bij de staart en met zo min mogelijk uitjes deze naar binnen laten glijden. Tegenwoordig wordt de graat tot aan de staart verwijderd, maar de echte Rotterdamse haring blijft aan de graat zitten en wordt in tweeën getrokken. Overigens eten wij de Hollandse nieuwe of maatjesharing wanneer zij ongeveer 2 tot 3 jaar oud zijn. In Duitsland heten deze matjes en ook onze buren houden van een grote harde haring, in Scandinavië wordt de haring (Sil) in stukjes gemarineerd in verschillende marinades gegeten.

Klik hier om de Hollandse Nieuwe in onze webshop te bestellen.


Schmidt Zeevis Rotterdam maandaanbiedingen juli

Schmidt Zeevis RotterdamOok in juli hebben we weer een aantal heerlijke aanbiedingen voor u.

Versaanbiedingen:

Dorade Royal, heel

€ 6,45 per 500 gram

Makreel, heel

€ 3,95 per 500 gram

Zwaardvisfilet                             

€ 2,95 per 100 gram

 

 

Klik hier voor een overzicht van al onze maandaanbiedingen.


Uitslag AD Nationale Haringtest

Schmidt Zeevis Rotterdam - AD Nationale HaringtestAanstaande zaterdag wordt de uitslag van de jaarlijkse nationale Haringtest van het Algemeen Dagblad gepubliceerd. We zijn verheugd om te melden dat onze haring een 10- heeft gekregen en dat betekent een 4e plaats! 

Om dit te vieren hebben we komende week een heerlijke haringactie!:
Bestel uw vis online en ontvang bij een bestelling boven de € 75,- 5 GRATIS Hollandse Nieuwe Haringen van topkwaliteit. En ook nog eens gratis thuisbezorgd!

Deze actie geldt van 9 juli t/m 14 juli.


Zeeuwse hangcultuur mosselen

Schmidt Zeevis Rotterdam - Zeeuwse hangcultuur mosselenHet mosselseizoen komt langzaam weer op gang! Een aantal weken geleden waren de Franse hangcultuur mosseltjes (Moules Bouchot) er al.Vanaf vandaag zijn de Zeeuwse hangcultuur mosselen weer verkrijgbaar! En binnenkort zijn de welbekende Zeeuwse bodemcultuur mosselen er weer.

Zeeuwse hangcultuur mosselen?
Hangcultuur mosselen hangen in de zee, in plaats van dat ze op banken in zee liggen. De mosselen van Schmidt Zeevis hangen aan de buitenkant van de Oosterschelde in de Noordzee. Daardoor krijgen ze een heerlijke zilte smaak.

Het proces van het kweken van de mossel is erg bijzonder. Het mosselzaad wordt aan rafelige touwen bevestigd en omwikkeld met een sok. Hierdoor kunnen ze goed hechten aan het touw en groeien. Na 12 tot 18 maanden zijn de mosselen klaar voor consumptie. Ze worden dan van de touwen gehaald, gespoeld en gesorteerd.

Verkrijgbaar per bak à 2 kg, voor € 13,95

Klik hier om de Zeeuwse hangcultuur mosselen te bestellen in onze webwinkel.

Vergeet niet om voor 1 juli uw gespaarde zeemijlen van mei in te leveren!!


Adieu Asperge!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Adieu AspergeGraag nodigen wij u uit om a.s. zaterdag 23 juni een bijzondere proeverij mee te maken van de 3 A’s: Asperges, Ansjovis en A ardbeien. Voor de winkel aan het Vasteland 60 in Rotterdam plaatsen we een tent en tussen 12:00  en 15:00 uur zullen winkelchefs Ingrid Horster en Marc Muzerie en hun culinaire team u daar trakteren.

Leon Ribbon, Fondateur en meesterkok van het Brabantse Asperge Genootschap, zal u graag alles uitleggen over de Nederlandse asperge en het korte seizoen van dit witte goud. Hij zal samen met leden van het genootschap in vol ornaat aanwezig zijn: in aspergekleurige fluwelen mantel afgezet met rood fluweel, een rood fluwelen baret, rood/witte sjerp met medaille en gouden B.A.G. speld. Deze proeverij is tegelijkertijd een afscheid van het aspergeseizoen. Het aspergeseizoen is vanaf half april tot de dag van St. Jan op 24 juni. Een afscheidsfeestje dus, Adieu Asperge!

Laat deze kans niet voorbijgaan. We rekenen zaterdag op U!


Haringparty 2012: een geslaagd feestje!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Haringparty 2012Afgelopen maandag 11 juni j.l. was het weer zover: de jaarlijkse Haringparty bij Brasserie Kaat Mossel in Rotterdam. De Haringparty is een begrip geworden en wordt ook elk jaar drukker bezocht. Schmidt Zeevis Rotterdam leverde de Hollandse Nieuwe voor dit gezellige evenement.

Het weer zat erg mee, want de gasten hebben heerlijk kunnen genieten op het terras van een heerlijke Hollandse Nieuwe. Onder de gasten was Marcel van Breda natuurlijk ook aanwezig.

Het werd een erg gezellige middag en zelfs zó gezellig dat het AD er een klein stukje over schreef.

Klik hier om het stukje van het AD over de Haringparty 2012 te lezen.


De Hollandse Nieuwe is er weer!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Hollandse NieuweVoor haringliefhebbers was woensdag 6 juni een mooie dag: ze kunnen weer genieten van de Hollandse Nieuwe!

De kwaliteit is dit jaar super! De haring heeft nu al een hoog vetpercentage en een romige en ziltige smaak. Dat belooft nog wat voor de komende tijd!

Een goede haring omschrijft zich als volgt:
‘Een goede maatjesharing moet vrij blank vlees hebben, een frisse, zilte geur afgeven en ook een zilte, romige smaak bezitten. Dat romige houdt verband met het vetgehalte, dat rond de 20% moet liggen. Het vlees moet mals, maar stevig zijn!'

U bent van harte welkom om een heerlijke haring te komen happen in onze winkel!

U kunt onze haring (zowel los als opgemaakt op schaal) bestellen via onze webwinkel.


Pinksteren bij Schmidt Zeevis Rotterdam

Schmidt Zeevis Rotterdam - KabeljauwfiletEr staat ons weer een heerlijk lang weekend te wachten! En de weersvoorspellingen zijn tot nu toe ook nog gunstig. Een goede gelegenheid om een lekker visje te eten.

Voor vanaf vrijdag tot en met 5 juni hebben we heerlijke traditionele vis in de aanbieding:

 • Hollandse garnalen, € 7,50 per 250 gram
 • Kabeljauwfilet, € 8,75 per 250 gram
 • Scholfilet, € 3,75 per 250 gram

In de lunchcorner serveren we een lekkere garnalencocktail!

De nieuwe haring.... is er weer vanaf woensdag 6 juni!!


Nieuw in het assortiment van Schmidt Zeevis Rotterdam

Schmidt Zeevis Rotterdam - Oosterschelde kreeftEr staat deze week een heerlijk lang en gezellig weekend voor de deur! Lekker erop uit met Koninginnenacht of op Koninginnedag naar de rommelmarkten en terrassen. Of heerlijk uitgebreid koken met vrienden of familie. Natuurlijk kan een visje van Schmidt dan niet ontbreken bij uw lunch of diner. Vissoorten die nu in het seizoen zijn: Dorade rose, Bretonse Sardines en Makreel. Lekker én verantwoord genieten!

Nieuw in het assortiment:
Ook kunt u verantwoord genieten van de twee nieuwe seizoensproducten: Oosterschelde kreeft en Lamsoren.

Oosterschelde kreeft van 450 - 600 gram per stuk
Het seizoen van de Oosterschelde kreeft is weer geopend en tot 15 juli. Traditiegetrouw wordt de eerste kreeft geveild, de opbrengst gaat naar een goed doel. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het DNA van de Oosterschelde kreeft afwijkt van andere soorten kreeften. Dit verschil maakt dat de Oosterschelde kreeft een fijnere en zachtere smaak heeft. De Oosterschelde kreeft breidt zich uit naar o.a. de  Grevelingen en het Veerse meer. Vooral in de Grevelingen wordt tegenwoordig veel kreeft aangetroffen.

Klik hier om de Oosterschelde kreeft te bestellen

Schmidt Zeevis Rotterdam - LamsorenLamsoren
De naam lamsoren komt waarschijnlijk van het feit dat de blaadjes lancetvormig ('oortjes') zijn en 'schorre' schapen ze graag eten. Het plantje groeit veelal op de meer hogere delen van het schorre. Het seizoen loopt van half maart tot en met eind juli. Aan het eind van het seizoen gaan de planten in bloei: ze krijgen dan mooie witte , lila of gele bloemetjes. Lamsoren hebben een zilte smaak, maar minder zout dan zeekraal. De zilte smaak komt doordat ze zeewater opnemen. Geroerbakt of geblancheerd smaken lamsoren heerlijk bij alle soorten vis.

Klik hier om de lamsoren te bestellen

Vergeet niet voor 30 april uw gespaarde zeemijlen van maart in te leveren!


Schmidt Zeevis Rotterdam maandaanbiedingen april

Schmidt Zeevis Rotterdam - Maandaanbieding aprilOok in april hebben we weer een groot aantal aanbiedingen voor u.

Versaanbiedingen:

Kabeljauwilet

€ 3,25 per 100 gram

Verantwoord gekweekte ‘Shetland’ zalm

€ 2,99 per 100 gram

 


Lunchcorner:

Tonijntartaar met wasabi-schuim en inktvis gevuld met garnalen

€ 11,95 per portie

 


Delicatessen:

Gerookte Ierse zalm

€ 4,25 per 100 gram

Huisgemaakte gravad lachs

€ 3,75 per 100 gram

 

 

Klik hier voor een overzicht van al onze maandaanbiedingen.


Het seizoen van de Oosterscheldekreeft gaat van start!

Schmidt Zeevis Rotterdam - OosterscheldekreeftOp 28 maart werd het Oosterscheldekreeft seizoen alvast feestelijk geopend. De eerste kreeft werd toen aangeboden aan Joop Atsma (staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu) en Karla Peijs (Commissaris van de Koningin van Zeeland) als start van het seizoen van de Oosterscheldekreeft dat duurt van 1 april tot en met 15 juli.

Vanaf 1 april tot en met 15 juli mogen de Zeeuwse kreeften weer aan wal worden gebracht en zijn deze natuurlijk weer verkrijgbaar in de betere restaurants en vishandel.

De Oosterscheldekreeft is een op en top authentiek streekproduct uit de Deltawateren die door de kreeftenvissers op duurzame wijze gevangen wordt. Deze vangst is afhankelijk van wat de natuur de kreeft te bieden heeft aan voedsel, waterkwaliteit en watertemperatuur. In dat laatste schuilt een onzekere factor die de opening van het kreeftenseizoen mede bepaalt.

De laatste jaren werd via de afslagen zo’n 16.000 kilo verhandeld, terwijl vissers door rechtstreekse levering aan consumenten, detaillisten en horeca naar schatting een gelijkluidende hoeveelheid verhandelden.

Klik hier om meer te lezen over de Oosterscheldekreeft


Valentijnsdag

Schmidt Zeevis Rotterdam - ValentijnsdagDit weekend en volgende week maandag en dinsdag is de winkel van Schmidt Zeevis in Valentijnssfeer! Verras uw lief met Valentijn met een leuk en smakelijk pakket van Schmidt Zeevis.

Geniet bijvoorbeeld samen op de bank van

 • een heerlijke piccolo Cosecha Mendoza uit Argentinië en
 • 6 platte Zeeuwse oesters (met oestermes).

Samen voor maar €19,95!

Of verras je lief met een heerlijk champagne ontbijt óf een romantische avond, met dit heerlijke pakket:

 • 100 gram gerookte zalm
 • 100 gram Hollandse garnalen
 • 100 gram peppadews gevuld met roomkaas
 • bakje cocktailsaus
 • Stokbrood
 • Picollo CosechaMendoza
 • Mandje Zeeuwse creuses á 6 stuks
 • Oestermes

Per pakket: € 32,50

U kunt ook gezellig met uw Valentijn lunchen in de winkel. We hebben een speciaal romantisch lunchgerecht op de kaart:

Salade van venkel met kreeft en rozenblaadjes, met een bavarois van kreeft met een gelei van rozen. Per gerecht € 9.50

Bij de verse vis toonbank kunt u ook nog een leuk receptidee vinden voor een heerlijk Valentijnsdiner.

Voor de dames is er een kleine Valentijnsattentie!


Hij is er weer... De Noorse winterkabeljauw SKREI

Vanaf week 2 is de Skrei kabeljauw weer verkrijgbaar bij Schmidt
Zeevis. Maar waarom is deze vis nu zo bijzonder…?

Schmidt Zeevis Rotterdam - SkreiDe Skrei
De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange tocht die de vis elk jaar maakt. Skrei is een volwassen winterkabeljauw die op het punt staat te paaien. De vis is afkomstig van het kabeljauwbestand uit het noordoost arctische deel van de Barentsz Zee. De vis trekt elk jaar met honderdduizenden tegelijk vanuit de noordpoolcirkel naar de wat warmere wateren rond de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van noord Noorwegen. Bij het paaien zwemmen de mannetjes- en vrouwtjeskabeljauwen buik aan buik. Een vrouwtje kan vele miljoenen eitjes bij zich dragen. De bevruchte eitjes stromen met de warme golfstroom mee langs de Noorse kust naar het noorden. Ze groeien uit tot kleine visjes en wanneer ze niet door andere vissen worden gegeten, bereiken ze de Barentsz Zee.

Het Skrei seizoen
Het skrei seizoen valt in de periode januari tot april. Voor het vissen op skrei zoeken de vissers de vis niet op zoals in de reguliere visserij het geval is. Ze wachten tot de vis in hun vangstgebied is gearriveerd Dat betekent dat een vaste datum voor het seizoen vooraf niet bekend is. Meestal is het eind januari. Of het toeval is of niet, maar de komst van de skrei valt vaak samen met de volle maan.

Het einde van het visseizoen op skrei valt traditioneel met Pasen. Soms komt het voor dat vis laat rond de Lofoten arriveert en Pasen vroeg in het jaar valt. Dan wordt vaak besloten om een pauze in het visseizoen in te lassen en na Pasen nog een beperkte periode door te vissen.

Regels voor de Skrei visserij
De visserij op skrei is aan regels gebonden, de Lofoten Visserijcontrole Autoriteiten voeren de controles uit. Tegenwoordig zijn er tijdens de skrei visserij controleurs in de visserhavens en in de vangstgebieden houden patrouilleboten toezicht. Ze zorgen er voor dat een visser niet voor 6 uur in de ochtend vertrekt en dat er geen illegale visserij plaatsvindt. Na 6 uur ’s avonds mag er evenmin nog worden gevist.

Klik hier voor meer onze uitgebreide Skrei special.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Skrei Schmidt Zeevis Rotterdam - Skrei

Sabreren kun je leren

Schmidt Zeevis Rotterdam - Confrérie du Sabre d’OrVoor de klanten in de winkel van Schmidt Zeevis aan het Vasteland is het inmiddels een traditie om op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar een glas champagne te komen drinken. Dit jaar maken twee Sabreurs van de Confrérie du Sabre d’Or er een extra evenement van door de champagneflessen met de sabel te openen (onthoofden). Daan Scharloo en Raimond Zuure verschijnen in vol ornaat om deze kunst ook aan 25 klanten te leren. Deze worden na het succesvol sabreren ceremonieel geïnaugureerd en worden gediplomeerd Sabreur in de Orde van de Confrérie du Sabre d’Or.

Sabreren
Sinds de tijd van de Kozakken en Napoleon opent men champagne op spectaculaire wijze met een sabel (sabreren). Deze traditie zet de Confrérie du Sabre d’Or voort. Sabreren is de eeuwenoude traditie om met een champagnesabel een fles te openen, waarbij het de bedoeling is dat er geen/nauwelijks champagne verloren gaat en de champagne daarna geserveerd kan worden.

In principe kan iedereen zich deze kunst onder begeleiding van een Sabreur eigen maken. Na het succesvol sabreren van een fles champagne wordt men ceremonieel geïnaugureerd en gediplomeerd als Sabreur in de Orde van de Confrérie du Sabre d’Or. Bij het sabreren wordt met een champagnesabel de kurk (en het bovenste deel) van de champagnefles afgeslagen. De kurk vliegt dan met een snelheid van 230 km per uur van de fles en kan tot 75 meter wegvliegen (meestal niet meer dan 10-20 meter)

Klik hier voor meer informatie over de Stichting Nederlandse Confrérie du Sabre d’Or.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Sabreren

Ron Hirt (Kaat Mossel) heeft de slag te pakken.

Schmidt Zeevis Rotterdam - Sabreren

Hans Schmidt als eerste geïnaugureerd.


Namens alle medewerkers wenst Schmidt Zeevis u een goed, gezond en smakelijk 2012!

Schmidt Zeevis Rotterdam - The WintertrialSchmidt Zeevis start 2012 spectaculair, met om te beginnen een glas champagne van kwaliteit voor iedere bezoeker op 7 januari aan onze winkel Schmidt Zeevis aan het Vasteland. Van 12:00 tot 15:00 uur staat de champagne voor u klaar.

Tussen 12:00 en 15:00 uur zullen er ook twee Sabreurs van de Confrerie du Sabre d’ Or aanwezig zijn om de champagneflessen middels een zwaard te 'onthoofden'.

Een dozijn mensen zullen in staat gesteld worden het hanteren van het zwaard te leren en ter plekke tot ‘Officieel Sabreur’ geslagen te worden. Met uitreiking van de daarbij behorende oorkonde.

Print dit item uit (zet duidelijk uw naam erop), stop de print in de box bij de kassa en u maakt kans op deze titel.

Om alvast in de sfeer te komen van de WinterTrial rally, staat er aanstaande zaterdag een Alfa Guilia 2000 Rally voor de deur van importeur XYZ.

Wintertrial rally 2012
Nieuw dit jaar is de sponsoring aan de WinterTrial Rally 2012 met als klapstuk een Alfa Guilia 2000 Rally, speciaal geprepareerd voor The WinterTrial 2012 en o.a. gesponsord door Schmidt Zeevis.

Schmidt Zeevis Rotterdam Tonijn SashimiThe WinterTrial zal starten van uit Hotel landgoed St Gerlach te Limburg zijn weg vervolgen door Duitsland via Oostenrijk door Tsjechië via Slovenië met de finish in Trieste Italië totaal zo ’n 2500 km.

U begrijpt wel daar moet U bij zijn!

Speciaal voor de liefhebbers de specificatie Alfa Guilia 2000 Rally:
Motor vermogen: 164 PK
Cilinder inhoud: 1998 CC
Aantal cylinders: 4
Rally spare differentieel
Full Rally instruments
Kom kijken en stap in de wereld van Schmidt Zeevis & The WinterTrial.

AANBIEDINGEN JANUARI
We beginnen het jaar gezond met slanke, maar heerlijke aanbiedingen:

Verse vis
Kabeljauw
, mooi rugstuk met of zonder vel € 3,50 per 100 gram
Zeebaars kweek, 600 - 800 gram bruto € 6,45 per 500 gram

Delicatessen
Gezond snoepen in ons tapashoekje!       Vanaf €2.45 per 100 gram
Alle heetgerookte makreelfilets                Vanaf €1.25 per 100 gram

Lunch - Even makkelijk en smakelijk!
Gegrilde, in soja en sesam gemarineerde, tonijn sashimi €11.50 per portie

Kom a.s. zaterdag kijken en geniet van het geheel dan brengen wij graag met U een toast uit op 2012 !!


Grote drukte bij Schmidt Zeevis Rotterdam

Schmidt Zeevis RotterdamHet zijn drukke tijden voor medewerkers van de bekende Rotterdamse viswinkel en groothandel Schmidt Zeevis. Alle zeilen worden bijgezet om de bestelde visschotels op tijd af te krijgen.

Volgens directeur Marcel van Breda (links op de foto) willen de mensen tijdens de jaarwisseling niet te lang in de keuken staan. “Dat merken we echt. We kregen wel vijf - tot zeshonderbestellingen voor visschotels via onze webshop binnen. Dat is behoorlijk wat.”

Na de jaarwisseling gaat de drukte nog even door. De beroemde Rotterdamse zaak gaat namelijk ook vis leveren aan Hongkong. Voorheen was japan de grootste visleverancier van China, maar vanwege de kernramp vertrouwen Chinezen de japanse vis niet. “We leveren al aan Europese landen. Daar is Hongkong onlangs bij gekomen,” aldus Van Breda.

Schmidt zeevis verhuist in de toekomst naar de Spaanse polder. Het bedrijf zit sinds 1963 aan het Rotterdamse Vasteland. Maar de omgeving is in de loop de jaren ontwikkeld tot woonwijk waardoor er geen ruimte voor de vishandel meer is. De nieuwe zaak gaat in 2013 open.

Bron: AD
Foto: Marco de Swart
.


Eet meer vis!

Schmidt Zeevis RotterdamVis is goed voor de gezondheid, vooral vanwege de visvetzuren die goed zijn voor hart- en bloedvaten. Daarom is het advies 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis.

Vis levert onder meer B-vitamines en mineralen en goed verteerbaar eiwit. Vis eten is vooral belangrijk vanwege de visvetzuren. Deze helpen hart- en bloedvaten gezond te houden. Ook zijn ze belangrijk voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen bij baby’s.

Visvetzuren behoren tot de n-3 langeketenvetzuren eicosapentaeenzuur ( EPA) en docosahexaeenzuur ( DHA). Deze zijn gunstig voor het hartritme. Daardoor verkleinen ze de kans op een plotselinge hartstilstand. Viseters hebben bovendien ruim 40% minder kans op een herseninfarct. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen daarom per dag 0,45 gram langeketenvetzuren uit vis.

Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 2 porties vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis, zoals haring of zalm. Dat kan door vis te eten bij de warme maaltijd, maar ook bij de lunch of tussendoor.

Vette vis is onder andere: makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines, forel.
Matig vette vis is onder andere: baars, schar, tong, tonijn, zeewolf, zeeduivel.
Magere vis is onder andere: kabeljauw, schelvis, wijting, koolvis.

(Bron: Voedingscentrum.nl)
 


Toasten bij Schmidt Zeevis Rotterdam

20111220_nieuws_01 Zet ook alvast in uw agenda op 7 januari:

Kom een gratis glas champagne drinken bij Schmidt Zeevis op het Vasteland.

Wij zien u graag tussen 12:00 en 15:00 uur.

Winkelaanbiedingen december

 • Verse vis
  Voor de maand december hebben wij wekelijks wisselende aanbiedingen, al naar gelang van de aanvoer van de dag. Let op onze krijtborden in de winkel en op onze webinkel.
 • Lunchcorner
  Tonijncarpaccio met gemarineerde zeevruchtjes, gefrituurde glasnoedels en een dressing van Vadouvan.
  €11.50 per gerecht
   

Het heerlijk avondje bij Schmidt Zeevis

Schmidt Zeevis Rotterdam - Maandaanbieding lunchcornerHet is bijna zover: het Heerlijk Avondje! Natuurlijk gaan de Sint en zijn pieten de winkel van Schmidt Zeevis niet voorbij. Aanstaande zaterdag komen zij bij ons op bezoek tussen 13:00 en 16:00 uur. Ze verwennen de kinderen met strooigoed en een leuk cadeautje.

Voor het Heerlijk Avondje heeft Schmidt een smakelijk pakket samengesteld:

 • 150 gram Ierse gerookte zalm
 • 150 gram aalfilet
 • 150 gram Hollandse garnalen
 • 100 gram Italiaanse tonijnsalade
 • 100 gram crabsalade
 • 100 gram garnalen gemarineerd met dille en cognac
 • 1 stokbrood
 • 1 bakje cocktailsaus

€29.50 per pakket (verkrijgbaar op 2 en 3 december)

Winkelaanbiedingen december

 • Verse vis
  Voor de maand december hebben wij wekelijks wisselende aanbiedingen, al naar gelang van de aanvoer van de dag. Let op onze krijtborden in de winkel en op onze webinkel.
 • Lunchcorner
  Tonijncarpaccio met gemarineerde zeevruchtjes, gefrituurde glasnoedels en een dressing van Vadouvan.
  €11.50 per gerecht

Wij wensen u alvast een hele fijne én smakelijk Sinterklaas toe!
 


Het is eindelijk zover...na maanden intensieve voorbereidingen is onze webwinkel vanaf heden geopend!

20111114_nieuws_01Bijna 300 verschillende producten zijn nu online te bestellen. Zo’n uitgebreid assortiment heeft u niet eerder op het web gezien! Van levende kreeft tot opgemaakte kreeftenschotel, van gerookte, wilde Schotse zalm tot zalmsalade, van verse vis tot Oma Schmidt’s verrukkelijke vissoep...

Het water loopt je in de mond bij zo veel lekkers! Alles is 24 uur per dag met een paar muisklikken te bestellen en het wordt keurig bij u thuis afgeleverd. Hoe gemakkelijk kan het zijn?

Voor 12.00 uur besteld, de volgende dag vers in huis
Schmidt Zeevis beschikt over 20 vrachtwagens met gescheiden koel- en diepvriescompartiment, die vastgestelde routes rijden. Wij leveren dus zelf uw bestelling af. Zo kunnen wij de kwaliteit en versheid garanderen waar wij om bekend staan. Als u voor 12.00 uur bestelt, ontvangt u diezelfde dag om ± 16.00 uur een e-mail van ons met de aflevertijd. Dit is een bloktijd van 3 uur, dus bijvoorbeeld tussen 14.00 en 17.00 uur. De chauffeur belt u ± een half uur voor aflevering dat hij er aan komt. U hoeft dus niet de hele dag thuis te blijven. Wel zo prettig!

ACTIE - Alle bestellingen vanaf € 25,- in november GRATIS thuisbezorgd!
Apetrots zijn wij op onze nieuwe webwinkel. Daarom hebben we een special openingsactie: als u voor € 25,- of meer bestelt in november, komen wij uw bestelling GRATIS thuis bezorgen.

Neem nu een kijkje in onze nieuwe webwinkel en bestel 24 uur per dag de beste vis van de beste vissers! www.schmidtzeevis.nl/webwinkel

Schmidt Zeevis Rotterdam
Versere vis zwemt nog!


Italiaanse sferen bij Schmidt Zeevis...

Schmidt Zeevis Rotterdam - FeestdagenAanstaande zaterdag 12 november hebben wij een leuke gast in de winkel: chefkok Giuseppe Migliaccio, eigenaar van Happy Cooking in Rotterdam. Hij zal onze winkel in Italiaanse sferen brengen!

Tussen 12:00 en 15:00 maakt hij kleine gerechtjes met verantwoord gekweekte tomaten uit de omgeving van Zuid-Italie, rondom Vesuvius. Op zaterdag 10 december zal hij wederom deze gerechtjes maken in de winkel.

Wegens groot succes hebben we voor aanstaande vrijdag en zaterdag weer een heerlijk vispakket voor u samengesteld. Smakelijk voor tijdens de donkere avonden!

Het pakket is voor 2 personen en bestaat uit:

 • Griet (gefileerd of panklaar)
  • 1/2 liter vissoep
   • Gerookte Royal zalm
    • Hollandse garnalen
     • Gerookte forelfilet

€ 22,50 per pakket

Voor de feestdagen!
Business Gifts met smaak .. Geen feest compleet zonder Schmidt Zeevis! Onze Business Gifts en Feestdagen brochure is weer uit! In de bijlage en op www.schmidtzeevis.nl/feestdagen (binnenkort online) kunt een uitgebreid overzicht bekijken van geschenkverpakkingen, prachtige gerookte zalm en verrassende visschotels. Verwen uw relaties en uzelf tijdens de feestdagen!


Kleine chefs in spe tonen hun talent in nieuwe kookshow

Schmidt Zeevis Rotterdam - Junior Masterchef - Net 5Net5 komt op 28 november met de Nederlandse versie van Junior MasterChef. Inmiddels is er voor deze kookshow jong en gepassioneerd kooktalent gezocht. De zoektocht naar kinderen tussen de 8 en 12 jaar die Nederland kunnen gaan verbluffen met hun talent is geslaagd. De jury waaraan de kleine kookwonders hun gerechten zullen presenteren bestaat uit culinair journalist Alain Caron en sterrenkok Peter Lute. Junior MasterChef is vanaf maandag 28 november iedere werkdag om 18:30 uur te zien bij Net5.

Talenten
Na de Australische versie van Junior MasterChef, die eerder bij Net5 te zien was, is het nu de beurt aan de Nederlandse chefs in spe om zich te bewijzen. Zij zullen moeten laten zien welk kooktalent zij in huis hebben. Onder het toeziend oog van de jury worden de kinderen uitgedaagd steeds moeilijkere gerechten te bereiden om zo uit te groeien tot een ongekend niveau. Uiteindelijk wordt één kandidaat tot winnaar uitgeroepen. Deze deelnemer mag zich de eerste Junior MasterChef van Nederland noemen.

Kinderen verbluffen de jury in Junior MasterChef
Dat MasterChef en kinderen een goede combinatie is, blijkt wel uit de culinaire hoogstandjes die de kinderen bereiden. Tijdens het programma krijgen de kleine kookwonders pittige opdrachten voorgeschoteld, maar ze laten zich niet uit het veld slaan en verbluffen de jury met onder andere duif, coquilles en parelhoen.

Pittige opdrachten
In het programma krijgen de kinderen elke keer pittige opdrachten voorgeschoteld; van het maken van hun lievelingsgerecht onder tijdsdruk tot de geheimzinnige mystery box, waarbij de kinderen een gerecht moet maken van de ingrediënten die in de box zitten. De kooktalentjes bewijzen zich keer op keer. Zo trakteert de 12-jarige Quinten de jury op Anjou duif met groene asperges en gedroogde cantharellen en verrast de 8-jarige Bo iedereen met een echte klassieker: caesar salade met een gepocheerd ei. De kinderen worden geïnspireerd door hun grootouders of ouders,
maar ook experimenteren staat hoog op het lijstje.

Grote verrassing
De jury staat versteld van de hoge kwaliteit en creativiteit van de kinderen. Peter geeft aan: “Er zitten veel talenten tussen. Door hun fantasie maken ze verrassende gerechten, vaak nog beter dan volwassenen. Echt ongelofelijk.” Peter bepaalt samen met Alain wie zich als eerste Junior MasterChef van Nederland mag noemen. De winnaar krijgt niet alleen deze titel, maar ook een jaar lang gratis toegang met het hele gezin voor Disneyland Parijs.

Meer informatie: www.net5.nl/juniormasterchef


De mooie herinnering aan
Cas Spijkers blijft . . .

Schmidt Zeevis Rotterdam - Cas spijkersWie Cas Spijkers van dichtbij heeft meegemaakt zal zich zeker de mooie momenten om met hem samen te werken herinneren. Deze aimabele grootheid heeft heel veel betekend voor culinair Nederland.

Dat dringt pas echt door, nu hij veel te vroeg is heengegaan. Hij geeft een groots leven geleid met vele hoogtepunten. Zijn bekendheid verwierf Cas Spijkers door zijn furore als chef-kok bij De Swaen in Oisterwijk, waar hij 2 sterren bij elkaar kookte. Later als televisiekok in het programma 'Koken met sterren'.

Hij trok de wereld door met Aad Ouborg en Tonny Eyk. En natuurlijk de opzet in 2009 van de Cas Spijkers Academy. Zijn benoeming als Ridder in de Orde van Oranje Nassau is terecht, maar dit had 15 jaar eerder al moeten gebeuren.

Zijn culinaire nalatenschap is van grote waarde.

We zullen hem blijven herinneren als een plezierig mens met mooie anekdotes en nippend aan een glaasje vrolijkheid.

Wij leven mee met zijn echtgenote Marjo, de familie en vele vrienden.


De dagen worden korter...

Schmidt Zeevis RotterdamDe dagen worden korter, de avonden langer en de feestdagen zijn weer in zicht!

Wat is er dan lekkerder om knus op te bank te zitten bij de openhaard, met een drankje en een lekker hapje? Speciaal voor deze momenten hebben wij een heerlijk vispakket samen gesteld:

 • 300 gram kabeljauw met gebrande hazelnootboter,
 • 0,5 liter kreeftensoep,
 • 100 gram gerookte Ierse zalm,
 • 100 gram Hollandse garnalen en
 • 100 gram (Italiaanse) tonijnsalade.

In november op elke vrijdag en zaterdag, € 25,00 per pakket.

Natuurlijk hebben we weer smaakvolle winkelaanbiedingen voor de maand november: Lees meer


Wedden dat ik het kan!
Geblinddoekt vissen herkennen

Schmidt Zeevis Rotterdam - Wedden dat ik het kanZaterdagavond 29 oktober 2011 zal onze inkoper Jeroen van Merkensteijn in het programma “Wedden dat ik het kan!” de uitdaging aangaan om geblinddoekt 30 verschillende vissen te herkennen door alleen te voelen. Tijdens de opdracht zal iemand uit het publiek 7 van de 30 vissen aanwijzen, die geraden moeten worden door Jeroen van Merkensteijn. Bij de repetities lukte het steeds beter om de soms minimale verschillen tussen sommige vissen te herkennen. Alle vissen op een rij: zeebaars (wild), zeebaars (kweek), snoekbaars, Mahi Mahi (goudmakreel), harder, kabeljauw, grauwe poon, rode poon, tongschar, heilbot (kweek), tarbot, griet, bot, schol, heilbot, hake, dorade rose (wild), dorade royal (kweek), horsemakreel (Hollands), makreel, mul (Hollands), pieterman, wijting, mul (Afrikaanse), papegaaivis, gladde rog, stekelrog, forel, zalmforel en steenbolk.

Gaat Jeroen met €1000,- naar huis?
Kijk zaterdag om 22:00 uur naar SBS 6 of kijk op een later tijdstip naar Programma Gemist, op www.sbs6.nl Jeroen van der Boom, presentator van de nieuwe zaterdagavondshow, is erg enthousiast over de vijf kandidaten die aanstaande zaterdag 29 oktober aan bod komen.

De weddenschappen van de vijf kandidaten:

 1. Meer dan 20 ballonnen aan het plafond doorprikken met de voeten tijdens salto’s op de trampoline;
 2. Alle geselecteerde vissen geblinddoekt herkennen;
 3. 25 ice tea glazen in één hand vasthouden;
 4. Uit 50 stewardessen uniformen herkennen van welke vliegmaatschappij en uit welk land deze afkomstig zijn;
 5. In anderhalve minuut 10 Fiat Panda’s flippen (op zijn kant leggen).
Schmidt Zeevis Rotterdam - Wedden dat ik het kan Schmidt Zeevis Rotterdam - Wedden dat ik het kan

De herfst is begonnen!

Schmidt Zeevis RotterdamNa een aantal mooie nazomerdagen moeten we er toch echt aan geloven: de herfst is begonnen. En wat is er lekkerder dan een heerlijke kop soep en vishapjes tijdens deze gure dagen? Lekker voor bij de openhaard...

Een compleet vis pakket voor 2 personen:

 • 0.5 liter vissoep
 • Griet voor 2 personen
 • 100 gram Hollandse garnalen
 • 100 gram gerookte zalm Royal
 • 100 gram forelfilet

Alleen aanstaande zaterdag 8 oktober: €22.50 per pakket

Aanbiedingen oktober
In onze lunchcorner, wegens succes herhaald!

 • Gegrilde, in soja en sesam gemarineerde, tonijn sashimi, met wakamé salade voor €11.50 per portie.

Natuurlijk hebben wij ook nog andere culinaire winkelaanbiedingen voor de maand oktober: Lees meer


'Schmidt Zeevis onbeperkt schol eten! '

Schmidt Zeevis RotterdamSeptember is met uitstek de maand van de schol (ook wel platvismaand), ze zijn dan op hun best. Dat betekent mooie grote en dikke vissen!

Omdat september scholmaand is, hebben wij een mooie aanbieding voor u:

Aanstaande vrijdag 23 september en zaterdag 24 september kunt u onbeperkt schol eten!

Daarbij krijgt u heerlijke gemengde salade en ravigottesaus.

Prijs: €7,45 per persoon

Deze aanbieding geldt alleen voor consumeren in de winkel.

Natuurlijk hebben wij ook nog andere culinaire winkelaanbiedingen voor de maand september: Lees meer


'Schmidt Zeevis signeersessie'

Schmidt Zeevis Rotterdam - Smaak = Herinnering - Erik van LooPatron Cuisinier Erik van Loo van Restaurant Parheuvel** komt zaterdag 10 september tussen 12:00 en 15:00 uur zijn boek “Smaak = Herinnering” persoonlijk signeren in de winkel van Schmidt Zeevis aan het Vasteland 60 aan het Vasteland.

U kunt dan ook proeven van door Parkheuvel verzorgde amuses.

Bestel nu het boek en maak kans op een gratis Diner voor Twee in Restaurant Parkheuvel met vooraf een kookclinic. Het boek is de basis voor een smaak-docu en is inmiddels ‘een collectors' item.

Op maandag 21 november zal deze documentaire over Parkheuvel en Erik van Loo te zien zijn bij de NCRV op Nederland 2 om 22:55 uur.

Kom zaterdag naar het Vasteland. U kunt uw boek nu alvast via e-mail reserveren. Prijs van het boek € 89,00.

Alvast een heel fijn en culinair weekend toegewenst!

Natuurlijk hebben wij ook culinaire winkelaanbiedingen voor de maand september: Lees meer


'Schmidt Zeevis Happy Fish container'

Schmidt Zeevis RotterdamAanstaand weekend is er in Rotterdam weer een hoop te beleven:

de Wereldhavendagen 2011.

Op 2, 3 en 4 september staan deze dagen in het teken van 'De haven smaakt naar meer'. Hiermee speelt het evenement in op de culinaire haven. Veel van alle producten die wij dagelijks gebruiken, komen ons land binnen via de Rotterdamse haven.

Tijdens dit weekend is er een heuse smakenkade en kan de bezoeker smaakmakende excursies boeken. Voor jong en oud zijn er tal van leuke activiteiten te doen en er is een hoop te zien!

Kijk voor het complete programma op www.wereldhavendagen.nl

Let op:
Op zaterdag 17 september viert Bram Ladage de nieuwe aardappeloogst groots met een eigen 'patat parade' op het Rotterdamse Noordplein. Er zijn verschillende 'rijdende keukens':

 • patat van Bram Ladage,
 • onze eigen 'Schmidt Zeevis Happy Fish container' (met kibbeling en lekkerbekjes),
 • een Piaggo met 'baked potatoes' met kreeft- of truffelmayonaise en zelfgemaakt ijs uit een vintage ijskar.

Naast het smullen van fish and chips zijn er ook leuke activiteiten voor kinderen en is er een mini-tentoonstelling van het Frietmuseum Brugge in de Kookpunt-winkel. Kijk voor meer (patat)informatie op www.ladage.nl

Alvast een heel fijn en culinair weekend toegewenst!

Natuurlijk hebben wij ook culinaire winkelaanbiedingen voor de maand september: Lees meer


Barbecue demonstratie

Schmidt Zeevis RotterdamMorgen is het dan zover, na twee keer te moeten cancellen vanwege het slechte weer:  de barbecue demonstratie voor de winkel! Helaas zijn de weergoden ons minder goed gestemd dan vorige week was voorspeld, maar het barre weer zal morgen aan ons voorbij gaan.

Leo Elenbaas, eigenaar en chefkok van Restaurant Pure Passie in 's Gravezande, zal de barbecuedemonstratie verzorgen op de Big Green Eggs. Hij zal verschillende soorten heerlijke vis bereiden, zoals Schmidts visspiezen, kokkels, dorades, oesters, tonijn en zwaardvis.

Ondanks het weer komen we toch in zomerse sferen door de heerlijke barbecuegerechten!

De demonstratie is van 10:00 tot 15:00 aan het Vasteland 60.

Klik hier voor onze overige aanbiedingen voor de maand juli.


Geen barbecue? Wel barbecue!

Schmidt Zeevis Rotterdam - TongscharHelaas gaat de geplande barbecue van aanstaande zaterdag, 23 juli, niet door vanwege het barre en natte weer. Volgende week kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat poging drie toch echt doorgaat! Leo Elenbaas zal dan een barbecuedemonstratie geven op de Big Green Egg. Wij houden u voor de zekerheid op de hoogte, maar de weersvoorspellingen zien er gunstig uit!

Dus zet alvast in uw agenda: zaterdag 30 juli barbecuen bij Schmidt!

In plaats van de barbecue hebben we nog wel twee mooie aanbiedingen, alleen 23 juli 2011 geldig:

Verse vis
Tongschar
, panklaar (zonder vel, zonder kop), gewicht per vis ongeveer 500 gram - €12,50 per kilo

Dit heerlijke visje bereidt u hetzelfde als de tong. U dept de tongschar droog met keukenpapier. Vervolgens lichtjes bloemen (speciaal visbloem te verkrijgen in de winkel) en bakken in de pan met half roomboter, half margarine.

Lunchcorner
6 opengemaakte oesters Gillardeau nr. 3 - €8,95 per schaal

En... de mosselen zijn er weer! Een bak heerlijke Zeeuwse Jumbo mosselen á 2 kilo, met circa 25% vleesgewicht, voor € 13,90. Nog vroeg in het seizoen, maar ze smaken nu al heerlijk!

Klik hier voor onze overige aanbiedingen voor de maand juli.


Swingende Haring!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Swingende HaringDit weekend staat Rotterdam bol van de swingende activiteiten. Ook bij Schmidt Zeevis aan het Vasteland valt er altijd wat te beleven.

Het AD (Algemeen Dagblad) komt zaterdag  9 juli 2011 met de Nationale Haringtest. We kunnen u nu al zeggen dat we zeker in de Top 5 terecht zullen komen. Zaterdag weten we het zeker. Voor de eerste honderd klanten ligt er een gratis AD krant klaar.

Het North Sea Jazz festival viert drie dagen feest door heel de stad. Grote sterren, die wereldwijd bekend staan kunt u tegenkomen. Misschien staat u zaterdag wel een harinkje te happen met Tom Jones of Paul Simon. Ook Branford Marsalis, BB King, Snoop Dogg, Raphael Saadiq, Prince en onze eigen Trijntje Oosterhuis zijn gek op het zilte zilver.

Onze lunchcorner is er klaar voor: Leo Kalkman is weer terug van weg geweest en staat garant voor de lekkerste culinaire hoogstandjes.

Klik hier voor onze swingende zomerse aanbiedingen voor de maand juli.


Wereldrecord voor Schmidt Zeevis Rotterdam:
grootste Fruits de Mer ooit!

Schmidt Zeevis Rotterdam - Guinness book of recordsZondag 26 juni heeft Guinness World Records het wereldrecord op >1958 kg en 80 m2 oppervlakte vastgelegd.

Klik hier voor meer informatie, filmpjes en een fotoreportage.


Schmidt Zeevis Rotterdam nu ook op Youtube!

Wij hebben een aantal filmpjes voor onze bezoekers op Youtub geplaatst. Schmidt Zeevis Rotterdam zal regelmatig nieuwe filmpjes plaatsen. Klik hier om naar onze “film pagina” te gaan.

 


Hij is er weer... de Hollandse Nieuwe!! Heerlijk vet, zilt en romig!

Geachte visliefhebber,
Hij is er weer... de Hollandse Nieuwe!! Heerlijk vet, zilt en romig!

Kom hem aanstaande zaterdag 11 juni in de winkel proeven met een klein proeverijtje. Tijdens het haringhappen kunt u luisteren naar de muziek van Pierre van Duy l, met nummers van onder andere Jacques Brel, Bram Vermeulen en Johnny Jordaan.

Op deze dag is de winkel tot 17:00 uur geopend.

Prijzen Hollandse Nieuwe:

Per stuk:

2,25

Met broodje:

2,95

18 juni: Barbecuen met Passie
Vanwege het aangekondigde slechte weer voor aanstaande zaterdag, is besloten om de barbecuedemonstratie voor de winkel niet door te laten gaan. Barbecue en regen is natuurlijk geen goede combinatie!

Voor de vaders (of moeders natuurlijk) die toch van plan zijn om in de keuken aan de slag te gaan, hebben we twee mooie aanbiedingen samengesteld:

 • Griet, klein - € 6,45 per 500 gram bruto
 • Tonijnfilet - € 4,25 per 100 gram
Schmidt Zeevis Rotterdam - Hollandse Nieuwe

Een zeeduivel is een zeeduivel is een zeeduivel

Schmidt Zeevis RotterdamEen zeeduivel is een zeeduivel is een zeeduivel, zoals een roos is een roos is een roos is.
"Een roos is een roos is een roos", naar de bekende dichtregel van Gertrude Stein

Aanstaande zondag is het Moederdag. Schmidt Zeevis Rotterdam heeft moeders mooiste in de aanbieding: Zeeduivel. Alle moeders krijgen op zaterdag een mooie rode roos aangeboden.*

Ook heeft winkelchef Jonn de Vreede een lekker Moederdag recept voor u:
Zeeduivel met mosterd en dragon.

Bereidingswijze:

 • Zeeduivelfilet aanbakken in de boter.
 • Zeeduivelfilet uit de pan halen en nagaren in de oven.
 • In de braadboter een beetje grove mosterd aanfruiten met een gesnipperd sjalotje.
 • Dit geheel afblussen met een scheutje witte wijn, gevogeltebouillon en slagroom.
 • Dit alles aan de kook brengen.
 • De saus monteren, binden met koude boter van warme sauzen en soepen, met een beetje crème fraîche.
 • Na het monteren toevoegen; iets citroensap, fijngesneden dragon en uitgebakken spekjes.

Eet smakelijk!

* Zo lang de voorraad strekt


Restaurantweek van start
Bent u er klaar voor?

Schmidt Zeevis Rotterdam - Restaurant weekWeek 10 - Carnavalskleding weer op zolder. Na as woensdag even rustig aan
Week 11 - Het ontdekken en her-ontdekken van bijzondere restaurantjes

DiningCity Restaurantweek
Na carnaval is er nog maar een klein weekje om te vasten en dan beginnen in 1750 restaurants in Nederland de gastronomische hoogstandjes van 14 maart t/m zondag 20 maart 2011.

Elk jaar opnieuw stijgt het aantal deelnemende restaurants aan de DiningCity Restaurantweek. Dit uit Amerika overgenomen initiatief is de kans voor de meeste restaurants om extra aandacht te krijgen voor hun keuken en ambiance. Een hele week om uw kwaliteiten te promoten. Haal eruit, wat er in zit. Een unieke kans om nieuwe gasten te winnen en vaste gasten te koesteren.

Klik hier voor meer informatie.


Schmidt Zeevis RotterdamVisafval Schmidt Zeevis helpt mee aan groen gas

In Spakenburg is een biogasfabriek opgestart. Het bedrijf verzamelt zo veel mogelijk afval zoals ook het visafval van Schmidt Zeevis Rotterdam, en zet-het om in groen gas , als duurzame variant van aardgas. Het is op dit moment de grootste vergistingsinstallatie van Nederland. Netbeheerder Stedin ontwikkelde een ’poortwachter’, een installatie die garandeert dat het gas alleen het net opgaat als het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas.

Bij Van de Groep, vishandelaar in Spakenburg wordt afval, visafval, brood, gevulde koeken en banket dat over de datum is, vergist en omgezet in groen gas. Op jaarbasis produceert Van de Groep circa 6 miljoen m³ gas. Dit is genoeg om meer dan 3.500 huishoudens van groen gas te voorzien. A.van de Groep & Zn BV: ’Het opwekken van groen gas voor het openbare gasnet verhoogt de rentabiliteit van ons bedrijf. Vroeger betaalden wij om ons afval af te laten voeren, nu levert het geld op.’

het journaal heeft hier onlangs aandacht aan besteed. Klik hier voor de uitzending van het journaal: Het item start bij 17 minuut 19.
 


20110110_nieuws_03
20110110_nieuws_01 20110110_nieuws_02

De noeste oesters van Schmidt Zeevis

Schmidt Zeevis RotterdamVoor het komend seizoen hebben we weer een prachtig oesterassortiment. De Zeeuwse creuses krijgen meer aandacht en worden extra geselecteerd. Ook de verpakking is spectaculair vernieuwd. De platte oesters komen van origine uit de Limpfjord in Denemarken, maar worden in de Oosterschelde ver waterd. U zal zien hoe mooi vol ze zijn. Plaatjes...!

De Beia Maraa is een oester van het huis Gillardeau die echter in Ierland gekweekt wordt. Voor deze oester heeft Schmidt Zeevis het alleenrecht, zodat u verzekerd bent van iets exclusiefs.

Nieuw in het assortiment zijn de Perles du Terroir de Cancale wat een 100% natuurlijk gekweekte oester is uit Cancale in Bretagne. De Paimpolaisse du Large is een oester "speciale", die niet op oesterbedden gekweekt wordt maar gewoon op de bodem van de baai van Mont St Michel. Kenmerkend voor deze baai is het grote getijdenverschil van 14 meter per etmaal.

De Gillardeau's hebben denk ik geen verdere uitleg meer nodig. Dit huis is in staat om 365 dagen per jaar een topprodukt te leveren. Kortom teveel om op te noemen, bel gerust overdag met onze verkoopafdeling voor verdere informatie en specifieke kenmerken.

Klik hier voor ons winter oester assortiment.

Schmidt Zeevis Rotterdam Schmidt Zeevis Rotterdam

Bavaria City Racing in Rotterdam
Een vette bon voor een te vette auto

Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria RacingCoureur Junior Strous zorgde twee dagen voor de Bavaria City Racing al voor opschudding in Rotterdam. Zijn INDYCAR Race-auto stond twee dagen lang geparkeerd op de stoep van de winkel van Schmidt Zeevis aan het Vasteland. Hij kreeg een vette parkeerbon omdat de parkeerwachter het een te vette auto vond. Dit werd gefilmd en op Internet geplaatst. Klik hier.

Van heinde en verre waren er mensen gekomen om een IndyCar (die zelden te zien zijn) van dichtbij te bekijken. Een prachtige haai en een joekel van een zwaardvis waren ter plekke mooi vergelijkingsmateriaal tussen de ken merken van deze zeer snelle vissen en de nog snellere IndyCar.

Op zondag trok het grote spektakel, ooit wel Monacao aan de Maas genoemd 55.000 bezoekers. Al met al stond Rotterdam weer op z’n kop. Helaas einde oefening voor de coureurs Allard Kalff en Junior Strous na een aantal spectaculaire ‘donuts’. Met meerdere bolides tegelijk in een baan rondjes draaien kan verkeerd uitpakken. Helaas was dat het geval bij de stunt van Junior Strous in zijn IndyCar. Allard Kalff in zijn F5000 Lotus kon Junior Strous niet meer ontwijken met het gevolg, dat beide raceauto’s zwaar werden beschadigd en niet meer aan de race konden deelnemen.

Wat vond Junior Strous zelf van het Rotterdamse spektakel?
Junior Strous: "Het was de eerste keer dat ik bij het evenement was, de voorgaande jaren had ik altijd races in Amerika die samenvielen. Als officiële Bavaria rijder was het voor mij een druk weekend met alle persconferenties, rondleidingen, meet en greets, interviews en demonstraties. Het is gaaf om nu eindelijk eens een keer in een echte Indycar te rijden. Zo’n auto heeft meer vermogen dan een Formule 1 auto en ik had zelfs in de 4e versnelling wielspin op de Willemsbrug. Ik heb flink wat rubber neergelegd en een paar donuts gedraaid. De fans vonden het geweldig en midden op het parcours in de stad heb ik nog mijn handschoenen in het publiek gegooid, dus er zijn nu 2 fans met een mooie herinnering aan het evenement". Lees meer

Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing
Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing
Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing
Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing
Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing
20100831_nieuws_014 20100831_nieuws_015
Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing Schmidt Zeevis Rotterdam - Bavaria Racing

Alle getoonde foto’s zijn gemaakt door Henk Ros van www.artfotos.nl. Wilt u meer Bavaria City Racing foto’s zien? Klik hier


Garnalen- en vishandel Matthijs Jansen sluit deuren na 115 jaar

Schmidt ZeevisEind aan handgepelde Stellendamse
Vijf vrouwen en twee mannen in de leeftijd van 63 tot en met 80 jaar hebben tot vorige week woensdag het pelatelier van Matthijs Jansen BV in Stellendam operationeel gehouden. Jongeren hebben volgens bedrijfsleider Piet Sperling geen of onvoldoende ambitie om dit ambachtelijke beroep in ere te houden.

Met de sluiting van garnalen- en vishandel Matthijs Jansen BV gaat in Stellendam en omstreken een lange traditie van het handmatig pellen van garnalen verloren. Per 31 december 2009 valt definitief het doek voor het gerenommeerde visbedrijf dat in 1894 werd opgericht. Zeven van de tien eervol ontslagen personeelsleden hebben inmiddels een nieuwe werkplek aangeboden gekregen bij het nog in aanbouw zijnde bedrijf P&C Fresh Quality Fish van Mark Kern op de Stellendamse Buitenhaven. Lees meer


Nationale restaurantgids 2010 nu in de winkels Smulweb is in tien jaar uitgegroeid tot een handige vraagbaak op culinair gebied

Schmidt ZeevisDe Nationale Restaurantgids is een initiatief van Smulweb.nl, de grootste culinaire site van Nederland, in samenwerking met de redactie van Elle Eten. Met de Nationale Restaurantgids heb je altijd de leukste eetadresjes bij de hand. Leuk om te hebben, een smaakvol cadeau om te geven.

1800 geliefde eetadressen
In de Nationale Restaurantgids zijn meer dan 1800 geliefde eetadressen in heel Nederland verzameld. Van tapas-bar tot brasserie en van eetcafé tot sterrentent. Bijeengebracht door de leden van Smulweb; echte liefhebbers van lekker eten en uit eten gaan. Overzichtelijk per regio ingedeeld, voorzien van nuttige informatie en vol foto’s om van te watertanden! Een gids vol met culinaire pareltjes voor elk budget.

Bonus: 40 korting coupons
Als extra bonus meer dan 40 coupons om voordelig uit eten te gaan bij toprestaurants! En vertelt Winston Gerschtanowitz exclusief waar je volgens hem de sterren kunt spotten. Erik van Loo, chef-kok en eigenaar van restaurant Parkheuvel in Rotterdam: "De eerste editie van de Nationale Restaurantgids is een must-have voor iedereen die graag uit eten gaat!"

De Vis-shop van Schmidt Zeevis bij Smulweb.nl

Schmidt Zeevis Schmidt Zeevis is nu over het hele land ook voor de kritische consument bereikbaar. Je hoeft niet meer in Rotterdam of Maastricht te wonen als consument om gemakkelijk aan topkwaliteit verse vis te komen. Via de vis-shop van Smulweb.nl is het nu gemakkelijk bestellen. Een dag tevoren inloggen en bestellen en de volgende dag wordt de bestelling in een piepschuim koelbox thuisbezorgd.

Met garantie:

 • Niet goed, geld terug
 • Maandag t/m donderdag vóór 12:00 uur besteld, morgen in huis
 • Uitstekende kwaliteit
 • Koelvers verpakt
 • Bij bezorging nog ca. 3 dagen houdbaar
 • Veilig betalen

http://www.smulweb.nl/shops/vis Schmidt Zeevis

 


Vis op het Vasteland
Interview met Marcel van Breda

Schmidt ZeevisSchmidt Zeevis mag wel als het meest bekende bedrijf van het Scheepvaartkwartier worden aangemerkt, bekendheid die niet alleen tot het Scheepvaartkwartier en Rotterdam beperkt is; door heel Nederland rijden de koelwagens van Schmidt. Een succes dat gegroeid is.

Kunt u in het kort iets over de historie vertellen?
De heer J.D. Schmidt startte in 1917 een viswinkel aan de Scheepstimmermanslaan. In 1960 verhuisde de winkel naar het Vasteland 42. De zoon van J.D. Schmidt, Hans Schmidt, moet als de motor worden beschouwd voor de verdere ontwikkeling: een steeds groter assortiment vis en catering van partijen, ook buiten Rotterdam. Begin jaren tachtig volgde de uitlevering aan de horeca, aanvankelijk alleen aan de exclusieve horeca van Rotterdam van destijds: Chalet Suisse, old Dutch en Le Coq D’or. Eind jaren tachtig begin jaren negentig begon de echte expansie: levering aan horeca buiten Rotterdam, aanvankelijk alleen in Amsterdam, maar weldra ook in andere plaatsen. Vanwege deze expansie had Schmidt meer werkruimte nodig, welke in de aanpandige aanbouw in de straat achter het Vasteland –waarin de bedrijven waren gevestigd- in fasen werd verkregen. Deze ruimte omvat nu 2500 vierkante meter, ruimte waarin gefileerd wordt en verder is voorzien van voldoende koel- en vriesvoorzieningen. In 1992 is de winkel van Vasteland 42 verplaatst naar Vasteland 60, centraler op het Vasteland gelegen en gunstiger gelegen ten opzichte van de werkruimtes. Thans hebben we zo’n 133 soorten verse vis per dag; dat aantal groeit nog steeds, omdat afstanden een geringere rol spelen; onze vis komt nu uit alle hoeken van de wereld. We kunnen garant staan voor de versheid van de producten door de gigantische omzetsnelheid.

Na het vertrek van Hans Schmidt heeft u de leiding van het bedrijf op u genomen?
In 2000 heeft Hans Schmidt de aandelen verkocht aan de Kennemer Visgroep.  De Kennemer Visgroep bestaat uit een 11-tal bedrijven in België, Frankrijk, Nederland, Denemarken en Noorwegen. De Kennemer Visgroep heeft mij de directie van de vestiging in Rotterdam toevertrouwd. Ik kende het bedrijf toen al zeer goed, doordat ik er sinds1980 aan verbonden was.

Welke vissoorten worden door uw klanten in de winkel onvoldoende als lekkere vis onderkend?
De consument wordt steeds slimmer en wijzer. Dat maakt het voor ons makkelijker een product aan de man te brengen. Kabeljauw, tonijn, tong en tarbot blijven echter toch wel de runners. Als ik begin over rode poon, rode mul, kraakverse wijting of schelvis, dan gaan de mensen toch niet zelden een beetje de neus ophalen. Dit zijn echter topvissen en ook nog eens goed betaalbaar. Maar ja, wijting was voor de kat; maar verse wijting kun je beter hebben dan tong in de kuittijd. We proberen de consument bij de keuze van de vis meer seizoensbewust te doen zijn.

Is het uw indruk dat vis op de menukaarten van de horeca aan populariteit wint?
Ja, dat is zeker het geval. De verhouding vis/vleesgerechten wordt steeds meer fifty/fifty.

Zij die Fruits de mer bestellen onderscheiden zich wel van de doorsnee viseter, omdat voor het openen van schaal- en schelpdieren wel enige kennis daaromtrent een vereiste is. De populariteit van Fruits de mer lijkt echter toch toe te nemen.
Ja, dat is inderdaad het geval. Enkele restaurants, zoals Hotel New York, hebben voor een doorbraak gezorgd, waarna andere aanbieders volgden.

De oesters liggen gelukkig al geopend op het ijs van de fruits de mer, want voor het openen daarvan is toch nog meer kennis en routine gewenst?
Dat openen is inderdaad een probleem. Het kan, als je onervaren bent, tot gevolg hebben dat je met een handdoek om je pols op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht komt.

Hoe kan men dat voorkomen?
Nou daar hebben we over nagedacht. Een klant van ons, een architect uit Rotterdam, Victor veldhuyzen van Zanten, heeft een oesteropener ontwikkeld, waarmee een ieder zonder probleem elke oester kan openen. Deze opener, uitgevoerd in volledig roestvrij staal, opgeborgen in een fraaie koffer en voorzien van een gebruiksaanwijzing in 12 talen – onder meer Chinees -, wordt als Schmidt Oyster Opener op de markt gebracht. De promotie start a.s. december in de Bijenkorf middels een demonstratie en een proeverij. We verwachten er veel van. Het is echt een hebbeding.

Bron: Scheepvaartkwartier magazine geschreven door Evert Slager


Lazy friday afternoon bij Schmidt Zeevis
Gastvrijheid in een goede sfeer

Schmidt ZeevisAls ik bij Schmidt Zeevis aankom, krijg ik gelijk wat te eten en te drinken aangeboden. De gastvrijheid valt op en ik merk dat er veel klanten in de zaak zijn die dat weten te waarderen.

“Meneer van Breda komt er zo aan hoor, hij is enkele relaties aan het rondleiden door het bedrijf.” Ik maak vast wat foto’s en zie hoe het personeel onderling grapjes maakt en ondertussen wordt kei hard gewerkt in een prettige sfeer.

De tafel naast me wordt steeds interessanter, want er verschijnen lekkere tapas, haring, zelfs oesters komen op de tafel. Dan komt Marcel van Breda eraan met een hele groep enthousiaste relaties. Ze rillen nog wat na van de koelcellen die ze net bezocht hebben en laten zich alle heerlijkheden prima smaken. Ik kijk het allemaal even aan en heb eigenlijk zoiets van: “goh, lekker om zo mijn week af te sluiten. We werken wel kei hard, maar soms voelt het helemaal niet als werken.”
En dat zie ik ook aan de directeur van Schmidt Zeevis, hij praat geanimeerd over het bedrijf, alsof hij het verhaal voor het eerst vertelt. Al snel schuift hij even bij me aan: “heb je lang op me gewacht?” “nee hoor,” zeg ik, “en ik werd ook nog verwend met een lekker broodje.”

“Oh, gelukkig” is zijn commentaar.

100 jaar historie van een viswinkel
Al snel stel ik de vraag hoe het zit met de geschiedenis van het bedrijf: “jullie bestaan 100 jaar, zag ik op jullie website?”
Marcel vertelt me, dat het eigenlijk niet helemaal zeker is. Ze hebben de geschiedenis helemaal uitgezocht, maar de datum dat Schmidt Zeevis is gestart, is nooit helemaal vast komen staan. In ieder geval was het in de begintijd een heel klein familiebedrijf en pas in 1962 kwam er een grote winkel. Die richtte zich eigenlijk pas voor het eerst op restaurants en niet meer alleen op de particulier. Het was in de tijd dat Chalet Suisse groot was. Toen zaten de zoon en 2 schoonzoons in de zaak.

Marcel van Breda begon in 1980 bij Schmidt Zeevis. Hij reageerde op de vacature voor chauffeur, maar die baan was al vergeven. Hij mocht toch beginnen en werd bediende in de winkel. Later werd hij toch nog chauffeur en vond het een schitterende tijd. “Ik zag keukens van binnen, kwam alle spullen persoonlijk leveren en het handelen zat gewoon in me. Ik zocht altijd naar nieuwe kansen en wilde gewoon de beste zijn.” Hij groeide binnen het bedrijf en was uiteindelijk de chef op alle fronten.

Uiteindelijk kreeg hij de kans om het bedrijf over te nemen, maar vond dat een te grote stap. De Kennemer Visgroep nam het bedrijf over en Marcel werd aangesteld als directeur. Het bedrijf had 125 personeelsleden, nogal een verantwoordelijkheid. En Marcel begon het bedrijf verder uit te bouwen. Unieke soorten vis kwamen in het assortiment, sommige succesvol en sommige niet. Maar het zorgde wel, dat de topgastronomie Schmidt Zeevis wist te vinden. “Want daar kun je aparte producten krijgen en dat is inspirerend.”

Visleverancier voor topgastronomie
“We willen in de horeca niet te snel groeien, het werk moet hier allemaal met mensenhanden gedaan worden. Om die reden is de crisis voor ons behalve een probleem eigenlijk ook een kans. In 2006 en 2007 konden we geen personeel aankomen en dan zit je als bedrijf ook in de spagaat. Bovendien was de prijs van vis toen zo gestegen, dat het voor sommige vissoorten te gek werd. Nu is zeetong ook weer binnen bereik van Jan met de pet en dat is ook wel eens goed.”

Maar crisis brengt ook uitdagingen, want zakelijke feesten en partijen in hotels lopen terug. Dat is een belangrijke markt voor Schmidt Zeevis.

Maar een bedrijf met een stevige positie in het topsegment van de horeca, als Schmidt Zeevis, is eigenlijk een instituut. Net als dat de betere restaurants zelf dat zijn, iedereen komt als bijen op de honing op dergelijke bedrijven af. “Daarom is concurrentie ook goed, het blijft ons scherp houden” aldus van Breda. Ondertussen lacht hij vrolijk en neemt een wijntje. “Het is uiteindelijk vrijdagmiddag na 17.00 uur, toch?” Hij heeft helemaal gelijk. We praten over serieuze dingen, maar lekker genieten van de sfeer en de verse vis, dat is eigenlijk waar het bedrijf om draait. Een bedrijf als dit valt niet zomaar te evenaren en het persoonlijke contact in de zaak en de bevlogenheid van de mensen, die zie je niet zo vaak op deze manier.

“Oh, en heb je ons laatste snufje gezien? Het zit helemaal in een prachtige koffer, het is een veilige oesteropener voor thuis. We hebben het helemaal in Taiwan laten maken. Op een dag kwam er iemand binnen en die heeft dat helemaal ontwikkeld. Dat zijn nou dingen die gewoon leuk zijn.”

“Wat moet zoiets nou kosten?”
“299 euro. Moet toch kunnen? Mensen kopen ook een koffie apparaat voor 1.000 euro, toch?” Het is prachtig om zo mijn vrijdag af te sluiten. Of ik ooit een veilige oesteropener koop? Ik denk het niet, maar het is weer leuk om te weten dat het bestaat. Voor de liefhebber….

Marcel van Breda is directeur bij Schmidt Zeevis. Lilian Gijbers van Culivisie ontmoette hem op een vrijdagmiddag in de winkel in Rotterdam.

Schmidt Zeevis Schmidt Zeevis Schmidt Zeevis

Als de vis maar op tijd is.

Schmidt Zeevis RotterdamMaurice Langezaal en Marc Wildeman hebben niet de voorpagina van het AD gehaald.
Wel hebben ze de 21 kilometer van de halve Marathon in Rotterdam gehaald. Dat was voor Marc Wildeman (afdeling Sales bij Schmidt Zeevis) een makkie. Hij loopt hele Marathons in New York en straks weer in Berlijn. Voor Maurice Langezaal (Sales afdeling en kwaliteitsmanager bij Schmidt Zeevis) was het even afzien. Hij is nog een groentje.

Hij had in een overmoedige bui tegen Marc Wildeman gezegd: "Ik loop dat stukkie wel even met je mee". Van trainen is er niet veel meer van gekomen. Misschien een keer 10 km lopen. Toch is het hem gelukt binnen de tijd. (2 uur 21 minuten). Hij geniet nog na van het fiere gevoel op de Coolsingel. De uiteindelijk winnaar van de halve Marathon Sammy Kitwara hebben ze maar voor laten gaan. Binnen het uur (58 minuten en 58 seconden) had hij het parkoersrecord gehaald.

20091009_nws_005 20091009_nws_006

Zeeliefhebbers

Schmidt ZeevisMaandelijks gaat Hugo Schuitemaker als fotograaf één of meerdere dagen met een innovatieve of kleinschalige visser mee. De fotografie van deze reis bundelt hij in een papieren uitgave, welke hij samen met de vangst van deze reis verkoopt.

In de nieuwsbrief waar je je via de site zeeliefhebbers.nl voor kunt opgeven lees je wanneer je welke vis voor hoeveel kunt kopen bij Schmidt Zeevis Rotterdam aan het Vasteland. Uitgifte is ééns per maand, op zaterdag.

Zeeliefhebbers streeft naar een pakket van €20, incl. BTW voor een uitgave met vis voor vier personen. Na een reactie op de nieuwsbrief krijg je per e-mail een afhaalbewijs en een bijsluiter voor de vis. Hierin staan tips van de visser zelf over hoe je vis te bewaren, schoon te maken, te bereiden en te eten. Zo weet je wat je in huis haalt en wat je er mee kunt gaan doen. Je betaalt je pakket contant bij afhalen.

De foto´s zijn altijd één week eerder gemaakt dan de feitelijke vangst. Zeeliefhebbers koopt van de vissers de laatst gevangen vis, waardoor we durven te beloven dat de vis 36 uur voor de levering nog zwom.

Zeeliefhebbers
Zeeliefhebbers is een consumenteninitiatief. Zeeliefhebbers fotografeert kleinschalige en innovatieve visserij, om nieuwe en vergeten vis weer onder de mensen te brengen. Maandelijks verschijnt er een gecombineerde uitgave van fotografie met bijzondere dagverse vis. Beleef de Noordzee, word zeeliefhebber!
Zie voor meer informatie en het ontvangen de nieuwsbrief van ZLH www.zeeliefhebbers.nl

De winkel van Schmidt Zeevis Rotterdam fungeert als alfhaal locatie voor de mooie en zeer smakelijke pakketten van Zeeliefhebbers!

Schmidt Zeevis Schmidt Zeevis Schmidt Zeevis Schmidt Zeevis


Terug naar hoofdindex

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.