Doorzoek de Schmidt Zeevis website
Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca

20050304_logo_001

Schmidt Zeevis Rotterdam Horeca nieuws - Archief pagina 07


Je laten inspireren door toppers

Schmidt ZeevisRuim drie jaar geleden zijn wij begonnen met het Schmidt Zeevis College. Met de intentie relaties van ons bedrijf bij elkaar te brengen met als toegevoegde waarde de mogelijkheid vakgenoten van elkaar te laten leren. Leren en genieten van de ervaring van toppers. Koos van Noort van het Steigenberger Kurhaus kwam met deze suggestie en we hebben naar hem geluisterd.

Dat is een succes geworden. We vonden enthousiaste topkoks die masterclasses wilden geven aan hun collega’s. En gerechten bereiden die ter plekke konden worden geproefd: niet aan keurig gedekte tafels maar informeel rond de kachel. In de keuken dus, de plek waar alle deelnemers zich ’t best op hun gemak voelen. Of, zoals wij bij Schmidt graag zeggen, als een vis in het water.

Cees Helder was bereid de eerste masterclass op zich te nemen en daar waren we natuurlijk trots op. In zijn kielzog volgden toppers als Pascal Jalhaij, Erik van Loo, Jonnie Boer, Hans van Wolde, Cas Spijkers, Herman den Blijker, Ron Blaauw, Imko Binnerts, Lucas Rive en drie aanstormende talenten als Luc Kusters, François Geurds en Jeroen Bavelaar die een inkijkje gaven in de ‘moleculaire’ mogelijkheden.

Fantastische gerechten werden gemaakt, geïmponeerd gekeken naar nieuwe bereidingstechnieken en instrumenten, enthousiast ervaringen uitgewisseld en complimentjes uitgedeeld. En méér was er in de vorm van een kijkje in de groene wereld van Koppert Cress tot en met een nieuwe heuse trip naar de kweekpercelen van de bouchotmosselen en de oesterakkers van Bretagne. En natuurlijk de wijnen van Okhuysen.

Plezierig, informeel, leerzaam, smakelijk:
ziedaar de trefwoorden van het Schmidt Zeevis College.

Voor alle deelnemers ligt er een exemplaar van het boek klaar. Heb jij deelgenomen aan een College?
Vul dan hier je recente adresgegevens in.

Marcel van Breda
Directeur Schmidt Zeevis


Niets is hier te gek!
Hoe Jerry Bastiaan het klaar speelt in Dubai

Schmidt ZeevisEerder dit jaar hebben we al een tipje van de sluier mogen oplichten. Nu het allemaal volop draait hebben we een aantal vragen op de Executive Chef de Cuisine Jerry Bastiaan afgevuurd.

Ik denk, dat er veel koks trots op zijn, dat er een Nederlandse chef is uitgekozen.

Uit welke landen waren er nog andere chefs in de race voor deze baan?
Jerry: ‘Er zijn geen interviews geweest met andere chefs. Een headhunter heeft een profielschets gekregen en is op zoek gegaan. Tijdens het eerste telefoongesprek met een van mijn huidige bazen klikte het meteen. De Hollandse nuchterheid, daar houden ze hier wel van! Er zijn grote verschillen met een Nederlandse Hotel keuken! Als eerste de Nationaliteiten. Ik heb negen Nationaliteiten in de keuken! Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen “gebruiksaanwijzing” wat niet anders is dan in Nederland. Het grote voordeel hier is dat mensen nog willen werken. Ik heb een brigade van 32 koks, ingevlogen van Marokko tot Myanmar. Allemaal hebben ze vrienden, familie, vrouw en soms zelfs kinderen achtergelaten voor twee redenen:

 1. Toekomst, de kansen die ze hier krijgen zowel vaktechnisch als organisatorisch zouden ze nooit in hun land van herkomst gehad hebben en
 2. Geld! Sommigen verdienen hier in een maand wat ze in hun land van herkomst in een jaar verdienden. Je laat alles achter om iets te bereiken, reken maar dat iedereen zijn best doet om veel te leren en door te groeien naar hogere posities.’

Volgens welke keukens kook je daar?
Jerry: ‘Ik ben verantwoordelijk voor drie keukens.

 1. The Signature, het fine dining restaurant waar ik Modern Frans met internationale invloeden kook. Zeg maar zoals bij Karel V .
 2. Al Hamra, het Arabische restaurant. Arabisch met een twist. Hier heb ik een Libanese Chef die van een traditionele, zware keuken een lichte
  bijna moderne keuken weet te maken.
 3. De Bistro, de naam zegt het al. Casual dining. Caesar salade, Niçoise, Fish & Chips en een Wagyu Burger. It’s all about comfort food! ‘

Kook je zelf nu ook Arabische gerechten?
Hummus kan ik inmiddels maken maar dan stopt mijn Arabische kennis ongeveer. Maar het is een interessante keuken, veel technieken gebruik ik in de fine dining. Als voorbeeld specerijen laten fermenteren met bakpoeder en een beetje water in de zon geeft een ongelooflijke intense basis voor sauzen.

Welke nieuwe trends zijn er?
De belangrijkste trend op het moment is dat grote Chefs en concept restaurants naar Dubai komen. Pierre Gagnaire, Michel Rostang, Gary Rhodes, Giorgio Locatelli en Gordon Ramsey hebben allemaal hier een restaurant. Verder zijn zojuist geopend: Zuma, Nobu en Buddha Bar. Velen gaan er nog volgen. Ik vermoed dat Alain Ducasse de volgende is met Spoon.

Wat is het gekste, wat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Jerry: ‘Niets is hier te gek! U wilt een cappucino van vers gemalen bonen (2 soorten) en de schuim gemaakt van soja melk met een scheutje volle melk en een scheutje magere melk? Geen probleem! ‘

Hoeveel talen worden er gesproken?
Één; Engels ok, soms een beetje Frans om het zelf niet te verleren! Met 34 Nationaliteiten in de Club is Engels de voertaal.

Hoeveel mensen in het team moet je coachen?
Jerry: ‘32 koks en 18 stewards In Dubai. De interviews zijn al gestart voor de nieuw te openen clubs; Januari 2009 Bahrain. Mei 2009 Instanbul. Medio 2009 Cairo. Eind 2009 Abu Dhabi.

Geinteresserd in een nieuw avontuur in Dubai of een van de andere locaties? Email je cv naar: jerry.bastiaan@capitalclubdubai.com

Schmidt Zeevis
Schmidt Zeevis Schmidt Zeevis

Nu veilig oesters openmaken
Voor zowel links- en rechtshandigen

Er is meer dan twee jaar aan ontwikkeld en nu is het zover. De SCHMIDT OYSTER OPENER. Verschillende soorten en maten oesters kunnen op een veilige, gemakkelijke, vanzelfsprekende en vakkundige manier worden geopend. Het principe van de hefboom zorgt ervoor, dat oesters met de drukkracht van het apparaat makkelijk te openen zijn. Geheel rvs. Verpakt in een handige opbergkoffer. De prijs exclusief BTW bedraagt € 250,00.

De SCHMIDT OYSTER OPENER is natuurlijk ook mooi om als Business Gift te geven.

Schmidt Oyster Opener - Business Gift

De reis langs 53 sterren restaurants op zoek naar de Ultieme Perfectie

Schmidt ZeevisPaul van de Bunt bekroond met twee Michelin sterren is een gedreven persoonlijkheid, die met zijn enthousiasme en passie in een fantastisch avontuur is gestapt. Een rondreis langs nagenoeg alle 3 sterrenrestaurants van Europa (anno 2008) Dat zijn nu 53 sterrenrestaurants, waarvan hij er inmiddels al 23 heeft
bezocht. Het is een heuse expeditie, die hij samen met echtgenote Sandra onderneemt. Tijdens de vakanties sluiten zoon Robin en dochter Michelle zich graag aan. Er wordt geluncht of gedineerd. De chef wordt geïnterviewd en er wordt een uitgebreide fotoreportage gemaakt van de gerechten, de keuken en de chef. Alle informatie wordt gebruikt voor een bijzonder boek met de titel “Op zoek naar de Ultieme Perfectie”.

De planning is dat het boek eind 2009 uitkomt. Maar er gebeurt meer. Paul van de Bunt: ‘Bij elke reportage koppel ik een gerecht, waarbij ik mij laat inspireren op de culinaire beleving ter plekke en geef daar mijn persoonlijke touch aan. Daar kan ik mijn gasten, dan ook weer mee verrassen’.

Dit weekend staat Parijs op de agenda. In twee dagen drie keer drie sterren. Nog een paar keer terug in december en januari en dan is Parijs met zijn negen sterren getekkeld. Afgelopen zomer zijn we langs geweest bij elBulli. Als verrassing voor de chef nemen we steeds een pondje gerookte aalfilet van Schmidt Zeevis mee en een fles mousserende wijn van wijngoed Fromberg uit ons dorp Ubachsberg’.

De gastronomie zit bij de familie in de genen. Kijk ook maar eens op de website. Een van de lijfspreuken is ... gedreven gastronomie in steeds veranderende vorm. Culinair verrassend. Dynamisch en gedurfd. Maar altijd met een tinteling van warme gastvrijheid... dat is de Leuf...

Klik hier voor meer informatie.

Schmidt Zeevis Schmidt Zeevis Schmidt Zeevis

Rotterdam wordt steeds meer een culi-stad

20081106_nieuws_001De laatste jaren duiken er steeds meer klasse restaurants op in Rotterdam. Dit wordt zeer op prijs gesteld door de liefhebbers en ook de aanwezige restaurants juichen de komst van meer collega’s toe. Zo groeit Rotterdam uit tot een echte culi-stad. Helemaal nieuw in Rotterdam is Restaurant VIS. Aan het Weena in het West Inn Hotel.

VIS staat voor overheerlijke vis, schaalen schelpdieren: pure en verse producten in combinatie met klasse wijnen. Een plek waar chef-kok Jos de Groot de gast laat kennismaken met één van zijn specialiteiten,“fruits de mer”: een indrukwekkende schaal met schelp- en schaaldieren op ijs. De avond kan beginnen en eindigen met een cocktail of glas champagne in de stijlvolle, scheepsboeg bar, waar vinoloog en maître Leo Oldenburg u verrast met een breed assortiment

kwaliteitswijnen. VIS is toegangelijk voor iedere visliefhebber die graag in een warme, elegante, maar moderne ambiance van verse vis wenst te genieten. Niet alleen voor diner, maar ook voor de (business) lunch is VIS een hotspot en absolute aanrader. Hier kan gegarandeerd, binnen één uur en voor een vaste prijs, genoten worden van een hemelse vis georienteerde lunch.

VIS – zoals vis hoort te zijn!

20081106_nieuws_002 20081106_nieuws_003

‘Ik ben erg trots op mijn mannen’
Brons bij de Culinary Olympics

Het Culinair Team Amsterdam heeft een Bronse medaille gehaald bij de Culinary Olympics in Erfurt in Duitsland. Deze wedstrijden worden beschouwd als de Olympische Spelen voor koks. Uit de hele wereld namen 32 landen deel, waarvan er 61 Regionale teams meededen. De wedstrijden worden georganiseerd onder auspiciën van de World Association of Chefs Societies , de wereldorganisatie van koks.

Het Regionaal Team Amsterdam behaalde een Bronse plak in de koude klasse, een show-buffet van 3 bij 3 meter met kunstwerken van innovatieve voor- en hoofdgerechten op spectaculaire wijze gepresenteerd, kleurrijk, verfijnd met nagerechten, patés en terrines. Martin Hoppers, Team Captain : ‘Ik ben erg trots op mijn mannen, zeker als je weet dat sommige regionale teams een heel jaar samen kunnen trainen en vrij worden gesteld van andere verplichtingen, is het des te meer een prestatie van formaat.

Er gaat heel veel vrije tijd, oefening, creativiteit en denkwerk in zitten. De oude rotten in het vak, Rudolph van Veen, Tistan van Dorst, Peter Bakker en ik hebben de doelstelling om jeugd te trainen en kennis te laten maken met de wereld van wedstrijden koken. En ook wij zetten Nederland wederom culinair wereldwijd op de kaart. Mooi dat we daaraan ons steentje kunnen bijdragen”. Tevens gaat er natuurlijk een grote dank uit naar onze sponsoren. Zonder hen is het onmogelijk om aan zo’n evenement mee te doen.

We danken dan ook Horeca Groothandel De Kweker, Miele Nederland, Brood & Banket Service, Kunst in Suiker, Wüsthoff, Driessen La Fleche ’d Or voor hun financiële bijdragen’.

Bron gerecht foto’s

20081030_nieuws_001

Het team:
Martin Hoppers:
Team Captain:
Executive Chef Crown Plaza Amsterdam-Schiphol
Peter Bakker: Chef de Mission,
Peter Bakker Horeca Adviezen Maarssen “Pierre Culinair”
Robert Boon: assistent chef de mission,
Koken bij de Molen, Laren
Rudolph van Veen: Team lid,
Culinair artiest en presentator van The tast of live
Hans van Heiloo: Teamlid,
Executive Chef patissier van Unlimited delicious te Amsterdam
Tistan van Dorst: Teamlid,
Executive Chef patissier van Brood en Banket Service te Amsterdam
Barry de Back: Teamlid,
Executive Chef de Cuisine van restaurant Sofia te Amsterdam
Dave Wijnschenk: Teamlid,
junior Souschef Crown Plaza Amsterdam schiphol
Cees Hauwert: Aspirant Teamlid,
Chef de partie bij Restaurant Sofia te Amsterdam
Hans Kempers: ondersteuning,
kok op locatie hoofddorp

20081030_nieuws_004 20081030_nieuws_003 20081030_nieuws_002

Het havengebied in Rotterdam volop in beweging

Peter v20081024_nieuws_001an Wel van Restaurant Courzand loopt al een tijdje mee in de gastronomie. Het bedrijf zit midden in het havengebied en krijgt zijn clientèle voor een groot deel uit de havenwereld. De vorige eigenaar was een beetje uitgekeken. Dit was voor Peter van Wel en Marco Groenenboom in januari 2008 de kans om als nieuwe eigenaren hun kennis en ervaring in te zetten voor een nieuwe uitdaging.

Er verandert veel in het havengebied. Het vroegere RDM (droogdok) is er niet meer, maar er zijn wel weer interessante dingen voor teruggekomen, zoals een werf voor jachtafbouw, de Fast Ferry, de Hogeschool en een serie nieuwe bedrijfjes. Allemaal mensen, die ook graag gebruik maken van een restaurant, die wat te bieden heeft. Het is één van de weinige restaurants die nog een havenuitstraling heeft en waar nog steeds “de jongens onder elkaar” graag met hun relaties naar toe gaan.

Niet alleen de havennostalgie is debet aan de goede naam, maar ook de kwaliteit en de smaakvolle bereiding van de gerechten. De IENS is vol lof: “Courzand zou wel in de Lonely Planet-reisgids mogen’ als typisch Rotterdams horecabedrijf: nergens proef je de Rotterdamse havensfeer zo puur. Dit baken voor zakenmannen en havenbonken die zich ophouden in en om de containerhavens van Rotterdam is ‘een verademing na alle hippe tenten van de laatste tijd’. ‘Lekkere kip, varkenshaas of als twaalfuurtje spiegeleieren met een kroket en een bol Waldorfsalade.”

 

20081024_nieuws_002 20081024_nieuws_003 20081024_nieuws_004

Fieldtrip Schmidt Zeevis COLLEGE naar Bretagne.
Chefs met hun poten in de modder

20081017_nieuws_013Als afsluiting van een reeks COLLEGES  is met dit college de aandacht gevestigd op schelpdieren. Op 14 september is een select gezelschap chefs, die gespecialiseerd zijn in de verkoop van oesters, mosselen en fruits de mers afgereisd naar Cancale in Bretagne. Twee dagen om de geest en de smaakpapillen te scherpen. Vandaag gaan we naar de baai van Mont St Michel om meer te weten te komen over de Moules Bouchot.

De Franse hangcultuur: mosselen groeien aan touwen, die om houten palen worden gewikkeld. (de bouchots) Het getijenverschil in de baai van Mont St Michel is 14 meter per getijde. Door dit natuurverschijnsel ontstaat er een perfect leefgebied voor oesters en mosselen. En passant wordt ons ook de ouderwetse weervisserij getoond. Hierbij wordt de vis tijdens afgaand tij met behulp van rieten schuttingen in een grote kooi gevangen.

De tweede dag staat in het teken van de oesters. ’s-Ochtends brengen we een bezoek aan Celine Maison. Deze oester ”boer” produceert de fines de Cancales welke ook onderscheiden zijn met een Medaille dÓr. We besluiten  meteen om ze in ons al ruime assortiment op te nemen. Later op de gang zijn we te gast bij de familie Alleaume. Deze familie is beroemd omdat zij de “producters” zijn van de  fameuze Tsarskaya oesters. We zien nu met eigen ogen hoeveel arbeid er voor een oester verricht wordt voor hij in het mandje zit. Elke oester ondergaat 40 handelingen voor hij gereed is voor consumptie.

Tijdens de lunch worden we verrast met een bijzondere  oester pick-nick tussen de oesterbanken. Later op de dag opnieuw een proeverij  met een oesters en fruits de mers buffet op het strand.

Heel veel dank aan onze gastheren voor de geweldige ontvangst en kennisoverdracht.

20081017_nieuws_014 20081017_nieuws_015 20081017_nieuws_016
20081017_nieuws_017 20081017_nieuws_020 20081017_nieuws_019

The Spotted Pig
De eerste New Yorkse Gastro-Pub met een Michelin Ster

20081017_nieuws_001 Van sfeer maken weten ze bij de Spotted Pig in de 314 W 11 Street alles. Eigenaar en architect Ken Friedman begrijpt precies, hoe de New Yorkers soms ook lekker informeel “Uit Eten”willen. Thuis eten is voor een heleboel New Yorkers geen optie. Je kijkt je ogen uit naar de verzameling snuisterijen en doordachte decoratie.

Van oorsprong een pub, die is gecultiveerd tot de eerste New Yorkse gastro-pub. Als de gasten op een tafel moeten wachten is de bar een welkome oplossing. Een Bloody Mary smaakt nergens lekkerder en een Dirty Martini “Spotted Pig Style” moet je geprobeerd hebben. De keuken is Engels & Italiaans met plaatselijke verse ingrediënten.

De jonge energieke April Bloomfield (35) is mede-eigenaar en de chefkok. Zij is een Engelse expat, die o.a. heeft gewerkt in het Londense River Café, Bibendum Restaurant en Chez Panisse. De Spotted Pig is een sfeervol en bruisend bedrijf, waar zo’n 100 gasten beneden en boven gedurende 7 dagen per week van culinaire topkwaliteit worden voorzien. Er werken totaal 80 mensen om de bezetting van zondag tot en met zaterdag rond te krijgen. Met 4 tot 6 personen is de kleine keuken het kloppende hart van dit bijzonder sfeervolle bistro-achtige restaurant.

Zelf is April Bloomfield de afgelopen jaren gespot door tientallen beroemde magazines, zoals

 • Delicious,
  • Esquire,
   • Life,
    • Forbes,
     • Newsweek,
      • The Oprah Magazine,
       • The NY Times en
        • in vele vakbladen.

Er zijn twee hobby´s, waar April haar vrije tijd mee vult: Vissen aan de kust en muziek presenteren als DJ. April Bloomfield is een voorbeeld voor de nieuwe generatie jonge koks. Speciaal voor Koksforum heeft zij twee collector’s item T-shirts “The spotted Pig” beschikbaar gesteld. Ga naar www.koksforum.nl of www.kokswereld.nl en doe mee met een luistertest en misschien word je de winnaar van dit grappige T-shirt (in de maat Small en Medium).

Schmidt Zeevis Rotterdam stelt nog een extra prijs ter beschikking: Een prachtige kabeljauw!

20081017_nieuws_002 20081017_nieuws_004 20081017_nieuws_003

Een oester is een oester is een oester…

20081010_nieuws_001Het oesterassortiment, dat we u het komende oesterseizoen kunnen bieden is verre van gewoon. We hebben een zeer uitgebreid assortiment van de Franse kust. In de loop van de tijd hebben we geconstateerd, dat de herkomst van oesters net zo belangrijk kan zijn als bij wijnen. Elk gebied heeft zijn eigen specifieke kenmerken en smaak.

Speciale aandacht verdient de Pousse en Clair. Kwalitatief is dit één van de mooiste oesters, die er te koop is. Deze oester wordt ca 2 maanden verwaterd in de verwateringsbassins met slechts 3 tot 4 stuks per vierkante meter. Heel bijzonder. Zeker een keer proberen!

Ook is nieuw: de Fines de Cancales. Dit is een medaille d’Or prijswinnaar uit Bretagne. Erg mooi en erg goed geprijsd voor die kwaliteit.

Nog meer goed nieuws is dat al onze Zeeuwse oesters dit jaar uit de Grevelingen komen. Dit seizoen zal duren tot Pinksteren 2009. Dit is een hele mooie volle en vlezige oester, omdat deze groeit in een afgesloten gebied met minder stroming en heel voedselrijk water. Aan onze afnemers, de schone taak om dit prachtige product aan te bevelen aan de culi’s in Nederland.

20081010_nieuws_002 20081010_nieuws_003 20081010_nieuws_004
20081010_nieuws_006 20081010_nieuws_005

Uitnodiging Life Style
Boek signeren en gezellig een praatje...

20081003_nieuws_001Toonchi & Brenda Slank en Gezond
HET BOEK WORDT SPECTACULAIR GEDOOPT:
Op het Vasteland in Rotterdam voor de winkel van Schmidt Zeevis wordt een echte wielerronde gereden tussen Leontien, Brenda en Toonchi.
De wielerronde: een geweldige start achter de motoren en enkele ererondjes voor de liefhebbers. Na de finish zal Leontien het boek van Toonchi & Brenda dopen. De doop van het boek is heel feestelijk met champagne, oesters en muziek.

SPONSORS VOOR champagne en oesters:
NICOLAS  FEUILLATTE CHAMPAGNE & SCHMIDT ZEEVIS

Lees meer


De droombaan
Hard werken en genieten

20080926_nieuws_001Al voor het derde seizoen bevoorraadt Schmidt Zeevis de twee schepen van de Seadream Yachtclub. Vanaf april tot en met oktober worden beide schepen elke zaterdag in verschillende Middellandse Zeehavens bevoorraad met verse vis.

Gedurende de wintermaanden zoeken ze de warmte van het Caribische gebied op. Al verscheidene jaren zijn de keukens van de Seadream 1 en de Seadream 2, door Berlitz (een soort Michelingids voor de cruise-industrie) uitgeroepen tot de beste van de cruise-industrie. De schepen kenmerken zich door hun uitzonderlijke klasse en intimiteit. Er is een crew van ± 100 personen om ca. 100 gasten in de watten te leggen.

De Fleet Executive Chef Robert van Rijsbergen (velen kennen hem nog van het AmstelHotel) en Chef de cuisine Sudesh Kishore zijn verantwoordelijk voor deze topprestaties. In de brigades vertoeven nog meer landgenoten zoals Merijn Reijnders afkomstig van het AmstelHotel, Floris van Noort van Chateau St. Gerlach en Ricardo de Zwaan van Restaurant Vermeer. Het is hard werken aan boord van de schepen maar tegelijkertijd ook een schitterende levenservaring.

Wil je meer weten kijk dan eens op de website www.seadreamyachtclub.com

 

20080926_nieuws_003 20080926_nieuws_002 20080926_nieuws_004

Succesvolle kreeftenweek bij Bilderberg Parkhotel Rotterdam20080919_nieuws_001

“Harde jongens uit Canada” kopte het Stan Huygens Journaal in de Telegraaf op 11 september 2008.

De gasten voor de opening van de kreeftenweek werden door directeur Erik de Wit van het Bilderberg Parkhotel Rotterdam aan de Westersingel met alle egards ontvangen. Geflankeerddoor twee Canadese Mounties te paard.

 Deze kreeftenweek werd in samenwerking met Schmidt Zeevis Rotterdam georganiseerd. In gezelschap van de
Canadese ambassadeur James Wall werd de pers getrakteerd op een kreeftenmenu. Chef -kok Jos van den Berg heeft zijn culinaire creativiteit kunnen loslaten op de harde jongens met een zestal bereidingswijzen. Hij heeft daarmee grote indruk gemaakt op de gasten aan tafel.

20080919_nieuws_002De menukaart van het vernieuwde restaurant Restaurant 70 laat de volgende variaties zien: Kreeft Ceviche, met olijfolie, limoensap en verse kruiden; Kreeft á la nage, met Canadese wilde rijst en salade; Kreeft gegrild, met een stamppotje van roquette; Kreeft gestoofd, met parelgort, pastinaak en wortel; Kreeft gebakken, met knolselderij en aardappelblokjes. Alleen het dessert was zonder kreeft, maar uitgevoerd in de kleuren van de Canadese vlag. Flensje met aalbessen en maple siroop en een bolletje wit ijs.

De ingevlogen Canadese Canners lieten zich goed smaken. De Canadezen hebben een zeer effectief beheer van het kreeftenbestand. Strikte regulatie van de vangstgebieden met een beperkt aantal vergunningen voor de kreeftenvisserij. Per jaar wordt er 700.000 kilo kreeft naar Nederland geëxporteerd.

 


Schmidt ZeevisLangzaam vissen.

Schmidt Zeevis spreekt de taal van de vissers en de taal van de klant.

Bij de aanvoer van verse vis op de Nederlandse visafslagen letten de inkopers van Schmidt Zeevis niet alleen op de kwaliteit van de aangevoerde vis, maar ook op de kwaliteit van de vissers, die de vis aanvoeren. Met hun jarenlange ervaring weten de inkopers precies welke schepen hun vis goed verzorgen. Voor veel klanten van Schmidt Zeevis is alleen het beste goed genoeg. Met goed verzorgde vis kan een kok nog een paar dagen na vangst mee werken. Dat heet top kwaliteit. In de keten van kotter tot keuken wordt de vis gekoeld en vertroeteld.

Opkomende trend: flyshooten
Flyshooten is het sleutelwoord . Het is een vistechniek gebaseerd op het afzetten van een stuk zee met een touw , waaraan een net vast zit. Deze langzame vistechniek verbruikt minder brandstof, vangt onbeschadigde mooie grote vissen en moedertje natuur heeft baat bij deze duurzame vistechniek. Ecologisch en economisch.

Schmidt Zeevis is een groot voorstander van vis in de seizoenen. Om ook de duurzame visserij te stimuleren is het inkoopbeleid onder andere gericht op vis van de flyshooters. Deze vissers houden zich aan de seizoenen en met hun duurzame vistechniek brengen ze een mooi stukje vis aan wal, waar we met z’n allen als traditioneel visland trots op kunnen zijn.  Al jaren wordt er rechtstreeks van de flyshooter/twinrigger PD-147 gekocht. Schmidt Zeevis heeft de vis in huis, die de SL-9 met als thuishaven Scheveningen heeft binnengebracht. Ook een Franse flyshooter, de CC 686897 levert top kwaliteit. We volgen de bouw van de allernieuwste flyshooter GO-1, die het komende jaar in de vaart wordt gebracht.

Wilt u meer weten over flyshooten, neem dan telefonisch contact op of kijk op de website: www.schmidtzeevis.nl/html/snurrevaad.html

Naast duurzaam gevangen vis van flyshooters heeft Schmidt Zeevis ook natuurlijk gekweekte zalm van de Shetlandeilanden, MSC gecertificeerde maatjesharing en uniek in ons assortiment; Hollandse garnalen gepeld op Hollandse bodem met een garnalenpelmachine, met minimale conserveringsmiddelen.

 


Schmidt ZeevisO zo lekker aan de Amstel

In de voormalige Smederij in Ouderkerk aan de Amstel, net onder de rook van Amsterdam en aan de route van de oude trekschuiten, werd zo’n kleine 50 jaar geleden het paardenvolk vervangen door eetvolk. De laatste smid stopte en de toenmalige herbergier van het dorpscafé zag zijn uitbreidingskansen schoon. Hij aarzelde geen moment en zo werden in de loop van de jaren diverse kleine pandjes aangekocht en aaneengesmeed met als resultaat het huidige Restaurant De Oude Smidse.

Wel is er in de loop van de tijd veel veranderd aan de inrichting en is ook de bedrijfsvoering aangepast door de huidige uitbaters. Zij stellen dat het bijna is zoals het naar hun idee zou moeten zijn. Zij streven naar perfectie dus …!

Er zijn nu 120 zitplaatsen gecreëerd in dit unieke historische pand. Vakkundig aan elkaar gesmeed. Iedere gast en ieder gezelschap kan hier zijn hart ophalen. De smederij met de warme uitstraling van het authentieke “Smidsvuur”, dat voor bijna alle gasten, goed in het zicht is gesitueerd. Er is goed rekening gehouden met de privacy van de gasten door de tafels niet te dicht op elkaar te plaatsen. Er wordt gekookt met zeer veel passie. Chef Theo Kusters en zijn team draaien er hun hand niet voor om de gasten te voorzien van de meest heerlijke, culinaire verrassingen. Romantisch met z’n tweetjes of met de collega’s van de zaak. Was het voorheen een echt vleesrestaurant, de trend gaat nu meer naar vis en lichtere mediterrane gerechten. Neem op dit moment de gewokte schaal- en schelpdieren met een mootje 'duurzaam' gevangen zwaardvis. Daarop een mediterrane tapenade van zongedroogde tomaatjes en kaviaar van zwarte olijven. Samen met ’n koel glas witte wijn op het prachtige terras aan het water, waar de bootjes genoeglijk voorbij tuffen, tja, hoe mooi kan het leven zijn.!

Met de bijzonder smaakvolle en eigentijdse gerechten uit de keuken trekt De Oude Smidse vandaag de dag een nieuw publiek aan. De gevarieerde menukaart harmonieert ook perfect met de wensen van de vaste gasten.

Daarbij opgeteld de unieke ligging aan het water, vlakbij de oude dorpskern, op het mooiste plekje van het prachtige culinaire Ouderkerk aan de Amstel. De passie van het keukenteam samen met de quasi nonchalante, gastvrije, ervaren medewerkers in de bediening maken duidelijk dat het hier goed toeven is.

De keuken is Hollands/Frans met zo af en toe een internationaal tintje. Op zondag en maandag gesloten. De keuken is open van 12.00 tot 21.30 uur. Het restaurant De Oude Smidse bestaat uit drie historische panden.

De Smederij
Hier kunt u zowel zakelijk als romantisch heerlijk lunchen of dineren bij een knapperend haardvuur. De warme uitstraling van het authentieke smidsvuur maakt de Smederij tot een zeer geliefde ruimte bij de vaste gasten.

De Wagenmakerij
Deze ruimte, grenzend aan de Smederij, heeft ook zicht op het smidsvuur. U kunt hier à la carte eten, maar heeft u iets te vieren, dan leent deze ruimte zich ook uitstekend voor dinerende gezelschappen. Mogelijkheid voor recepties tot 80 personen in combinatie met een diner van minimaal 20 tot maximaal 40 personen. En als het weer het toelaat, kunt u met uw gezelschap beschikken over het terras.

De Herberg
De gezellige aperitief/eetbar met romantische raamtafeltjes voor twee personen. Dit is dé plaats bij uitstek om met een drankje en een hapje even bij te praten of om de romantiek nieuw leven in te blazen. Ook vindt u in De Herberg de Franse landkeuken, een knusse halfopen ruimte voor gezelschappen van 8 tot 16 personen.


Schmidt ZeevisKwalitatief goede vis voor nu en in de toekomst.

Schmidt Zeevis had een dag georganiseerd in het teken van  het waarborgen van duurzaam kwalitatief goede vis voor nu en in de toekomst met als welkome gast het Amstel Intercontinental Hotel.

Onze gasten deze dag waren de directeur de heer H.J. Bosch, het keukenteam met vertegenwoordiging van de chef-koks Rogér Rassin en Richard Matulessy en de zwarte brigade. Allen hebben deze dag een kijkje kunnen nemen in de keuken van Schmidt Zeevis. Lees meer


Schmidt ZeevisSchmidt Zeevis introduceert machinaal gepelde Noordzeegarnalen

Grootste garnalenverwerker Heiploeg gaat machinaal pellen
Het pellen van Noordzeegarnalen was tot op heden nog vooral handwerk. Door de variërende pelbaarheid van de garnaal bleek het lastig een machine te ontwikkelen die alle garnalen met  een goed rendement pelt. Decennialang is door Heiploeg in Zoutkamp aan de ontwikkeling van een geschikte pelmachine gewerkt. Vader en zoon Appie en Klaas Kant zijn nu in staat gebleken deze machine te ontwikkelen. Lees meer


Schmidt Zeevis Horecanieuws

Hans van den Berg

 

20080703_nieuws_002

Souschef Peter van den Berg

Haute Cuisine in een verzorgingshuis?

De bewoners van de levensloopbestendige woningen van Stichting Humanitas in Rotterdam hebben een aantal streepjes voor op bewoners van andere instellingen. Zij kunnen gebruik maken van de faciliteiten, die het huis biedt om te lunchen of te dineren in het restaurant van het verzorgingshuis.

Prachtige heilbot en een Sancerre wijn? De menukaart doet niet onder voor een normaal restaurant. En daar ligt de crux! Een normaal restaurant. We kijken er van op, dat zoiets mogelijk is. Het past helemaal in het geluksmodel van de voorzitter van de raad van bestuur Prof. Dr Hans Becker. Hij is de grondlegger van het Humanitasmodel en de Ja-cultuur in de verzorgingshuizen.

Het eetmoment is het ‘moment suprème’ in een verzorgingshuis. Als je er voor zorgt een smakelijk gerecht te verzorgen en de gasten aan een prachtig gedekte tafel te laten plaats nemen, dan gebeurt er iets. Mensen gaan zich anders kleden, de juwelen worden weer voor de dag gehaald. Naaste familie en oude buren en kennissen worden uitgenodigd. En waarom geen kreeftensoep op de kaart of een assortiment prachtige wijnen?

Hoofd van de centrale voedingsdienst is Hans van den Berg. Zijn denken en doen is helemaal gefocust om topkwaliteit op het bord te krijgen bij de 3000 bewoners van de 30 huizen en de 15 restaurants, die onder de verantwoordelijkheid vallen van Stichting Humanitas.

In de restaurants wordt vers gekookt en kan à la carte gegeten worden. Daarnaast zijn er de huiskamers om gezamenlijk te eten of kunnen de cliënten op de eigen kamer eten en zelf hun maaltijd samenstellen uit 275 maaltijd-componenten. ´Use it or lose it´ is het toverwoord om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren. Er worden verse ingrediënten gebruikt afkomstig van de betere leveranciers.

Er is een centrale keuken waar 3500 maaltijden per dag worden bereid en direct met een shock-freezer op -40° Celsius gebracht. Elke verpakking heeft een streepjescode meegekregen en robots zorgen er 24 uur per dag voor, dat alle varianten opgeslagen worden en weer op afroep gegroepeerd worden om gedistribueerd te worden. Per huis is een regeneratie systeem om de gerechten op topniveau te kunnen serveren. Souschef Peter van den Berg begrijpt helemaal waarmee hij bezig is. De glimlach op de gezichten van de gasten/cliënten is voldoende om zijn team te blijven inspireren elk onderdeel van een gerecht de aandacht te geven, die nodig is om aan de top te blijven.


Schmidt Zeevis Na de uitvinding van het kaken van haring door Willem Beukelszoon in 1482, opnieuw een vinding die de kwaliteit van de haring ten goede komt.

Nieuwe Nederlandse innovatie voor de Hollandse Nieuwe!

Haring op zijn best
Het nieuwe haringseizoen is dit jaar gestart op dinsdag 3 juni 2008. Een week eerder was er nog enige paniek dat de haring niet op tijd zou komen, omdat het zoeken naar scholen haringen moeizaam verliep.

Door de noordelijke windstroom was de trek van de haringen naar hun paaigebied uit de koers geraakt. Net op tijd werden echter de eerste vangsten gemeld en konden de organisatoren van haringparty’s weer rustig slapen. Vroeger werd de haring op zee gekaakt, tegenwoordig meestal aan de wal in emmers gedaan met pekel en snel ingevroren. Er gaan zo’n 35 tot 60 haringen in een emmertje.

 Lees meer

 


Schmidt Zeevis‘Opgepoetste schepen en honderden vlaggetjes’

Opgepoetste visserschepen, honderden vlaggetjes en heel veel verse vis maken zaterdag 12 juli de sfeer, wanneer in de binnenhaven van Stellendam een Vlaggetjesdag wordt gehouden. De Vlaggetjesdag wordt georganiseerd door Vissersvereniging Zuid West in nauwe samenwerking met de Visafslag Stellendam (UFA). Lees meer

 


Het restaurant in de Temple of Style heeft een naam:
Restaurant Vinkeles

Schmidt Zeevis Horecanieuws

Dennis Kuipers

The Dylan is één van de eerste boutique hotels ter wereld en het opende zijn deuren in 1998. Het is een toonaangevend hotel op de gebieden van stijl en service. Je voelt je er een keizer aan de Keizersgracht, dat is gevestigd in een historisch 17e eeuws pand in het hartje van Amsterdam. Ooit was dit pand het eerste theater in Amsterdam.

The Dylan heeft veel te bieden. Verrassingen alom. Van Honeymoon Stays, Lazy Sunday, Romantic Interludes of Sumptuous Shopping. Voor lunch en diner scoort het restaurant al lang hoge ogen. Nu is het tijd om de lat nog iets hoger te leggen en dat wat breder naar buiten te brengen.

Chef-kok Dennis Kuipers: ‘Met een nieuwe naam voor het restaurant is per 17 juni 2008 een oude naam nieuw leven ingeblazen. Reinier Vinkeles (1741-1816) was een beroemd etser uit de 17de eeuw en is o.a. bekend van een ets van de poort van ons gebouw’.

Ook het hele culinaire plaatje is compleet. De keuken wordt gekenmerkt door Frans georiënteerde gerechten die zowel traditioneel als modern zijn. Gerechten als Cheviche van zeebaars met kroketjes van pompoen en koningskrab, vinaigrette van sinaasappel of de Gebraden Anjou duif met cinq-épices en gekonfijte bospeen, jus van het karkas met gedroogde abrikoos zijn herkenbaar als “signature dishes” van de Chef-kok Dennis Kuipers en souschef Wilko Hoogendoorn. En vergeet vooral niet de creatie met de langoustines te proeven bij een bezoek aan dit prachtige restaurant. Maître Casper Westerveld staat klaar met zijn team. Sommelier Bart Dighum heeft de mooiste wijnen in huis.

 

Klik voor meer informatie: www.dylanamsterdam.com

Schmidt Zeevis Horecanieuws
Schmidt Zeevis Horecanieuws Schmidt Zeevis Horecanieuws

De kunst van het weglaten

Schmidt Zeevis Horecanieuws

De zaak overnemen van je werkgever en er dan vol tegenaan. Die kans lieten chef-kok Cees Jonker en gastvrouw Sandra van Werven niet aan zich voorbijgaan. Nu al weer vijf jaar geleden (eind 2002) durfden zij het aan om met het restaurant Auberge Navet verder te gaan. Er alle energie en passie in te stoppen om er het beste restaurant van de regio van te maken.

Dat is geen gemakkelijke opgave, maar het lukte hen. Cees Jonker werkt met een brigade van vijf mensen om alle gerechten vers te maken. Zij kunnen 50 couverts handelen. Van de clientèle is 70 tot 80% zakelijk, waarbij de lunch steeds drukker wordt. De verhouding vis/vlees & wild zit op 50%.

Cees doet zijn best om het natuurlijk en puur te houden. “Het is dikwijls de kunst van het weglaten. Neem nu als voorbeeld het visgerecht, dat op de kaart staat: Gegrilde tongfilet met een kreeftenstaart. Ravioli gevuld met garnalen, wat kreeftensaus en spinazie.

Meer heb je niet nodig. En alles vers bereid. De menukaart volgt de seizoenen.” Sandra verstaat de kunst van omgaan met mensen. Alert reageren door gedachten te kunnen lezen. Een half woord is al genoeg. Gasten houden ervan om in de watten te worden gelegd.

Sandra: ‘Het is natuurlijk heerlijk, als gasten jouw restaurant als favoriet hebben gekozen om met hun zakelijke relaties te gaan lunchen of dineren’. Ook de inspecteurs en rapporteurs van de diverse gidsen krijgen een steeds hogere pet op van dit restaurant. Het scoort goed in de GaultMillau, Lekker en de Guide Rouge van de Michelin . De ligging aan de Arnhemseweg 350, de vroegere autoweg van Apeldoorn naar Arnhem, is voor velen bekend. Tot 1999 was het Het Oude Tolhuys.

Klik voor meer informatie: www.auberge-navet.nl

20081606_nieuws_004 20081606_nieuws_002 20081606_nieuws_003

Geef Acht: HARING HOOG, HAP HARING!

Schmidt Zeevis Horecanieuws

Veel mensen kijken er naar uit. De eerste Hollandse Nieuwe Haringen.

De haringparty’s worden elk jaar drukker bezocht. En gelukkig maar. Deze oud Hollandse traditie is het waard om in ere te houden. Wetenschappers en voedingsdeskundigen zijn de beste pleitbezorgers vanwege de aanhoudende loftuitingen over de gezondheidsaspecten.

Vette vis is rijk aan omega-3 vetzuren. Dus ook goed voor onze militairen in Uruzgan zullen ze bij de Stichting Scheveningen hebben gedacht. Het Comité Schevenings Haringbanket heeft een vaatje nieuwe haring aangeboden aan de Nederlandse militairen in Uruzgan. Staatssecretaris Jack de Vries nam de Hollandse Nieuwe in het Kurhaus in ontvangst. Hij bedankte het publiek voor het respect en de waardering voor het personeel in Afghanistan.

Op de Scheveningse boulevard gaf de bewindsman het vaatje in handen van de commandant van een Fennek. Dit lichte verkenningsvoertuig van de landmacht reed vervolgens langs de vloedlijn naar het noordelijke havenhoofd. Daar werd de haring overgeladen in een Cougar-transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht, die het zeebanket symbolisch naar Afghanistan vloog.

In het Kurhaus werd even later overgeschakeld naar Uruzgan. Daar genoten de militairen zichtbaar van de Nederlandse lekkernij. Onder de kreten “haring hoog” en “neem hap” bracht de Bravo-compagnie de haring, onder leiding van hun commandant, met militaire precisie en op traditioneel Hollandse wijze in de mond. De Vries nodigde de aanwezigen in het Kurhaus vervolgens uit om samen met de troepen een “harinkje te happen”.

Oproep voor de gehouden en nog te houden haringparty’s:
Op onze website plaatsen we een collage van haringparty’s. Stuur foto’s en begeleidende tekst naar wvandereijk@schmidtzeevis.nl

20080606_nieuws_004 20080606_nieuws_002 20080606_nieuws_003

Het vakmanschap van Old Dutch valt bij Business-class in de smaak

Schmidt Zeevis Horecanieuws

Business-class
 

De gasten aan tafel tijdens de lunch in het programma Business-Class zijn keer op keer enthousiast als Schmidt Zeevis in het keuken-item zit. Zondag 25 mei jl. viel de eer te beurt aan Restaurant Old Dutch uit Rotterdam om iets moois op tafel te zetten. Chef-kok Louis Snijder is naar Noordwijk aan Zee afgereisd met zijn twee souschefs Rob Schouten en Patrick Remis om in de keuken van ´t Elfde Gebod de voorbereidingen te doen voor de Business Brunch.

Het gerecht:
Amuse van Hollandse garnalen met aspergeschuim, canelloni van blue fin tonijn met kerriekool en soja sesam dressing. Gegrilde wilde heilbot met Shetland zalm terinne, waarin jonge groenten: witte asperges, doperwtjes, gelardeerd met aubergine lamellen opgebouwd en in 20 minuten gegaard op 80 en 90° stoom.

Als garnituur op het bord kreeften risotto, zeekraal, mini bospeen, trostomaatjes, langoustinejus en rode paprika siroop. Chips van bataat. Alom alle lof van de gasten aan tafel. Verrassende samenstelling en een mooie sappige heilbot. De begeleidende witte wijn Santenay 2006 Grand Vin De Bourgogne.

In het gesprek van Harry Mens met eigenaar/gastheer Aad van der Stel werd gememoreerd aan de lange traditie van Old Dutch (1932) en de traditionele gerechten van weleer. Deze gerechten staan niet meer op de kaart, maar kunnen nog steeds besteld worden. Zoveel mogelijk gerechten worden aan tafel bereid. Dit vakmanschap van de zwarte brigade wordt zeer op prijs gesteld door de gasten. Een aan tafel bereide kreeftensoep is al een klein feestje op zich.

Klik voor meer informatie: www.olddutch.net

20080530_nieuws_002
20080530_nieuws_003 20080530_nieuws_004

Wonder’s aan Zee in Egmond meer dan eten en drinken

Schmidt Zeevis Horecanieuws

Wonder’s aan Zee in Egmondt
 

Na het succes van Wonder’s eten en drinken in het hartje van het kunstenaarsdorp Bergen hebben het zakenduo Roy van der Weel en Paul de Wit een tweede wonder verricht:

De opening van een tweede zaak
aan de mooie grote vernieuwde boulevard in Egmond aan Zee.

De grote zus van Wonder’s in Bergen, maar dan met uitzicht op zee. Dat het meer is dan eten en drinken bewijzen de Heren van Wonder’s met de uitgekiende combinatie van de inrichting, waarbij de sfeer het hoogste goed is en het concept van Wonder’s goed tot uitdrukking komt. Lekker aan de openhaard of een plekje aan de leestafel met actuele tijdschriften of in de zonnige serre. Ook voor de kids is er alle aandacht. Zowel voor de peuters, kleuters maar ook voor de tieners.

Met de grote krijtmuur of televisie maar ook loungen op een de grote bank. De keuken is de culinaire component van het concept. Voor de beide zaken is er een goed geschoolde brigade: vier chef-koks met souschefs, zelfstandig werkende koks en leerlingen. En dat is nodig om 7 dagen per week van 10:00 uur ’s morgens tot ‘s nachts 1:45 uur open te kunnen zijn. De keuken is in het zomerseizoen open tot 24:00 uur. (anders tot 22:30 uur) Culinair hoeft het aan niets te ontbreken.

Een beetje trek?
Dan valt er heel wat te kiezen uit de Tastes & Bites kaart of een plateau met de lekkerste kleine hapjes. De Wonder’s lounge platter. Genoeg om de honger te stillen na een strandwandeling of als voorproefje voor een uitgebreid diner. Tot verrassing van de Culi’s is er ook een chef’s table.

Om in de stemming te komen is de in stijl ontworpen website een goede start!

Klik voor meer informatie: www.wondersetenendrinken.nl

Schmidt Zeevis Horecanieuws Schmidt Zeevis Horecanieuws Schmidt Zeevis Horecanieuws

Grand Hotel Karel V in Utrecht
Een prachtig verleden en een schitterende toekomst

20080516_nieuws_001

Foto: Jeroen Robberegt

“Wees welkom in de Moderne Middeleeuwen” staat er op het informatie mapje van Grand Hotel Karel V. De oorsprong van deze historische locatie gaat zelfs terug naar de Romeinen. Het gebruik in de veertiende eeuw door Keizer Karel V en zijn zuster Maria van Hongarije ligt nog vers in het geheugen. Alle zalen en ruimten hebben een historische naam meegekregen, die het sfeervolle verblijf in de diverse restaurants en zalen nog iets extra’s meegeven. Het is de moeite waard om even de geschiedenis in te duiken.

Het bestuderen van de menukaart is weer van een andere orde. “Genieten van culinaire creaties in keizerlijke sferen’’ Voor dat genieten is chef de cuisine Jeroen Robberegt verantwoordelijk. Hij werkt met drie brigades en drie souschefs. In dit bolwerk van gastronomie komen alle gasten aan hun trekken.

In de Bistro Goeie Louisa of in één van de 12 prachtige monumentale zalen als een Napoleon onthaald te worden. Of er helemaal voor gaan en in de watten gelegd worden door maître Johan Kragtwijk en zijn brigade met de heerlijkste gerechten in het Grand Restaurant Karel V.

Gerechten? Zeg maar culinaire creaties die uit de keuken komen van Jeroen Robberegt en zijn team. Niet voor niets krijgt Jeroen keer op keer een goede beoordeling van de inspecteurs van Michelin. Een Michelin ster is goed voor de motivatie. De dynamiek is te ervaren als je door de glazen schuifdeuren van de keuken binnenkijkt. Jeroen is de coach, die met veel vrijheid voor de individuele aanpak van zijn 32 koks het voor elkaar krijgt, dat er voortdurend topprestaties geleverd worden. Met de bouw van een nieuwe hotelvleugel wordt het aantal hotelkamers uitgebreid van 91 naar 121 kamers. Nieuwe plannen voor ontbijtconcepten voor de Brasserie. De ligging pal naast het centrum en de plannen van de Gemeente Utrecht om nog meer water terug te brengen in de binnenstad bieden nog meer kansen voor de toekomst. Straks is het mogelijk Grand Hotel Karel V ook per boot aan te doen.

Klik voor meer informatie: www.karelv.nl

20080516_nieuws_002
20080516_nieuws_003 20080516_nieuws_004

Verse vis in de woestijn
Arabisch restaurant in Dubai laat verse vis invliegen

20080509_nieuws_001

Foto: HE Sheikh Ahmed Bin Rashid al Maktoum

Op 9 april is The Capital Club een (privé) business club geopend in het financiële centrum van Dubai. HE Sheikh Ahmed Bin Rashid al Maktoum kwam bij de opening langs om de proef op de som te beleven. Niemand minder dan Jerry Bastiaan is als Executive Chef de Cuisine aangesteld om de culinaire kant van deze club op hoog niveau te lanceren. En dat is nog maar het begin. In het complex zitten drie restaurants, waaronder een Arabisch restaurant.

Het luxe restaurant moet een van de meest prestigieuze gelegenheden van Dubai worden. Jerry Bastiaan heeft daarbij de volledige vrije hand. Met zijn brigade van een dertigtal koks is hij druk bezig om zich culinair uit te leven.

Jerry: ‘Het is een totaal andere wereld hier in Dubai dan in Utrecht bij Karel V, maar de passie om er iets geweldigs van te maken is dezelfde’. Alle restaurants zijn nu open en draaien op volle toeren.

Wordt vervolgd.

Klik voor meer informatie: www.jerrybastiaan.nl of www.capitalclubdubai.com

20080509_nieuws_006 20080509_nieuws_008 20080509_nieuws_007

Pinksteren: drie keer moederdag
bij Herberg Stadt Stevenswaert

20080509_nieuws_009

Foto: Marcus Schmidt maakt op drie manieren gamba’s

Al weer 13 jaar maakt Herberg Stadt Stevenswaert furore met zijn heleboel gangen diners. Meer dan de helft van de clientèle gaat voor minimaal 5 gangen of meer. Met passie en creativiteit wordt de perfecte harmonie gecreëerd tussen smaken, geuren, kleuren en texturen. Patron en chef-kok Marcus Schmidt (geen familie) runt samen met zijn vrouw Pascalle dit restaurant, dat nu voor de tweede keer door de rode gids van Michelin een notitie “als aanbevolen restaurant” heeft gekregen.

Elk jaar zit het restaurant met Moederdag overvol.
Dit jaar een weekend met Pinksteren en Moederdag, dus we hebben drie dagen om moeder te verwennen . Je hoeft met de voorpret niet te wachten tot je de menukaart in handen hebt. De website is al een voorproefje en daar kun je al met het water in je mond door de menu’s klikken.

Er is zelfs een internet verrassingsmenu met vijf gangen voor € 55,00 all-in met aperitief, uitgelezen wijnen en koffie. Alleen via internet te bestellen op doordeweekse dagen. Dus niet op vrijdag, zaterdag, zon- en feestdagen. Meesterkok Marcus Schmidt toont zich de ware meester tijdens zijn kooklessen op de kookcursussen in de wintermaanden november, februari en maart. Het geeft hem een extra boost om scherp te blijven en zich voortdurend te vernieuwen en op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technieken.

Marcus: ‘De deelnemers aan de kookclub krijgen dan pas een idee, wat er allemaal bij komt kijken. Hoeveel werk er gedaan moet worden om mooie dingen op tafel te krijgen’’

Marcus: ‘Ik ben verbaasd hoeveel mensen ervan af weten. We krijgen ook veel gasten uit Duitsland en zelfs die zijn op de hoogte’ Het restaurant ligt prachtig aan de markt, nabij een haven, waar in het seizoen plaats is voor 800 boten. De rivier de Maas gaat met een bocht om het plaatsje Stevensweert heen.

Een keer naar Maastricht? Neem een bocht via Stevensweert.

Klik voor meer informatie: www.herberg-stevensweert.nl.

20080509_nieuws_003 20080509_nieuws_002 20080509_nieuws_004 20080509_nieuws_005

Chef’s Table in Restaurant De Zwethheul

20080425_nieuws_001

Foto: Femke van der Horst / Rodin Van links naar rechts
Erik Meijer (producer Rodin), Mario Ridder, Ivo Opstelten en Gilbert Curtessi.

Het geheim, dat je deelt met de chef

Een bont gezelschap vindt de weg door de keuken van de Zwethheul om aan de Chef’s Table plaats te nemen. Een filmploeg is al aanwezig om voor het KLM Journaal een 3 minuten filmpje te maken.

Het journaal zal in het derde kwartaal drie maanden lang te zien
zijn in alle KLM toestellen over heel de wereld.

Burgemeester Ivo Opstelten komt binnen. Een uur eerder geland op Schiphol. Net terug van een dienstreis naar Brazilië met nog wat jetlag komt hij toch onvermoeibaar langs om mooie woorden te spreken over dit initiatief in Rotterdam. Met zijn enthousiaste woorden kunnen wel twee filmpjes gevuld worden. Gilbert Curtessi werd er helemaal stil van.

De keuken is in vol bedrijf. Chef-kok Mario Ridder heeft heel wat verrassingen in petto. Eén van de geheimen van de Chef’s Table is dat er geen kaart is. De chef brengt gedurende de hele avond allerlei uitgekiende gerechtjes langs. Voor dit gezelschap extra gamba creaties. De monden vallen vanzelf open. Uit verbazing voor de smaak combinaties, maar ook voor de passie en de rust, die er uit gaat van het keukenteam. Niks geen Gordon Ramsey toestanden. Keihard werkende koks met een chef, die respect verdient door zijn aanpak. Dat is te proeven in het gerecht en aan de sfeer. Chapeau keukenbrigade!

Om dan toch het geheim met u te delen een overzicht van wat er ter tafel kwam met een voortreffelijke uitleg van de maître Remko Bogemann.

Nu in het kort:

Sommelier Robin Overdreef heeft er vijf prachtige wijnen bij geselecteerd:

Rosbief van tonijn met chaud-froid van crab en een basilicumdressing

Gosset Grande Réserve; Smith-Haut-Lafite

Ravioli van gamba met knolselderij en een emulsie van lavendel

Pesac, Bordeaux 2003

Zwevende kreeft met perla kaviaar

Vougeot Blanc 1e Cru, Domaine Bertagna, Bourgogne 2001

Tarbot met gamba, tomaat en venkel

Nine Popes, Charles Melton, Barossa valley, 2002

Zeebaars met morilles, gesmolten ganzenlever en truffel

Pasito, Chantina Tolo, Chienti, Italie 2001

Lamsbout met Hollandse asperges

 

Chocolade savarin met gemarineerde ananas

 

 

 

De garantie voor een culinaire avond waar bij het naast genieten ook beleven is hebben ze helemaal waar gemaakt. Dit was een onvergetelijke avond.

PS Eerder op de dag zijn er ook filmbeelden geschoten op de Euromast.

Klik voor meer informatie: www.zwethheul.nl

20080425_nieuws_004 20080425_nieuws_002 20080425_nieuws_003

Altijd verse ingrediënten in Restaurant ’t Perronneke in Zevenbergen

20080418_nieuws_001De nieuwe eigenaren van Restaurant ’t Perronneke in Zevenbergen gaan ervoor. Chef-kok Björn Staneke en gastheer Marco van Donge hebben allebei de passie en de ervaring om van ’t Perronneke een succes te maken.

Ze hebben het interieur een upgrade gegeven, het meubilair aangepast en mooi servies en bestek gekocht om hun gasten lekker en comfortabel te kunnen laten genieten. En genieten kun je in het wat strakke en chique restaurant. Er kunnen 30 mensen ruim zitten. Chefkok Björn heeft zijn sporen verdiend bij Hosman Frères in Schiedam. Van zijn koken wordt je blij. Altijd verse ingrediënten en een niet al te grote kaart. Hij wordt in de keuken bijgestaan door souschef Marco Smits.

Maandelijks is er een wisselend menu:
Menu La Gare voor € 35,00. Laat de koks hun gang maar eens gaan met een surprise menu. Drie gangen voor € 34,50. Vier gangen voor € 41,50 en vijf gangen voor € 49,50, dat wordt genieten in stijl. Daar krijgt niemand spijt van. Marco van Donge tovert er uit zijn wijnklimaatkast de mooiste wijnen bij. Een wijn arrangement of een keuze uit de uitgekiende wijnkaart met allemaal betaalbare prijzen. Zijn persoonlijke favoriete wijn is een bourgogne van het huis Pierre Louis Jadot ‘’Permand Vergelesses Clos de la Croix”.

Ook het pand is bijzonder. Het is een oud stationsgebouw aan de spoorlijn Rotterdam/Antwerpen. Na Valkenburg is dit het oudste stationsmonument in Nederland. In 1854 werd het gebouwd en werd de spoorlijn doorgetrokken naar het kopstation Moerdijk, waar de reizigers verder gingen met de raderboten om het Hollandsch Diep over te steken. Pas in 1872 werd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg de spoorbrug bij Moerdijk gerealiseerd. In Oudenbosch staat een iets kleinere kopie van dezelfde architect. Zonder restaurant dan. Je kunt naar het restaurant in Zevenbergen met de trein komen of met de auto. Ruime parkeervoorzieningen voorhanden. Teveel mooie wijnen gedronken? De treintaxi brengt je voor een prikkie weer thuis.

Klik voor meer informatie: www.perronneke.nl

20080418_nieuws_002
20080418_nieuws_003 20080418_nieuws_004

The winning team aan de Amstel

20080411_nieuws_001Ze weten van aanpakken. De nieuwe eigenaar Dennis Bitter van Restaurant Klein Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel en zijn chefkok Martijn van Roon. Ze hadden al eerder samengewerkt bij Chapeau! in Bloemendaal. Vanaf 2003 was Dennis Bitter manager bij Klein Paardenburg en bij de overname in 2007 heeft hij Martijn van Roon aangetrokken als nieuwe chefkok. En die samenwerking is top. De gasten wanen zich aan de Côte d’Azur in de prachtige locatie, zowel binnen als buiten heeft dit restaurant klasse. De nonchalante chic aan de Amstel wordt het wel genoemd.

Ze zijn veelvuldig in het nieuws en terecht, want hun ambitie is groot om het de gasten naar de zin te maken. Elk seizoen een nieuwe menukaart en blijven zorgen voor verrassingen.  Er wordt  volop getest en geëxperimenteerd, geproefd en gefinetuned.

Martijn: ‘Verser kan niet. We hebben een aquarium staan en de gasten zijn er gek op. Op de kaart prijkt dan ook een mooi gerecht: Geroosterde rode mulfilet met in rodepepersuiker gegratineerde Shrimps, waarbij romige avocadocrème en seizoengroenten. Een mooie doordachte combinatie, die de smaak van de gamba versterkt. Buiten de kaart om is de gamba dagelijks vers als voor- of hoofdgerecht te bestellen.

Het past precies in ons straatje om met scharrelproducten te werken. De gasten vinden het fantastisch om een Nederlandse tropische gamba te kunnen eten, die met de ecologische kennis in Rotterdam wordt gekweekt. We hopen, dat er in de toekomst meer van dit soort initiatieven komen.’

20080411_nieuws_002 20080411_nieuws_003 20080411_nieuws_004


Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.