Enkele recepten om Mosselen te bereiden zijn:

 

Gebakken Mosselen
Gegratineerde Mosselen
Gekookte Mosselen
Gevulde Jumbo mosselen
Mossel-pilaf
Mosselcasserole
Mosselen in de wok met rijst
Mosselen met mosterdsaus
Mosselen met zure room en groene kruiden
Mosselen op Breugeliaanse wijze

  Volgende
IngrediŽnten

1 kilo mosselen
1 ui
zout, peper
bloem
boter
Gebakken Mosselen
Gekookte koude mosselen worden door wat bloem geschud. Samen met het uitje worden ze in wat gebruinde boter heel even gebakken en opgediend in ragoutschelpen.
Besprenkel ze met citroensap en gebruinde boter en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Serveer met sla en stokbrood.

IngrediŽnten

Voor 2 personen:

24 gekookte mosselen in de schelp
1/8 L creme fraiche
2 eetlepels geraspte emmentaler
kerriepoeder
peper
Gegratineerde Mosselen
Verwijder van iedere mossel een schelp (de mossel blijft dus in een schelphelft achter).
Leg de mosselen in een platte ovenschaal of op 2 ovenvaste borden. Klop de eidooier samen met de crme fraiche, de kaas, een mespunt kerriepoeder en peper los en schep dit mengsel op de mosselen.
Laat de mosselen onder de voorverwarmde ovengrill gratineren.

IngrediŽnten

Per persoon Ī 1 kilo mosselen

Groente:
2 fijn gesneden uien
2 laurierblaadjes
2 preien
1 wortel in plakken
een paar takjes gesneden selderie
Gekookte Mosselen
Tegenwoordig kopen we mosselen zonder baard. Dus het tijdrovende schoonmaken (ontbaarden) is er gelukkig niet meer bij. Wel moeten ze nog even in ruim water schoongespoeld worden. De mosselen die reeds open zijn moet u weggooien.
(Geldt niet voor mosselen van Prins en Dingemanse in patentverpakking)

Methode 1:
Neem een ruime pan en doe de groente er in. Pocheer de groente 5 minuten. Doe de mosselen in de pan, zet het vuur hoog en strooi er wat peper op.. Het vocht uit de zeeverse mosselen zal opkomen. Dus 2 a 3 keer het deksel oplichten. Na tien minuten zijn de mosselen open en gaar. Pan omschudden en nog 1 minuut met deksel er op koken. Naar wens mosselen uit de pan scheppen, pan op tafel, of afgieten in vergiet. Sausjes erbij en klaar is Kees. Lekker met stokbrood of frites. En... natuurlijk een koel glas witte wijn. (Muscadet)

Methode 2:
Idem als 1. Nu echter geen groente maar allťťn 2 zeer fijn gesneden uien. Giet over de mosselen 1/8 liter slagroom en een glas witte wijn. Schep de mosselen op een diep bord en giet het vocht er over. Doop het stokbrood in deze heerlijke "soep" of eet deze op met een lepel. Heerlijk !

Methode 3:
In plaats van slagroom en wijn, een half flesje of blikje pils. Hťťl bijzonder.

IngrediŽnten

2 kilo jumbo mosselen
2 uien
Ĺ rode paprika
1 vleestomaat

voor de dressing:
olijfolie
witte wijnazijn
vers gemalen peper
paprika poeder pikant
Gevulde Jumbo mosselen
Een recept van Anette van Dyk

Vulling kan van te voren worden gemaakt, snij de paprika,uien en tomaat in hele kleine stukjes(zeer fijn) meng dit alles door elkaar,
voeg hierbij de wittewijn azijn(een klein beetje) de oijfolie, wat gemalen peper en de paprika poeder pikant(naar smaak).
Zet dit alles in de koelkast tot gebruik.
Mosselen koken zoals op verpakking staat aangegeven, de mosselen in de schelp laten en de lege kant van de schelp verwijderen,
laten afkoelen en vullen.
Dit gerecht eten wij graag in de zomer buiten als lunch of als tussendoortje daarbij geef ik dan stokbrood en mijn eigen knoflooksaus,waarvan ik u ook nog even het recept zal geven.

Knoflooksaus
Mayonaise verdunnen met wat water zodat het wat meer op de dikte van een sausje lijkt, toevoegen 4 of 5 teentjes uitgeperste knoflook. Ook deze saus maak ik een dag van te voren.

IngrediŽnten

2 kilo mosselen
1 prei
1 ui
1 kleine winterpeen
een paar takjes peterselie
peper uit de molen
2 dl .witte wijn (droge)
4 lente-uitjes
2 eetl. olijfolie
250 gram risottorijst
1 theel. kerriepoeder
Ĺ liter kippen- of visbouillon
100 gram diepvriesdoperwten
100 gram geraspte belegen kaas
1 citroen
Mossel-pilaf
Was de mosselen en verwijder de beschadigde exemplaren. Snijd de gewassen prei, gepelde ui en de schoongeschrapte winterwortel in grove stukken en hak de peterselie.
Kook de mosselen 4 tot 5 minuten in de witte wijn met groente en vers gemalen peper. Schud de mosselen een paar keer om.
Als de mosselen open zijn, zijn ze gaar
Laat de mosselen een beetje afkoelen en haal ze uit de schelp. Bewaar enkele schelpjes als garnering.

Snipper de lente-uitjes en de helft van het loof. Fruit ze in de olie. Voeg de rijst en de kerriepoeder toe en bak onder voortdurend omscheppen 2 minuten. Voeg volgens de gebruiksaanwijzing op de rijstverpakking in gedeelten de bouillon toe. Kook de doperwten 3 minuten en schep ze door de rijst samen met mosselen en de geraspte kaas. Garneer de schotel met de achtergehouden mosselen in de schelp en partjes citroen.
Geef er een frisse groene salade bij.

Variatie 1: vervang 1 dl. bouillon door kookroom

Variatie 2: voeg er 100 gram garnalen aan toe

IngrediŽnten

Nodig voor 1 persoon

20 mosselen
8 palourdes
8 kleine kokkels
4 amandes
2 clams
2 gambaís no 3
2 niet al te grote, voorgekookte aardappelen
1 kleine sjalot in ringen
ľ in blokjes gesneden paprika
1/8 in blokjes courgette
1 gepelde tomaat
1/8 wit van een prei
1 takje tijm
een beetje laurier
1 teentje knoflook
10 cl. droge witte wijn
een scheutje olijfolie
Mosselcasserole
Spoel de schelpdieren en laat ze uitlekken
Zet een (gietijzeren) pot op het vuur en doe er een scheut olijfolie in.
Doe de sjalot, tijm, laurier en knoflook in de pot.
Daarna de rest van de groenten. Laat stoven tot de groenten bijna gaar zijn.
Voeg de clams toe en laat kort smoren. Schep er dan de rest van de schelpdieren bij en kruid af met peper uit de molen.
Blus met de wijn en doe het deksel op de pot.
Laat ongeveer 3 minuten koken tot de schelpen open zijn en schud af en toe de pan om.
Heet serveren.

IngrediŽnten

600 a 700 gram mosselen
3 eetlepels zonnebloem olie
1 grote ui gesnipperd
2 teentjes knoflook fijn gehakt
1 rode en 1 groene paprika in smalle reepjes
1 eetlepel lichte Chinese soja saus
4 eetlepels droge sherry
1 theelepel bruine basterdsuiker
2 theelepels allesbinder
zout
4 tros tomaten ontveld in smalle reepjes gesneden
1\2 eetlepel fijngesneden (platte Chinese) bieslook
Mosselen in de wok met rijst
Neem bij voorkeur klaar gekookt gekocht die worden niet zo snel taai.
Maak de uitgelekte mosselen droog door ze over een stuk keukenpapier of een droge theedoek te laten rollen. verhit een wok en laat de olie er even door walsen fruit de ui tot ze glazig ziet Roer knoflook er door en voeg na een minuut de paprika reepjes toe. Laat alles onder voortdurend roeren en omscheppen,3 minuten bakken. Voeg de sherry, suiker en vier eetlepels warm water toe, laat alles een minuut koken. Schuif alle ingrediŽnten naar een zijde van de wok. Strooi allesbinder over het vocht op de bodem van de wok Voeg naar eigen smaak wat zout toe roer alles goed door. Schep eerst tomaten reepjes en daarna de overige ingrediŽnten door de kokende saus. Verdeel het gerecht onmiddellijk over voorverwarmde borden en strooi bieslook er over.
Tip geef droog gekookte rijst apart er bij.

IngrediŽnten

voorgerecht voor 4 personen

1,5kg mosselen
1 ui
1 ei
boter
1 dl witte wijn
1/8l zure room
2 theel. milde mosterd
peper, zout
2 eetl. gehakte peterselie
Mosselen met mosterdsaus
De mosselen onder de koude kraan zorgvuldig wassen, de beschadigde exemplaren verwijderen.
De ui snipperen. De boter in de mosselpan verhitten en de ui hierin glazig laten worden.
De mosselen en de wijn toevoegen en ruim versgemalen peper over de mosselen strooien.
De mosselen afgedekt op een hoog vuur open laten gaan. Af en toe omscheppen. De mosselen met een schuimspaan uit de pan nemen, af laten koelen en de lege mosselschelp verwijderen. Voor de saus de zure room op smaak brengen met mosterd, peper en zout.
De mosselen over vier borden verdelen en in iedere schelp wat van de mosterdsaus scheppen.
Met peterselie bestrooien.

IngrediŽnten

5 kg mosselen
1 groene selderij
3 uien
1 bosje peterselie
1 bosje verse dragon
1 takje verse tijm
2 glazen witte wijn
2 dl zure room
1 citroen
peper, zout
Mosselen met zure room en groene kruiden
De mosselen schoonmaken en grondig wassen
De uien en de selder fijnsnijden en even aanstoven in boter. De mosselen toevoegen, kruiden met peper en zout en onder deksel koken tot ze allemaal open zijn.Regelmatig opschudden.
De peterselie, dragon en thym zeer fijn snipperen en de helft ervan mengen met de witte wijn en het citroensap.
De mosselen over borden of kommen verdelen en de witte wijn met kruiden erover gieten. Serveren met sneden stokbrood en de geparfumeerde zure room.

Voor de saus;
de 1/2 van de kruiden door de zure room roeren en op smaak brengen met peper en zout.

IngrediŽnten

2 kg mosselen
8 sint-jakobsschelpen
125 g rijst
1 ui
1 selderij
sjalotten
1 fles Rodenbachbier
1 eigeel
room
saffraan
Mosselen op Breugeliaanse wijze
De mosselen koken op zeemanswijze: De ui, selderij en sjalotten fijnhakken en in boter stoven; de mosselen toevoegen en overgieten met Rodenbachbier (hoeveelheid: 3 x het gewenste kookvocht).
Vervolgens de gekookte mosselen afgieten en uit de schelp halen.
Van de rest van het kookvocht en het bier een gebonden saus maken met 1 eigeel en room en parfumeren met saffraan.
De rijst koken en in een savarinvorm gieten, even in de oven bakken en hem dan op een ronde schotel storten.
In het midden de mosselen schikken en het geheel garneren met de gepaneerde en gefruite sint-jakobsschelpen rond de rijstkrans.